»

OCZ opušča izdelavo pomnilnika

OCZ-jev pogon Vertex za namizne računalnike

vir: Daily Tech
Daily Tech - Iz podjetja OCZ je prispela vest, da bodo opustili proizvodnjo računalniškega pomnilnika, s katerim so sploh vstopili na trg računalniških komponent davnega leta 2000. Od takrat se je njihov obseg močno razširil, prek hladilnikov, grafičnih kartic in napajalnikov nazaj proti pomnilnikom v obliki pogonov SSD. V začetku leta so sicer že sporočili, da se vračajo h koreninam ter se bodo posvetili le izdelavi pomnilnika, pogonov SSD ter napajalnikov (že pred časom so kupili med navijalci nekdaj zelo cenjeno podjetje PC Power & Cooling), zdaj pa se bodo očitno posvetili le dvema področjema.

Odločitev za prekinitev proizvodnje pomnilnika je prišla zaradi upada...

47 komentarjev

Sodelovanje Intela in Microna obrodilo sadove

X-Bit Labs - Sodelovanje Intela in Microna bo prineslo nadaljnje blagodejne učinke za pomnilniške medije, ki uporabljajo NAND flash pomnilnik. Njuno sodelovanje je že omogočilo pomanjšanje čipov na 34 nm, zdaj pa sta uspela izdelati še 34 nm MLC čipe, ki na celico vsebujejo 3 bite informacij. Posledično imajo čipi eno najvišjih gostot zapisa na trgu, saj 4 GB čip zaseda le 126 mm2 površine. Intel in Micron se žal ne moreta pohvaliti, da imata najgostejše čipe, saj je že februarja Toshiba s pomočjo SanDiska izdelala 8 GB čip, ki na celico shrani 4 bite. Le-ti so izdelani v starejšem, 43 nm proizvodnem procesu, površina, ki jo zaseda čip, pa ni znana.

Čipi iz naveze Intela in Microna so trenutno v postopku testiranj, masovna proizvodnja pa naj bi se začela v zadnji letošnji četrtini. Obljubljajo tudi, da bo še pred koncem leta sledil premik na proizvodni proces, ki bo manjši od 30 nm. S to potezo bodo čipi postali še cenejši oz. bodo omogočali večje kapacitete na enaki površini.

7 komentarjev

Veliki test pomnilnika DDR2 za zahtevne uporabnike

Tom's Hardware - Ob bližajoči se prelomnici, prehodu na pomnilnik DDR3, se zgodovina ponavlja. Ko smo prvi DDR zamenjali za drugega, le-ta kljub višjim nazivnim frekvencam zaradi drugih razlogov (predvsem višjih zakasnitev) ni dosegal zmogljivosti starejše generacije. Tisti, ki potrebujejo maksimalne zmogljivosti in jih naložba v prihodnost ne zanima pretirano, bodo tako ostali pri pomnilniku DDR2, in ravno zanje so na THG spisali test nekaterih trenutno najboljših palčk omenjenega tipa.

Med sabo so se pomerili G.skill, Corsair, OCZ in Patriot, ki je tudi zmagal, a opisovalci nad pridobitvijo performans, ki jo nudi dražji...

3 komentarji

AMD z Z-RAM tehnologijo do večjih procesorskih predpomnilnikov

X-Bit Labs - AMD je podpisal pogodbo s podjetjem Innovative Silicon Inc., ki je razvila pomnilnik brez kondenzatorjev (Z-RAM; zero-capacitor memory). Z-RAM tehnologija omogoča petkrat večjo gostoto zapisa v primerjavi s SRAM tehnologijo in dvakrat večjo v primerjavi z DDR pomnilniki. Glede na to, da AMD v svojih procesorskih predpomnilnikih uporablja SRAM, lahko povečajo količino predpomnilnikov za faktor 5, ne...

20 komentarjev

Micron v rdečih številkah

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant Micron Technology je objavil poslovne rezultate četrtega fiskalnega kvartala in celotnega fiskalnega leta, ki se je končalo konec avgusta. Rezultati kažejo, da je Micron že tretje leto zapored posloval negativno, saj je v zadnjem z 889 milijoni dolarjev kar 132 milijonov izgube, v celotnem letu pa je izguba znašala 1,2 milijarde, prihodki od prodaje pa dobre tri. Več o tem.

0 komentarjev

Intel investira v Micron

X-Bit Labs - Micron Technology in Intel Corporation sta danes javno objavila, da je Intel investiral 450 milijonov dolarjev v Micron, s čimer so pridobili 5,3 odstotka Micronovih delnic. Pri Micronu pravijo, da bodo finančni priliv izkoristili za podporo 300 mm tehnologiji izdelave pomnilnika in povečanju kapacitet za izdelavo pomnilnika DDR-II. Znano je namreč, da se Intel strašansko zanima za pomnilnik DDR-II in si želi njegove čimprejšnje uporabe v navezi s svojimi procesorji. Več o tem.

0 komentarjev

Corel se prodaja

Monitor - Ustvarjalci zelo znanega grafičnega orodja Corel Draw bodo kmalu imeli novega lastnika. Podjetje Vector Capital naj bi za slabih 100 milijonov dolarjev odkupilo snovalce grafičnega programja. Poznavalci sicer predvidevajo sorazmerno majhen prevzemni znesek glede na uveljavljeno Corelovo blagovno znamko in kapitalsko vrednost družbe (Corel naj bi namreč imel že okoli 73 milijonov dolarjev čiste gotovine, da o obsegu ostalih sredtev niti ne govorimo). Posel bodo sklenili z 1,05 dolarja na delnico, kar je povrhu vsega še manj od načrtovane najnižje meje za prevzem. Sicer so pri Vector Capitalu že marca letos odkupili delnice v vrednosti 23 milijonov dolarjev delnic od Microsofta. Kljub slovesu je Corel v preteklih mesecih posloval slabo, vodstvo podjetja pa je presodilo, da potrebujejo nov veter v kapitalskih jadrih. Ali so razmišljali tudi o plovbi obstoječega vodstva iz podjetja, pa zaenkrat še ne moremo govoriti. Izvorna novica in Corelovo sporočilo za javnost.

3 komentarji

Tajvansko sodišče razsodilo v prid ProMOSa

X-Bit Labs - Že pred časom smo poročali, da je pomnilniški gigant Infineon z začetkom letošnjega leta ProMOSu odvzel licenco za izdelavo pomnilnika z uporabo "njihovega postopka". Brez te licence bi ProMOS lahko kar zaprl svoje proizvodne obrate, saj veliko večino pomnilnika izdelajo prav s tem postopkom. No, pred nekaj dnevi je ProMOS poslovnim partnerjem naznanil, da je tamkajšnje sodišče odločilo, da lahko nadaljujejo s proizvodnjo pomnilnika in da s tem ne kršijo nobene licence. Na žalost ni znanih veliko podrobnosti o dogajanju. Klik!

0 komentarjev