Forum » Loža » Stare revije in drugi časi
Stare revije in drugi časi
karafeka ::
Sem pred kratkim pospravljal očetovo omaro in našel cel kup starih revij, od Jokerjev do PC&Medijev od letnika 96 naprej in raznoraznih prilog ter CDjev. Jokerji so celo v takih Joker fasciklih in dišijo, kot da so novi.
Samo to so bili eni drugi časi, ko sem bral opise strojne opreme in uvodnike od urednikov, pa odgovore na pisma bralcev. Originalne ilustracije in humor, pa hkrati poučno. Pa ogromno strani. Dobiš občutek kako preprosto je bilo včasih vse skupaj.
Pa cene na revijah.... na prvih je 270SIT (3€), na zadnjih pa že skoraj 1000SIT. Mi je razumljivo, zakaj se tega ni več kupovalo, ker je postajalo predrago. Koliko le danes pridejo take revije, če še še sploh prodajajo.
Samo to so bili eni drugi časi, ko sem bral opise strojne opreme in uvodnike od urednikov, pa odgovore na pisma bralcev. Originalne ilustracije in humor, pa hkrati poučno. Pa ogromno strani. Dobiš občutek kako preprosto je bilo včasih vse skupaj.
Pa cene na revijah.... na prvih je 270SIT (3€), na zadnjih pa že skoraj 1000SIT. Mi je razumljivo, zakaj se tega ni več kupovalo, ker je postajalo predrago. Koliko le danes pridejo take revije, če še še sploh prodajajo.

mtosev ::
Ko sem bil mlad sem bral naslednje revije: swpower, win.ini, joker, PC&mediji in še britansko revijo PC plus.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Ah, mi je chatgpt potem narobe naračunal :).
No, pa saj ni poudarek na ceni (čeprav je pomembno), ampak na občutku, ko primeš v roke nekaj, kar je nastalo pred veliko leti in bereš o novih tehnologijah (ki takrat sploh še verjetno niso bile dosegljive navadni raji), danes jih pa več nihče ne uporablja, ker so že leta nazaj zastarele. Čuden občutek.
No, pa saj ni poudarek na ceni (čeprav je pomembno), ampak na občutku, ko primeš v roke nekaj, kar je nastalo pred veliko leti in bereš o novih tehnologijah (ki takrat sploh še verjetno niso bile dosegljive navadni raji), danes jih pa več nihče ne uporablja, ker so že leta nazaj zastarele. Čuden občutek.
DamijanD ::
Verjetno je imel ŽIT podobno ceno. Trenutno je 6,2EUR en izvod:https://www.tzs.si/zivljenje-in-tehnika
Letnik 2018 je bil 4,2EUR
Letnik 2018 je bil 4,2EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
Ganon ::
Doma se ni več kupovalo. Zadnja številka je bila tam malo čez 100. V tem obdobju se je podražil za 3x. Pa pri PC&Medijih je bilo podobno.
enavlaka ::
Prosim poskeniraj vsaj 16ko. Te revije so se v večini izgubile:
https://joker.muzej.si/pdf/
Za orientacijo - kepica sladoleda je bila 60SIT
https://joker.muzej.si/pdf/
Za orientacijo - kepica sladoleda je bila 60SIT
mtošev ::

Mato989 ::
Ja to so bili neki drugi lepi romanticni casi ko sem bil se otrok in najstnik in sem komaj cakal da sva s fotrom vsak mesec kupila pc format jaz pa pol se jokerja in sem prelistoval dneve in gledal kaj je vse gor na cdjih
Danes te romantike vec ni
Danes te romantike vec ni
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
donvito ::
djabi ::
Romantično je bilo zato, ker si bil mlad. So pa bili enostavnejši časi, če temu lahko pravimo - ena od prednosti je bila ta, da nisi bil vsako milisekundo dosegljiv na mobilni telefon 
Evo, za vse vas ena šala/en vic:
- Ojej, sin, kako mi manjkajo tisti stari, lepi časi! Okusna hrana, dobra pijača, čudovite ženske.
- Zakaj, kaj je zdaj, oče?
- Poceni salama, voda iz pipe, tvoja mama ...
Evo, za vse vas ena šala/en vic:
- Ojej, sin, kako mi manjkajo tisti stari, lepi časi! Okusna hrana, dobra pijača, čudovite ženske.
- Zakaj, kaj je zdaj, oče?
- Poceni salama, voda iz pipe, tvoja mama ...
delavec44 ::
ena od prednosti je bila ta, da nisi bil vsako milisekundo dosegljiv na mobilni telefon![]()
Lej, to je zavestna odločitev. Pusti ga doma kdaj pa kdaj. Ne bo konec sveta.
Meni je najbolj smešno, ko folk nosi telefone na plažo potem jim ga pa še kdo spizdi. A ni lepše in bolj mirno brez njega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
djabi ::
Oj, to ni tak velik problem, sam zaradi dela je to težko narediti. Je pa treba znati reči ne ...
Aja, na plažo ne hodim.
Aja, na plažo ne hodim.
bm1973 ::
Ko si na dopustu, ne delaš. Je to težko razumeti?
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

mtosev ::
A ve kdo mogoče razlog zakaj so nehali izdajati joker?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
PcGamer123 ::
Bi se mogoče našel tudi kakšen PC Gamer? :)
Iščem PC Gamer revije ki je izhajala med aprilom 1997 in februarjem 2002. Manjkajo mi še sledeče št:
1 April 1997
2 May 1997
3 June 1997
4 July 1997
5 August 1997
6 September 1997
10 December 1997
11 January 1998
12 February 1998
16 June 1998
18 August 1998
19 September 1998
20 October 1998
22 December 1998 --imam, vendar manjkajo strani
32 October 1999
Za svoj primer lahko povem da so mi kot otroku kupili prvih 8 revij Dinozavri, ki so leta 1993 stali 370 SIT, kar po uradni inflaciji danes znese okoli 7€, vendar je bil takrat tudi standard nižji. Te revije sem imel zelo rad, zraven si dobil še v temi svetleče okostje v glavem top zadeva za otroka. No starši so kmalu ugotovili da gre v bistvu za "subscription", tako da se je zgodba hitro končala. :) Od računalniških revij sva pa z bratrancem kupovala samo PC Gamer, ker kot osnovnošolci smo imeli omejene "prihodke", o kakšnih naročninah ni bilo govora. Tako da vsaj z našega stališča so bile finance tiste ki so "preprečevale" da nismo več tega kupovali.
Iščem PC Gamer revije ki je izhajala med aprilom 1997 in februarjem 2002. Manjkajo mi še sledeče št:
1 April 1997
2 May 1997
3 June 1997
4 July 1997
5 August 1997
6 September 1997
10 December 1997
11 January 1998
12 February 1998
16 June 1998
18 August 1998
19 September 1998
20 October 1998
22 December 1998 --imam, vendar manjkajo strani
32 October 1999
Za svoj primer lahko povem da so mi kot otroku kupili prvih 8 revij Dinozavri, ki so leta 1993 stali 370 SIT, kar po uradni inflaciji danes znese okoli 7€, vendar je bil takrat tudi standard nižji. Te revije sem imel zelo rad, zraven si dobil še v temi svetleče okostje v glavem top zadeva za otroka. No starši so kmalu ugotovili da gre v bistvu za "subscription", tako da se je zgodba hitro končala. :) Od računalniških revij sva pa z bratrancem kupovala samo PC Gamer, ker kot osnovnošolci smo imeli omejene "prihodke", o kakšnih naročninah ni bilo govora. Tako da vsaj z našega stališča so bile finance tiste ki so "preprečevale" da nismo več tega kupovali.
Ne, PC Gamer-ja nimam. Mogoče se bo kdo drug javil.
Verjetno ne bo nobenega zanimalo, ampak sem našel cel kup prilog, Internet, Telekomunikacije, Spletka, Telemonitor...
So bile verjetno priloge ali Jokerja ali PC&Medijev. Blast from the past :).
Verjetno ne bo nobenega zanimalo, ampak sem našel cel kup prilog, Internet, Telekomunikacije, Spletka, Telemonitor...
So bile verjetno priloge ali Jokerja ali PC&Medijev. Blast from the past :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
feryz ::
Ah, mi je chatgpt potem narobe naračunal :).Malo off.
A mi zna kdo tole razložiti? Stari Slovenci itak še vedno znamo čez prst približno izračunati, sploh tako otročje lahko številko.
Super inteligenci, ki žre enormne količine resursov, da je super inteligentna, pa se niti sanja ne in butne ven kar eno cifro, totalno mimo? Kam za vraga gre tisoče milijard? V dim, po domače povedano.
DamijanD ::
LLMji znajo predvsem napovedat naslednji najbolj verjetni znak (torej zelo pametni auto complete). Ni pa LLM namenjen računanju. Hecno je, da LLM zna napisat program, da ti nekaj zračuna a ta isti LLM ni nujno sposoben tega sam direktno zračunat. No ampak tudi jaz hitreje napišem program, ki bo zračunal 100! kot pa da grem to na roke računat.

deepsick ::
Kaj privzeto vrne v avgustu 2026 za legendarno štetje 'r v strarberry'?
Ne vem, če je to splošno za gemini ali spimpane osebne nastavitve (zgoščeno):
"V besedi **strarberry** se črka "r" pojavi **4-krat**. Tukaj je natančen prikaz števila in mesta: * strarberry, * strarberry, * strarberry, * strarberry"
Ne vem, če je to splošno za gemini ali spimpane osebne nastavitve (zgoščeno):
"V besedi **strarberry** se črka "r" pojavi **4-krat**. Tukaj je natančen prikaz števila in mesta: * strarberry, * strarberry, * strarberry, * strarberry"
delavec44 ::
LLMji znajo predvsem napovedat naslednji najbolj verjetni znak (torej zelo pametni auto complete). Ni pa LLM namenjen računanju. Hecno je, da LLM zna napisat program, da ti nekaj zračuna a ta isti LLM ni nujno sposoben tega sam direktno zračunat. No ampak tudi jaz hitreje napišem program, ki bo zračunal 100! kot pa da grem to na roke računat.
+1
Sem ga enkrat vprašal zakaj v ozadju sam ne naredi programa, z njim izračuna in vrne le rezultat. Brez da bi ga moral promptati v tej smeri. Pa pravi da včasih celo da.
Verjetno so pa plačljivi modeli bolj pametni.
Ah, mi je chatgpt potem narobe naračunal :).Malo off.
A mi zna kdo tole razložiti? Stari Slovenci itak še vedno znamo čez prst približno izračunati, sploh tako otročje lahko številko.
Super inteligenci, ki žre enormne količine resursov, da je super inteligentna, pa se niti sanja ne in butne ven kar eno cifro, totalno mimo? Kam za vraga gre tisoče milijard? V dim, po domače povedano.
Stari Slovenci so baje vedeli cel telefonski imenik na pamet....
Glede preračuna sem pa šel gledat nazaj in je bila moja napaka, ker sem vnesel 720 namesto 270, potem pa slepo kopiral ko en odvetnik. Vročina pač.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | PC Gamer (Slovenska revija)Oddelek: Loža | 3735 (328) | _Denny_ |
| » | Revija Software Power - SwPOddelek: Loža | 7423 (2199) | starfotr |
| » | Revija SWP - ozadjeOddelek: Pomoč in nasveti | 3890 (2830) | d4vid |
| » | Slovenske računalniške revije - še obstajajo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19837 (17668) | Phantomeye |