»

Nexus NX-4000

Extreme Overclocking - Ko govorimo o kakovostnih napajalnikih, ponavadi pomislimo na Antec in Enermax, ki kraljujeta v naših krajih. Nikakor pa ne smemo pozabiti na podjetje Nexus, ki je na trg poslalo svoj 400W napajalnik. S tem PSUjem sicer ne bi mogli dosegati ekstremnih navijanj in imeti tono PCI naprav, saj je namenjen povprečnim uporabnikom. Naprava, katere prvenstvena odlika je tišina, je pravi balzam za naša ušesa.

2 komentarja

Popravek AGP 2x problema za VIA čipsete

Slo-Tech - Za to novičko se iskreno zahvaljujem linkerju, saj sem mnenja, da bo pomagala marsikomu. Gre za znan problem z VIA Apollo Pro133/A, KX133, KT133x čipovji in AGPjem. WCPUID programček namreč ne glede na nastavitve v BIOSu javlja, da je vklopljen AGP 2x in zaradi tega je marsikdo že izgubljal živce. Prevladalo je mnenje, da je AGP 4x dejansko vklopljen, le da tega WCPUID ne zna pravilno prebrati. Napaka! WCPUID ima dejansko prav: ne glede na vašo nastavitev v BIOSu bo pri teh čipovjih vedno vklopljen le AGP 2x prenos podatkov. Rešitev leži v preprostih registerskih popravkih. Uporabniki Win9x operacijskih sistemov kliknite sem, za Win2k pa sem. Še opozorilo: zadeve nisem sam preizkusil, tako da previdno!

6 komentarjev

VIA 686B obliž

Slo-Tech - Na VIAHardware se je pred kratkim pojavil novi obliž (patch) za VIA 686B SouthBridge. Obliž odpravlja nekaj pogostih težav, ki se pojavljajo pri uporabi, je pa precej specifično vezan na določene konfiguracije. Tako se bo zadevica pognala samo in le, če imate ploščo na KX133/KT133x čipovju in Creativovo zvočno kartico. Glede na to, da obliža še ni na VIAini uradni strani, ga obravnavajte kot BETA različico in uporabljajte na lastno odgovornost. Za download kliknite sem. Thnx, mitja34.

0 komentarjev

ASUS BIOS-i

ASUS - Za vse tiste, ki imate ASUS matične plošče. ASUS je danes objavil nove verzije BIOS-ov za CUSL2, CUSL2-LS, CUSL2-M, CUEP2-M, CUSL2-C, CUV4X-LS in CUV4X-E. Torej le hitro odsurfajte sem in si naložite nove BIOS-e! Še pred tem pa vam predlagam, da si preberete članek o pravilnem flashanju BIOS-a. Včeraj je bil objavljen v novicah, najdete ga pa tukaj.

1 komentar

815ED VS Via Apollo Pro133A

Tom's Hardware - Pri Tomovi trdini (Tom's Harware) so primerjali dve matični plošči. Prva je bila Aopen 815ED, druga pa ASUS CUV4X-D. Kot se že iz imena lahko razbere prva temelji na Intelovem čipovju 815ED, druga pa na Viinem Apollo Pro133A. Rezultati so bili zelo enolični, saj je v vseh testih zmagala Asusova plošča. Hja, kaj naj rečem... Intel ga je zopet polomil. Klik!

0 komentarjev

SocketA @ Tom's Hardware, drugič

Jaz - Dr. Tom si je že drugič ogledal in med seboj primerjal SocketA KT133A plošče. Tokrat so ga zanimale predvsem novejše plošče, ki s pomočjo VIAinega 686B SOuthBridga podpirajo ATA100. Toma je zanimalo, kako se to pozna na hitrosti samega sistema ter ali so plošče pridobile še kaj drugega. Tako kot vedno gre za dolgo, a zelo informaticno branje, tako da kar kliknite! Thnx, Marko!

0 komentarjev

ECSjeva konkurenca ABIT VP6

X-Bit Labs - Elitegroup oziroma ECS, pri nas precej nepoznano podjetje se pripravlja na izdajo matične plošče, ki naj bi po njihovih besedah zlahka konkurirala ABITovi VP6. Šlo bo torej za dvo procesorsko ploščo na VIA Apollo Pro133A čipovju z zanimivo konfiguracijo. Na plošči bodo 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR reže, preko 686B SouthBridga pa bo podpirala ATA100 standard. Seveda ne sme manjkati možnost RAIDa, ki bo uresničena preko HighPointovega HPT370 krmilnika. Plošča naj bi bila zares privlačna tudi za nas overclockerje, saj bo vsebovali precej funkcij namenjenih navijanju procesorja. Najlepše pri vsem pa bo zagotovo nizka cena: okoli 140$. Ko bi se le pojavila v Sloveniji [:'(].

2 komentarja

PCI is dead, long live PCI-X

SBN - Ok, PCI vodilo še dolgo ne bo mrtvo ( če sklepam po dolgotrajnem in žilavem ISA vodilu [:P]), toda lepo je vedeti, da je naslednik že pripravljen. IBM je tako kot prvi najavil standardizirano PCI-X čipovje. Za kaj sploh gre? V bistvu gre za evolucijo izjemno popuarnega PCIja: hitrost vodila so dvignili s 66MHz na 133MHz, kar seveda pomeni precej večjo prepustnost. Vodilo je lahko 32 ali 64 bitno, najlepše pri vsem pa je, da je za nazaj kompatibilno s PCIjem.Vse lepo in prav, toda novega vodila še ne pričakujte tako hitro. IBMovo čipovje stane kar 52$ ( v večjih količinah ), kar pomeni, da ga bomo na začetku videli le na serverskih ploščah. Prve naj bi se pojavile nekje na polovici naslednjega leta. Če vas zanima več, pojdite sem.

0 komentarjev

ASUSova Dual platka na Apollo Pro133A čipovju

ASUS - Za dosedanje dvo-procesorske matične plošče na VIA Apollo Pro133A čipovju ( Epoxova, MSIjeva rešitev... ) bi težko lahko rekli, da so uspešne. Že res, da ABITova VP6 utegne biti odlična plata, toda sedaj je na to področje vstopil tudi ASUS: najavili so CUV4X-DSL platko. Seveda gre za dvo-procesorsko FC-PGA plato na 694X čipovju, ki pa se bo malce razlikovala od dosedanjih ponudb. Le stežka bi namreč lahko rekli, da je namenjena povprečnim uporabnikom, saj gre za skoraj čistokrvno serversko ploščo. Poleg standardnih 4 DIMM, 5 PCI in 1 AGP Pro rež, ponuja še nov VIAin 686B SouthBridge ( zmore ATA100 ) ter tudi vgrajen Symbiosov dvokanalski Ultra160 SCSI krmilnik ter Intelov 82559 omrežni vmesnik. Zaradi vsega tega bo cena verjetno nekje v oblakih, toda ne dvomim, da bo šlo za odlično ploščo [8-O].

0 komentarjev