»

Nvu 0.2

Slashdot - Izšla je nova različica samostojnega programa za oblikovanje spletnih strani, Nvu 0.2. Nova različica se od prejšnje razlikuje po tem, da izvira iz najnovejše razvojne različice Mozille, 1.7b, in odpravlja številne pomanjkljivosti in hrošče različice 0.1. Med drugim novi Nvu vsebuje orodje za upravljanje predlog (.mzt), ki jih lahko ustvarjamo in nalagamo, izboljšav pa je bila deležna tudi podpora CSS. Klik!

13 komentarjev

Mozilla Composer bo razvijalo podjetje

Mozillazine - Daniel Glazman, nekdanji Netscapov uslužbenec, je sporočil, da želi ustvariti podjetjte, ki bo nadaljevalo razvoj Composerja, Mozillinega urejevalnika spletnih strani. V svojem spletnem dnevniku je takole predstavil svojo odločitev: "Trenutno ustanavljam svoje lastno podjetje v Franciji, ki bo nadajevalo z delom na Composerju. Podjetje bo razvijalo programske rešitve za svetovni splet in ponujalo storitve za različne spletne tehnologije in odprtokodna orodja. Mislim, da bomo postali tudi del W3C... Zaželite mi veliko sreče!"

Daniel Glazman se je z razvojem urejevalnika iz Mozilline kodne osnove ukvarjal več let in je bil od novembra 2000 in julija 2003 zaposlen pri Netscape Communications Corporation. V začetku tega leta je oznanil, da želi nadaljevati razvoj Composerja, ki bi postal samostojen program, podoben Mozilla Firebirdu and Mozilla Thunderbirdu. Nadaljnja usoda Composerja je pomembna predvsem za uporabnike Linuxa, kjer je Composer edini urejevalnik spletnih strani s...

7 komentarjev

Epiphany 1.0

Mozillazine - Danes je 6. januar, praznik svetih treh kraljev. Ne verjamete? Ja, očitno bo že res, saj so nam Gašper, Miha in Boltežar prinesli veliko darilo. Izšel je Epiphany 1.0, prva različica novega brskalnika, ki temelji na prikazovalniku Gecko, ki ga uporabljate tudi vsi uporabniki Mozille in njenih izpeljank. Epiphany bo tudi novi privzeti brskalnik v namiznem okolju GNOME 2.4 (izšel bo čez nekaj ur), kjer je nasledil Galeona. Poskusite ga!

Pred vrati pa je tudi nova različica Mozille, tokrat 1.4.1, ki je od različice 1.4 lažja za 100 hroščev. Za radovedne so na voljo Pretendenti™ za izdajo, in sicer za okolja Windows, Linux in Mac OS X.

15 komentarjev

Mozilla 1.5 Beta in Mozilla Thunderbird 0.2 RC

Mozillazine - Mozilla.org je pravkar izdala Mozillo 1.5 Beta, ki prinaša predvsem novosti v odjemalcu za pošto in novice ter veliko nadgradnjo ChatZille, odjemalca za klepet po protokolu IRC. Končno smo dočakali tudi črkovalnik, ki je bil dolga leta na voljo le kot razširitev. Podrobnejše informacije o novostih, prenosu in znanih težavah lahko najdete tukaj ali pa se odpravite neposredno na prenos. Na voljo je že tudi slovenski jezikovni paket. Vabljeni k preizkušanju in poročanju o hroščih!

Scott MacGregor, ki je pred kratkim postal redno zaposlen pri organizaciji The Mozilla Foundation, pa je skoraj sočasno objavil izid prvega kandidata za izdajo Mozilla Thunderbirda 0.2. Tako je zapisano tudi v novi začrtani poti, po kateri so načrtovali sočasen izid Mozille 1.5b in Mozilla Thunderbirda 0.2 RC, skupaj pa naj bi izšli tudi končni različici obeh programov. Prenos!

12 komentarjev

Mozilla in dokumentacija

Mozillazine - Portal MozillaZine je danes objavil novico o splavitvi Projekta Orb, ki bo skrbel za pripravo dokumentacije za Mozillo. Natančneje, projekt bo pripravljal navodila za uporabo ne le programske zbirke Mozilla, ampak tudi brskalnikov Mozilla Firebird in Camino. Nekoliko nenavadno je, da je projekt odprt na SourceForge.net in ne na Mozdev.org, ki gosti veliko večino projektov, ki želijo dodati nove razsežnosti Mozilli. Zanimivo pa je tudi, da datum prijave projekta sega v marec, rezultatov pa ni prav nobenih.

Precej aktivnejši pa je projekt Firebird Help. Mozilla Firebird zaenkrat še nima pomoči, omenjeni projekt pa mu dodaja prav to. Razvijalci so nekoliko izpopolnili vmesnik za pomoč iz programske zbirke Mozilla, dodali večino navodil iz spletne strani Mozilla Firebrid in spisali še nekaj novega besedila. Razširitev priporočam vsem uporabnikom Mozilla Firebirda, če pa želite pomoč v slovenščini, obiščite stran Mozilla Firebird Slovenija.

0 komentarjev

Mozilla Firebird v slovenskem jeziku

Mozilla.Lugos.Si - Na voljo je Mozilla Firebird v slovenskem jeziku (za Tomaže)! Gre za prvo poslovenjeno različico čedalje bolj priljubljenega brskalnika, zato je prisotnih nekaj napak, ki pa bodo kmalu odpravljene. Namestite Mozilla Firebird in slovenski jezikovni paket, ter sledite navodilom, opisanim na strani za prenos slovenskega jezikovnega paketa.

Zdaj ste torej spet na vrsti vi, da nam sporočate napake, in sicer tiste, ki se tičejo prilagajanja v slovenščino. To lahko storite s komentarji na našem dopisnem seznamu. V kratkem lahko pričakujete nove jezikovne pakete, tem pa bodo sledili tudi celotni binarni paketi ua Linux in Windows.

Znane napake:
  • Okno s splošnimi nastavitvami se v okolju Window se ne prikaže
  • Napredne možnosti JavaScripta se ne prikažejo popolno
  • User Agent String je še vedno en-US (hrošč v Mozilla Firebirdu)

73 komentarjev

RJ Tarpley's Coffee Company ponuja zbirko kav Mozilla

Mozillazine - Podjetje RJ Tarpley's Coffee Company, ki se, kot lahko ugotovite že iz imena, ukvarja s prodajo kave, je na seznam svojih izdelkov dodalo posebno zbirko kav, posvečeno Mozilli. Lastnik podjetja, Ron J. Tarpley, je seveda ljubitelj kave, a hkrati tudi velik poznavalec Mozille, zato tesna zveza med njima ni nepričakovana. Vendar to še ni vse! Podjetje bo polovico dobička, ki ga bo pridobilo na račun zbirke kav Mozilla, namenilo skupnosti The Mozilla Foundation!

4 komentarji