» »

2 mrežni / mreža / adsl

2 mrežni / mreža / adsl

reber ::

V enem računalniku imam dve mrežni kartici realtek RTL8139. Po eni strani kar zoprna zadeva ker sta enaki, vsaj kontroler je enak in računalnik jih prepozna kot enaki, čeprav se fizično malce razlikujeta.
Problem pa je, ko sem hotel vzpostaviti mrežo. IP naslovi so povsod vpisani ročno. Pa je delalo, pa spet ni, pa je in ni itd itd. Preklapljam kable, poskusim adsl modem na obe kartici in deluje. Res je, da je adsl conection ob preklopu na drugo mrežno ni vzpostavil povezave, je pa javilo, da je modem na eni drugi mrežni in če naj prestavi nastavitve na tisto mrežno. Potrdim in deluje. Tako vedno ob preklopu kabla.
Mreža naj bi bila z enim starim mlinčkom 486. Enkrat mi je mreža celo delala, potem pa sem ves zadovoljen hotel vzpostaviti še ics. Nič ni bilo od tega. Vse skupaj sem opustil.
Danes pa hočem mrežo vzpostaviti z enim drugim računalnikom (od moje sestre - servis in backup podatkov, nima pekača) pa se spet mreža ne vzpostavi. Vsak računalnik vidi samo sebe. Potem pa, ne vem kaj mi je bilo, pa probam na mojem računalniku prestaviti kable na mrežnih karticah. In glej ga zlomka, mreža deluje. Torej mreža deluje samo na eno kartico, adsl pa na katerokoli. Kaj bi to bilo ? ali je z mrežno kaj narobe ? Dostop do interneta deluje normalno, vsaj videti je tako. Še to, eno kartico sem jaz kupil novo, drugo kartico pa sem dobil v enem računalniku, ki sem ga rihtal za sosedo, mrežne pa niso rabili. Tista mrežna (rabljena) je bila za dostop do kabelskega modema.
  • spremenil: reber ()

Sem takoj zdaj probal mrežo še s starim računalnikom (486 namesto tistega od sestre)) in mreža deluje.
Torej je meni vseskozi nagajalo le to, da sem imel kable "narobe" vklopljene, čeprav bi moralo biti vseeno, mar ne, ali je vrstni red mrežnih kartic v računalniku važen ? malo čudno je vse skupaj.
Saj vem, najbolje je pustiti tako, kot je, saj je važno da dela. Ampak jaz bi želel zadevi priti do dna.

Stratus ::

Seveda je važno kaj je kam vklopljeno, ker so nastavitve drugačne za mrežo in adsl. Malce nerodno je ker sta obe kartici enaki vendar je ena razlika med njimi in to je MAC adresa. Tista mrežna kartica, ki je namenjena ADSL-ju mora imeti nastavljeno da dobi IP od serverja. Tista, ki je namenjena za notranjo mrežo pa naj ima določen IP. Uganiti boš moral katera je kera fizično, kar pa tudi ni težko, eno daš ven in preveriš MAC na preostali in si zapomniš v katerem slotu je vse ostalo bi moralo biti "peace of cake".

Pravzaprav imam ročno vpisan IP naslov kartice tudi za tisto, ki je povezana z adsl modemom, razlog pa je, da se internet ne zatika, prej so bili stalno neki problemi, ko pa sem vpisal IP pa teh težav ni bilo več.
To z mac adress kartice vem, vendar še nisem poskusil tako, da bi eno kartico vzel ven in tako določil katera je katera in jih seveda tudi označil s kakšnim flomastrom ali nalepko, da bi bil potem mir za vedno.
Torej obe mrežni imata ročno vpisan IP: 192.168.0.1 in 192.168.0.2
Na drugem računalniku pa vpišem 192.168.0.3
Vpisane imam samo IP, prehode pa ne.
Še to me zanima: če na tem računalniku z dvema mrežnima vpišem še DNS samo eni kartici, je potem DNS vpisan na obeh, zakaj?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

XBOX LIVE problem s konekcijo :( :( :(

Oddelek: Konzole
303130 (2847) T_F_7
»

Homenetwork

Oddelek: Omrežja in internet
333458 (2734) MrStein
»

Linux na disketi kot firewall/router (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
947364 (5747) Azrael
»

Siol ADSL router in 2 IP naslova - je to mogoce?

Oddelek: Strojna oprema
254536 (4086) BBB
»

skupna raba omrežne povezave

Oddelek: Operacijski sistemi
61629 (1516) ali3n

Več podobnih tem