»

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

Prodaja čipov marca rahlo navzgor

EETimes - Globalna prodaja čipov se je letošnjega marca v primerjavi s februarjem zvišala za 3,3 odstotke, je izračunala SIA (Semiconductor Industry Association). Skupaj je bilo prodanih za 14,7 milijarde dolarjev čipov, kar pa je 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Skupno so v prvem letošnjem četrtletju prodali za 44 milijard dolarjev čipov, kar je prav tako 30 odstotkov manj kot lani, ko je ta številka znašala 62,8 milijarde, in 15,7 odstotka manj kot v zadnjem lanskem četrtletju. Najbolj so mošnjičke razvezali Azijci, ki so kupili za 7,8 odstotka več kot februarja, medtem ko je bila rast v ZDA 5,1-odstotna, Evropi pa 3,1-odstotna. Japonci so še najbolj zaskrbljeni, saj so edini zabeležili padec v višini 10 odstotkov. Klik!

2 komentarja

ATi Catalyst 6.9

ATI - Vsi lastniki ATi-jevih grafičnih kartic so včeraj dobili nove gonilnike, ki bi bili veliko bolj privlačni brez decimalne pike. Catalyst-i 6.9 prinašajo podporo za Crossfire na matičnih ploščah z Intel-ovim veznim čipom P965, ki imajo dve 16x reži PCI-E, žal pa je delovanje omejeno zgolj na Direct3D aplikacije, OpenGL igre bo v teksture še vedno oblačila le ena kartica. Gonilniki naj bi prinesli tudi nekaj performančnih izboljšav -- med drugim bo na karticah X1300, X1600 in X1800 3DMark06 tekel do 23,7% hitreje ob vklopljenem glajenju robov, Doom3 pa naj bi v določenih situacijah pridobil tudi do 9,3 odstotka dodatnih sličic na sekundo. Vsi, željni posodobitev, obiščite ATi-jevo domačo stran, kjer boste našli Catalyst-e 6.9 za vse okuse okenskih operacijskih sistemov.

14 komentarjev

Intel podvojil dobiček

The Register -

Z mesecem julijem smo že pošteno zakoračili v drugo polovico letošnjega leta, tako da se lahko v kratkem nadejamo obilice poslovnih rezultatov podjetij za drugo četrtletje. Danes imamo pred seboj Intelove.

V celotnem drugem kvartalu so dohodki od prodaje znašali 6,8 milijarde dolarjev, kar je za osem odstotkov več kot v enakem obodobju lani (6,3 mrd). Čisti dobiček je znašal 896 milijonov dolarjev, kar je za 101 % več v lanskem drugem četrtletju, ko so ga pridelali 'zgolj' 446 mio.

Za tretje četrtletje Intelovi tržniki napovedujejo zaslužke med 6,9 in 7,5 milijardami. Intel se je vsled odličnih rezultatov odločil povečati proračun za raziskave in inovacije, tako da bodo le-temu letos namenili 4,2 milijarde namesto prvotno načrtovanih štirih. Intelove delnice trenutno kotirajo pri vrednostih okrog 24 dolarjev. The Register, The Inquirer.

6 komentarjev

RAMBUS z dobičkom med tožarjenjem

X-Bit Labs -

RAMBUS je zagotovo eno najbolj znanih računalniških podjetij na svetu. In nenavadnih, jasno. Najprej ponudijo svoj RDRAM pomnilnik, pomnilnik prihodnosti, ki pa, kot se kasneje izkaže, to seveda ni. Z izsiljevanjem Intela, ki je z njimi podpisal pogodbo o njegovi uporabi, so si pridobili lep kupček denarja, nakar so se različne tožbe ponovile v obratni smeri. Tokrat je bila tožena stranka RAMBUS. A podjetje se vede, kot da se jih tožbe ne tičejo. Poslujejo celo z dobičkom.

Poglejmo številke. RAMBUS je v preteklem letu četrtletju lani dosegel dobiček. Dobiček od prodaje je znašal $5.5 mio, kar je manj kot leta 2001 v istem časovnem obdobju ($6.9 mio) ter v tretjem četrtletju lani ($5.9 mio), a vendarle ... Celotni prihodki v zadnjem četrtletju so znašli kar $25.7 mio. Ostale statistike in celoten članek.

Da, vodstvo RAMBUSa so res čarodeji ...

1 komentar