»

Dražji klicni dostop do interneta

Telekom Slovenije - Za takole vroče sobotno dobro jutro malce manj vesela novica za vse uporabnike klicnega dostopa do interneta. Telekom bo v ponedeljek podražil tarifo za dostop do interneta prek številk 0880, 0888 in 0889. Novost je uvedba enotne tarife, ki bo nadomestila cenejšo (ki je veljala ponoči in ob vikendih) ter dražjo.

Minuta klica na 0880 (dostop do SiOL-a) bo po novem stala 2,52 tolarja (37 % več glede na višjo oz. 147 % več glede na nižjo tarifo). Minuta klica na 0888 vas bo stala 5,26 tolarja (podražitev: 25 % oz. 57 %), ARNES-ovi uporabniki (številka 0889) pa boste plačali 3,06 tolarja na minuto (podražitev: 35 % oz. 143 %).

Cenik.

57 komentarjev

Občutna podražitev klicnega dostopa do interneta?

Finance - Kot poročajo Finance, (celoten članek je plačljiv) se bi naj z 1. decembrom občutno podražil klicni dostop do interneta.

Minuta povezave na številkah 0888 naj bi se po navedbah Financ podražila iz sedanjih 3,24 SIT na 4,20 SIT podnevi in iz 1,80 SIT na 3,36 SIT ponoči, ni pa še znano kaj se bo zgodilo s klici na številke 0880 (Siol) in 0889 (Arnes).

Telekom bo javnost uradno obvestil o cenah jutri.

Kaj pa bo naslednja podražitev? (Trikrat lahko ugibate...)

52 komentarjev

Minutni ADSL

The Register - V času, ko celo v Sloveniji pobudo začenjajo prevzemati širokopasovne povezave, se v ne tako oddaljeni okolici pojavljajo ponudniki, ki menijo, da je časovno zaračunavanje ADSL storitev smotrno.

Kot poroča Register, je nizozemski ponudnik ZON ponudil ADSL dostop, ki se ga plačuje po časovni porabi. Kot razlagajo, še vedno obstajajo uporabniki, ki ob določenem času rabijo velike hitrosti, vendar to le krajši čas. Zanimivo je vseeno dejstvo, da urna postavka v cenejši tarifi predstavlja skoraj desetino mesečne naročnine.

Izvorna novica pa ponuja še nekaj primerjalnih podatkov, ki se vam lahko zdijo zanimivi.

10 minut najete linije, prosim...

21 komentarjev

Nintendo povečal tržni delež

The Register - Če gre verjeti sledeči novici na Registru, je recept, kako v malo več kot mesecu dni povečati tržni delež na velikem trgu, zgolj in samo rahlo znižanje cen.

Tako je Nintendo objavil, da je znižanje cen GameCuba pred 35 dnevi povzročilo preskok prisotnosti pri prodaji iz 19 na 37 procentov. Podjetje se je zato izognilo padcu prodaje, ki je grozil v nasprotnem primeru, saj se je tudi prodaja konkurenčih izdelkov znižala. Tako Microsoft z Xboxom beleži na letni ravni 3%, Sony pa s PS2 kar 17% padec prodaje.

Kako bodo izziv sprejeli drugi proizvajalci zabavne elektronike, pa si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Koliko pomenijo študentje?

The Register - Spomnim se izjave šolskega ministra Bajukove vlade, Lovra Šturma, ki je na podelitvi zlatih spričeval Mature 2000 za šolajočo mladino obljubil zastonj dostop do interneta. Nato je prišla dolgo pričakovana Arnesova cenejša številka za klicni dostop, zdaj pa imamo kabelske ponudnike in skoraj monopolista, ki se zavedajo, da je treba potrošnike vzgajati kot mlade. In tu smo, kot kaže, že pred tujino.

Register tako poroča, da so se ponudniki dostopa do interneta šele zdaj začeli zavedati, kakšen potencial bodočih strank predstavljajo študenti. Večina ponudnikov je tako pocenila klicni dostop in uvedla pakete xDSL, ki so cenovno celo primerljivi s slovenskimi. Posledično so uvedli nove ugodnosti, od brezplačnih požarnih zidov do brezžičnih omrežij. Kako se ponudniki še borijo za svoj tržni delež, si oglejte tukaj.

Vseeno bi bilo zabavno pogledati BDP teh držav.

7 komentarjev

Širokopasovne povezave še vedno v vzponu

The Register - Očitno ni več daleč dan, ko bomo "širokopasovni dostop do interneta v vsako (svetovno) vas", odrešili navedkov. Vsaj tako lahko sklepamo iz poročila analizne hiše Gartner.

Kot so zapisali v poročilu, je trend naraščanja prodaje širokopasovnih priključkov za dostop do interneta še vedno prisoten na področju Evrope, narašča tudi v Latinski Ameriki, največji potencial pa kaže na Kitajskem. Kot enega od glavnih vzrokov navajajo znižane stroške priklopa, saj se je ta samo v tem četrtletju pocenil povprečno za 12$, in sedaj znaša 84$.

V prešnjem četrtletju naj bi bilo po podatkih analitikov prodanih skoraj deset milijonov DSL modemov, kar predstalja kar 81% rast glede na prvo četrtletje. Več statistike pa najdete tukaj.


Sodeč po tem, IPv6 krepko trka na vrata...

8 komentarjev