»

Prodaja glasbe v porastu

The Register - Če pogledate, pri katerih novicah je na Slo-techu največ ironičnih komentarjev, so to prav gotovo novice o različnih zaščitah glasbenih medijev in poročila o uspešnih pregonih zlobnih uporabnikov P2P programov. Vendar, kot kaže, smo se zmotili.

Kot poroča Register, je bilo leto 2003, predvsem zadnja četrtina, za glasbeno industrijo zelo uspešno, saj je rast prodaje na letni ravni znašala kar 4,3, medtem ko se je dobava glede na lani povzpela za 10,5 procenta. Svoj lonček tem podatkom je takoj pristavila RIAA, ki je ponosno razglasila, da je rast posledica več uspešnih tožb proti kršilcem avtorskih pravic.

Na Registru seveda razmišljajo drugače, saj je se pokazalo, da je verjetni razlog za povečano prodajo gospodarska rast in povečana kupna moč prebivalstva. Ta naj bi se v Združenih državah glede na november povečala za 0,4 procenta, prihodki pa še za 0,1 odstotne točke več. Podrobnejši pregled si lahko ogledate tukaj.

Po bitki je lahko celo RIAA general.

10 komentarjev

Težki časi za informacijsko tehnologijo

The Register - Termin recesija je zadnje čase skoraj preveč popularen, in, kot kaže, še nekaj časa ne bo šel iz mode. Da temu res ne bi bilo tako, je poskrbel tudi Andy Grove, ki je napovedal, da se lahko informacijskim storitvam zgodi podobno, kot ameriški jeklarski industriji.

Po poročanju Registra Grove pravi, da se je kader v zadnjem časih navadil, da dobiva višje plače, kot je realna cena dela. Kot navaja, lahko za ceno stroškov IT strokovnjaka zaposli oblikovalca ali umetnika.

Kljub temu, da se industrija seli čedalje bolj na Vzhod, pa Intel vseeno odpira novih tisoč delovnih mest, obetajo pa se tudi spremembe pri sodelovanju z izobraževalnimi enotami, ki ga naj bi bilo precej več.
Če vas zanima, kako pljuvaj v druge sklede in pri tem ne zadeni lastne natančno izgleda, si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Microsoftov neuravnovešen cash flow

The Register - Microsoftovi finančniki se te dni (no, roko na srce, ne le te dni) ukvarjajo z zanimivim problemom: njihove denarne rezerve se bližajo tako visoki vrednosti, da jih morajo zmanjšati.

Tržni analitiki izpostavljajo predvsem možnost prevzemov drugih podjetij, naprimer Siebela ali Sage Group, vendar gre pri vseh tovrstnih transakcijah za izjemno tvegane poteze; ne pozabimo tudi tega, da je Microsoft sposoben marsikak produkt izdelati sam in za to ne potrebuje dodatnih (neopredmetenih) sredstev, znanja. Druga -- delničarjem ljubša -- možnost se ponuja kar sama: izplačilo dividend v skupni vrednosti do $ 10 MRD, kar bi bilo največje poplačilo v zgodovini podjetja. Microsoft je med drugim znan tudi po svojih restriktivnih izplačilih, saj denarne rezerve ohranjajo visoke predvsem zaradi sodnih procesov in obveznosti do delničarjev s prodajnimi opcijami. Klik!

4 komentarji

Računalniki se v Sloveniji nezadržno cenijo. Vendar?

Finance - Po podatkih Statističnega urada RS, ki so jih posredovali v Financah, so se cene računalniške opreme aprila letos v primerjavi z enakim obdobjem lani znižale za slabih 30 odstotkov. Celo Evropsko unijo smo pri tem prehiteli za 8,2 odstotne točke. Naša računalniška podjetja zniževanje utemeljujejo kot bitko za trg, kjer prodajalci poskušajo obdržati svoj tržni delež predvsem z ugodnimi cenami, nekateri pa celo napovedujejo le enega ali dva zmagovalca na koncu računalniške vojne. Učinke tokrat še pospešuje recesija v računalniški industriji, ki svoj vpliv širi tudi na sončno stran Alp.

V vsakem primeru smo lahko zadovoljni potrošniki sami, vendar si enega (monopol) ali dveh (oligopol) ponudnikov na trgu prav gotovo ne moremo želeti. Poznamo namreč učinke obeh tržnih situacij - pomanjkanje konkurence na trgu telekomunikacij, marsikdo ni zadovoljen s konkurenčnostjo pri prodaji bencina, pa zavarovalniških storitvah (dogovorjeno zvišanje cen) in še bi lahko naštevali. Država se v...

14 komentarjev

Industrija si bo v letu 2003 opomogla

Slo-Tech - Analitiki so oznanili, da v tekočem-komaj-začetem letu pričakujejo rast na področju polprevodnikov. Recesija naj bi se tako končala, v zadnjih dveh letih zdelano gospodarstvo pa naj bi si od 12 - 16 odstotne rasti kar lepo opomoglo.

Misleči bralec si verjetno misliš, da živim zgolj od pisanja novic o recesiji. Napak, le poročam o njih. Ob tem pa ne morem mimo opažanja, da tovrstne novice v vseh medijih lahko zasledimo že več kot dve leti ter da se je -- sodeč po najstarejših -- recesija že zdavnaj končala, gospodarstvo pa je ponovno v črnih številkah... O tem dejstvu (da se recesija končuje, ne o črnih številkah [0:)]) so slušeče opozorili tudi ob odprtju sejma interinfos, svoj lonček pa redno pristavljajo priznane tržnoraziskovalne skupine (Gartner), nemalo jih o tem vodi celo/cela predavanja. No, ob tem ne gre zanemariti dejanske moči medijev -- če teh ne bi bilo, bi kakšno podjetje utegnilo recesijo celo spregledati ;-).

Je mehurček, ki se je razpočil ob nasičenosti trga leta...

3 komentarji

Intel: prihodnost biti svetlejša.

The Register - Intel je po kljub vsemu dokaj dobrim rezultatom drugega fiskalnega četrtletja najavil nove napovedi za tretje četrtletje. Napovedani prihodki tako ne bodo znašali med $6.3 MRD in $6.9 MRD, ampak do največ $6.7 MRD. Klik!

Seveda pa Intel -- kot tisoč ostalih podjetij petič zapored -- pravi, da se bo stanje že 'kmalu' povrnilo na onega izpred parih let. Drugače ubesedeno, recesija se končuje. (najmanj) Petič.

0 komentarjev