»

Apple se odpira

Slashdot - Nekajkrat smo že pisali o Safariju, brskalniku za Applov operacijski sistem OS X. Ena od bolj zanimivih stvari pri njemu je, da temelji na odprto-kodnem brskalniškem pogonu KHTML. Njegovi avtorji so se pogosto pritoževali, da popravki, ki jih Apple vrača v skupnost niso primerni za neposredno vključitev v KHTML pogon saj se Apple v svojem WebCore module drugače loteva rešitev.

Včerajšnji WWDC pa je poleg Intelovih procesorjev v Macih prinesel še javni webkit repozitorij v katerem so praktično vse spremembe od začetka razvoja. Še več, avtorji z veseljem sprejemajo zunanje prispevke in po poročanju enega od razvijalcev, Dave-a Hyatt-a, so že prispeli prvi prispevki zunanjih opazovalcev.

Ali Applov poslovni model nakazuje, da je odprto-kodni poslovni model učinkovit ali pa je le muha enodnevnica in so podjetju šteti dnevi?

14 komentarjev

.IQ domene še nekaj časa ne bo?

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, ima celo nova iraška vlada velike težave s pridobitvijo domene .iq, kaj šele podjetja ali posamezniki, ki si želijo pridobiti privlačno domeno za svoje spletne strani.

Ker je Saddam Husein leta 1997 prepovedal dostop do interneta, je ICANN licenco za upravljanje z domeno podelil teksaškemu podjetju InfoCom. Vendar pa podjetje te dni ne posluje, saj se je znašlo pod obtožbo, da so izvažali računalniško opremo malopridnim državam Siriji in Libiji ter finančno podpirali skrajne islamske organizacije kot npr. Hamas.

Prenos oblasti torej tudi na internetu ne bo tekel povsem gladko, saj bo nova iraška vlada morala uporabiti .com, .org, .info ali .net domeno - če bo ob vseh ostalih težavah, ki jih v Iraku imajo sploh kdo uspel postaviti kakšno spletno stran.

Morda pa prenos upravljanja IQ domene na zasebno podjetje, ki ima povezave s skrajneži, le ni bilo povsem inteligentno dejanje?

4 komentarji

Robotski prometni stožci

BBC - Ekipa iz univerze Nebraska-Lincoln te dni preizkuša robotske prometne stožce. Njihov namen je karseda zmanjšati izpostavljenost človeških cestnih delavcev, zato bo ta 130 cm visoka čudesa moč upravljati na daljavo in to precejšno, saj bodo za orientacijo v prostoru uporabljali GPS. Največji izziv bo dovolj znižati ceno, da bo takšna opcija postala tržno zanimiva. Trenuten cilj je $200 za vsakega robota.
Korak naprej bi bila uporaba kašnega biološkge algoritma, denimo sledi vodji, ki celoten postopek še dodatno avtomatizira.

3 komentarji

Vrnitev kralja brez Sarumana

BBC - Christopher Lee je za BBC povedal, da ga na žalost ne bomo videli v tretjem, zadnjem delu filma Gospodar prstanov. Zakaj?
Cheistopher Lee ne more povedati, ker ga drži pogodba k filmu. Razumljivo. Ugibanja pa se vrtijo okrog tega, da je zadnji del knjige Return of The King prevec dolgočasen za film. Tako tudi dogodkov v Shire-u ne bomo videli.

Christopher Lee je igral Sarumana, dobrega čarovnika, ki ni bil več tako zelo dober in je prestopil na temno stran. V zadnjem delu trilogije Gandalf z njim malce "obračuna"... Še novica. Tukajle.

Tako kot nismo videli Toma Bombadila in tako kot je Arwen že kar v prvem filmu začela okrog skakat... Ah ja... skoda...

13 komentarjev

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji

Beatli tožijo Apple

BBC - Glasbena skupina Beatles je davno tega ustanovila podjetje Apple Corps. Leta 1991 so z Apple Computers sklenili dogovor o uporabi blagovne znamke Apple. Točna vsebina dogovora ni znana, je pa jasno, da je bil dogovor v smislu Applove uporabe jabučka(tm) v računalniškem svetu, medtem ko ga bodo pri Apple Corps tržili v glasbenem delu industrije. Vendar je podjetje te dni naznanilo tožbo proti Apple Computers, saj naj bi s svojimi izdelki na področju glasbe (iTunes, iPod) kršil dogovor.

Tožbe v poslovnem svetu niso nič nenavadnega, vendar se poraja vprašanje, kako bodo morebitne odločitve sodišča glede iTunes vplivale na nalinijsko prodajo glasbe. Znano je, da je Apple v 4 mesecih prodal 10...

7 komentarjev

BBC svoj arhiv postavlja na internet

BBC - Generalni direktor BBC-ja, Greg Dyke, je oznanil skorajšno dostopnost celotnega BBCjevega arhiva prek spleta. Gromozanski arhiv obsega tako avdio kot video zapise, torej odlične dokumentarce, radijske oddaje in še marsikaj. Najlepše pri vsem tem pa je, da bo celoten arhiv dostopen povsem brezplačno, v kolikor se bo podatke uporabilo v nekomercialne namene.

Dyke je prepričan, da bodo s tako zakladnico znanja pridobili prav vsi, od šol, knjižnic, do posameznikov. in tudi pravi: "V bistvu lahko s pokažemo, kako lahko javni denar, združen z digitalno tehnologijo, spremeni življenje vsakega posameznika.". Vsekakor lahko BBC ob tem le pohvalimo. Izvirno novico najdete tukaj.

10 komentarjev

Applove novosti: iTunes, iPod in Panther

PC Linux Online - Apple je objavili začetek prodaje digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes Music Store. Posamezna skladba stane 99 ameriških centov, v knjižnici pa je zaenkrat čez 200.000 skladb. Gre za eno najbolj svobodnih spletnih trgovin, saj ne uporablja nobene tehnologije DRM za preprečevanje kopiranja, obenem pa uporabnikom ni treba plačevati nobenih naročnin. Klik!

Apple je predstavil tudi nove modele predvajalnikov iPod, ki se lahko pohvali z manjšimi merami in novo podobo. Novi iPodi so na voljo v različicah z diski velikosti 10 GB, 15 GB in 30 GB in stanejo 300, 400 ali 500 USD. Novost je tudi zvočni izhod, ki olajša priključitev predvajalnika na glasbeni stolp. Klik!

Nova različica operacijskega sistema Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, naj bi bila na voljo septembra. Največ pozornosti bo namenjene uporabniku in lažji uporabi. Poenostavili bodo možnosti prilagajanja delovnega okolja in prenašanja uporabniških profilov med različnimi sistemi Macintosh in drugimi napravami,...

4 komentarji