»

Izšla Fedora 16

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki nosi že oznako Fedora 16 oziroma Verne. Fedora še vedno izhaja vsakih šest mesecev, kot je navada že nekaj let, zadnja verzija pa je posvečena Dennisu Ritchieju, ki je umrl pred slabim mesecem dni. Znan je kot avtor programskega jezika C in soavtor operacijskega sistema UNIX (po zgledu katerega se je razvil Linux). Nova verzija Fedore 16 pa seveda prinaša zvrhano mero novosti.

Omenimo novo verzijo orodij autojump (enostavno premikanje po datotečnem sistemu), autokey (avtomatizacija opravil z okrajšavami in bližnjicami na tipkovnici), calcurse (tekstovna aplikacija za urejanje koledarja), cuneiform (optično prepoznavanje), routino (podpora za OpenStreetMap). Posodobljena so tudi orodja za delo v omrežjih (Kermit, odjemalec za...

59 komentarjev

Linux je počasnejši od Windows

Rezultati Dromaeo testa (večja vrednost je boljša)

Slo-Tech - Da, prav ste prebrali - tako vsaj kažejo testi spletne strani TuxRadar, kjer so testirali hitrost brskalnika Firefox 3.0.6 v okolju Windows XP SP3 in Fedora 10.

Testirali so na dveh strojno enakih računalnikih, izvedli pa so tri teste, ki intenzivno uporabljajo JavaScript: SunSpider, V8 Benchmark 3 in Dromaeo.



Rezultati kažejo, da je Firefox pod Linuxom v vseh treh primerih opazno počasnejši, kar pa avtorji ne pripisujejo Firefoxu, pač pa Linuxu, ki naj bi imel tudi v primeru OpenOffica težave s slabšo performančnostjo. Da pa bi bila mera polna, pa se je izkazalo, da je Firefox hitrejši celo pod Wineom (testirali so Firefox pod Windows...

333 komentarjev

Fedora in Red Hat strežniki kompromitirani!

Slo-Tech - Po dobrem tednu ugibanj, namigovanji in špekulacij je Fedora Project team končno objavil uradno obvestilo v katerem je navedeno, da so bili njihovi strežniki kompromitirani. Čeprav so pri Fedori prepričani, da neznanim storilcem ni uspelo pridobiti t.i. "package signing key", so se vseeno odločili, da bodo ključ zamenjali. Integriteta arhivov (binary packages) naj ne bi bila spremenjena.

Vdor v strežnike pa so potrdili tudi pri krovni družbi Red Hat, Inc., vendar je v tem primeru napadalcem uspelo uporabiti pridobljeni "signing key" (ta je seveda...

76 komentarjev

Fedora Core 1 je zunaj ...

Red Hat - ... z manjšo zakasnitvijo, saj je bila izdaja Fedora Core 1 predvidena za 3. november.

Fedora Core je nadaljevanje RedHat linije Linuxa, ki je prišla do številke 9, ko se je podjetje odločilo, da je Linux postal dovolj resna zadeva, da jo bo ponujalo samo podjetjem. Kodo in razvoj je prepustilo "skupnosti", ki jo bo podpiralo in od nje črpalo rezultate. Težava je bila predvsem v tempu izdaj, to je 2-3 verzije na leto, ki ga bo sedaj imela Fedora. Proizvajalci strežniškega SW kot je Oracle, SAP ... (in tudi namiznega za poslovno uporabo) mu ne sledijo, oziroma se jim ne splača testirati in prilagajati SW za vsako različico linuxa posebej. Enterprise izdaje pa prihajajo na leto do dve (kot Microsoft), zato so bolj preizkušene in primerne za poslovno uporabo, niso pa več zastonj. Koda je še vedno zastonj, saj po GPL licenci mora biti, vendar je izvorna in jo je treba prevesti ter povezati (compile & link) - stvar za resnične entuzijaste, torej.

Hekerski tempo je očitno preveč hud...

16 komentarjev

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Slashdot -

Red Hat je sedaj tudi uradno naznanil, da ukinjajo brezplačni Red Hat Linux. Tako bodo verzije 7.1, 7.2, 7.3 in 8.0 uradno podpirali do konca letošnjega leta, najnovejšo 9.0 pa do prihodnjega maja. Novih različic ne bomo več ugledali, zakaj sedaj se bodo posvetili razvoju novega Red Hat Enteprise Linux paketa, ki bo plačljiv. Uradno Red Hatovo elektronsko sporočilo o tem.

No, čisto konec brezplačnega Red Hat Linuxa to navsezadnje le ne pomeni, saj se bo projekt Fedora, ki sicer ni uradno podprt, a poteka pod okriljem Red Hata, in gradi distribucijo Linuxa iz samih brezplačnih programov, nadaljeval.

Izvirna novica.

7 komentarjev

Rdeč klobuk je mehek klobuk

100si - Red Hat, največji distributer Linuxa, je naznanil združitev Red Hat Linux Projecta s Fedora Linuxom, skupino, ki izdeluje pakete RPM različne programske opreme za Red Hat Linux. Nastala skupnost prostovoljcev se zdaj imenuje The Fedora Project in jo sponzorira Red Hat. Namen skupnosti je razvijati odprt operacijski sistem, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa in ustvarjati temelj za preskušanje novih tehnologij, ki bodo morda nekoč postale del Red Hatovih izdelkov.

fedora [fido´:r*] n A mehek klobuk

0 komentarjev

Rdeči Klobuk™ preseneča

PC Linux Online - Red Hat se je odločil za korenite spremembe v razvoju svoje distribucije Linuxa. Ustanovili so The Red Hat Linux Project, ki bo v obdobju štirih do šestih mesecev izdajal nove različice operacijskega sistema, ki bo temelj za razvoj Red Hat Linuxa. Razmerje med distribucijama bo očitno enako kot je sedaj že uveljavljeno v svetu odprte kode; v enakem odnosu sta npr. OpenOffice.org in StarOffice ter tudi Mozilla in zdaj že pokojni Netscape. Seveda je jasno, da bodo podpore deležni le uporabniki Red Hat Linuxa. Trdijo, da bodo z novim razvojnim modelom zagotovili največjo možno svobodo razvijalcem pri izbiri programskih paketov za distribucijo, obenem pa sami še vedno ne bodo izgubili nadzora nad razvojem.

Red Hat se je prav tako odločil, da bo opustil prodajo Red Hat Linuxa kot izdelka v škatli. Že naslednja različica, Red Hat 10, ki ima kodno ime Cambridge, bo na voljo bolj ali manj le kot prenos s spleta ali kot naročilo preko telefona pri prijatelju [:D]. Red Hat Linux 9.0.93...

3 komentarji

Red Hatovo letno poročilo za leto 2003

Red Hat - Ustvarjalci najbolj razširjene distribucije Linuxa, podjetje Red Hat, so izdali svoje letno poročilo o dosežkih podjetja in njegovih ciljih. Med drugim se lahko pohvalijo, da je Ameriški ponudnik internet storitev AOL izbral njihove rešitve za poganjanje strežnikov v prihodnosti.

Red Hat Linux dominira na področju Linux IT storitev, zato se vedno več velikih podjetij odloča za njihov operacijski sistem. Novembra 2002 je revija CIO napovedala da bo izmed vseh 375 teh IT podjetij, 54% pokrival Red Hat Linux.

0 komentarjev

25 GHz do leta 2005

The Register - Zadnjič sem poročal, da razvijajo nove tehnologije, kako povečati frekvenco procesorjev čez mejo, ki jo predstavljajo sami delci.
Tako bodo Intelovi raziskovalci v nekaj tednih predstavili tehnologije, ki bodo v nekaj letih omogočili frekvence do 25 GHz. Tako razvijajo "pomanjšan tranzistor", ki bo omogočal manjšo porabo energije, hkrati pa minimizacija ne bo bo vplivala na elektronski šum.
Za podrobnosti pa poglejte sem.

4 komentarji

Red Hat Linux 7.2 ne bo podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Po odločitvi nemškega podjetja SuSE, da bodo opustili razvoj distribucij za procesorje Alpha, so se za podoben korak odločili še pri ameriškem Red Hatu, kjer so izjavili, da se je razvoj distribucije za procesorje Alpha končal. Zadnja Red Hatova distribucija za Alphe ostaja različica 7.1. Pri Red Hatu pravijo, da izključitev podpore Alpham ne pomeni, da se bo prenehala tudi podpora drugim RISC procesorjem.

0 komentarjev

Red Hat 7.1

SiOL - Red Hat je izdal novo verzijo svojega Linuxa, 7.1 imenovano, ki jo je bilo mogoče s spleta dobiti že v ponedeljek. Red Hat 7.1 je namenjen predvsem boljšemu delovanju večprocesorskih strežnikov ter njihovi boljši zaščiti pred virusi. Nova različica deluje v strežnikih, ki vsebujejo do osem Intel-združljivih procesorjev, kar je omogočal že njegov predhodnik Red Hat Linux 7.0, vendar se novejša verzija obnese dosti bolje. Podpira tudi do 64GB sistemskega pomnilnika. Čeprav je bil Red Hat Linux 7.1 razvit predvsem za potrebe strežnikov, vsebuje še številne izboljšave, namenjene povsem običajnim osebnim računalnikom, kot je zmogljivejši grafični vmesnik ter možnost priklopa različnih naprav na vodilo USB. V novi operacijski sistem so pri Red Hatu vključili tudi njihov naročniški Software Manager, ki za nevestne vzdrževalce/uporabnike opravlja zelo pomembno delo: samodejno posodablja sistem in ga s tem obvaruje pred različnimi vdori in virusi.

Cene za Red Hat Linux 7.1 se gibljejo od...

7 komentarjev