» »

DSP vs. CPU (recimo AMD XP)

DSP vs. CPU (recimo AMD XP)

Microsoft ::

Zdele sm začel malo razmišlat, katera stvar je bolj primerna za obdelavo zvoka? Slišal sem, da so DSP pocesorju hudo ozko usmerjeni prav v to, da obelujejo takšne signale. To bi naj bila zvok in slika. Po tdrugi strani so pa tudi AMD (samo, kot primer) procesorji hitri, Delajo tudi na 2GHZ ali še kaj več...

To sem premišljeval, kaj bi se bolj splačalo narediti; da bi nek DSP procesor sam obdelal vse podatke, ali da bi signal pretvoril preko ADC in bi ga nato obdelal AMD.


PA še ena offtopic zadeva; kolko je lahko kej največja hitrost prenosa koristnih podatkov prekom COM porta?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Azrael ::

O pvem nimam kaj dodati, namenske orodja so lahko boljša od splošno uporabnih orodij (DSP vs. CPU), vprašanje je pa cena posamezne rešitve.

Za drugo pa, največja hitrost (v bitih/s) na COM portu je: 115200 Boudov. Nič pretresljivega, konec koncev gre za stvar ki je v PCjih že od samega začetka. Bolj pravilno XT so imeli max. 9600 boud (s karticami za XT), z prihodom AT mašin (286) in boljših krmilnikov pa se je hitrost povečala na zgoraj napisano.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

int47 ::

Zanima me, kaj misliš z "obdelava zvoka". Za kontrolo visokih/nizkih tonov, nastavitev glasnosti, in ravnovesja obstajajo tudi manj komplicirane rešitve.

Da ne bom preveč zašel: DSP-ji naj bi bili cenovno ugodnejši, ter sposobni opravljati naloge, za katere bi bili sicer potrebni mnogo močnejši "splošno-namenski" procesorji. No, to velja za velikoserijsko proizvodnjo in pri nabavi velikih količin.

Pri nakupu nekaj enega ali nekaj komadov bolj exotične robe hitro naletiš na probleme z dobavljivostjo. S tem, da je potrebno kupiti še vsaj najnujnejša razvojna orodja. Cena pa je lahko višja od najpočasnejšega AMD-jevega CPU-ja, ki ga prodaja trgovina za vogalom, vendar je sam CPU bolj ali manj neuporaben za domače mojstre in "MadeInDomaSpackano" tiskana vezja.

Po drugi strani imaš doma na mizi delujoč PC za katerega so na voljo odlična razvojna orodja in to zastonj.
Predlagam, da za začetek napišeš programček, ki "obdeluje" npr. *.raw datoteko kar na PC-ju.
Izziv, kako isto stvar narediti v realnem času in kljub omejitvam DSP-ja si lahko prihraniš za kasneje.

Glede COM porta:
V malo starejši literaturi o PC-jih piše, da se hitrost COM porta določa po formuli 115200/n (mimo biosa).
V HyperTerminal-u, je možno nastaviti hitrosti večje od 115.200 bit/s: 230.400, 460.800 in 921.600. Varian Async komponetna za Delphi in Builder omogoča 128.000 in 256.000 bit/s.
Sam nikoli nisem uporabljal hitrosti nad 57.600 in ne vem, če, kako in na kakšnih sistemih hitrosti > 115.200 delujejo, ali ne delujejo.

slawc ::

naj bi delovali, tudi winsi jih podpirajo (ce je hardware tak).

Obstaja tudi USB...

Ampak to v realnem casu ne bo spilalo. Ozko grlo je jasno komunikacija med ADC/DAC in PCem.

Malce pokalkulirajmo. Recimo da dobis 44100 16 bitnih podatkov vsako sekundo iz pretvornika, zaokrozmo na 100KB/s (44100 krat vzorcis, pa se malce zaokrozitve pa overheada pri prenosu itd.) In teh 100KB/s moras sedaj obdelat v tako kratkem casu, da se ne bo poznala zakasnitev. Pazi, to je mono. :D

Teli nasi milincki so super (speed uh, floating point itd.) ampak na tak nacin... no way.
LP, Slawc

Microsoft ::

No, zdej je takle plan: DA bom najprej začel malo po šoli spraševat, kak se DSP procesor in ostalo skupi spravi. Zaenkrat imam tako idejo, da bi na eno ploščico dal DSP procesor, eksterni FLASH (baje se v njega zapiše program) in pa še en AT MEGA.

Drgač pa sem tudi že o USB premišljeval, samo bom za začetek kr pri COM usatl. Pri tej vezavi bi to rabil zato, da bi zunanjem vezju pošiljal ukaze in bral različne podatke (dB, položaji posameznih potenciometrov,...) .

Program, ki bo tekel na PCju, še nevem, s kerim programskim jezikom bom izdelal. Rad bi naredil samo to, da bi se ti odpru en okn, tam bi blo nekaj "gumbov" in pa nekja "ledic". Vse skupaj pa bi pošiljalo/prejemalo podatke preko COMa.

Pa še en problem ma: Narisat tiskano vezje. V šoli bi radi, da nardim stvar v Protel-u. Kej to "dobit"?

Pa če kir kej ve, kakšen DSP uporabt, lahka tud napiše. Seveda za začetek ne bi bilo treba takole komplicirat, sam jst bom pol na tem stvar razvijal naprej. Mogoče celo do eqalizerja, kar bi že bla kr huda zadeva.8-)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

slawc ::

Hja, DSP procesorje izdelujejo: Texas Instruments, Analog Devices, Motorola, ostali, ki pa so verjetno res eksotika :D
DSP ima ze vse potrebno za zunanjo kontrolo, tako da ti bo dodaten mikro povsem odvec.
LP, Slawc


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FPGA

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
223020 (2372) BluPhenix
»

AMD najavil Fusion: CPU+GPU

Oddelek: Novice / Procesorji
284144 (2858) strictom
»

EDGE prenos

Oddelek: Mobilne tehnologije
91520 (1328) dejvidlj
»

Texas Instruments; SLO zastopnik?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
81868 (1704) Microsoft
»

Še ena čudna

Oddelek: Omrežja in internet
211344 (938) zetko

Več podobnih tem