»

Nobelova nagrada za kemijo 2011

Slo-Tech - Danes je Švedska kraljeva akademija znanosti v Stockholmu objavila ime letošnjega prejemnika Nobelove nagrade za kemijo. Za svoj doprinos na področju kemije nagrado prejme Dan Shechtman (Izrael) za odkritje kvazikristalov.

Kvazikristali imajo za razliko od klasičnih kristalov, ki imajo predvidljive konfiguracije, tri-, štiri- ali šestštevne simetrijske osi in (v idealnosti neskončno) periodičnost, drugačno konfiguracijo, zaradi česar znanstveniki dolgo časa sploh niso razmišljali o njihovem obstoju v naravi. V matematiki je seveda mogoče opisati vzorec aperiodičnega mozaika, kot je to storil Roger Penrose, a v naravi ga niso pričakovali. Shechtman...

1 komentar

Intel bo investiral v grafični laboratorij

CNet - Intel je napovedal, da bo investiral 12 milijonov dolarjev v raziskovalni center za grafiko, ki ga bodo v sodelovanju z Univerzo Saarland odprli v Saarbrücknu v Posarju. V Intel Visual Computing Institute, kot se bo imenoval, bodo raziskovali napredno grafiko in tehnike za vizualno računalništvo (visual computing). Petletna investicija bo Intelov navečji zalogaj v sodelovanju s katero koli evropsko univerzo, so še dejali. Posvetili se bodo predvsem delu na Intelovem razvojnem programu Terascale, ki se ukvarja predvsem z razvojem paralelnega računanja in večjedrnostjo. V laboratorijih se bodo ukvarjali tako z bazičnimi kot aplikativnimi raziskavami, do konca leta pa bodo zaposlovali kakšnih 12 raziskovalcev z različnih inštitutov. Omenimo, da Intel z dotično univerzo že sodeluje, tako da gre zgolj za poglobitev sodelovanja.

4 komentarji

Želite superračunalnik?

Slashdot - Virginia Techov superračunalnik je postal živa legenda med privrženci Applovih izdelkov, ki imajo ob zamenjavi procesorjev z Xserve G5 izvrstno priložnost, da postanejo "delničarji" prejšnjega superračunalnika. MacMall namreč po mikavni ceni ponuja procesorje, ki so do nedavnega sestavljali zmogljivo pošast, imenovano tudi System X ali Big Mac. Gre za dvojne procesorje Power Mac G5 z 2000 MHz, ki jih je Apple obnovil prav z namenom, da bi jih (še enkrat) prodal. Klik!

1 komentar

Novi iMac in G5

Slo-Tech - Apple je danes svetu predstavil svoje najnovejše 'igračke' tako za domače kot tudi za bolj zahtevne uporabnike.

Prva novost je 20" iMac, ki se je pridružil obstoječima 15" in 17" modeloma. Kakor že ime pove je njegova poglavitna lasnost widescreen LCD zaslon, ki se lahko pohvali z optimalno ločljivostjo 1680x1050. Za grafiko skrbi GeForce 5200 Ultra. Seveda niso pozabili niti na firewire, usb 2.0 in 54Mbps AirPort Extreme 802.11g wireless. Cena računalnika skupaj z operacijskim sistemom je približno 2200 dolarjev, kar je tisoč dolarjev več od najšibkejšega modela. Uradna stran. Prikupna igračka za popolno Ameriško družino.

Medtem, ko iMaci več kot zadostujejo za povprečno domače delo, pa imamo na drugi strani računalnike, ki imajo poleg elegantnega ohišja v sebi še pravi 64-bitni procesor G5. Tako so opustili prodajo enoprocesorskih Power Mac G5 1.8Ghz...

27 komentarjev

Tisoč sto G5

Slashdot - Virginia Tech je že nekaj časa nazaj naznanila nov superračunalnik, zgrajen iz tisoč sto (1100) G5 računalnikov. Pred kratkim so ga začeli sestavljati in na spletu so se pojavile prve slike tega neverjetnega projekta. Uporabili ga bodo predvsem za računanja na področju kemije. Pri sestavljanju si izdatno pomagajo s prostovoljno pomočjo študentov, ki imajo verjetno tudi lastne načrte, za kaj vse bo ta neverjetna računska moč uporabna. Fold On [:D].

13 komentarjev

Prvi PowerMaci G5 potujejo iz skladišč

Apple - Apple je skoraj po mesecu in pol začel pošiljati prve zloglasne PowerMace G5 svojim kupcem, a zaenkrat le enoprocesorske. V Evropi jih je v najboljšem primeru mogoče pričakovati čez teden ali dva. Tukaj govorimo o dveh konfiguracijah:

Prva za 2.278 evrov ponuja 1.6 GHz 64-bitni PowerPC G5 procesor z 800 MHz sistemskim vodilom in 256 MB pomnilnika, razširljivih na 4 GB. Ima 80-gigabajten Serial-ATA disk in grafično kartico nVidia GeforceFX 5200 Ultra s 64 MB pomnilnika. Druga za 2.638,80 evrov ima 1.8 GHz procesor G5 s sistemskim vodilom na 900 MHz, s pol gigabajta pomnilnika, razširljivega na 8 GB. Notri najdemo 160 GB SATA disk. Ostale enote so večimanj enake, v obeh računalnikih pa najdemo še 4x pogon Superdrive.

Dvoporcesorske postaje pričakujmo kasneje v avgustu.

7 komentarjev

Power Mac G5

vir: Apple
Apple - Včeraj se nam je izmuznila novica o izidu novega Applovega sistema Power Mac G5. Po Applovih besedah naj bi bil to najhitrejši osebni računalnik, ki je trenutno na voljo, pojavljajo pa se že špekulacije, če niso česa "priredili". (O tem berite v novici nižje.)

Osnova Power Maca G5 je IBM-ov 64-bitni PowerPC 970 procesor, ki prav tako poganja tudi 32-bitne aplikacije. 58 milionov tranzistorjev pri 0,13 mikronih s SOI (silicon-on-insulator) tehnologijo lahko naslovi 8 GB pomnilnika, teoretično pa celo 4 TB fizičnega pomnilnika, kar mu dovoli veliko manevrirnega prostora za prihodnost. Trenutno so zunaj dvo-gigaherčni modeli, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi tro GHz. Ker pa samo hitri procesor ni dovolj, je tu gigaherčni FSB za...

15 komentarjev

IBM: On Demand Innovation Services

The Register - Kot vemo, so raziskave zelo drago igranje. Lep primer tega so tiskalniške kartuše, ki s svojo visoko ceno opravičujejo predvsem znatna vlaganja v raziskave; ali pa Windowsi, ki lepo polnijo proračune ostalih Microsoftovih oddelkov, ki se ukvarjajo z bolj specifičnimi področji.

Žal pa mala podjetja lastnih raziskav ravno zaradi vlaganj ne morejo opravljati sama, zato so se primorana zatekati k naročanju t.i. uporabnih raziskav pri inštitutih. Slednjim pa se bo kmalu pridružil še IBM s svojim 'On Demand Innovation Services' oddelkom. Gre za razširjeni raziskovalni oddelek, ki bo svoje storitve prodajal tudi naročnikom, ukvarjali pa se bodo predvsem s področjem ki ga najbolj obvladajo -- informacijskimi tehnologijami. Klik!

0 komentarjev

Kako NE!! sestavljati računalnik

Jaz - Odličen članek o sestavljanju, oziroma nesestavljanju računalnikov, so pripravili pri HardwareCentral. Ob vsej debati o sestavljanju in modificiranju računal tule na slo-techovem forumu, se bo najbrž marsikak nadebudnež polotil svoje strojne opreme na lastno pest. Svetujem, da si pred morebitnim posegom v drobovje računalnika obvezno preberete tale zelo poučen članek. Seveda pa moram dodati: "vsi posegi so na lastno odgovornost!"

1 komentar