»

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda

Mitchell Baker, predsednica in 'glavni krotilec plazilcev' pri Mozilli.

vir: Wikipedia
TechCrunch - Mozilla je sinoči v internem pismu svojim članom najavila, da zaključujejo z razvojem namiznega e-poštnega bralnika Thunderbird.

Poteza je v delu že od januarja, ko so začeli s premeščanjem članov ekipe na druge projekte, vendar so z najavo želeli počakati vsaj do junijskega izida sveže in najbrž zadnje uradne različice 13.0. Odslej bodo skrbeli zgolj za popravke varnostnih in drugih napak, z...

125 komentarjev

Mozilla Labs predstavlja Ubiquity

Ubiquity 0.1

vir: Slashdot
Slashdot - Mozilla Labs, ki bdi nad razvojem novih tehnologij za brskalnik Firefox in druge programske izdelke iz Mozillinih logov, je predstavil razširitev Ubiquity 0.1, ki s pomočjo lebdečega okna omogoča brskanje in dodajanje vsebine iz različnih spletnih virov. S kombinacijo tipk ctrl + preslednica (ali posamično določeno) lahko dodajamo zemljevide ali druge spletne vsebine v elektronska sporočila ali bloge, brez da bi morali zapustiti trenutno stran. Ubiquity je povezan z različnimi spletnimi storitvami, ki jih lahko uporabniki dodajajo tudi sami. Le kdo še rabi pospeševalnike (Accelerators, prej Activities) v Internet Explorer 8?

30 komentarjev

Mozilla - udoben internet

Kiberpipa - Če ste med brskanjem po internetu kdaj naleteli na kakšno okno, ki se je odprlo kar samo od sebe in vas povabilo na obisk kazina, in če ste med branjem e-pošte dobili pozdrave od Muse Mohammeda iz Nigerije, pa vas vse to niti za trenutek ni spravilo v slabo voljo, potem vam ni potrebno nadaljevati z branjem. Če pa želite poskusiti udoben internet in ga sploh zares spoznati, vzemite rdečo tabletko.

Prihodnji torek, 11. novembra 2003, ob 18.00 se bomo na predavanju v Kiberpipi soočili z Mozillo. To je zbirka zmogljive internetne programske opreme, ki vključuje odličen spletni brskalnik, odjemalca za elektronsko pošto in branje novic, urejevalnik spletnih strani ter orodje za spletni klepet. Deluje v okoljih Windows, Linux, MacOS in mnogih drugih, njena izvorna koda pa je prosto dostopna. Glavne odlike Mozille so brskanje z zavihki, varovanje pred nadležnimi oglasi in virusi, nadzor odpadne pošte ...

Vljudno vabljeni!

9 komentarjev

Mozilla Firebird 0.7 in Mozilla Thunderbird 0.3 v slovenščini

Mozilla.Lugos.Si - Kmalu po izidu novih različic Mozillinih samostojnih programov za brskanje po internetu in delo z elektronsko pošto sta izšli še slovenski različici. Mozilla Firebird 0.7 in Mozilla Thunderbird 0.3 sta na voljo na strani Mozilla.Lugos.Si. Za več informacij o novih različicah poglejte med povezane novice. Sicer pa -- veselo brskanje ter pošiljanje in prejemanje pošte.

41 komentarjev

Poplava novosti iz Mozilla Foundation

Mozillazine - Danes je velik dan za Mozilla Foundation, nekakšno naslednico AOL-a, ki starševsko bdi nad razvojem Mozille. Izšla je Mozilla 1.5, ki prinaša številne novosti. Končno je na voljo črkovalnik (bil je tudi v 1.4.1), precej sprememb sta doživela Composer in ChatZilla, manjše pa tudi brskanje z zavihki, odjemalec za pošto in spletna orodja.

Poleg Mozille 1.5 sta na voljo tudi novi različici samostojnih programov, na katerih bodo gradile naslednje različice Mozille. Mozilla Firebird 0.7 prinaša prikaz spletne vsebine v stranski vrstici in izboljšano okno z nastavitvami ter omogoča zamenjavo sloga strani v vrstici stanja. Mozilla Thunderbird 0.3 se lahko pohvali z izboljšano podporo prilogam, s pohitritvami, z novimi možnostmi za sporočila na strežniku in še čem.

S tem pa se niz novosti še ne zaključuje. Organizacija Mozilla Foundation je že pri ustanovitvi zatrdila, da se bo razvoj Mozille usmeril k uporabniku, torej bo Mozilla postala uporabniku bolj prijazna. K temu sodijo tudi

16 komentarjev

AOL z "Netscape" storitvijo

Slashdot - Znano je, da je pred časom internet ponudnik AOL, ki je pod okriljem medijske korporacije Time-Warner, kupil podjetje Netscape. Z razpustitvijo podjetja Netscape in ustanovitvijo Mozilla Fundation se je nato končala pot podjetja, ki je dolgo časa ustvarjalo vodilni brskalnik Netscape Communicator.

Sedaj so se bistre glave pri AOL-u domislile, da bi lahko tržno znamko uporabljali še naprej. Tako kanijo pod imenom Netscape ponuditi cenejši internet dostop tistim, ki ne potrebujejo 'naprednih' zmožnosti. Tako bodo dobili samo en elektronski naslov in verjetno ne bodo prisiljeni v uporabo posebnega AOL brskalnika.
Glede na to, da je storitev več kot polovico cenejša ter veliko manj nadležna za uporabnika, lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo, da jo bodo z veseljem izkoristili bolj napredni uporabniki, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga prisiljeni uporabljati AOL.

0 komentarjev

Mozilla Firebird in Mozilla Thunderbird v slovenščini

Mozilla.Lugos.Si - Mozilla Firebird in Mozilla Thunderbird, novopečena samostojna programa iz Mozilline kodne osnove, sta odslej na voljo v slovenščini. Že pred časom je bil na voljo jezikovni paket XPI za namestitev slovenščine v angleški različici programov, zdaj pa sta na voljo še binarna paketa Mozilla Firebirda 0.6.1 in Mozilla Thunderbirda 0.2 za Linux in Windows. Ker so poslovenjene različice in tudi programa sama še vedno v razvojni stopnji, jih uporabljajte le za preskušanje. Veseli bomo vsake povratne informacije! V kratkem lahko pričakujete novi različici obeh programov in še dve novi različici Mozille.

4 komentarji

Mozilla Composer bo razvijalo podjetje

Mozillazine - Daniel Glazman, nekdanji Netscapov uslužbenec, je sporočil, da želi ustvariti podjetjte, ki bo nadaljevalo razvoj Composerja, Mozillinega urejevalnika spletnih strani. V svojem spletnem dnevniku je takole predstavil svojo odločitev: "Trenutno ustanavljam svoje lastno podjetje v Franciji, ki bo nadajevalo z delom na Composerju. Podjetje bo razvijalo programske rešitve za svetovni splet in ponujalo storitve za različne spletne tehnologije in odprtokodna orodja. Mislim, da bomo postali tudi del W3C... Zaželite mi veliko sreče!"

Daniel Glazman se je z razvojem urejevalnika iz Mozilline kodne osnove ukvarjal več let in je bil od novembra 2000 in julija 2003 zaposlen pri Netscape Communications Corporation. V začetku tega leta je oznanil, da želi nadaljevati razvoj Composerja, ki bi postal samostojen program, podoben Mozilla Firebirdu and Mozilla Thunderbirdu. Nadaljnja usoda Composerja je pomembna predvsem za uporabnike Linuxa, kjer je Composer edini urejevalnik spletnih strani s...

7 komentarjev

AOL na Linux, AOL-client na Mozillo

Slashdot - AOL se je odločil, da bo večino svojih strežnikov prenesel na Linux. Razlog je samo en - cena.
Druga, bolj zanimiva stvar pa je, da bodo šli na svojih odjemalcih iz IE na Mozillo. To pomeni okoli 30 miljonov novih uporabnikov mozille. Pravijo, da pri tem to, da se z Microsoftom ne marajo (in precej tožijo) ni razlog za zamenjavo, ampak da gre za popolnoma tehnične razloge. No po drugi strani še ni pričakovati AOL odjemalca za Linux... ker noben Linux luser ne uprablja AOLa :).

7 komentarjev

Sound enhancement gadgets

Dan's DATA - Sonund enhancement gadgets je malce bolj "kunštno" ime za nekakšne ojačevalce, ki poizkušajo izboljšati zvočne zmogljivost vaših zvočnikov kolikor se le da. Te stvarce so bile včasih precej razširjene, danes pa jih ni več tako veliko. Dan (iz Dan's Data) se je odločil, da jih nekaj stestira in ugotovi, če je bilo to področje deležno kakšnih izboljšav. Na test je pripeljal dva primerka:1388 Technology Bit88 Universal Sound Enhancer in Evergreen Technologies RumbleFX 3D Sound Amplifier (proizvajalec RumbleFX slušalk). Pri testiranju teh dveh ojačevalcev pa pride zopet do manjšega problema; zvok je namreč stvar, pri kateri ne moremo pognati testirnega programa, da bi nam izpisal kaj je boljše in kaj ne, zato bo izbira takega ojačevalca bolj stvar okusa. Danu ti ojačevalci niso bili všeč, medtem ko so bili nekateri navdušeni. Pač stvar presoje. Čeprav Dan ni bil ravno navdušen, pa je še vedno spisal odlično in podrobno primerjavo, ki jo najdete tukaj. Če si boste tak ojačevalec...

0 komentarjev

Microsoft Slovenija predstavil novosti

več strani - Microsoft Slovenija je na tehničnem srečanju za novinarje predstavil najnovejši različici svojega operacijskega sistema Windows in pisarniške zbirke Office. Windows XP je prvi operacijski sistem, ki združuje izdelke Windows 9x ter ME in Windows NT ter 2000, ter tako prinaša zanesljivost poslovnih okolij povezanih z večpredstavnostjo in spletom na domače računalnike.

Windows XP s seboj prinašajo izboljšan uporabniški vmesnik z novimi možnostmi pri prilagajanju operacijskega sistema uporabnikom. Izboljšane so tudi varnost, preglednost posameznih značilnosti in nove možnosti na področju večpredstavnosti in preprostosti uporabe.

Prav tako je novo preobrazbo doživela zbirka pisarniških programov Office, ki bo na trgu dostopna pod imenom Office XP. Tudi tu so pri Microsoftu nekoliko spremenili uporabniški vmesnik, obenem pa so dodali številne možnosti, ki bodo navdušile tako domače kot poslovne uporabnike. Vključene so možnosti prevajanja in narekovanja besedila, vgrajena pa je tudi...

1 komentar