» »

Cena Pravega Karbona

Cena Pravega Karbona

DimmniBurek ::

Rabu bi recimo 0.5m×0.5m karbona, tko da ni v plehu ampak da se ga da recimo nalimat ali spojit, Rabm za obleč avspuh na motorju, zato more bit pravi, ne kšn čip fejk shit :D
There Is No Stronger Drug Than Reality

#000000 ::

Ja pejt v recimo kako trgovino in kupi karbonska vlakna (mrežico) poleg rabiš še komponente (neki poliester smoli podobnega) in naredi sam, men se zdi da je kvadratni meter karbonske mrežice cca 15-20.000 sit

Lahko pa najdeš koga ki se ukvarja s poliestrom in on ti bo znal narest al pa vsaj svetovat kje ti bodo to naredili. LP

edit: sej pomojem se da tud kupit karbonsko cev takega premera kot je ror, to bo še najboljš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

K0K0 ::

Mogoče tuki najdeš kako uporabno informacijo.

zlabo ::

ej DimniBurek, isto sem jaz razmišljal da bi naredil na svoji hondi:D zdej pa zanalašč nebom, da ne bova mela dva isto:D >:D

ti pa sporočim naslednji teden ko bom sošolcu reku za tel. od enga tipa ki se stem ukvarja. namreč ta sošolc mi je rekel da ima baje un dost pocen in da mi zrihta tel. če bom rabil.

sam vseen je to pomojem dost draga zadeva.. se pa to AFAIK daje gor pod povišano temperaturo sploh če je mal debelejši.

DimmniBurek ::

Ma fora je v tem da mi je en (mi iz Motosveta) dal mal starga in zjahanga Gianelija-športen avspuh. njemu se je odlomu in se mu ni dal ukvarjat s tem... Jest bi to zašvasu, pošmirglu, pobarvu na mat črno s sprejem za 600°C, kot sm pred kratkim svojga in je lepo pršlo... Sam lonc je pa grd, je neka uboga imitacija karbona, pleh, ki se je zdrsu in vse nevem kaj... Če bi naredu iz karbona bi blo lepo, nalepko od Akrapota verjetno dobim in bo Akrapianelli :D

Rabu bi v bistvu za rol dimenzij dolžina×obseg rola -> 32cm×20cm
Bom vprašu Iskro če mu je kej ostalo, in če je možno al sam oblečt rostfrei, alpa nardit iz samega karbona...
There Is No Stronger Drug Than Reality

OldSkul ::

Ja sam ti moraš dobit nalepko, ki je odporna na vročino od Akrapota.:P

iskra ::

Torej:

Za met lep karbonski auspuh, kot jih dela vsem znani stric Akrapovič, potrebuješ kar precej denarja, orodja in volje.

Sam sem izdelal samo tisto karbonsko školjko, ki ste jo nekateri videli v mojem članku. Tisto je bil res osnovni postopek, ki pa ne pripelje do izdelka, ki bi zdržal visoke temperaturne in druge obremenitve.

Za dober lonec je treba imet fina vlakna ( najdražja tu), odličen epoksi (v zadnjem času sem izvedel, da stane dober epoksi vsaj toliko kot sama vlakna - informacija iz Akrapovičeve fabrike), močan sesalec, peč, kalup, ustrezen najlon za izdelat vakumsko vrečko, ... In verjetno sem še kaj izpustil.

Če ste torej za, vam natresem osnovni postopek, ki se uporablja v fabrikah. Žal se mi bo ponekod zatikalo, ker sem to poslušal ob pivu, ampak lahko poizkusim.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

iskra ::

Med drugim, če koga zanima, prodam tisto školjko - za malo pošminkirat kak del motorja/avta je super ;) Za detajle pa ZS.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

iskra ::

Ola, malo sem prebral kaj ste napisali in sedaj sledi šok: karbon na pleh se ne da lepo limat, da bi bila stvar obstojna. Razlog je pregladka površina. Sam sem se že ubadal s tem. Epoksi se namreč nima kam prijet. Tudi če pobrusiš površino, ne pridobiš kaj dosti - sem poskusil prilepiti z epoksijem in še par sekundnimi lepili aluminijast L profil na karbon in se stvar ni obnesla. To sem opazil, ko sem pustil vse skupaj v avtu na soncu. Razloženo kasneje.

Če želiš samo oblečt lonec, pride do naslednjih težav: pleh nima istega temperaturnega raztezka kot karbon in zna kaj počit, ko se material segreje. Bolj bi priporočal izdelavo lasnega lonca/cevi, če se ti gre za izgled in nekaj manj teže.

Pri lastni izdelavi pa bi se po moje dalo malo poslepariti. Če se ne motim, bi moral biti lonec iz 4-6 plasti. Za spodnje štiri uporabiš recimo ta grob karbon, ki je pol cenejši, vrhnji dve plasti pa daš iz fensy-šmensy karbona.

Akrapovič ima še en fajn trik, ki pa ni poceni (tega potem v preračunu nisem upošteval). Oglejte si kako se svetijo njihovi izpušni lonci. Vlakna so namreč zasukana za 45 stopinj, da "zlati" odsev izgleda kot vzdolžne črte na loncu. Na mojem ohišju recimo (svetujem ogled slik v članku) je lepo razvidno, da poteka odsev pod kotom 45°. Se pravi, da se kup trikotnikov pri rezanju pred lepljenjem vrže proč. Plus še težavno ravnanje z materialom, ker so pač to vlakna in je stvar zelo težko vzdržati v ravni liniji. Po tem se tudi lepo loči ponaredke, ki imajo od Akrapoviča samo nalepko.

In še en trik od Akrapoviča: uporabljajo vlakna, ki so že v štartu prevlečena z epoksijem. Kako točno to izgleda ne vem, vem pa, da se ne scefrajo tako enostavno kot suha vlakna. Potem pač samo flikaš cunjice na kalup in si zmagal.

Ok nisi še zmagal. Do tu se vse dogaja pri sobni temperaturi, brez delcev prahu v zraku. Za lep, gladek finiš pa je potrebno stvar po limanju na kalup zapakirati v posebno celofanasto vrečko, iz nje izsesati čimveč zraka (ter vakum obdržati), da se celofan gladko prime na karbon+epoxi in nato vse skupaj zapeči pri ne vem kaki temperaturi. Poanta tega je še večja odpornost epoxija na temperature in super magnet-za-ženske izgled.

Zatorej: ne limajte karbona na pleh! Izdelajte si svoj lonec, če imate pri hiši naslednje:
- natančno merilo (da izmeriš original lonec)
- stirodur/stiropor (v večjih dimenzijah kot je lonec) - žal ne vem kakšne temperature zdrži ta reč
- žico za rezanje stiropora oz. da poznate kakega modelarja
- par kosov vezane plošče, za vodenje vroče žice pri rezanju
- širok lepilni trak za oblepit kalup
- celofan, ki se ne bo stopil v peči
- mašino za delat vrečke po želji iz celofana (v Merkurju pod "gospodinjski aparati")
- močan sesalec
- vrvico, za zavezat celofan po vakumiranju
- mamino pečico (za temperaturo se moram še pozanimati)
- masko za zaščito dihal (!!), odprt prostor (!!) in dremel za rezanje cevi na dolžino
- okrog 40.000 SIT za ves material (0,5m^2 finega karbona (1x0,5m -> dve plasti): 8k, 1-1,5m^2 grobega karbona (4-6 plasti): 12k max, odličen epoksi: 10-15k za toliko karbona, + ostalo zgoraj navedeno: drobiž)

Karbon, celofanasto vrečko po naročilu in še milijardo nasvetov lahko dobite tudi v modelarskih trgovinah - samo pravega prodajalca moraš dobiti. V Solkanu pri Novi Gorici dela en res najfaca modelar, po imenu Matej, ki zna res milijardo reči. Resni interesenti boste dobili naslov na spletni strani firme Topmodel tehnik - link v prejšnjem postu.

Ne se smešit z oblečenimi pleh lonci, ker bo karbon zletel dol in komu porezal obraz ;)

edit: popravu par detajlov, typotov, ...
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

iskra ::

Aja, ena feta vlaken mi je še ostala ma premalo in ne vem kam je zginlo :\
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

DimmniBurek ::

A kdo ve kje bi dobu kej rostfreia?:8)
OK, ne bom tega naredu ker je dražje kot da kupim novga gianellija :D
There Is No Stronger Drug Than Reality

K0K0 ::

iskra ::

Dimni burek: v vsaki fabriki, kjer delajo cisterne, ti bodo z veseljem odstopili oz. za malo ceno naredili en tulec. Potem ga pa sam doma montiraš skupaj.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

rkb2 ::

>In še en trik od Akrapoviča: uporabljajo vlakna, ki so že v štartu prevlečena z epoksijem. >Kako točno to izgleda ne vem, vem pa, da se ne scefrajo tako enostavno kot suha vlakna. >Potem pač samo flikaš cunjice na kalup in si zmagal.

Rabiš gladko površino (steklo), obložiš z tanko prozorno foljo (da si prišparaš steklo za naslednjič). Nato gor položiš ustrezno skrojeno tkanino. Zmešaš epoksi in potem z čopičem (z pikanjem) vtiraš epoksi v tkanino (ne preveč da se ne bo cedilo). Tkanino nato na kalup naviješ, ... Na ta način se delajo trupi modelarskih raket.

iskra ::

No, sej tudi to je super opcija, ampak če imaš ta najbolj groba vlakna, se bodo skoraj 100% spravila iz original lege in potem vzorec ne bo več pravilen.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Dr_M ::

ce koga zanima, mam neki kosckov se surovega karbona od akrapovica :)
sam tko za poslikat. :D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karbonska cev - sendvič konstrukcija

Oddelek: Loža
396278 (4611) Brane2
»

Karbonska vlakna

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
66747 (4939) mihec87
»

ogljikova vlakna

Oddelek: Loža
125389 (4362) koyotee
»

naredil si bom carbon fibre ohišje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
11921752 (15807) DimmniBurek
»

moj nov case

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101506 (1193) Cwetto

Več podobnih tem