»

Transmete ni več

Slashdot - Po petih letih od prodaje svojega prvega izdelka se je kalifornijska Transmeta poslovila. Transmetin paradni konj je bil procesor Crusoe, ki ga je odlikovala izjemno nizka poraba električne energije in posledično majhno gretje v primerjavi z Intelovimi primerki tistega časa. Intel je takoj odgovoril s tehnologijami za zmanjšanje porabe in prepolovil Transmetine dohodke v letu 2003. Naslednje leto je Transmeto zapustil še Linus Torvalds. Od takrat je podjetje tonilo vedno globlje, tako da so sedaj odločili prodati, kar je od podjetja ostalo, hongkonškemu Culturecom Holdings. Več o tem.

0 komentarjev

Intel Mobile Pentium 4 E z zamudo

X-Bit Labs - Po poročanju Xbit Labs bo Intel zamudil z izdajo mobilnih Pentium 4 E ("Prescott") procesorjev, ki naj bi jih velikan iz Santa Clare trgu ponudil v prvem četrtletju letošnjega leta. Ti 90 nm procesorji bodo tako izšli šele v drugem četrtletju 2004.

Novi procesorji, namenjeni domačim prenosnikom (DTR - Desktop Replacement Laptops), bodo, kot že rečeno, izdelani v 90 nm tehnologiji, opremljeni z 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 533 MHz sistemskim vodilom. Prvi primerki bodo tiktakali pri frekvenci 2.8, 3.06 in 3.2 GHz, v tretjem in zadnjem četrtletju pa Intel namerava predstaviti še 3.46 in 3.6 GHz različici. Mobile Pentium 4 E 3.73 GHz, ki bi v zadnjem četrtletju 2004 že moral biti na voljo, pa se bo na prodajnih policah pojavil šele v prvem četrtletju 2005.

Ob splavitvi bo za 3.2 GHz Mobile Pentium 4 E procesor potrebno odšteti 294, za 3.06 GHz 234 in za 2.8 GHz različico 202 USD.

4 komentarji

Transmeta z 90 nm Efficeoni

X-Bit Labs - Transmeta naj bi že januarja iz Fujitsu Microelectronics prejela prve testne primerke Efficeona, narejene z 90 nm tehnologijo. Tako bodo še dodatno zmanjšali porabo procesorja, kar nam bo dalo še nekaj dodatnega časa ob delu z prenosnikom, katerim je procesor prvotno namenjen. Hkrati pa se, zaradi upada povpraševanja po Transmetinih Crusoe procesorjih, lahko nadejamo tudi kake namizne variante z Efficeon procesorjem.
Za konec pa samo še originalna novica

0 komentarjev

nForce 3 ... Go!

X-Bit Labs - nVidia seveda ne more zapostavljati tako pomembnega dela trga kot so matične plošče za prenosnike. Na izid Transmetinega Efficeona so se odzvali s prvo matično ploščo, ki ga bo sprejela v svoj objem - nForce3 Go 120. 120-ka je poenostavljena in izboljšana 150-ka (za Athlon 64) in ima še bolj razvito varčevanje z električno energijo s tem da varira z napetostmi - PowerMizer - in še LongRun, ki ohranja baterijo vedno svežo in polno življenja.

Kljub energijski varčnosti pa bo naphana s številnimi obveznimi elementi: AGP 4x, 10/100Mb/s ethernetom s StreamThru tehnologijo, ATA-33/66/100/133, do šest podprtimi USB 2.0 porti, PCI-jem in seveda 6-kanalno AC'97 zvočno kartico s S/PDIF izhodom. Detajli!

0 komentarjev

Transmetin nov procesor

X-Bit Labs - Transmeta, podjetje iz Santa Clare, znano predvsem po svojih inovativnih in energetsko varčnih procesorjih Crusoe, je danes objavila ime Crusojevega naslednika, kodno poimenovanega TM8000. Procesor, poprej poimenovan Astro, se bo odslej klical Efficeon, kar naj bi povdarjalo njegovo nizko porabo in visoke performanse.

Procesor sam je zasnovan na 256 bitni VLIW (Very Large Instruction Word) arhitekturi, kateri gre zahvala da procesor zmore osem ukazov na urin cikel, kar je dvakrat več, kot jih je lahko izvedel Crusoe. Efficeoni bodo zgrajeni v 0,13 mikronski tehnologiji v podjetju TSMC, njihova hitrost ob splavitvi pa bo 1,4 GHz.

Za konec pa samo še povezava na originalno novico, kjer si lahko preberete malce več podatkov o Efficeonu.

3 komentarji

Transmeta z izgubo

X-Bit Labs -

Kalifornijska Transmeta Corporation, ki vam je verjetno poznana po svojih procesorjih Crusoe, ki so občutno varčnejši in hladnejši od današnjih procesorjev, se že dalj časa otepa rdečih številk. Žal ne preveč uspešno.

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje znašali dobrih pet milijonov dolarjev, kar je za slab milijon manj kot v prvem četrtletju in kar za dobra dva manj kot v enakem obdobju lani. Bolj zaskrbljujoč je podatek o izgubi, ki se je navkljub optimističnim napovedim povečala glede na prvo četrtletje. Pridelali so je je 22 milijonov dolarjev, kar je za dva milijona več kot v prvem četrtletju, a mnogo manj kot 35,6 milijonov, ki so jih pridelali v enakem obdobju lani. Podrobnejše informacije.

8 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar