»

Slovenski MultiMedijski Festival v Krškem

Slo-Tech - Na Slo-Techu mnogokrat poročamo o raznih dogodkih, izobraževanjih in na sploh pestrem "hekerskem" dogajanju v Ljubljani in nemalokrat je komentar, da ste Slo-Techerji neznansko žalostni, ker se kaj podobnega ne dogaja v vaši lastni vasi, trgu ali mestu. No, enkrat za spremembo se:

Slovenski multimedijski festival SIMMF - je namenjen vsem kreativnim ljudem, ki se izražajo tako, da pri svojem ustvarjalnem delu uporabljajo različne medije in jih združujejo v celoto.

Radi bi jim ponudili možnost, da nam posredujejo svoje sporočilo v okolju, ki je odmaknjeno od urbanih središč, kamor po prepričanju takšne vrste umetnost sodi, a vseeno v okolju, ki se ponaša s svojo bogato umetniško in kulturno tradicijo.

Festival nastaja v produkciji Zavoda AVK (za avdiovizualno konfekcijo) in koprodukciji Mladinskega centra Krško. Več na domači strani.

7 komentarjev

NASA upokojila še zadnji "vomit comet"

Yahoo News - NASA je tako upokojila še zadnje štirimotorno letalo KC-135, ki so jih uporabljali za raziskave in treninge v navidezni breztežnosti, ki so jo dosegli s paraboličnim letenjem. Letalo je tudi znano kot "vomit comet", kar bi v grobem prevodu pomenilo bruhalni komet, saj je eden izmed stranskih učinkov breztežnosti lahko tudi bruhanje.

Ta učinek je bil prej pravilo kot izjema, saj je bila obvezna oprema udeležencev letov tudi vrečka za bruhanje. Kot zanimivost naj povem, da je v vseh letih služenja tega letala bilo "izbruhanih" okoli 1000 litrov nepovratnih sredstev [:D].

Naslednje leto bo njegovo poslanstvo nadaljevalo letalo C-9.

4 komentarji

Predsedniško soočenje - preko interneta

Yahoo News - Po tem, ko je trenutni ruski predsednik in hkrati tudi favorit na prihajajočih volitvah, Vladimir Putin, zavrnil pozive Irine Hakamade k javni debati preko televizije, ga je ta pahnila v internetno s tem, ko mu je na svoji spletni strani zastavila vrsto kontroverznih vprašanj.

Žal nikakor ni do kraja izkoristila medija. Spletni forum naprimer odpira celo paleto doslej neizkoriščenih možnosti, a bo moral počakati do naslednjih volitev, nekje. Je pa to vsekokor nujen korak pri vključevanju interneta v politiko.

Človek si le zaželi, da bi kdaj poskakovali, ne le capljali kot kakšna siva miška, neizbežni prihodnosti naproti.

6 komentarjev

Kako se drobi keks?

Google - Vprašanje, zakaj se drobi keks, si je postavil Qasim Saleem, študent, ki trenutno dela o tem doktorsko dizertacijo.

S pomočjo laserskega žarka je opazoval proces pečenja ter nato ohlajanja piškotov in prišel do presenetljivega odkritja. Pri ohlajanju se zunanji del piškota navlaži in zato razširi, medtem ko v sredini izgublja vlago in se skrči. Zaradi tega pride do izredno majhnih razpok, zaradi katerih je potem keks bolj občutljiv na pritiske iz okolja.

And that's the way the cookie crumbles...

17 komentarjev