»

DeepMind poskrbel za navdušujoč preboj v raziskovanju zvijanja beljakovin

zgradba beljakovine, pri čemer je modro označena AlphaFoldova ocena, zeleno pa mikroskopska meritev

vir: DeepMind
DeepMind - DeepMindov najnovejši algoritem za iskanje strukture beljakovin, AlphaFold 2, je pokazal tako izjemne rezultate, da je očitno zelo blizu čas, ko bomo lahko univerzalno znali zgolj iz kemijske sestave dognati, kako se beljakovine zvijajo. Gre za enega najbolj prelomnih dogodkov v novejši biokemiji, ki bo zelo verjetno imel hitre in drastične učinke na oblikovanje zdravil ter sintetičnih proteinov.

Beljakovine so funkcijsko najbolj raznolika skupina molekul v živih organizmih, saj skrbijo za vse od katalize reakcij do rokovanja z dednino. Kaj natančno neka beljakovina počne, je odvisno tako od njene kemijske sestave kot tudi njene natančne prostorske strukture - se pravi, kako se njeni elementi spontano razporedijo, oziroma, kako se beljakovina "zvije". V osnovi skušamo natančno zgradbo dognati z opazovalnimi metodami, kot sta rentgenska difrakcija in krioelektronska mikroskopija. A te imajo omejitve, saj v mnogih primerih vzamejo dosti časa in imajo resne probleme z nekaterimi...

2 komentarja

Foldingova ATIvoucija

Folding@Home - Projekta Folding@home na Slo-techu verjeto ni treba posebno predstavljati, saj ima tukaj že zajetno podporo.

Mogoče pa še ne veste tega, da boste kmalu lahko prispevali še več k raziskovanju proteinov. Fantje in dekleta iz skupine Pande s Standforske univerze, avtorji projekta, so se namreč spomnili, da v naših mlinčkih domuje še en procesor, ki bi lahko služil njihovemu raziskovanju. Seveda je govora o GPUju, po domače grafičnemu procesorju. Odločili so se torej, da bodo zaposlili tudi vaše grafične kartice, ki so bile do sedaj dodobra izkoriščene le v igrah.

Nova verzija odjemalca, ki je trenutno v fazi internega beta testiranja, bo podpirala le ATIjeve grafične procesorje . Splošno beta testiranje napovedujejo čez štiri do pet tednov.

Naj omenim še to, da je v prirpavi tudi odjemalec za prihajajočo Sonyjevo konzolo PS3, kjer bo pošteno potil njegov Cell procesor.

Več o projektu.

Lastniki ATIjev se boste lahko veselili boljših razultatov, medtem ko se bo večina...

17 komentarjev

Folding@Home -- Malo statistike

Folding@Home - Od našega zadnjega serviranja statistike naše ekipe je preteklo že kar nekaj časa, zato sem vam tu strnil le najpomembnejše podatke. Včerajšnjega dne smo prehiteli ekipo AOA Forums, ki nam je bila trn v peti in se tako prebili na 28. mesto. Sedaj se pred nami nahajajo le ekipe, ki imajo višjo produkcijo kot naša in tako nam kaže, da bomo obstali, kjer smo ali pa izgubili kako mesto zaradi ekip, ki nas ogrožajo. Zatorej vas vabimo, da namestite enega od klientov in se pridružite ekipi 10824. Odgovore na morebitna vprašanja lahko poiščete na strani folding.rozica.com in v temu namenjeni temi v forumu. Uradna statistika, Extremeoverclocking statistika

Fold on!

11 komentarjev

Slo-Tech Folding@Home statistika

Slo-Tech - Po dolgem času vas spet malo obveščamo o projektu Folding@Home, pri katerem sodeluje tudi Slo-Tech. Sodeč po statistiki naši skupini kaže zelo dobro, saj se nahajamo na zavidljivem 31. mestu, z malce dela pa se lahko naša ekipa še povzpne. Če se še vedno sprašujete, kaj bi lahko vaš procesor počel, ko vas ni za računalnikom (in tudi ko ste [:)]), si preberite slovensko stran z najpogostejšimi vprašanji in odgovori, prenesite klienta in se pridružite ekipi 10824.

Fold on!

11 komentarjev

Še malo Folding@Home statistike

Slo-Tech - Člani naše folding ekipe kljub vročini lepo preračunavajo proteine. V projektu Folding@Home smo osvojili že kar zavidljivo 40. mesto. Če si ogledamo statistiko, lahko vidimo, da bomo do začetka naslednjega meseca prehiteli še nekaj ekip, če bomo nadaljevali s takšno produkcijo. Po zaslugi novih in novih uporabnikov iz dneva v dan napredujemo.

Če želite, da bi vi vaš računalnik koristno uporabljal proste cikle, in še niste član naše ekipe, prenesite klienta in se pridružite ekipi 10824.

Fold on!

17 komentarjev

Slo-Tech Folding@Home

Slo-Tech - Slo-Techova participacija v projektu Folding At Home še vedno obraja polne košare sočnih sadov. Čestitajte nam, saj smo prebili mejo 500.000 pridobljenih točk. Trenutno smo med vsemi svetovnimi ekipami na 44. mestu, tedensko obdelamo za 40.000 točk paketov, in naše sposobnosti dnevno le večamo. Če še niste v klubu zgibalcev, hitro po klienta, za številko ekipe vpišite 10824 -- in -- zgibajte dalje! Klik! za več informacij o projektu v slovenskem jeziku.

Čestitke!

19 komentarjev

Pregibanje je kul

Slo-Tech - Naša ekipa Slo-Tech Folding at Home napreduje vse višje po lestvici najboljših svetovnih ekip. Tokrat so omembe vredna tri dejstva:
  • tedenska produkcija nam je narasla na 50.000 točk
  • prišli smo na 50. mesto med vsemi ekipami
  • Obdelali smo že 10.000 paketov
Vsem, ki pri tem projektu sodelujejo, čestitam. Fold on! Vsi, ki pa svojega mlinčka še niste vpregli v višje namene, pa naj pogledajo, o čem gre zadeva, si preberejo naš članek na to temo in morebitna vprašanja zastavijo v tej temi. Mogoče bomo koga prepričali [:D].

5 komentarjev

Slo-Tech vključen v projekt UD Cancer Research

Slo-Tech - Malo sem brskal po prejšnjih novicah in sem na predlog sklenil, da lahko Slo-Techerji z našimi obiskovalci pomagamo tudi na tem področju. Torej, od danes naprej se lahko včlanite v on-line lov na iskanje zdravila za levkemijo in druga rakava obolenja. Princip delovanja je zelo podoben tistemu pri S.E.T.I. projektu, se pravi s pomočjo interneta in programčka, ki v ozadju izvaja določene računske operacije priti do možnih kombinacij, v tem primeru do kombinacij pri sestavi molekul, iz katerih se lahko razvije novo zdravilo za raka. Program teče popolnoma v ozadju, lahko pa določite, da se izvaja samo kot ohranjevalnik zaslona, torej takrat, ko res ne uporabljate vašega računalnika in vas tako ne more motiti. Prijavite (in včlanite v Slo-Tech ekipo) se lahko tukaj, več informacij o projektu pa dobite...

7 komentarjev