»

iTunes popularnejši od P2P

več strani - Rezultati raziskave, ki jo je izvedlo podjetje The NPD Group, kažejo, da je Applov iTunes popularnejši od večine P2P-sistemov. V letošnjem marcu je približno 1,7 milijona ameriških gospodinjstev preneslo prek sistema iTunes vsaj eno pesem, s čimer se uvršča na drugo mesto. Na prvem mestu je sicer še vedno program WinMX, ki ga je uporabilo 2,1 milijona gospodinjstev. Kazaa in iMesh zaostajata za iTunes, ostali plačljivi servisi, kot sta naprimer Napster in RealPlayer, sledijo nedaleč zadaj. Skupno je marca štiri odstotke vseh ameriških gospodinjstev z dostopom do interneta uporabilo plačljivi sistem za prenos glasbe. PCWorld in News.com.

108 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev

Ko se pravniki ne morejo dogovoriti

The inquirer - Zgodbe o zaščiti medijev, predvsem zgoščenk, in kaznovanju velikih grešnikov, ki si drznejo preko spleta deliti svoje najljubše datoteke, postajajo podobne mehiških nadaljevankam. Tako smo pred nekaj dnevi poročali, da bo RIAA izvedla splošno pomilostitev vseh uporabnikov, če se ti zavežejo, da ne bodo več deliti intelektualne lastnine.

Ker pa, kot kaže, naša družba ne zna več živeti brez zapletov, so se pri Webcaster Alliance odločili, da, pa naj se sliši še tako absurdno, tožijo RIAA-o. Poleg tega dodajajo, da uporabniki, ki bodo podpisali izjavo, ne bodo varni pred založniki. Tako naj bi ti še vedno imeli dolžnost ali priložnost, da tožijo vsakega posameznika. Vsaj tako navajajo tukaj, kako pa se bo zgodba razvijala, pa v naslednji epizodi.

Napovednika vam na žalost ne moremo dati.

3 komentarji

RIAA vas bo oprostila ...

The inquirer -

Če se še spomnite, je RIAA nedavno napovedala obtožbe proti vsem tistim, ki si prek spleta izmenjujejo in kopirajo glasbo. Tem napovedim seveda nismo verjeli, saj si tudi RIAA ne bi mogla privoščiti nekaj milijonov tožb.

No, danes je RIAA spet presenetila, saj so očitno spoznali svojo neumnosti in uvideli, da ne bodo mogli tožiti toliko ljudi. Tega seveda ne priznajo, zato so se zatekli k drugi taktiki. Sedaj so objavili, da bodo vsem domačim uporabnikom ponudili oprostitev, če obljubijo, da ne bodo nikoli več kopirali glasbe prek interneta. Odločitev sproža mnoge pomisleke, češ kdo bi sploh priznal kopiranje glasbe, glede na to, da RIAA po vsej verjetnosti zanj sploh ne ve. Več o tem.

EFF (Electronic Frontier Foundation) naprimer pravijo, da bi se morala RIAA namesto z oprostitvijo 60 milijonov ljudi ukvarjati z rešitvijo, kako legalizirati prenos glasbe prek interneta za majhno ceno. Rezultati bi bili vsekakor mnogo boljši.

19 komentarjev

Upadanje prenosa glasbe prek P2P

The Register -

Gotovo se še spomnite, kako zagnano se je RIAA nedavno lotila lovljenja vseh glasbenih piratov, ki glasbo razdajajo in delijo s P2P programi (glejte tudi povezane novice). Nihče sicer ni verjel, da bodo te grožnje pripomogle k manjšemu piratiziranju glasbe, a danes nas je RIAA presenetila z zanimivi izračuni. Oni trdijo, da so Američani še aprila letos prek interneta prenesli 14,5 milijonov skladb, mesec pozneje zgolj 12,7, junija pa samo še dobrih deset milijonov. Prav tako trdijo, da se je zmanjšalo število na internetu dostopnih skladb z aprilskih 852 milijonov na junijskih 655.

Bi pa bilo zanimivo videti, ali se je posledično povečala prodaja originalnih CD-jev, ali pa je ostala na enaki ravni. Sicer niso namreč naredili ničesar. Več o tem.

13 komentarjev

RIAA: Tožarjenje, razvito po Geometrijski Metodi

The Register - Da, presneti primer Verizona je ameriškemu pevskemu krožku omogočil praktično neovirano tožarjenje posameznikov, ki po spletu izmenjujejo avtorsko zaščitene vsebinee (in ne dvomim, da se jim to finančno izplača bolje, kot če bi ostali pri napadanju na izmenjevalne sisteme). Odmevov na to temo je ogromno; nekateri omenjajo dejstvo, da Amerika, označena po predzadnjem verzu prve kitice himne, postaja kazenska kolonija, medtem ko drugi opozarjajo na masovno kriminalizacijo nedolžnega (-- a piratizarijočega) ljudstva.

Zanimiv članek so spisali tudi na The Registru, branje pa bo še posebej povšeč tistim, ki zagovarjajo nedolžno gusarjenje [>:D].

"... there are more file-sharers than voters for either candidate at the last Presidential Election ..." - Bill Evans

3 komentarji

RIAA napovedala na stotine tožb

več strani -

RIAA je na včerajšnji seji ponovno spregovorila o nelegalnem izmenjevanju glasbe prek internetnih servisov (P2P), kar jim je velik trn v peti. Predsednik Cary Sherman je dejal, da bo RIAA v Združenih državah začela z masovnimi tožbami proti posameznikom, ki omogočajo nelegalno izmenjavo glasbe (torej uporabniki P2P-programov). Poudaril je, da ni pomemben obseg nedovoljenega delovanja in da so zanje vsi enaki. Prvi plaz nekaj sto tožb se bo usul najkasneje v desetih tednih, ko bo RIAA zbrala dokaze. Kazni naj bi znašale od 750 do 150.000 dolarjev za vsako pesem, ki jo posamezniki ponujajo. Tudi zapornih kazni ne izključujejo.

V ZDA trenutno po grobih ocenah P2P-programe nelegalno uporablja 57 milijonov Američanov. Na prvem mestu so KaZaA, Grokster in Morpehus, ki so postali popularni po propadu pionirja Napsterja. Založniki pravijo, da jim to gromozansko omrežje odžira milijarde dolarjev zaslužka in milijone dobička.

Odzivi javnosti so zelo mešani, a prevladuje mnenje, da RIAA spet...

20 komentarjev

KaZaA bo podrla rekord

The inquirer - Najbrž vsi poznate p2p program z imenom KaZaA, ki služi izmenjavanju datotek na Internetu. Vsem ljubiteljem tega programa naj povem, da bo KaZaA danes podrl svetovni rekord v t.i. downloadanju, ki sedaj znaša celih 229.363.307 dolpotegov. Dnevno se vleče iz medmrežja okoli 366.000 kopij KaZaAja. Upamo lahko samo, da bo zmagal v boju z ameriško agencijo RIAA, s katero je stalno v tožbah. Rekord!

9 komentarjev

RIAA se je opravičila profesorju

News.com - RIAA se je opravičila astronomu Petru Usherju, potem ko mu je napisala "grozilno" pismo z obtožbo o zlorabi avtorskih pravic in ga pozvala naj preneha s širjenjem piratske kode. Na svojem šolskem ftp strežniku je namreč imel datoteko z naslovom "usher.mp3". Šlo je za nedolžno datoteko s posnetkom avtorske a capella glasbe. "Zatajil" je RIAA-in pajek™, ki je kombinacijo besed "usher" in "mp3" očitno zamenjal za piratizirano glasbo in sprožil alarm. Avtomatika je hudir, če je v rokah amaterjev. Povezava.

8 komentarjev

Nova e-banka na Otoku

The Register -

ING Group, z bančnimi storitvami ukvarjajoče se nizozemsko podjetje, je odprlo novo internetno poslovalnico, ki bo na voljo le Otočanom. Za začetek bodo omogočali le varčevanje po 4,3-odstotni stopnji, načrtujejo pa tudi še ostale storitve, kot so posojila, hipoteke, življenjska in pokojninska zavarovanja ... a vse to tedaj, ko bodo imeli dovolj uporabnikov. Omeniti velja še, da ima ING Group internetne banke že širom Evrope, natančneje v osmih državah. Več o tem.

0 komentarjev

RIAA: Zakon je zakon. Mi ga bomo upoštevali.

The Register - RIAA -- nas s svojimi izjavami preseneča. Redno. Tokrat pa je prišlo že do tako humoresknih izjav, da sem novico, ki jo je objavil TheRegister, preveril še na drugih spletiščih -- da, deluje avtentično.

Pretekli teden sem bolj v šali kot zares zapisal, kakšnih metod bi se RIAA v svojem legitimnem boju proti nelegalninam lahko poslužila. Očitno pa resnica ni daleč.

Kakor med drugim poroča tudi New York Times, naj bi vrli krožkarji spletnim uporabnikom ponudili kar 3 trojanske konje, vsi pa so povezani z grobim posegom v uporabnikovo koriščenje računala, ako program zazna prisotnost nelegalno pridobljenih glasbenih datotek. Prvi naj bi tako uporabnike usmerjal na strani, kjer je moč povsem zakonito kupovati glasbo; 'freeze' za nedoločen čas (minute -- ure?) zamrzne računalo, s čimer se ob trdem resetiranju pojavi riziko izgube podatkov. Tretji Zlobjek™ preišče trdi disk in izbriše sumljive datoteke -- problematično je le to, da njegov algoritem za ločevanje med legitimno in...

34 komentarjev