»

Microsoft + MTV, novi popravki, Office XML

več strani - Microsoft se je z MTV dogovoril za izdelavo storitve za prodajo glasbe, s katero bo MTV konkuriral Applovi storitvi iTunes. Rešitev so poimenovali Urge, vsebovala bo več kot dva milijona skladb in internetni radio. Za uporabo si bo potrebno namestiti novejšo vrazličico predvajalnika Windows Media Player.

Kot smo že vajeni, nam Microsoft vsak drugi torek v mesecu (z redkimi izjemami) postreže z novimi popravki. Tokratna zanimivost je posodobitev Windows Malicious Software Removal Tool, ki je sposoben odstraniti Sonyjev rootkit, o katerem se je pred kratkim veliko govorilo.

Za konec še nekaj tednov stara poslastica: prihajajoč Office 12 prinaša nov format zapisa, ki je poznan po končnici docx. Ta bo vsebino zapisal po standardu XML in ga boste lahko prosto uporabili brez strahu pred kakšnimi patentnimi tožbami.

Hočeš-nočeš, Office 12 piše novo zgodovino o uspehu. Nekateri smo jo že preizkusili. Je odlična!

63 komentarjev

Cisco potrdil krajo kode

Reuters - Pred približnom enim tednom so se začele širiti govorice, da so neznani ruski hekerji vdrli v računalniško omrežje Cisca, ki je eden od največjih proizvajalcev omrežne opreme. Ukradli naj bi del izvorne kode, ki teče v njihovih usmerjevalnikih, ki poganjajo dobršen del interneta in tudi zasebnih omrežij podjetij. Strah se je naselil v srcu ljudi zato, ker so se hitro pojavile napovedi, da bo zunanji pregled kode zelo verjetno odkril kakšno varnostno luknjo kar bi lahko nepridipravi uporabili sebi v korist.

Sedaj so te govorice tudi uradno potrdili pri Ciscu. Pri tem so še poudarili, da zaradi kraje izvorne kode uporabniki njihovih produktov niso izpostavljeni še večjim varnostnim tveganjem. Svetu so zaupali tudi, da kode v svet ni izpustil tako nihče od njihovih uslužbencev kot tudi nihče od njihovih partnerjev. Zaenkrat tudi ni videti, da bi bila kraja kode posledica kakšne varnostne luknje v njihovi strojni opremi. Kako je izvorna koda prišla v svet zaenkrat še ni znano.

Seveda...

17 komentarjev

Linuxova Ahilova tetiva?

OSNews - Najnovejše distribucije Linuxa še vedno ne zmorejo opravila, ki mu je z lahkoto kos celo Windows 95 - da, 95! -, in sicer ne delujejo pravilno z večino zvočnih kartic. Na ta način je cena komercialnih, plačljivih distribucij Linuxa dramatično višja.

Takole je prepričan Fred Langa, ki je v obsežnem članku na strani InformationWeek orisal po njegovem mnenju veliko pomanjkljivost Linuxa. Je že res, da zvok v Linuxu lahko ponagaja, vendar so ti primerki v sodobnih distribucijah, še posebej pri arhitekturi ALSA, vse preveč redki, da bi jim pripisali tak pomen, kot Langa. Kakšne pa so vaše izkušnje z zvokom v Linuxu?

71 komentarjev

Transmeta z 90 nm Efficeoni

X-Bit Labs - Transmeta naj bi že januarja iz Fujitsu Microelectronics prejela prve testne primerke Efficeona, narejene z 90 nm tehnologijo. Tako bodo še dodatno zmanjšali porabo procesorja, kar nam bo dalo še nekaj dodatnega časa ob delu z prenosnikom, katerim je procesor prvotno namenjen. Hkrati pa se, zaradi upada povpraševanja po Transmetinih Crusoe procesorjih, lahko nadejamo tudi kake namizne variante z Efficeon procesorjem.
Za konec pa samo še originalna novica

0 komentarjev

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

VIA z novim procesorjem

X-Bit Labs - Tajvanska VIA je predstavila nov procesor Eden-N, ki tiktaka pri 1,0 GHz, porabi pa bojda manj kot 7 W električne energije. V družini Eden-N sta še procesorja 533 in 800 MHz, ki porabita 4 oziroma 6 W, s čimer si ta družina lasti laskavi naslov nativnih x86 procesorja z najmanjšo porabo. Poleg nizke porabe ga odlikuje še nizka cena in majhnost, saj zapakiran meri le 15x15 mm. Procesor deluje s čipovjem VIA CLE266, ki podpira še DDR PC2100 pomnilnik, USB 2.0, mrežo in 5.1 avdio sistem. Klik!

13 komentarjev

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev

HP ponudil zaščito pred SCO

Slashdot - Znano je, da SCO, bivša Caldera, že dolgo časa buri vode odprtokodnih skupnosti, saj trdijo, da je v jedru Linuxa dobesedno miljone vrstic kode, za katero imajo oni lastniško pravico, ter niso dali dovoljenja za uporabo v jedru. Pred kratkim so začeli ponujati licenco za uporabo Linux jedra za skromnih 699 dolarjev na procesor. Uporabnike, ki bodo brez licence, nameravajo tožiti. Samo, razen SCO je večina mnenja, da tožba na sodišču ne bi vzdržala, in da morda prav zaradi tega še ni prišlo do nobene.

Zdaj so se pri HP opogumili, ponudili pravno zaščito svojim kupcem, ki uporabljajo Linux na njihovi opremi. Tako bodo nase prevzeli morebitno tožbo proti vam ter plačali morebitne licenčnine, ki bodo izhajale iz nje.

Seveda je SCO takoj za tem objavil, da poteza HPja priča o tem, da priznavajo njihove obtožbe in avtorstvo nad delom jedra. Skupnost na internetu pa je vseeno zelo hitro prišla do zaključka, da HP ne bi objavil zaščite, če bi bila realna možnost, da se bodo prisiljeni...

5 komentarjev

Nov Microsoftov črv

BBC - Microsoft je pred dnevi objavil novico o novi razpoki v Remote Procedure Call. Po svoji naravi je izredno podobna luknji, ki je služila kot osnova za črva MS Blaster. Črv je povzročil veliko paniko v svetu, saj je bil kriv za veliko ponovnih zagonov računalnikov, poleg tega je tudi pokazal, kako "vestno" skrbimo za varnost naših računalnikov.

Varnostni strokovnjaki sedaj tako na eni strani svarijo pred novo eksplozijo črvov, saj je menda v divjini že mogoče najti primerke kode, ki izkoristijo razpoko. Vendar si niso vsi enotni, saj so nekateri mnenja, da je strah neupravičen, saj naj ne bi bilo tako lahko razviti novega črva. Prav tako se zanašajo na to, da mnogi internetni ponudniki še vedno omejujejo promet na RPC vrata in bodo lahko izredno hitro ukrepali ob novi nevarnosti.

15 komentarjev

Thorton - novi AMD procesor?

Digit Life - Po poročanju nekaterih internetnih strani naj bi AMD izdelal novi procesor, ki naj bi bil okrnjeni brat novih AMD-jevih paradnih konjev -- procesorjev Barton. Thorthon, kot naj bi se ta imenoval, naj bi imel 333 MHz FSB, 256 KB L2 predpomnilnika, izdelan pa bi naj bil v 0,13-mikronski tehnologiji. Thorton naj bi se pojavil nekje v sredini letošnjega leta.

Več informacij o samem procesorju najdete na Digit-life.com. Poglejte si oglejte še sliko AMD-jevih načrtov o izdelavi procesorjev za prihodnje.

4 komentarji