»

Intel prodal proizvodnjo procesorjev za mobilne telefone

Slashdot - Na spletni strani LinuxDevices poročajo, da bo Intel prodal svojo proizvodno linijo procesorjev za mobilne telefone, in sicer ameriškemu podjetju Marvell. Slednji bi lahko tako postal glavni dobavitelj za novejše procesorje, namenjene uporabi v mobilnih telefonih, Intel pa se lahko osredotoči na x86 procesorje ter čipe za brezžične mrežne kartice. Marvell z nakupom prevzame XScale PXAxxx serijo izdelkov, medtem ko seriji XScale IXP in XSCale IOP ostaneta pri Intelu.

Prevzem bo po pričakovanjih zaključen v petih mesecih, čemur bo sledila še triletna prehodna faza. Intel bo serijo čipov PXA izdeloval še dve leti, nato pa se proizvodnja seli k Marvellu, kjer z naprednejšo proizvodnjo in morebitnim prehodom na 65 nm tehnologijo izdelave, pričakujejo nižje stroške izdelave in tudi višji dobiček.

1 komentar

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

BBC - Vprašanje, v kakšni meri nasilne igre vzpodbujajo nasilje, predvsem pri mladimi, je že nekaj časa snov raziskav sociologov in hvaležna tema za fanatične puriste določene države. Kljub temu jasnega odgovora še ni, smo mu pa verjetno vedno bližje.

Tokrat so tematiko obdelali pri BBC-ju, kjer so se posvetili predvsem vplivu nasilja na fiziologijo, ki uravnava delovanje človeka. Tako lahko podaljšano spremljanje nasilnih vsebin sicer spremeni izločanje stresnih mediatorjev, npr. glukokortikoidov, ki pa dolgoročno nimajo vpliva na dojemanje sveta.

Poleg tega so prišli do sklepa, da med nasilje v igrah in resničnem svetu manjka povezovalni element. To posredno potrujuje tudi dejstvo, da se na Japonskem, kjer je letno okoli 800 umorov, pojavlja bistveno več nasilnih iger kot v Združenih državah. Tam se samo New York "ponaša" z okoli 2500 umori letno. Še klik.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi Michael Moore. Bo statistika dala prav liberalnemu mišljenju?

34 komentarjev

Kitajski mobilnik z Linuxom

LinuxDevices - Kitajsko podjetje E28 je na trg poslalo mobilni telefon, ki uporablja operacijski sistem Linux. 123 gramov težak mobilnik se lahko postavi ob bok najsodobnejšim mobilnim telefonom, saj deluje v frekvenčnem območju 900/1800 MHz, uporablja GPRS razreda 10, ima 32 MB pomnilnika flash, 32 MB pomnilnika SDRAM, poleg tega pa ga lahko razširimo z dodatno razširitveno kartico SD/MMC do 512 MB. Na dotik občutljiv zaslon TFT zmore prikazati 4094 barv, ne manjka pa niti vgrajeni digitalni...

14 komentarjev

Black Isle Studios odpuščen

GameDev.net - Kot poroča GameDev.Net, je znani založnik iger Interplay brez kakršnekoli napovedi (dva tedna pred božičem [:O]) odpustil celotno ekipo razvijalcev iger Black Isle Studios. Izpod njih peres smo dobili predvsem FRP uspešnice, kot so Baldurs Gate 1&2, Fallout 1&2 (ter skoraj tudi 3), Icewind Dale ... Razlogi za odpust tičijo predvsem v slabih poslovnih izidih njihovega založnika, vendar se mnogi sprašujejo zakaj ravno BIS. Slava jim!

Več o tem v 25 strani dolgi temi, polni solza.

8 komentarjev

Novi časi za igre?

LinuxDevices - Vstavim CD ... čakam ... "Namesti" ... izberi mesto namestitve ... nameščam ... končaj. Nastavitve - ločljivost, detajli, filtriranje, AA, zvok, ... "Bo sploh delovalo gladko? Upam!" Zaženi!

To je običajni postopek nameščanja in nastavljanja igre pred prvim zagonom, pa ne glede na to v katerem operacijskem sistemu. Morda pa TV konzola sploh ni tako slaba ideja? Vstaviš medij in že pretepaš/streljaš/plešeš.

Z novim 64-bitnim Linux CD-jem lahko iz na AMD Athlon64 temelječem sistemu naredite pravo pravcato konzolo. Vse kar morate postoriti je to, da vstavite CD z igro, počakate da se računalo zbudi in kar sam poskoči v igralno konzolo. Medtem še malce popravi nastavitve glede na vaš hardware, pridoda malce softwerskih prioritet in zažene igro. Tehnologija GameStorm, kot se zadeva imenuje, je trenutno na voljo le kot igra America's Army, razvijali pa so jo v sodelovanju z AMDjem, nVidio in Ameriško vojsko. Je to prava kombinacija? Izgleda da, saj pravijo, da je občutek kot da bi igrali...

9 komentarjev