» »

Suse pro plačljiv ali ne?

Suse pro plačljiv ali ne?

Igoraus ::

Oj, a je Suse pro plačljiv ali je zastonj?
:\ :\
LP igoraus

jlpktnst ::

Noben linux ni plačljiv. Kar je open source je sicer dovoljeno prodajat, vendar pa si lahko presnameš zadevo od kjerkoli in ti nihče ne more preprečiti. Res pa je da ima suse nekatere plačljive programe poleg na cdjih, torej (naj ne bi bilo?) čisto legalno presnemavati teh cdjev. Nisem sicer še slišal da bi koga tožili zaradi tega, pa vendar. Na njihovem ftpju si lahko najdeš vse kar je open-source (mislim da je neke vrste web-installer tudi tam). Verjetno se bo pokazal kdo ki ve kako se temu streže (če želiš).

Pa tudi če ga že plačaš, pomisli, za (pribl.) 30k SIT dobiš precej debeli knjigi (bolj za začetnike), 2 dvdja (pro), nekaj cdjev... in tehnično podporo (za 2-3 mesece). Je to vredno? Poglej www.suse.com

LP

ps. Če imaš preveč časa si preberi to (glede open-sourcea):

Igoraus ::

Sam ga kupil, profesional verzijo, me zanima ce presnamem cd-e za nekoga drugega recimo za nek mladinski center, če im lahko gdo tezi kr ma kopije teh cd-of...ali pa?
LP igoraus

Mercier ::

Še literaturo distribucije lahko daš fotokopirat.

Gandalfar ::

Saša: SuSe je izdal literaturo pod odprto licenco?

Mercier ::

Ja, GPL.

Mercier ::

Sori, pomota. Bil sem prepričan, da nekje piše GPL. © je. Piše pa, da lahko skopiraš.


---------

Copyright ©
This publication is intellectual property of SuSE Linux AG.
Its contents can be duplicated, either in part or in hole, provided that a copyright label is visibly located on each copy.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Gandalfar ::

Fajn fajn .. mal sem googlal in po mailing lista velja konsenz, da se cdje lahko kopira ne sme pa prodajat.

Bi bilo pa lepo, da bi kupili stvar, ker dobite veliko za svoj denar in kazete svoj obstoj na trgu, posledicno vec programske opreme in iger za vas. :)

Mercier ::

Za suse 8.1 so propagando na strani imeli, da lahko deliš s prijatelji. (zdej, ko so se pa prodali, pa ne najdem več :)

borce ::

Katera distribucija je po vašem mnenju najbolj primerna za namestitev na javno dostopno E-točko? Gre bolj za povprečne uporabnike, ki se ne znajdejo najbolje med novostmi, kot za hard core programerje. BTW tudi (kao)administrator nima pojma, ampak je pa po neprestanih bitkah z okni pripravljen na vse... :D V igri je tudi legalnost inštalacij, zato tudi zgornje vprašanje o SUSE pro, ki se zdi kar prijazen za novince in zadosti bogat paket za naprej. Se je namreč inštaliral brez problema, mrežna kartica, zvok in slika delajo... Bi tudi plačali za kak paket, vendar ne moremo za vse računalnike (mladinski center=prazni žepi), ker ponujamo brezplačen dostop do interneta in naše opreme.

LP Borce.

[SkA] ::

Jest bom tko reku, pa ne me vzeti narobe (ni flame ali kaj podobnega).. čisto resno. Naj se administrator najprej nauči zadev, ker bo on potem skrbel za računalnik in vi odgovarjali kaj drugi z njim počnejo, potem naj si pa na podlagi svojega okusa izbere distrubucijo, glede na to da bo tako in tako javna e-točka - kar ponavadi pomeni da kaj več kot browserja ipd. ne rabiš niti imeti nameščenega. :)

Mislm. A se za ostale stroje in naprave tud usedeš pa kr probavaš mal? :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

jlpktnst ::

dovolj je 1 kopija za vse računalnike.

Inštalacija ne bo takšen problem (samo čas pa malo branja, tudi za izbiro paketov) kot ljudi prepričat naj to uporabljajo.

moj_nick ::

@Borce

Se strinjam z ostalimi, da mora za to administrator poskrbet.

Uporabi naj neko čist minimalno distro, ki se da lepo update-at. Svetoval bi vam Debian. Čist oskubi inštalirane programe, namizje pa naj ima samo web browser in pa uro ;) Če bojo pridni, pa jim daš še program za chat.
110111001001010001010000

borce ::

Na žalost sem ravno jaz ta administrator, ker se pri nas pravi mojstri zgleda skrivajo doma, ali kaj jaz vem kje.. Ampak saj gre, skočiš v vodo in se učiš plavati. E-točka je brezplačna, jaz delam zastonj, tako da se nihče ne more preveč pritoževati, če kdaj kaj ne dela prav. In seveda je ravno sedaj v največjem zagonu in začetni evforiji crknil disk od mašine testnega zajca. Imajo okna kak self destruct program, ki ruši mostove ob umiku al kaj?!

moj_nick ::

Torej ti preostane le, da vzameš en računalnik, formatiraš disk in začneš z Gandalfarjevim vodičem v sticky-ju. Za nadaljna vprašanja si dobrodošel. ;)
110111001001010001010000

Gandalfar ::

borce: pa ce se bos kdaj v kiberpipi oglasil ti bodo pomojem fantje in dekleta tam z veseljam razlozila kako tam vse fajn na linuxu laufa.. :)

pivmik ::

Namestiš enkrat sistem in takoj narediš GHOST image.
Potem pa vsakič ob koncu tedna posnameš GOST image gor ne glede na to ali računalnik dela 100% ali se kadi z njega.
LP, Gregor GRE^

BigWhale ::

Kaj bi delal ghost image, ce ima linux zato ze orodje... :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se linux trži?

Oddelek: Operacijski sistemi
201494 (1172) christooss
»

SuSE linux (zmesnjava)

Oddelek: Operacijski sistemi
321770 (1404) 64202
»

SUSE 8.1

Oddelek: Operacijski sistemi
472059 (1628) shock
»

ima kdo linux?

Oddelek: Operacijski sistemi
251441 (1006) CaqKa
»

SuSe linux 8.0 iso - kje?

Oddelek: Operacijski sistemi
261810 (1329) footprint

Več podobnih tem