» »

naredil si bom carbon fibre ohišje

naredil si bom carbon fibre ohišje

«
1
2 3

iskra ::

Zadeva je sledeča:

Karbon sem že kupil v potrebnih količinah (epoxi prav tako) in jutri se bom lotil zadeve. O postopku izdelave sem se posvetoval še s prodajalcem, ki mi je vse lepo razložil (in material zaračunal >:D). Moja desna roka (morda bom jaz njegova desna roka ... :\) bo dokaj izkušen modelar, ki mi bo pomagal izdelati model za ohišje iz stiropora in sodeloval pri lepljenju plasti.

Ima že kdo izkušnje s karbonom, epoxijem&co. ? Vsak predlog dobrodošel ... :D

Slike postopka bodo objavljene, digitalec je pri roki. Iz ogljikovih vlaken (saj je to pravilen prevod, ne?) bom izdelal samo zunanjo "tubo" v katero bom nato vtaknil vse ostale komponente "na pladnju" dobesedno.

Še opozorilo: projekt bo trajal morda kak mesec. Kupiti moram namreč še nov napajalnik in hladilnik za CPU (prej sem imel vodno vendar se nekako ni izplačalo).

In še enkrat: vsak predlog in pripomba so dobrodošli.

kuglvinkl ::

Upam, da ti najdem mod, v katerem je tip prenesel PCja v SGIjevo ohišje O2.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::





link na katerem je izdelava (vsaj, ko sem prvič gledal) izjemno podrobno rpedstavljena. In verjetrno tudi za Y2k Bug.

Upam, da sem ti pomagal.

Aha, in link 2.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

wince ::

Zelo natancen bodi pri mesanju epoxi-ja (upam, da mas kaksno natancno tehnico pri roki), da se ti ne bo prehitro strdil oz. ostal mehek...

PS:kolko si dal za karbon, pa kje si ga kupil?

iskra ::

Kuglvinkl: tnx - millenium bug me je še najbolj spodbudil h karbonu ;) Prebral sem ga od glave do pet in je bil zelo navdihujoč in poučen

Wince: karbon sem kupil v trgovini Top-Modeli v Solkanu pri NG (če hočeš ti zrihtam #), za 2.5m karbona in 0.5l epoxija (2 plastenki, modra in bela tekočina) sem dal 14k :\.

Sej vem da me boste nekateri popljuvali, ker sem pri prejšnjem lesenem ohišju z vodnim hlajenjem porabil samo 15k vendar mi je žal, da nisem počakal do te ideje ;(( Tokrat grem v malo dražje ohišje. Pa ne mi dajat chiefteca pod nos - vem da je super :>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

kuglvinkl ::

Kakšna bo pa oblika ohišja? Kocka?

Madona, me matra, da bi kupil O2 kišto in notri vmodal EPIA platko za Multimedia center... Pa če traja projekt pol leta. Namreč, na Ebayu je Onixov, O2, in podobne obsoletne in dizajnersko izjemno dobre robe kot listaj in trave.
Your focus determines your reallity

iskra ::

Ohišje bo 450x390x165 (notranje mere) kvader z 15mm zaokrožitvami na 4 najdaljših robovih.

Tudi mene je matrala Epia ... vendar me je cena nekako odbila ... Ko bom "večji" pa morda le -- za v dnevno sobo >:D Zdej delam desktop mašino, ki bo lepo sedla za moj bodoči 19" črn LCD monitor na mizo.

iskra ::

Na žalost nisem na svojem računalniku sicer bi že objavil osnutke.

Na dnu ohišja predvidevam dva 120mm venta (enega pod disk, drugega pod grafično kartico) in enega na vrhu. Za hlajenje procesorja nameravam zadolžiti Zalmana 7000 AlCu ali Cu varianto. Napajalnik bom morda vzel 300W Zalmana ali kako drugo zadevo v razredu 15k, morebiti celo 400W za v prihodnje.

kuglvinkl ::

Sam bi raje posegel po TR glede HSF.
Your focus determines your reallity

wince ::

V bistvu niti nisi dal dosti za karbon (kolko je pa tezek g/m^2 ?)! Top-modeli? ma ni na vasem koncu ena trgovina top modeltehnik al nekaj takega? kako bos obdelal stiropor ("zaga" za stiropor kot uporabljajo modelarji? ) ?
porocaj kako bo to izpadlo me prov zanima ;)

mloncar ::

kje si pa kupu karbon? kr ta stvar je hudičeu draga,m pa še težko jo je dobit!

pomoje se ti bi bol splačal iz steklene tkanine delat (220gramske) pa daš ene 4 sloje, pa je stvar rešena! sam še vseen je to predrago!

pa epoxija boš tut velik ponucu!

kje si vse nabavu? pri mirniku v LJ??
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

nojus ::

en cenik sem nasel tukaj.
Drugace bom pa vprasal brata, ki dela s karbonom za koliko ga lahko zrihta, ce koga zanima (ker ga dobi zlo pocen).
sovražim Gargamela.

mloncar ::

sej sm reku, če bi delu z stekleno tkanino, potem še ni tako velik strošek (sicer je strošek zelo subjektivna stvar), če pa na vsak načim želi karbon.. ..uff, pol bo pa to velik dnarja šlo za en ohišje!

pa če boš delu z stekleno tkanino, potem mogoče razmisli od colpoly 7201, ki je veliko cenejši od epoxsija!
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

wince ::

Sej karbon in epoxi ze ma ;) sej ideja niti ni mogoce napacna ce bi kombiniral steklena vlakna in karbon... pri poliestru (predvidevam da je colpoly 7201 poliester ce ne me popravi) je problem da ne mores delat na stiropornem jedru (bi ga moral z necim zascitit, drugace ti ga stopi), s tem si pa se dodatno zakompliciras delo :\

nojus:ce se ti da prasat brata...

nojus ::

ja res je svinjarija s tem delat. Sem enkrat probal in vlakna so se mi limala na vse dele telesa, pol se mi je pa še lonček v katerem sem imel mek vžgal zraven avta in ga nisem mogel pogasit, pa kadil se je k pr norcih.
Tko, da s tem se ni za igrat.
sovražim Gargamela.

wince ::

Ni tako hudo :D he he he zapali se pa poliester ce das prevec trdilca in pospesevalca :D drgace pa sem nekoc kar dosti delal s tem (jadrnice,... pri modelarskem krozku), obvezna uporaba rokavic, kaksen kombinezon ne skodi, pa kaksna zascitna maska (se posebej ce bos delal v zaprtem prostoru brez prezracevanja).

mloncar ::

glede stiropora je pa tko, če ga oviješ z prozorno folijo za živila, nebi smelo biti problem!
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

wince ::

Ze ze samo ce mas kaksno bol komplicirano obliko se bos pa j... za zavit ;) pa z epoxijem je lazje delat, ne tece dol s povrsine kot poliester...

mloncar ::

lahko pa oblečeš model z časopisnim papirjem pomočenim v vodo+malo moke!
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

TylerDurden ::

Na frišno glino se tudi ne prime poliester, pa še izpereš jo lahko potem iz strjenega modela.
Let\'s make some soap ...

iskra ::

Sem že zgoraj vse napisal kje sem kaj dobil ;)

Ja bo drago ja :\

Tle je slika, kako nej bi stvar zgledala ... realno bo verjetno malo grše :P

Ta karbon je malo bol groba varianta - 2.5^2m vaga skori pol kile ... Nimam časa zdej zračunat ker se mi zelo mudi ven 8-)

Na žalost se je "karboniranje", ki je bilo planirano za danes sfižilo, ker v MerkurMojster niso imeli modrega stiroporja. Kako ga bom žagal? Če bo po sreči dobim "vročo" žago (žičko) za stiropro. Sicer pa moram samo kote zaobliti (po sliki sodeč).

Delo bom nadaljeval drugi teden ... Žal :'( :'(

DimmniBurek ::

eeeem, kaj ti bo karbonfibre ohišje? Pomoje maš preveč cajta, dnarja.. ah, dej si duška Joža!:)

iskra ::

V ponedeljek končno dobim stirodur (modri stiropor) in se lotim dela. Iz karbona ga delam zato, ker mi nekako ne ustrezajo zadeve s police in sploh si želim sam ga narediti -- nekako postaja modificiranje računalnika moj hobi ... :))

Denarja pa res nimam preveč -- sicer pa se bodo stroški prav lepo porazporedili po mesecih pri tej hitrosti dela 8-)

DimmniBurek ::

In kako je kej stvojim fancy ohišjem?8-) Dej kej posliki, pa dej gor slikice! pa vso srečo!:D

TESKAn ::

Iskra, en nasvet - trikrat premisli, petkrat izmeri, enkrat reži...se splača...sicer tudi drugače rata kar dober izdelek, ma vseeno...razen seveda, če ti je v veselje sproti reševat razične probleme, ki se pojavljajo, ko vgrajuješ komponente v ohišje:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

iskra ::

Stvar stoji ... Nikjer v NG ne morem dobiti ustreznega stiropora (stirodur, tisti moder, zelo trd in fin) :'( Upam, da mi ga kolega iz Lj končno dostavi ta teden (s tem mislim od čez 1 uro dalje). Ima en ogromen kos debeline 15cm in verjamem, da bo kar ustrezen (no, ja, še malo ga bom "odebelil").

Mere sem razširil za 1cm v vsako dimenzijo, ker prostora ni nikoli preveč >:D V "računalniški simulaciji" sem namreč sestavil vso zadevo skupaj in že tam dodal vsaj cm prostora za rezervo in nato še zunaj tega povečal zadevo.

V četrtek tudi upam, da dobim 400W zalmanov napajalnik :D To je ena od večjih naložb v prihodnost mojega računalnika.

kuglvinkl ::

Si ziher, da je dost širok? Sam bi vzel najmanj 20 cm, tko da bi mel mastodonta na mizi.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

In če že govoriš o prihodnosti. Sam bi zelo resno v obzir vzel zahteve, ki pritičejo BTX standardu!
Your focus determines your reallity

iskra ::

Hmmm ... malo sem si ogledoval BTX velikosti matičnih plošč in ugotovil, da ne bo kakih hudih problemov kar se montaže v to škatlo tiče :\ Normalna BTX plošča naj bi bila velika 32.5x26.7cm, ATX plošče pa niso dosti manjše. Kot kaže sem si vzel dovolj rezerve :D. ATX napajalnik bo deloval tudi na BTX plošči tako da tu ni nobenega problema.

Matična plošča bo tako ali drugače na posebnem pladnju in ne bo v direktnem stiku z ohišjem (milimeterska pluta bo še vmes). Ta pladenj pa lahko obračam po mili volji (tudi za BTX verzijo) brez skrbi za ventilatorje v stranicah, saj jih ne bo >:D. Edino v širino bom dodal še 0.5cm. Tako bodo notranje mere 380x450x170mm. Se vam zdi ustrezno ali bi še kaj popravili?

kuglvinkl ::

Kot pravim, sam se pod 20 cm ne bi pogovarjal, recimo, tako lahko diske obrneš za 90C + res, ampak čisto res. veliko prostora nikdar ne škodi (če imaš škatlo kam postavit).
Your focus determines your reallity

Marjan ::

Ali bodo BTX ohišja zamenjala ATX? Kdaj?

Ali je plata ravno na drugi stani ohišja kot pri ATX?

iskra ::

Tukaj je nekaj na kratko o prihajajočem BTX standardu. V povezavi je tudi omenjeno, da bo BTX standard potreboval kar precej časa, da nadomesti sedanjega ATX.

~kuglvinkl: škatla bo na mizi, za 19" LCD monitorjem oz. poleg njega in zato delam na tem, da bi zgledalo malo bolj "slim" čeprav se mi zdi, da bom kaj kmalu pristal na 18cm širine, kolikor minimalno merijo standardna ohišja. :\ Diska tudi ne bi obračal za 90° ker se mi zdi nekako nesmiselno ... :\ Edinole na bok bi ga postavil, za boljše vetrenje vendar po količini odprtih tem na to temo še vedno, vsem odgovorom navkljub, tavam v temi okrog te odločitve :(.

kuglvinkl ::

~kuglvinkl: škatla bo na mizi, za 19" LCD monitorjem oz. poleg njega in zato delam na tem, da bi zgledalo malo bolj "slim" čeprav se mi zdi, da bom kaj kmalu pristal na 18cm širine, kolikor minimalno merijo standardna ohišja.

A, OK.

za boljše vetrenje vendar po količini odprtih tem na to temo še vedno, vsem odgovorom navkljub, tavam v temi okrog te odločitve .

Naredi klasičen Airflof: in +out (velikost vsaj 92 mm).
Your focus determines your reallity

iskra ::

Airflof? Kako to izgleda? Google ne najde kaj preveč pametnega ... :\ Ponavljam še 1x: vsaka pomoč dobrodošla :D

PARTyZAN ::

Si prepričan da nebo problemov z statično elektriko?:D

kuglvinkl ::

Hehe, ne mi rečt, da si šel res iskat airflof >:D . Flow, tristo kosmatih, airFlow!.

Spodaj spredaj intake, zadaj zgoraj outtake. In res začni pri vsaj 92 mm, oz. glede na to, da bosta samo dva, uporabi 2× 120mm.

Glede na to, da si delaš custom kišto, lahko narediš izjemno lep detailj za zaščitne mrežice, ultimativne nosilce in jih celo ustrezno podložiš z gumo, da se tresljaji ne bodo prenašali na ohišje.

Namreč, sam se nenaklonjen hlajnu s strani, če bi že moral, bi razmilil o "thermal modulu". Ali bi luknjo speljal neposredno s stranice na CPU HS ali pa naredil tunel oz. shim iz CPU HS na zadnjo stranico.
Your focus determines your reallity

iskra ::

Slika razporeda komponent za lažje razumevanje ;)

Dodatek h sliki: disk bo visel na boku! Morda ga bom tudi oblekel v Zalmanovo hladilno "oblekico" ampak to bo počakalo še kakega pol leta. V glavnem bo v celoti prezračen.

~PARTyZAN: hvala, da si me spomnil na statično elektriko!! Bom povezal komponente z eno žico na napajalnik:D da ne pride do izgredov med njimi.

~kuglvinkl: airflow ja ... airflow :'( se mi je zdelo malo čudno. V bistvu sem že rešil zadevo (GOTO few lines up)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

TribesMan ::

EHMMM!!! Kaj boš ti povezoval z žico? Pa sej so vse naprave v računalniku že z napajalnimi kabli povezane skupaj. Tako da je vsakršnokoli dodatno povezovanje mase med komponentami čisto nesmiselno. Lahko mi verjameš, mam doma narejeno kišto iz pleksija že 2 leti pa mi še nikoli ni kaj crknilo zaradi satike. Pa se pleksi zelo hitro naelektri.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

kuglvinkl ::

Če boš zagotovil dovlj dovoda zraka, je takšno hlajenje sicer neobičajno (koga briga! >:D ), bi pa zelo verjetno delovalo. Samo pri PSUju pusti 80 mm luknjo, ne pa dve majhni.
Your focus determines your reallity

iskra ::

Weeeee!!! Sem dobil stirodur! Nenormalno velik kos! :D 0.5x1x0.14m Sicer bo treba še nekaj dodati v debelino ampak večji del je pri meni :D

Dobil sem tudi Zalmanov 400W napajalnik. Moram priznati, da je nenormalno težek v primerjavi z dosedanjimi napajalniki 8-O Začel sem razmišljati o dodatni podpori za montažo napajalnika.

Jutri popoldan gre v razrez h bratrancu, ki se ukvarja z modelarstvom in ima primerne naprave za to ("FireWire" >:D). Ko ga razrežem, mu še robove posnamem in verjetno bo v petek na njem že karbon.

Slikice sledijo! ;)

~kuglvinkl: ja v bistvu sem dobil eno zanimivo idejo glede odprtine pri napajalniku ... Bom naredil eno večjo pravokotno luknjo z zaokroženimi robovi in dal vanjo fino pocinkano mrežico, tako kot na ostale ventilatorje.

Zaenkrat sem se odločil namesto 12cm ventilatorjev montirati 9cm, ker zadeva pristane na 4x nižji ceni. Če se odločim za večje kasneje pa lahko še vedno razširim luknje >:D

še tole: če so vse komponente že ozemljene, zakaj da Zalman poleg svojega heatpipe hladilnika za HDD še žico za ozemljitev? 8-O Vseeno pa verjamem, da se mi kaj takega ne bi smelo dogajati>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

kuglvinkl ::

~kuglvinkl: ja v bistvu sem dobil eno zanimivo idejo glede odprtine pri napajalniku ... Bom naredil eno večjo pravokotno luknjo z zaokroženimi robovi in dal vanjo fino pocinkano mrežico, tako kot na ostale ventilatorje.

Sam ne bi delal tako. Namreč, če delaš ohišje iz karbona, lahko mirno narediš model mrežice (v bistvu kvadri). to bi bil lep detajl (nekaj takega, a seveda mnogo bolj advanced, kot je videti zgoraj pri O2).

Zaenkrat sem se odločil namesto 12cm ventilatorjev montirati 9cm, ker zadeva pristane na 4x nižji ceni. Če se odločim za večje kasneje pa lahko še vedno razširim luknje

Ne vem, kje si gledal, ampak, sam moram ravno v bližnji prihodnosti nabati 92 mm vent. za PSU (spodaj) in me pride okoli 4k SIT. 120mm so pa okoli 5k SIT (razlika je torej 3k SIT) + na te vent. imaš 2 leti garancije.
Your focus determines your reallity

frenk ::

jest ti tud predlagam 120mm vente, pa jih daš pač na nižjo napetost...jest sm pred kratkim v ohišje vgradu 4 120mm ventilatorjev in temperature ohišja imam ubistvu enake temperaturi zraka...če daš take vente na 5V imaš pa praktično popolno tišino:)

nasproti kinoteke je neka trgovina, kjer imajo ys-tech 120mm ventilatorje po cca. 4k sit

iskra ::

~kuglvinkl: Ne vem, če je opazno iz prve slike, ki sem jo objavil v tej temi, da bo prednja stranica iz plexija, ki bo na zadnji strani imel prilepljeno eno plast karbona (če mi kaj ostane, v nasprotnem primeru bom s čim pobarval zadnjo stran).

Za 92mm vetnilatorje sem imel v mislih kot začasno rešitev kar Zalmanove, ker imam 2 že doma, enega bom pa še dokupil. Zalmanovi 92mm stanejo 1000 SIT (zraven dobim še upor in šraufe), ostali (YS tech, Supermicro) pa stanejo čez 2400 SIT. 120mm pa so cene od 2000 SIT (najcenejši) naprej pa se nadaljujejo nad 3500 SIT. Iz tega stališča sem se odločil še malo počakati z nakupom teh "tihih zverin". Bom pa kupil kak kontroler za ventilatorje -- to bo prišlo zelo prav. ;)

2 leti garancije je pa res nekaj posebnega za računalniški ventilator -- to vsekakor vzamem na znanje!

~frenk: hvala za informacijo, morda se bom nekega dne napotil tja :D

iskra ::

No, včeraj sem malo poslikal kaj vse imam doma. Imam slikico stirodura iz katerega sem naredil kalup, sliko kalupa in sliko delovne mize ter karbona. Včeraj smo karbon samo razrezali, ker je zmanjkal en strokovnjak in tako nismo mogli nadaljevati z delom (laminiranjem). :'(





To je vse zaenkrat, več o tem pa proti večeru oz. jutri.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

iskra ::

Končno je zadeva stekla. Sicer sva se s kolegom vseeno podala v te vode kljub temu, da je strokovnjak na tem področju bil odsoten. Ne bom omenjal, pod kakim časovnim pritiskom sva se ubadala z zadevo :O

Polizdelek lahko zaenkrat občudujete na naslednji sliki:

~Kuglvinkl: hvala da si poskrbel za prejšnje slike :D

Uporabil sem 24-urni epoksi, ki potrebuje za sušenje (očitnih) 24 ur, zato bom moral potrpeti vsaj do jutri ob istem času oziroma še dlje, da bo 120% odločitev.

Pri izdelavi sem ugotovil, da mi je prodajalec odmeril epoksi elemente malo preskromno. Še dobro, da se nisem odločil porabiti vsega karbona in sem ga dal nekaj na stran. Porabil sem vse do zadnjega mililitra in nekako imam občutek, da ga je bilo rahlo premalo :\ Verjetno bo treba zadevo preden gre iz kalupa še malo pobrusiti in nanesti še eno debeeelo plast smole, da bo zadeva trdnejša in bleščečejša. Na sliki žal ni preveč razvidno, kako lepo se blešči karbon. Na sončni svetlobi bo zagotovo lepši :D

dodatek: pozabil sem dodati še eno razlago sliki: čez stiropor sva s kolegom prelepila rjav lepilni trak. Tako se epoksi ne bo sprijel z njim in odstranjevanje kalupa bo enostavnejše. Morda bom naredil v prihodnosti še kako tako ohšje, če bo kak interesent ;)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

dre ::

no iskra lepo lepo... :D
sploh dober si da si se spravil to delat ampak nevem če bo to prišlo do izraza lepo :\
..

iskra ::

Do sedaj izgleda zadeva perfektna :D Sicer pa si oglej prvo stran te teme, kjer se nahaja Millenium Bug, ki je prav tako narejen iz karbona. ;)

Komaj čakam, da pridem jutri iz Ljubljane domov in grem pogledat, kako se je posušilo :D

kuglvinkl ::

Your focus determines your reallity

iskra ::

No, ker sem trenutno daleč stran od doma )natančneje v Ljubljani). me zanima, če mi lahko kdo priporoči kakšna lepa in kvalitetna stikala za ponovni zagon in vklop! Nekje sem zasledil protivandalska stikala -- morda ve kdo kje to dobiti?

humanoid ::

Jaz se bom tudi lotil podobnega projekta, naredil bom ohišje iz plexi-ja in iz karbonskih vlaken. Ker ne vem, kako bi naredil plexi steklo zaobljeno, sem prišel na idejo o vlaknih.


Pa še to: Ali je možno narediti več plasti karbonskih vlaken??? Recimo, da najprej naredim osnovo, ki se že strdi, pol pa dam gor še en kos in vse skupaj drži skupaj???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: humanoid ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karbonska cev - sendvič konstrukcija

Oddelek: Loža
396245 (4578) Brane2
»

Karbonska vlakna

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
66733 (4925) mihec87
»

Cena Pravega Karbona

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
156535 (6185) Dr_M
»

Modifikacija [custom]

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131952 (1547) PrimozR
»

Tenis lopar pocil - ojacitev z karboniskimi vlakni?

Oddelek: Loža
121788 (1499) PhotoBlaz

Več podobnih tem