» »

Rabim par nasvetov glede najema stanovanja

Rabim par nasvetov glede najema stanovanja

seattle ::

Počasi grem v to, da si najamem svoje prvo stanovanje.
Zdej me pa zanima par izkusenj, ki jih ima kdo, ki je že parkrat to počel.
Naprimer, kaj moram paziti pri podpisu pogodbe. Kakšnih trikov itd. se poslužujejo agencije pri oddaji? Najbolj pogoste pasti najema?
Se stanodajalci pogosto poslužujejo kakih čudnih pogojev, prijemov?
Kaj moram paziti pri rokih za prenehanje najema/izselitvi, višanju stanarin ipd.
V glavnem čim več napotkov, da se kje ne opečem.
Sem popolnoma neizkušen glede tega.

Karkoli!
Hvala vnaprej!

BigWhale ::

Ne jemlji prek agencije (no, ce ti ni skoda ene najemnine...), ce bi rad prijavil stalno bivalisce na tistem naslovu, bo moral najemodajalec prijavit dohodek in od tega placati dohodnino. Probaj se zmenit, da najemnino nakazujes na nek racun, tako bos imel potrdila, da si placeval. Preden se vselis naredi popis inventarja v stanovanju in ogled stanovanja z seznamom napak, da ne bo potem kaj narobe.

Najemodajalec te NE more ven zabrisat, kar tko in ti mora dat vsaj tri mesece odpovednega roka, ce ne kar pol leta. Daj jim vedet, da vsa popravila v stanovanju placa lastnik stanovanje in ne ti. Ce ti bo puscala pipa in jo bo vodovodar moral popravit recimo...

NE vzemi prvega stanovanja ki ga vidis, poglej jih vec. Nekateri stejejo za opremljeno stanovanje luknjo, ki ima eno omaro in eno posteljo, pa se to dvoje je polomljeno.

Stanovanje vedno vrnes v takem stanju kot si ga dobil, razen ce se ne zmenis drugace. :) Se nasvet, ne se zmenit drugace. Ce se bos navelical in bos hotel it ven, bos hotel it ven takoj. Ne sele potem, ko prebelis stene in tako naprej...

Aja, stanovanje naj bo ocisceno preden se vselis. :)

b-hoch ::

... ja... ko podpisuješ pogodbo preveri podatke o lastniku !!! Preveri osebni dokument tistega ki ti oddaja stanovanje in bodi pozoren, da dejansko podpisuješ pogodbo za stanovanje ki si si ga ogledal (da številka stanovanja ustreza). Zlahka pride do natega pri katerem boš ob kar precej denarja (poznam primer, ko je nekdo najel stanovanje od fiktivne osebe, plačal vnaprej in ostal brez vsega.... preko agencije BTW).

Kar se stroškov tiče... v blokih se plačuje neka zadeva ki se ji reče "investicije" (skupaj s stroški) ... z lastnikom se zmeni, da ti ta znesek odšteje od najemnine... gre za denar ki ga porabijo za vzdrževanje; ravno tako naj lastnik plačuje stroške za rezervni sklad.

Ker boš najemal v toplejših mesecih se pozanimaj koliko pridejo "ta velike" položnice... zima, ogrevanje itd.

Verjetno se najde še kaj, samo se ne spomnim zdaj...

lp,
B.

seattle ::

Hvala za odgovore!
Bom iskal kar brez agencij, sam...pa bomo videli.
Upam, da dobim kakšno primerno "luknjo" in pametnega lastnika..če še niso izumrli.
Še nekaj: se ponavadi pogodbe zmeraj potrdi še pri notarju ali sta dosti dva izvoda in podpis?

BigWhale ::

Ponavadi se pogodb ne overja, ker potem mora lastnik prijaviti dohodek in placevati davek od njega. To pocne zelo malo lastnikov. :)

Ce bos uspel to narediti, potem je to samo plus zate. Ce bo pogodba dobro spisana jasno. :)

Business ::

Preden greš v stanovanje vzami kamero in vse posnami. Preglej če je kaj od opreme pokvarjeno ali zlomljeno in lastniku javi in seveda posnami. Če si položil varščino v višini ene njemnjine in če boš šel kdaj ven iz tega stanovanja pa pazi, da ne boš v naprej plačal zadnje najemnine in potem pričakoval denar od lastnika za to varščino. Kar reči mu, da zadnjo najemnino vzame iz varščine, drugače pozabi na denar.

BigWhale ::

Ko sem se jaz vedel, da se bom selil, nisem dva meseca placal poloznic. Ker varscine (in nekaj ostalih stroskov za popravila) nisem dobil nazaj, sem tam pustil neplacane poloznice... ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novopečen v oddaji stanovanja hitro vprašanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7211612 (1030) St235
»

odpovedni rok 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517213 (6141) Magic1
»

Problem z lastnikom stanovanja in 90 dnevni odpovedni rok

Oddelek: Loža
275944 (3945) NonPlusUltra
»

Najem starnovanja - na kaj paziti

Oddelek: Loža
174543 (3956) St235
»

Stanovanje za mlad par (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6513402 (11145) Okapi

Več podobnih tem