»

eBay ščiti kupce

Navsezadnje so kupci razlog za eBayev obstoj

vir: eBay
eBay - eBay je za svojo ameriško stran eBay.com zagnal novo storitev, s katero kupce ščitijo pred goljufijami. Program pravzaprav kupci, ki so za plačilo uporabljali PayPal, že poznajo (PayPal Buyer Protection), zdaj pa ga je eBay premaknil pod svojo streho za vse nakupe, opravljenimi s podprtimi načini plačila. Zaščita velja za večino avkcij, razen za celotna vozila (a velja za dele vozil) in nepremičnine. Pri eBayu pravijo, da naj bo prvi korak v primeru nepravega oz. poškodovanega artikla kontaktiranje prodajalca, medtem ko naj pomoč zaščitniškega programa poiščejo šele, če prodajalec ne želi sodelovati. V primeru da je dogovor s prodajalcem dosežen, morajo kupci artikel poslati nazaj in eBayu posredovati...

9 komentarjev

Wii v februarju vodiilni

Yahoo News - Na Yahoo News poročajo, da so bili pretekli mesec s prodajo konzol najbolj zadovoljni pri Nintendu. Njihov Wii je kupilo 355 tisoč kupcev, kar je skoraj toliko, kot sta skupaj uspela napraskati tekmeca Microsoft in Sony z 228 in 127 tisoč prodanimi primerki. Po mnenju analitika Paula Jacksona je razlog za uspeh predvsem drugačen pristop, ki ga je ubral Nintendo. Namesto, da bi se spustili v hardversko tekmo, so delali na drugih področjih (tu je mišljen predvsem zelo inovativen krmilnik) in ustvarili mnogo medijske pozornosti, sedaj pa, tudi po zaslugi ugodne cene, žanjejo uspehe.

V končni fazi je to tako ali tako tudi najbolje za nas, kupce, saj nekoč vodilni Sony trenutno ni najbolj uspešen, kar bi znalo prinesti bolj enakovredne deleže na trgu konzol ter posledično ugodnejše cene. Ne pozabite na originalno novico.

12 komentarjev

Stanje širokopasovnih povezav v svetu

Slashdot - Mednarodna Telekomunikacijska zveza je te dni objavila poročilo o stanju širokopasovnih povezav v svetu. Prav nič presenetljivo ni, da vodita Južna Koreja in Japonska s 60 oziroma 70 odstotki s širokopasovnim internetom ožičenih domov. Slovenije sicer ni na seznamu držav, vendar je njihovo poročilo (PDF) (DOC) vseeno zanimivo branje, saj vsebuje med drugim tudi podatke o cenah za večje svetovne države.

Pri nas se s takšnimi raziskavami ukvarja projekt Raba interneta v Sloveniji. V poročilu Gospodinjstva: uporaba interneta 2003/1 tako med drugim navajajo, da ima dostop do interneta 38 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Na spletni strani SIBIS pa so v svoji publikaciji zapisali, da sta v Sloveniji 2% širokopasovnih povezav.

3 komentarji

Mikroplačila

Shirky - Dandanes je veliko govora o t.i. mikroplačilih. To so plačila izredno majhnih vsot (50-300sit) za spletne vsebine, pesmi, ipd. Trenutno je najbolj uspešen pri tem PayPal, čeprav ne ustreza popolnoma temu izrazu.

Clar Shirky se je tokrat v svojem članku posvetil psihološkemu delu. Sprašuje se, če so ljudje sploh pripravljeni kaj plačati, če so na voljo zastonj alternative. Zelo zanimivo branje.

9 komentarjev