»

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Bakrene parice

Ars Technica - Čeprav so bakrene parice za prenos podatkov v zatonu, saj jih nadomešča optično omrežje, tehnologija DSL še ni mrtva. To so prikazali v Bell Laboratories, kjer so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih kablih. Na razdalji 400 metrov so podatke prenašali s hitrostjo 300 megabitov na sekundo, medtem ko so na razdalji en kilometer dosegli še vedno zavidljivih 100 megabitov na sekundo. Z naraščanjem razdalje nato hitrost hitro pojenja.

Za dosego teh rekordov so potrebovali dvoje bakrenih paric (angl. channel bonding), posebno tehnologijo za preprečitev presluha (vectoring) in analogen fantomski način (angl. phantom mode, ki vključuje...

9 komentarjev

Ericsson testiral VDSL2 in dosegel 0,5 Gbps

Slashdot - Ericsson poroča, da so v prvi demonstraciji delovanja VDSL2 na svetu dosegli hitrost prenosa podatkov več kot 500 Mbps prek bakrenih paric. Za ta dosežek so hkrati uporabili šest vodnikov, podatke pa so z načinom vektoriziranega VDSL2 prenašali pol kilometra daleč. Nova tehnologija vektorizacije, ki zmanjša presluhe, omogoča sočasno uporabo več paric in zmanjša porabo energije, še ni standardizirana, a naj bi jo uskladili do konca tega leta. Žal kakšnih hudih revolucij ni pričakovati, saj že pri razdaljah, ki so večje od 1 km, ADSL2+ deluje občutno bolje. Kot pravijo, je uporabnost tega dosežka predvsem povezava optičnih vodnikov, ki vodijo od DSLAM-ov, do končnih uporabnikov. Če imajo ti seveda več bakrenih paric, kar prav tako ni ravno pogost slučaj.

12 komentarjev

Stratosferske širokopasovne povezave

Delo - Se še spominjate, kako je mednarodna skupina znanstvenikov zadnjega dne avgusta s švedskega vesoljskega središča, 200 kilometrov pod arktičnim krogom, izstrelila poskusni balon z modulom za širokopasovne povezave?

No, Mednarodni konzorcij trinajstih evropskih držav in Japonske, Capanina, je pred dnevi objavil prve rezultate meritev. Brezžične povezave (Wi-Fi), ki so jih razvili na britanski univerzi York, so na razdalji do 60 kilometrov dosegale hitrosti od 4 do 11 megabitov na sekundo.

Nemška skupina strokovnjakov ( DLR) je hkrati kot prva opravila optično komunikacijo z objektom v stratosferi - na razdalji 64 kilometrov so podatke nemoteno prenašali s hitrostjo do 1,25 gigabita na sekundo.

Sicer pa je končni cilj Capanine končnim uporabnikom in malim podjetjem omogočiti poceni širokopasovne povezave s hitrostjo prenosa do 120 megabitov na sekundo. Več v originalni novici na delo.si.

S to tehnologijo boste čez nekaj let končno prišli na račun tudi uporabniki na odročnih...

5 komentarjev

Uni-DSL

Slashdot - Iz Texas Instruments sporočajo, da delajo na novem DSL-sistemu, ki bo omogčil prenos zelo kvalitetnega videa v realnem času. Z gradnjo tako imenovanih vročih točk, ki bodo blizu naročnikov, bodo zagotovili od 50 do 100 Mbit/s prenosa. Te točke naj bi vsebovale čipe, ki bodo komunicirali s sateliti, ti pa bodo premagovali hitrostne ovire. Uporabnik bo seveda potreboval ustrezen čip, vgrajen v mrežno kartico/modem. Pri Texas Instruments. Inc pravijo, da naj bi to bila cenejša metoda kot je izgradnja infrastrukture z optičnim kablom. Začetek že leta 2005, masovna proizvodnja 2007. Klikot.

19 komentarjev

Petdeset megabitov v sekundi po koaksialcu

The Register -

Današnje širokopasovne povezave prek bakrenih paric (ADSL) in koaksialnih kablov dosegajo že zavidljive hitrosti, ki pa so že skorajda na sami meji infrastrukture. Doslej je tako prevladovalo mnenje, da bo ob potrebi po dva- in večkrat hitrejših potrebno uporabiti drago optiko in z njo nadomestiti obstoječe podatkovne vodnike.

The Register poroča, da finski Teleste in nizozemski Essent Kabelcom delata na projektu imenovanem ETTH (Ethernet to the Home), ki bo omogočal hitrosti do 50 megabitov na sekundo po navadnih koaksialnih kablih, ki so že položeni.

V čem torej proizvajalca vidita prednosti novega načina prenosa podatkov? ETTH omogoča visoke hitrosti tudi na daljše razdalje, saj je koaksialni kabel manj občutljiv na razdaljo kot bakrena parica (DSL tehnologije), poleg tega pa je dosti cenejši od optike. Ponudniki interneta bodo tako lahko še nekaj časa uporabljali obstoječo infrastrukturo z malenkostnimi popravki, optika pa se bo v vmesnem času pocenila, pravijo. Več o tem.

29 komentarjev

Dober Dan:"Želite malo podatkov?"

SiOL - Dve japonski podjetji sta razvili poseben sistem, ki nam bo omogočal prenos podatkov na naš dlančnik kar ob stisku roke, kmalu pa morda še pri ostalih dotikih [>:D] . Sistem naj bi omogočal hitrosti do deset megabitov na sekundo! Seveda pa to ni nič novega, saj so take poskuse opravljali že kar nekaj časa, vendar pa niti približno ne pri takih hitrostih. Sedaj pa hitro na branje!

Sedaj imate lahko širokopasovnico tudi na dlani.[:D]

1 komentar

Ribarjenje

The Register - Zadnje čase so organi pregona vse bolj "uspešni" v odkrivanju in kaznovanju piratov. Pri nas so sicer novice tipa obsojen na par mesecev in nekaj stotisoč sit bolj pogoste, toda v ZDA hočejo imeti vse nekajkrat večje.

Tako The Register poroča, da se je končal proces proti trojici piratov iz Kalifornije, od katerih je bil vodja obsojen na 2 leti in pol milijona dolarjev, eden na pol leta ter pol leta hišnega pripora, medtem ko za tretjega še ni znano.. Ob tem se človek spet vpraša, če bi se vse to dogajalo, če bi bile cene malo bolj normalne[:D]

1 komentar