»

Predstavitev novega Pinga - 3.1

Slo-Tech - Torej kot verjetno večina ve, je Linux distribucij malo morje, nekatere pa ustvarja celo naše gore listje ... Slo-tech Linux, Slix in seveda Pingo!

Pingo je tisti, ki ste ga morda že srečali na nekaterih računalnikih v slovenskih osnovnih šolah. Pingo je pred kratkim dočakal svoj 3.1 rojstni dan in ob tej priložnosti bo eden od njegovih očetov - Aleš Košir, predstavil kaj se s Pingom dogaja, kje je in kam gre.

To se bo zgodilo v sredo 12. januarja ob 19.00 v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Preden kdo vpraša, predstavitev je seveda brezplačna, vsak udeleženec pa prejme tudi komplet CDjev ali DVD te distribucije (tudi to brezplačno).

Pingo ima med slovenskimi distribucijami Linuxa najdaljšo tradicijo, a se večkrat letno pomladi z novostmi, ki jih prinasajo nove izvirne različice paketov in posodobljeni stabilni prevodi v slovenščino. Pingo ponuja predvsem celovit sistem za domačo uporabo. Njegovi paketi so medsebojno usklajeni in večinoma poslovenjeni. Združuje tako orodja za...

8 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

Mandrake Linux 9.2

Mandrake 9.2 Discovery

PC Linux Online - In začelo se je. Začelo se je obdobje Velikih treh, ki bodo v naslednjih tednih postavili na ogled svojo podobo operacijskega sistema Linux. Prvi so udarili Francozi, ki so članom svojega kluba že ponudili Mandrake Linux 9.2, s katerim praznujejo peto obletnico obstoja podjetja. Nova različica je usmerjena predvsem k izboljšavam obstoječih tehnologij, torej odpravlja napake prejšnje različice in prinaša nove različice programskih paketov. Novost je tudi nov paket Discovery, ki je namenjen začetnikom, in med namestitvijo sistema sam izbere programske pakete za namestitev. Prav tega so si ogledali na Open for Business.

34 komentarjev

OfB Open Choice Awards 2003

PC Linux Online - Spletna stran Open for Business je podelila nagrade najboljšim odprtokodnim projektom na različnih področjih. Najvidnejši nagrajenci so:
  • Najboljša distribucija: Mandrake Linux 9.1
  • Najboljše namizno okolje: KDE 3.1
  • Najboljša pisarniška zbirka: OpenOffice.org 1.1 (RC)
  • Najboljši brskalnik: Konqueror 3.1
  • Najboljši poštni odjemalec: Evolution 1.4
  • Najboljše orodje za neposredno sporočanje: Gaim 0.68
Zanimivo je, da so omenjeni nagrajenci vsi poslovenjeni ali v aktivnem postopku slovenjenja.

5 komentarjev

Java Desktop System

Privzeto namizje

Linux.com - Sun Microsystems je v uvodnih trenutkih vsakoletne konference SunNetwork uradno predstavil Java Desktop System, na Linuxu temelječe poslovno namizje z zbirko orodij, ki je del projekta s kodnim imenom "Mad Hatter". Operacijski sistem je v osnovi SuSE Linux 8.2 s prilagojenim namiznim okoljem GNOME 2.2, med drugim pa vsebuje tudi novo pisarniško zbrko StarOffice 7, brskalnik Mozilla 1.4, poštni odjemalec Evolution 1.4 in seveda Java 2 Platform Standard Edition 1.4.2 s podporo za izgled v slogu namiznega okolja GNOME. Java Desktop System bo na voljo decembra in bo skupaj s podporo s strani Suna stal 100 USD za posamezno namizje na leto. Kot del Java Enterprise desktopa bo zanj potrebno...

5 komentarjev

Nov OS iz Azije

Reuters - Japonska, Kitajska in Južna Koreja so objavile namero o izdelavi novega operacijskega sistema, ki bo predstavljal alternativo Microsoftovem. Trenutno je vse skupaj še bolj na osnovi dogovarjanj, govori pa se, da bodo za osnovo vzeli Linux, vendar ni izključeno, da bodo šli izumljat toplo vodo.

Glede na to, da je Kitajska vlada pred kratkim prepovedala uporabo tuje programske opreme v državnih institucijah, ta poteza ni veliko presenečenje.

Azijske države se nasplošno rade nagibajo k cenzuri, zato je seveda vprašanje katere dodatne module bodo vgradili.

1 komentar

OpenOffice.org 1.1 RC za Linux v slovenščini!

OpenOffice.org Slovenija - Vrli prevajalci ene najboljših pisarniških zbirk za različne operacijske sisteme so nam pripravili presenečenje. Na voljo je poslovenjena razvojna različica OpenOffice.org 1.1. Različico 1.1 RC za Linux lahko najdete tukaj, namestite pa jo lahko na novo ali kot nadgradnjo. Zdaj imate lepo priložnost, da pregledate prevode, sporočite morebitne napake in tako prispevate k boljši končni različici, ki jo lahko pričakujete čez dobrih 30 dni. Še prej pa vas bo razveselila razvojna različica z odpravljenimi napakami v prevodih.

Znane pomanjkljivosti:
  • ni slovarja,
  • manjkajo razširjeni nasveti,
  • namestitveni program poroča o manjkajoči licenci in datoteki berime: uporabite gumb Prezri.

2 komentarja

KDE 3.1

vir: KDE.org
Kiberpipa - Danes je bilo tudi uradno izdano namizje KDE 3.1.

Stvar je na voljo v 47 jezikih, med njimi seveda tudi v slovenščini.
Novosti so:
  • Konqueror je končno dobil tako priljubljene zavihke/uhlje
  • izboljšan HTML prikaz v Konquerorju
  • izboljšana podpora šifriranjem (pošte)
  • integrirane možnosti 'desktop sharinga' za oddaljen hkratni dostop do namizja
  • Kiosk način, ki omogča zaklenitev določenih funkcij namizja (za javne terminale ipd.)
  • nov multimedia plugin temelječ na Xine
  • in še in še in še
Več pa boste morali odkriti sami ...

6 komentarjev