»

Mozillin Quantum bo zamenjal Gecka

Slo-Tech - Mozillin brskalnik Firefox trenutno teče na pogonu Gecko, ki je letos dobil pomembno izboljšavo: Electrolysis je končno prinesel več procesov, tako da ima vsak zavihek svojega. S tem pa se je obdobje velikih sprememb v Firefoxu šele začelo, saj bomo prihodnje leto dobili čisto nov pogon z imenom Quantum. Res Mozilla že razvija drugi pogon Servo, ki je letos zlezel v nightly, a to je razvijalski projekt, medtem ko bomo Quantum že zelo kmalu dobili v produkcijsko verzijo.

Quantum naj bi izkoriščal moderno strojno opremo, kjer je ključna beseda paralelizem. Od pametnih telefonov do osebnih računalnikov, dandanes imajo vse naprave dve, štiri ali še več procesorskih jeder. Temu mora slediti tudi moderna programska oprema, če naj strojno učinkovito izkoristi. Pomemben vir računske...

64 komentarjev

ATA133 v praksi

X-Bit Labs - Naveza Maxtor-Quantum se očigledno obnese, saj lahko na x-bit labs testu občudujemo prvi ATA-133 proizvod. Disk je razvil Quantum in ga dal Maxtorju v proizvodnjo ter prodajo. Kakšne prednosti ponuja pred "navadnimi" ATA100 diski? Bore majhne, saj so razlike že v teoriji tako majhne, da se v praksi to res skoraj nič ne pozna. Po mojem mnenju je edini faktor pridobitve na hitrosti le to, da je inženirjem uspelo stlačiti 40 GB podatkov na eno samo ploščo.

4 komentarji

Test 10k obratnih diskov

Digit Life - Po dolgem času spet ena novica iz Digit Lifea, kjer slovijo po svojih dolgih in strokovnih člankih. No, tokrat so se odločili, da članek spišejo malce bolj na poljudnoznanstven način. Opisali so nekaj diskov, ki se vrtijo s hitrostjo 10000 ali več obratov na minuto. Ker so v članku večinoma grafi in bolj malo spremnega besedila, testa ne bom povzemal, ampak vas samo napotil na mesto, kjer se test nahaja.

0 komentarjev

Fujitsu bo prenehal s proizvodnjo desktop diskov

The Register - Da ne boste mislili, da se hude vojne med proizvajalcem odvijajo samo na področju grafičnih čipov in procesorjev. Tudi pri proizvodnji računalniških diskov je tako, nedavna žrtev pa je postal Fujitsu, ki bo prenehal s proizvodnjo diskov za desktop računalnike. To sicer ne pomeni, da bo s proizvodnjo popolnoma prenehal. Vodilni v podjetju so se odločili, da desktop diski ne prinašajo želenega dohodka, zato se bodo raje preusmerili na trg prenosnikov in strežnikov. Za Fujitsu je bila problematična predvsem prva polovica leta 2001, ko je izgubil kar precejšen del trga in zdrsnil na 5. mesto, nekaj učinka pa je imela tudi kriza, ki zadnje čase pustoši po računalniški industriji. Na področju desktop diskov nam tako ostanejo samo še IBM, Maxtor, Seagate, Western Digital, in Samsung. Connerja je pred časom, kolikor jaz vem, kupil Seagate, Quantum je padel v roke Maxtorju, ostali brezimni proizvajalci pa so obupali. Vendar tudi za zgoraj našteti seznam ni nobene garancije, saj naj bi po...

0 komentarjev

IBM proti svetu

X-Bit Labs - Heh, XBit Labovci so kar ustrezno poimenovali nadaljevanje njihovega velikega testa diskov. Največja pomanjkljivost prejšnjega dela je bila odsotnost IBMovih diskov, ki so trenutno eni izmed najbolj popularnih in zaželjenih. No, fantje (in punca!) sedaj popravljajo napako in tako so pod drobnogled vzeli nekaj IBMovih novejših modelov. Kaj so ugotovili? Tisto, kar vsi vemo že kar nekaj časa: IBM diski so trenutno najboljši IDE diski na svetu!

1 komentar

ATA 100 diski

Digit Life - Na digit-lifeu so si ogledali še nekaj diskov, ki podpirajo standart ATA 100. V testu ni opisanega nobenega IBMovega diska, v grafih pa so vključeni rezultati 30GB različice. Največji prenos je dosegel Seagateov disk U5, sledila pa sta mu IBMov DTLA 307015 in Quantumov FIreball Plus AS. Pri dostopnem času je kraljeval IBM z 12,5 ms, sledil mu je Quantum z 13,4 ms, presenetljivo slabo pa se je odrezal Seagate z časom 19 ms. V high-end delu WinMarka je bil na vrhu IBM, sledil mu je Seagate, skoraj takoj za njim pa Quantum. Pri Business delu pa je zmagal Quantum, a se mu je IBM zelo približal.
Hja... jaz še vedno pravim, če kupujete disk, kupite IBMa. Res je, da je morda malo dražji, a verjemite mi, splača se. Test si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Vzporeden test diskov

X-Bit Labs - V X-bitovih laboratorijih so pod drobnogled vzeli 7 20 GB diskov z zmogljivostjo 20 GB na ploščo. Pobliže so si ogledali Seagatea U5 in Baracuda ATA III, Quantuma Fireball lct20 in Plus AS, Westeren digitalova Protege in Caviar ter Fujitsuja MPG 3204AT. Diske so zelo dobro pretestirali, tukaj pa imate nekaj rezultatov. V dostopnem času se najbolje obnese Quantumov Fireball Plus AS (okoli 13ms), tekmo v prenosih pa je zmagal Seagate Barracuda ATA III (41MB/s na začetku in 25MB/s proti koncu). Pri skoraj vseh testih se je najslabše odrezal Quantum Fireball lct 20, kar pa je tudi razumljivo, saj se vrti le z 4500 obrati na minuto in je zato izredno tih.
Če kupujete nov disk, si test le oglejte, je pa škoda, da niso testirali tudi drugih 20 GB diskov, ki nimajo točno 20 GB podatkov na eni plošči... me prav zanima kako bi se obnesli IBMi.

0 komentarjev

Quantum3D in Nvidia

X-Bit Labs - Quantum3D in Nvidia sta danes najavial podpis sporazuma, po katerem bo Nvidia Quantumu3D še naprej dobavljala VSA-100 in Voodoo3 čipe. Ko veste, so ti v uporabi na Quantumovih Aalchemy in Graphite grafičnih pospeševalnikih, ki se uporabljajo v raznih 3D simulatorjih in grafičnih sistemih. Še bolj pa je presenetljiva novica, da naj bi Quantum3D in Nvidia sodelovala pri izdelavi novih sistemov, ki bodo bazirali na Nvidiinih čipih. Hudo!

0 komentarjev

Voodoo 5 6000 - Predogled

Voodoo Extreme - No, kot gotovo že veste, 3dfx ne bo izdal svoje Voodoo5 6000 grafikulje. Toda pri Voodoo Extreme so pripravili članek, kjer opisujejo popolnoma delujoč Voodoo5 6000, katero so stestirali kar na srečanju I/ITSEC (Interservice/Industry Training, Simulation and Education Conference). Ross Smith (eden izmed najbolj odgovornih za "bivšo" slavo 3dfx-a s svojimi Voodoo-ji), je imel s seboj kartuljo, ki so jo pripravili pri Quantum3D. Voodoo Extremovec, Michael W. Romain je kartuljo poslal skozi kup testov in na koncu sestavil tale res ogleda vreden članek.Kot kaže, fantje pri Quantum3D razmišljajo celo o tem, da bi na trg poslali limited edition računala z Voodoo5 6000 kartuljo (tudi druga periferija teh limited edition monstrumov, bo/naj bi bila časti vredna, specifikacije so opisane tukaj). Če to kdaj bo, bo cena zagotovo nekje med pticami, s katerimi si delimo nebo [:D].

2 komentarja