Forum » Strojna oprema » Katera matična plošča za homelab server
Katera matična plošča za homelab server
joez7 ::
Če gdo rabi M40 24GB ali K80 24GB (2xgpu+12gb).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
pegasus ::
Vse kar je starejše od volte je za low precision formats neuporabno. Še volta je tam tam ...
Akira5 ::
To ima nekaj narobe skonfigurirano. Moji HPC nodei (2x 7543, 256gb rama, ssd) idlajo na okrog 75w.
Low power broadwella sem pa zdaj na power meter vštekal. Kaže 4w na off (bmc), 120-160W med bootom in 53w v linuxu na idle (proci na 1.2GHz). Poženem update in sem na 70w (download) do 110w (install). Če se igram s stress-ng --matrix, na enem cpuju skoči poraba na 120w, na vseh pa na 186w. In to je nekje max, kar lahko ta piksna potegne.
Kaj bi bilo narobe skonfigurirano? Nameščen pa je bil povsem zadnji proxmox in noben VM ni tekel.
Tudi kar sem spraševal LLM-je je bil odgovor vedno 100+ W za tak sistem v idle, tako da me preseneča tvoja cifra 75W. Nekje sem brel da glavni porabnik je IO die + memory.
Grimnir3 ::
To ima nekaj narobe skonfigurirano. Moji HPC nodei (2x 7543, 256gb rama, ssd) idlajo na okrog 75w.
Low power broadwella sem pa zdaj na power meter vštekal. Kaže 4w na off (bmc), 120-160W med bootom in 53w v linuxu na idle (proci na 1.2GHz). Poženem update in sem na 70w (download) do 110w (install). Če se igram s stress-ng --matrix, na enem cpuju skoči poraba na 120w, na vseh pa na 186w. In to je nekje max, kar lahko ta piksna potegne.
To so sumljivo nizke cifre, moji e5 v4 idlajo bliže 100W kot pa 50W. Bom prav pomeril popoldan/zvečer.
Glede epyc-ov pa je internet poln komentarjev da niso narejeni za učinkovitost v idlu in ljudje večinoma poročajo ~100W za single socket sisteme.
Evo:
Supermicro X10DRL-i
2x E5-2620 v4 (85W tdp)
4x 64GB 2666Mhz ddr4 ecc
4x 256GB sata SSD
2x 12cm noctua venta na ohišju
550W 80+ bronze napajalnik
Poweroff kišta - ~4,1W
Boot - ~110 do 130W
idle - ~74W
light load, 3je linux VM-ji - ~81W
Proxmox 9.2.11
Sem pobral ven nic in HBA, očitno tisto kar precej doda.

l0g1t3ch ::
To je dobra poraba, to lahko poganjaš 24/7.
Koliko pa se dvigne če dodaš hba in nic?
Katere komponente so to?
Koliko pa se dvigne če dodaš hba in nic?
Katere komponente so to?
bm1973 ::
Mal off-topic...
Kateri HDDji imajo zdaj najboljši price/performance?
Vsaj 8TB kapacitete po enem HDD...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Dodam
NIC x520 + 2 SFP+ modula
HBA lsi 9400 16i
idle: 96W
light load, 3je linux VM-ji: 103W
NIC x520 + 2 SFP+ modula
HBA lsi 9400 16i
idle: 96W
light load, 3je linux VM-ji: 103W

razor1911 ::
Mal off-topic...
Tole je edino kar te pri HDD zanima: https://www.backblaze.com/blog/backblaz...
Če boš hotel performance boš pač stripe naredil, bolj je pomembno, da disk dela.
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Preveri svoj bančni račun, da ugotoviš, v katero skupino spadaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()

razor1911 ::
(price je pa odvisen kdaj disk crkne in če se boš nategnil z diskom, ki crkne takoj po garanciji, bo tvoj price/performance obupen, razlike v cenah diskov pa niso tako zelo različne, da bi se splačalo šparat sploh ker hočeš vsaj raid5 oz. raid-z1, da imaš podatke vsaj za silo varne)
Obstajata samo dve vrsti desničarjev: bogati in njim koristni idioti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: razor1911 ()
klinker ::
Bi reku da je ciljal €/gb.
Diski pa pac morajo bit cmr in iz razlicnih batchov, oz. znamk v raid polju, ostalo niti ni pomembno.
Crkne lahko vsak po 2 mesecih, lahko pa dela desetletja. Garancija ti nic ne pomaga ce si ob podatke.
Diski pa pac morajo bit cmr in iz razlicnih batchov, oz. znamk v raid polju, ostalo niti ni pomembno.
Crkne lahko vsak po 2 mesecih, lahko pa dela desetletja. Garancija ti nic ne pomaga ce si ob podatke.
bm1973 ::
Rabim 4 diske za NAS.
8+ TB.
Različne firme, različni batchi, mogoče celo rabljeni z ebay. Ni panike, ne bo kritičen NAS.
Bo RAID 10, da bo malo hitrejši... RAID 5, mogoče. Mam 4 1Gbe porte na serverju.
Edino, če bi dodal PCI kartico z 10 Gbe porti plus NVME. Sam niso poceni. NVME pa sploh ne...
8+ TB.
Različne firme, različni batchi, mogoče celo rabljeni z ebay. Ni panike, ne bo kritičen NAS.
Bo RAID 10, da bo malo hitrejši... RAID 5, mogoče. Mam 4 1Gbe porte na serverju.
Edino, če bi dodal PCI kartico z 10 Gbe porti plus NVME. Sam niso poceni. NVME pa sploh ne...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Akira5 ::
Dve leti nazaj sem kupoval rabljene Toshiba 16TB za 150eur/kos.
Danes za ta denar dobiš 6TB
Danes za ta denar dobiš 6TB
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | AMD Epyc (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Strojna oprema | 130274 (1860) | pegasus |
| » | Majhen, tih, srednje zmogljiv strežnik "za pod mizo"Oddelek: Kaj kupiti | 4680 (3406) | Ales |
| » | Ideja za dokaj univerzalno delovno postajco...Oddelek: Kaj kupiti | 7648 (5574) | Brane3 |
| » | Zmogljiva delovna postaja (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 9010 (6476) | špela113 |