»

Google testira Digg funkctionalnost

Googlov vmesnik, kjer je mogoče glasovati o straneh

vir: Google
Google - Večina bralcev je verjetno že seznanjena s konceptom spletne strani Digg.com, ki omogoča svojim obiskovalcev dodajanje povezav na spletne strani, ki jih potem uporabniki s pomočjo glasovanja označijo za vredne prve strani. Sedaj je po poročanju Slashdota s preizkušanjem podobnega koncepta začel tudi spletni iskalnik Google, ki je na svoji strani eksperimentalnih iskanj: Google Experimental Search, omogočil srečnim...

6 komentarjev

Prenovljena stran MSN.com

Slo-Tech - MSN prenavlja svojo stran MSN.com in je zato ponudil predogled nove.

Ko greste prvič na njihovo stran, boste videli star izgled strani. S klikom na zgornjo povezavo ali na 'Preview' ikono v desnem zgornjem kotu strani, pa boste preusmerjeni na novi MSN.com. Sedaj boste ob vsakršnem naslednjem ogledu te strani takoj preusmerjeni na nove strani. Če pa kljub temu želite gledati stare strani, morate izbrisati piškotek s končnico msn.com. Seveda to velja samo v primeru, da vaš brskalnik dovoli prejemanje njihovih piškotov.

Kaj ponuja nova stran? V primerjavi s klasično je najbolj spremenjeno pozicioniranje vsebine, ki je sedaj sredinsko (prej je bilo na levi). Na vrhu je integriran iskalnik, ki tokrat ponuja izbiro željenga področja, (web, slike, novice, ...) kar s klikom na ikono (prej je bil tu "dropdown" list). Novost na grafičnem področju je ta, da lahko izbiramo klasično temno modro podlago, videno na stari strani in belo podlago. MSN.com

63 komentarjev

Ubuntu 4.10 "The Warty Warthog"

OSNews - Izšla je prva uradna različica nove distribucije Linuxa, Ubuntu. Različica 4.10, ki označuje leto in mesec izida, je plod dela večinoma južnoafriških razvijalcev, ki jih podpira podjetje Canonical Ltd.

Nova distribucija je že po izdajah razvojnih različic pritegnila ogromno zanimanja in uporabnikov. Odlikujejo jo Debianovi temelji, brezplačnost in zelo preprosta uporaba. Namestitev sicer še vedno poteka v besedilnem načinu, a je zelo preprosta in kratka. Vključeno je veliko programja najnovejših različic za vsakodnevna opravila, novo okolje Gnome 2.8 pa je uvedlo tudi nekaj novih orodij za konfiguracijo.

Ubuntu Linux je ena izmed najprimernejših distribucij za začetnike, uporabimo...

17 komentarjev

MSN proti Googlu

Forbes - Ste se že kdaj vprašali, kaj je glavno vprašanje, ki se mota po glavah vodilnih pri takšnih iskalnikih kot so MSN in Yahoo? Kljub splošni ljudski želji po bolj uporabnih rezultatih in manj plačanih in navidezno neplačanih rezultatih pa je ravno to tisto, kar najbolj tare poslovneže. Kako vam najlepše posredovati rezultate, da boste ob tem vsrkali čim več reklam in da vam ne bo nekega dne dovolj in boste odšli k nevsiljivi konkurenci?

Tako danes vse novičarske strani poročajo o tem, da so se pri MSN portalu odločili, da bodo do poletja zamenjali ponudnika reklam (!), ki jih bodo sedaj namesto LookSmart servirali fantje pri Overture. Tako nas preseneča tudi radikalna odločitev, da po novem ne bo prva stran polna reklam, ampak bo med njimi celo kakšen rezultat, ki bi bil lahko uporaben tudi po mnenju uporabnikov. Poleg tega pa nekje v zadnji vrstici še mimogrede omenijo, da bodo še izboljšali algoritme za vračanje rezultatov in arhiviranje spleta.

Še izvorna novička, v kateri...

5 komentarjev

Google news dobil konkurenco

Slashdot - Čeprav je Google pri nas znan predvsem kot iskalnik, pa nekateri vseeno radi obiščemo podstran Google News kjer so na kupu zbrane vse pomembne novice, kakor jih vidijo največje novičarske strani. Princip delovanja je čisto preprost. Bister programček stalno pregleduje določene strani in s pomočjo PosebnihPostopkov™ ugotavlja, o čem največj pišejo in v katere kategorijo spada.

Microsoftu gre očitno Googlov uspeh zelo v nos, saj predstavlja največjo konkurenco njihovem spletnem portalu MSN. Pred kratkim ga je celo poskusil kupiti, a so njegovo ponudbu prijazno zavrnili. Pojavili so se tudi prispevki, v katerih pri Microsoftu zavračajo govorice o nakupu. Kljub vsemu pa so danes predstavili novo storitev MSN-jevih spletnih dveri. NewsBot, ki je trenutno v beta različici, počne pa točno to, kar Google News -- zbira novice.

Kot zanimivost omenimo še News Images - stran, ki namesto povzetkov novic prikazuje samo slike, povezane z novicami. Tako nam ni potrebno zapravljati časa z...

2 komentarja

Za Googlom - Microsoft

CNN.com -

Microsoftov spletni portal za uporabnike MSN je dobro znana stvar med našimi uporabniki, če ne zaradi drugega zato, ker ga morajo zamenjati za drugo privzeto domačo stran, ko opravijo svežo namestitev Oken. Sedaj so si v Redmondu zadali cilj, da bo to prostovoljna domača stran večine uporabnikov interneta, saj nameravajo razviti spletni iskalnik do te mere, da bo boljši od trenutnega nespornega voditelja na tem področju, Googla.

Kirk Koenigsbauer, vodja MSN portala, je prepričan, da lahko brez problema premagajo vse tekmece na trgu, saj so lastniki oz. avtorji ogromne količine informacijskih tehnologij, za razliko od ostalih, ki jo le najemajo oz. so njeni kupci. K vsemu temu dodajmo še Microsoftove ogromne finančne rezerve in v nekaj letih lahko s konstantnim razvojem premagajo kogarkoli.

4 komentarji

Google upihnil peto svečko

Googlova očeta

vir: BBC
Google - Sicer malce pozno, a takšen jubilej je vsekakor potrebno omeniti. Google, najpomembnejši spletni iskalnik, največji katalog spletnih strani (in največkrat uporabljena beseda v forumu ;)) je v nedeljo praznoval peto obletnico svojega obstoja. 7. septembra 1998 sta Sergey Brin in Larry Page, ki sta tedaj izdelovala doktorsko nalogo na Standfordski univerzi, v Menlo Parku v Kaliforniji začela projekt, sprva namenjen le univerzitetni rabi, ki se je razširil bolj kot sta tedaj pričakovala v najdrznejših sanjah in postal svetovni katalog internetnega znanja. Klik, več o Googlovi zgodovini.

8 komentarjev

Ameriški dacarji v nemilosti

CNN.com - Po notranji preiskavi ameriškega IRSja (njihova rezličica DURSa) so ugotovili, da imajo med zaposlenimi 122 kroničnih zlorabnikov interneta. Kaj to pomeni? To, da večino delovnega časa berejo e-mail šale, ircajo, igrajo Kvako, brskajo po pornografskih straneh in podobno. Big Deal!

Zaposlenih imajo namreč tudi na tisoče in tisoče delavcev, ki počnejo še večje neumnosti (in posledično več škode) kadar "delajo". Kakorkoli že, tega ne nameravajo več prenašati in sledile bodo sankcije. Klik!

Ko jih bo DURS posnemal, bom prav tako napisal "Big Deal!"

3 komentarji