»

APEK: Poročilo o razvoju trga elektronskih komunikacij za četrto četrtletje 2008

APEK - Na voljo je novo poročilo APEKa za zadnje četrtletje 2008.

Nekaj zanimivosti iz vsebine:

  • Na mobilnem trgu je penetracija presegla 100%

  • Nadaljnji padec tržnega deleža Mobitela, povečanje deleža predvsem Tušmobila in tudi Simobila

  • Zanemarljiv delež T-2 na mobilnem trgu (0,3%)

  • Še bolj strma rast rezidenčne IP Telefonije (posledično padec fiksne telefonije)

  • Občuten padec deleža T-2 pri rezidenčni IP telefoniji

  • Že 120.000 prenesenih fiksnih tel. številk

  • Pri deležu poslanih SMS-ov sta Mobitel in Simobil že skoraj izenačena (pri MMSih občutno v prednosti Mobitel)

  • Praktično že izenačeno število naročnikov samostojnega širokopasovnega dostopa in naročnikov trojčka

  • Razmerje CATV proti IPTV je 64:36. IP TV pridobiva čedalje večji delež.

  • Padec (sicer visokega) deleža T-2 pri IP TV na 43,5%

  • Število FTTH priključkov se je povzpelo na 44.564, kar je preko 10% delež širokopasovnih tehnologij

  • Penetracija fiksnega širokopasovnega dostopa (gospodinjstva) je enaka 62,3%

  • Po dolgotrajnem padanju...

35 komentarjev

Logitech MX 518

Slo-Tech - Pri Logitechu, znanem izdelovalcu miši in tipkovnic, so izdelali naslednico miške MX 510, ki sliši na ime MX 518. Glede na celotno ime, ki se glasi Logitech® MX™518 Gaming-Grade™ Optical Mouse, je miš namenjena predvsem zagrizenim igračarjem. Od predhodnice se razlikuje po izboljšani ločljivosti, ki sedaj znaša 1600 dpi in 16 bitni podatkovni poti, ter po malenkost spremenjenem izgledu. Oblika ostaja, vsaj na oko, enaka. Logitechova stran

39 komentarjev

Kako je 8 pikslov Microsoftu odtrgalo milijone

Slashdot - Economic Times je eden izmed največjih indijskih poslovnih dnevnikov. Tokrat so objavili zanimiv članek o tem, kako je eno največjih podjetij na svetu, Microsoft, postalo privlačno za marsikoga, ki mu želi iztrgati čim več denarja. Recept je preprost: Denarjaželjnež™ poišče še tako minimalistično Microsoftovo napako, ki je ponavadi povezana z nepoznavanjem ali nespoštovanjem različnih narodnosti in kultur. Nato omenjeni zahteva povračilo in zmaga je na pladnju.

Redmondski gigant si je na tak način v preteklosti nakopal na milijone dolarjev stroškov, ko je moral zamenjati kar 200.000 kopij operacijskega sistema Windows 95. Zakaj? Ker je eno tisočinko procent pikslov nekega zemljevida pobarva z napačno barvo. Nekoliko bolj pa ga je največja softverska hiša pokronala, ko je v izdaji Windows XP za Latinsko Ameriko uporabnikom pri izbiri spola ponudilia tri možnosti: "nedoločen", "moški" in "psica". Klik!

20 komentarjev

5% osebnih računalnikov prodanih z naloženim Linuxom

OSNews - Po napovedih analitične hiše Gartner bo do konca letošnjega leta med vsemi prodanimi osebnimi računalniki kar 5% imelo nameščen Linux. Odstotek je relativno visok napram prejšnjim letom in naj bi se do leta 2008 dvignil na 7,5%.

Seveda prodani delež računalnikov še ne pove ničesar o razširjenosti Linuxa, tako da Gartner ocenjuje, da bo le 2% osebnih računalnikov, prodanih letos, poganjalo Linux. Po drugi strani pa moramo upoštevati prepričanje, da večina uporabnikov Linux namesti naknadno, torej so kupili računalnik s sistemov Windows. Dokaj ironične razmere, torej ...

Je sploh že kdo kupil PC z naloženim Linuxom? Pa je kdo naložil Linux na PC, na katerem nikoli ni bil prisoten Windows?

47 komentarjev

Koliko pomenijo študentje?

The Register - Spomnim se izjave šolskega ministra Bajukove vlade, Lovra Šturma, ki je na podelitvi zlatih spričeval Mature 2000 za šolajočo mladino obljubil zastonj dostop do interneta. Nato je prišla dolgo pričakovana Arnesova cenejša številka za klicni dostop, zdaj pa imamo kabelske ponudnike in skoraj monopolista, ki se zavedajo, da je treba potrošnike vzgajati kot mlade. In tu smo, kot kaže, že pred tujino.

Register tako poroča, da so se ponudniki dostopa do interneta šele zdaj začeli zavedati, kakšen potencial bodočih strank predstavljajo študenti. Večina ponudnikov je tako pocenila klicni dostop in uvedla pakete xDSL, ki so cenovno celo primerljivi s slovenskimi. Posledično so uvedli nove ugodnosti, od brezplačnih požarnih zidov do brezžičnih omrežij. Kako se ponudniki še borijo za svoj tržni delež, si oglejte tukaj.

Vseeno bi bilo zabavno pogledati BDP teh držav.

7 komentarjev

Bodo širokopasovne povezave rešile podeželje?

The Register - Migracija v mesta in spreminjanje zaposlitvene strukture sta dejavnika, ki vedno bolj očitno spremljata sodoben čas. Problema se zaveda večina politikov, kako pa se aktivno vključiti v njegovo reševanje, je vseeno zgodba zase.

Tako je zanimiv pristop ubral britanski e-poslanik Andrew Pinder, ki meni, da je eden od ključnih dejavnikov, ki zavirajo večje naseljevanje na podeželju, slaba informacijska povezanost. Tako razlaga, da se pojavlja čedalje večje zaposlovanje na področju informacijske tehnologije, ki pa se brez širokopasovnih povezav ne more razvijati.

Ideja je sicer dobra, kako pa naj bi jo uresničili, pa si tudi na Registru niso na jasnem.

3 komentarji

Širokopasovne povezave še vedno v vzponu

The Register - Očitno ni več daleč dan, ko bomo "širokopasovni dostop do interneta v vsako (svetovno) vas", odrešili navedkov. Vsaj tako lahko sklepamo iz poročila analizne hiše Gartner.

Kot so zapisali v poročilu, je trend naraščanja prodaje širokopasovnih priključkov za dostop do interneta še vedno prisoten na področju Evrope, narašča tudi v Latinski Ameriki, največji potencial pa kaže na Kitajskem. Kot enega od glavnih vzrokov navajajo znižane stroške priklopa, saj se je ta samo v tem četrtletju pocenil povprečno za 12$, in sedaj znaša 84$.

V prešnjem četrtletju naj bi bilo po podatkih analitikov prodanih skoraj deset milijonov DSL modemov, kar predstalja kar 81% rast glede na prvo četrtletje. Več statistike pa najdete tukaj.


Sodeč po tem, IPv6 krepko trka na vrata...

8 komentarjev

Kitajska in ukinjanje cybercafe-jev

The Register - Kitajska se zagotovo boji "bolezni", ki sliši na ime zasvojenost z internetom. Posledica te bojazni je zaprtje skoraj 2000 cybercafe-jev, po poročanju časopisa Shanghai Daily, pa naj bi v kratkem zaprli še 6000 cybercafe-jev. Ne vem, če je to glavni vzrok, gotovo pa so pri tem imela veliko razna teženja staršev, ki so se pritoževali čez internet češ, da internet škoduje duševnemu in fizičnemu zdravju njihovih otrok. No ja, še vedno bolje, kot Talibanska odločitev .

1 komentar