»

Laserski antitiskalnik

New Scientist - Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so razvili laserski antitiskalnik, ki počne ravno nasprotno kot pravi tiskalniki - z uporabo laserskega žarka briše sledi črnila s papirja, ne da bi slednjega pri tem poškodoval.

Pri laserskih tiskalnikih se laser uporabi, da se na točkah na papirju, koder želimo zapis, ustvari pozitivni naboj. Ker je laserski toner negativno nabit, se delci barve primejo nanje, nakar jih s toploto zapečemo in fiksiramo. Antitiskalnik deluje ravno obratno. S kratkim laserskim pulzom, ki traja do štiri nanosekunde, se toner s papirja odpari (proces imenujemo ablacija). Poškodbam papirja se izognejo z uporabo laserja valovne...

23 komentarjev

Japonski superračunalnik prvi presegel 10 petaflops

Network World - Japonski superračunalnik K, ki so ga letos postavili v Inštitutu za računalniško znanost RIKEN (AICS) v mestu Kobe, je postavil nov rekord v številu operacij s plavajočo vejico na sekundo. Kot prvi računalnik na svetu je presegel mejo 1016 operacij na sekundo in se z dosežkom 10,51 petaflops še okrepil na prvem mestu lestvice 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Preizkus zmogljivosti je tekel neprekinjeno 30 ur s sintetičnim programom LINPACK, doseženi rezultat pa postavlja njegovo učinkovitost na 93,2 odstotka (razmerje med izmerjeno hitrostjo in teoretično najvišjo hitrostjo za to konfiguracijo), kar je prav tako svetovni rekord. Njegov prejšnji rekord je znašal 8,16 petaflops ob učinkovitosti 93,0 odstotka, ki ga je postavil, še preden je bil v celoti dograjen (imel je 68.544 procesorjev). Sedaj je K dokončan, v praktično uporabo pa ga bodo predali...

61 komentarjev

Flota ladij za boj proti globalnemu segrevanju

Modri biser

vir: Slashdot
Slashdot - Ker se svetovne politične organizacije in takšna ali drugačna telesa niso sposobna spopasti s problemom globalnega segrevanja na resen način (in dejansko vsaj od časa do časa v resničnem življenju izpolniti kako obljubo ali zavezujoč dogovor), so se med znanstveniki v zadnjih letih začele pojavljati raznorazne ideje, ki bi z "geoinženiringom" rešile problem globalnega segrevanja.

Najnovejša takšna ideja je prišla od raziskovalcev iz ZDA in Velike Britanije, kjer je John Latham iz državnega centra za atmosferske raziskave predlagal, da bi za boj proti globalnemu segrevanju uporabili več...

165 komentarjev

Odkrit nov prstan okrog Saturna

Slashdot - Kot poroča BBC, naj bi znanstveniki s sondo Cassini odkrili nov prstan okrog Saturna in enega ali dva predmeta, ki krožita okrog slednjega. Kaj je neznani predmet, še ni poznano, vendar pa ima, če je luna, premer 4 do 5 km in se nahaja 1000 km od najbolj oddaljenega Saturnovega prstana. Novo odkriti prstan je širok tristo kilometrov in je na notranji strani F-prstana, najbolj oddaljenega Saturnovega prstana.

1 komentar

Japonski superračunalnik napoveduje vremenske ujme

Računalniška simulacija

vir: BBC
BBC - Največji superračunalnik, ki je sicer lociran na Japonskem, te dni predstavljajo strokovnjakom na tridnevnem simpoziju o podnebju v Cambridgeu v Veliki Britaniji, poroča BBC.

Superračunalnik, ki deluje že od marca 2002, je najzmogljivejši na svetu, uporabljajo pa ga za napovedovanje orkanov, vročinskih valov in podobnih vremenskih nevšečnosti. Zavzema površino kar štirih igrišč za tenis, znanstveniki pa pravijo, da bomo lahko z več podobnimi napravami uvedli natančnejša predvidevanja vremenskih pojavov in zaščite pred njimi.

6 komentarjev

Evolucija se nadaljuje

Linux Today - Izšla je četrta beta različica programa Evolution, ki ga izdeluje Ximian. Evolution je neke vrste zamenjava za outlook na namizju GNOME - vsebuje organizer, odjemalca pošte, urejevalnik kontaktov in še samodejno spremlja novice iz Slashotda, vreme in še kaj. Ta različica podpira sodelovanje z Palmom, varne SSL povezave in LDAP podporo za adresarje.
Evolution res z vsako različico deluje bolje, od prejšnje bete so odpravili kar 550 hroščev. Seveda je uporabniški vmesnik tudi v slovenščini.
Zdaj moram počakat še, da Primož skodiral rdf exporter za slo-tech, tako da bom lahko headline videl že v mail clientu. :)

0 komentarjev

Microsoft predstavil svoje raziskave

24 ur - Mitja mi je poslal še eno novico o Microsoftu:
Podjetje Microsoft je evropskim novinarjem v Cambridgeu predstavilo najnovejše raziskovalne dosežke, ki so jih razvili v raziskovalnih laboratorijih podjetja. V Cambridgeu se ukvarjajo predvsem s strojnim učenjem (machine learning), kar pomeni, da je njihova osnovna usmerjenost umetna inteligenca. Obenem raziskujejo tudi računalniško grafiko in varovanje digitalnih pravic.

Javnosti so predstavili številne nove praktične tehnologije, ki temeljijo na teoretičnih izsledkih in ki dokazujejo, da je znanstveno raziskovanje na področju računalniških tehnologij Microsoft vzel zelo resno. Med rešitve, ki so jih prikazali, sodijo izdelovanje 3-D modelov na podlagi večjega števila fotografij, avtomatično izrezovanje posameznih objektov na digitalni fotografiji, zaščita avtorskih pravic s pomočjo digitalnega vodnega žiga ter digitalne kamere, ki sledijo izvoru glasu in na ta način govorca ohranjajo v posnetku.

Predstavljene praktične tehnologije...

0 komentarjev