Forum » Loža » Vreme, Poročajte v Realnem Času (Ljubljana, Maribor, Koper,...)
Vreme, Poročajte v Realnem Času (Ljubljana, Maribor, Koper,...)

krepelce ::
Mimogrede, že nekaj časa ne poslušam več vremenskih napovedi ampak raje pogledam radarsko sliko.
Zanimiv fenomen se mi zdi, da Ljubljana v večini primerov pride mimo oblaka, so bile že situacije, kjer je resen oblak šel mimo
levo in desno od nje, Grosuplje ali Domžale zbombardirane, tukaj pa samo malo močnejši vetrič.
Izgleda so predniki nekaj vedeli o lokaciji, kar mi ne.
Zanimiv fenomen se mi zdi, da Ljubljana v večini primerov pride mimo oblaka, so bile že situacije, kjer je resen oblak šel mimo
levo in desno od nje, Grosuplje ali Domžale zbombardirane, tukaj pa samo malo močnejši vetrič.
Izgleda so predniki nekaj vedeli o lokaciji, kar mi ne.
ENSO will fuck you up... 1877, here we come.
vitranc ::
Jaz sem razvil lastni algoritem, ki spremlja padavinske celice, računa smer, pot, hitrost... in tudi app, ki uporablja te izračune že leta 2012. Ta uporabnika obvesti o padavinah/nevihti/toči, če le te prihajajo v njegovo smer.
Ta teden sem objavil tudi obsežno posodobitev, ki omogoča, da tudi uporabniki znotraj appa poročajo o ekstremih in tako ostali uporabniki v radiju 20km dobijo to obvestilo.
Vesel bi bil vsake povratne informacije.
Link do appa:
https://apps.apple.com/app/weatheralarm...
https://play.google.com/store/apps/deta...
Ta teden sem objavil tudi obsežno posodobitev, ki omogoča, da tudi uporabniki znotraj appa poročajo o ekstremih in tako ostali uporabniki v radiju 20km dobijo to obvestilo.
Link do appa:
OutOfTheBox ::
Zanimivo. Preizkušam in poročam, ravno je nevihta v bližni :)
P.S
V pravnem obvestilu nimaš podatka glede lokacijskih dovoljenj. A to pošiljaš tud third party servisom / svoj strežnik , kjer se zadeva hrani?
P.S
V pravnem obvestilu nimaš podatka glede lokacijskih dovoljenj. A to pošiljaš tud third party servisom / svoj strežnik , kjer se zadeva hrani?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
habermas ::
Meni je radarska slika tudi najboljši pokazatelj. Pač ko vidim da se nekaj dogaja na nebu, pogledam radar in potem vidim ali bežim / premikam avto pod streho ali pa bo šlo mimo.
Včasih pogledam tudi lightning app na telefonu, da vidim kje strele sekajo, če je treba kaj elektroniko pogasnit.
Drugače pa radarskaslikapadavin.com je top, maš gor animacijo in zadnjo sliko.
Včasih pogledam tudi lightning app na telefonu, da vidim kje strele sekajo, če je treba kaj elektroniko pogasnit.
OutOfTheBox je izjavil:
Dodatno še tem dovoljenju. Če dovolim "vedno", kako pogosto app deluje v ozadju?
Ne pošiljam nikomur, cel sistem sem sam razvil in je na mojem strežniku, celotna baza podatkov. Kar je third party servisov, je le firebase (notifications), niti oglasov ni.
Kar se tiče lokacije v ozadju, na iOS uporabljam significantLocationChange.
https://developer.apple.com/documentati...
Pa še to le pošlje en klic na server z novimi koordinatami. Vsi izračuni se izvajajo na strežniku. Je ena redkih aplikacij, ki dejansko za vsakega userja posebej na vsakih 5 minut računa veretnost padavin.
mojsterleo ::
Ljubljana je v kotlini. Zato večina zračne mase precej oslabljene pride v kotlino ali pa jo zaobide.

OutOfTheBox je izjavil:
Dodatno še tem dovoljenju. Če dovolim "vedno", kako pogosto app deluje v ozadju?
Ne pošiljam nikomur, cel sistem sem sam razvil in je na mojem strežniku, celotna baza podatkov. Kar je third party servisov, je le firebase (notifications), niti oglasov ni.
Pa še to le pošlje en klic na server z novimi koordinatami. Vsi izračuni se izvajajo na strežniku. Je ena redkih aplikacij, ki dejansko za vsakega userja posebej na vsakih 5 minut računa veretnost padavin.
No... ne bi ravno o oglasih govorila, mar ne?
private AdView mAdView;
Pa tole je tudi malo odveč, FirebaseAnalytics.Param.LOCATION je samo "location".
this.locationManager.set((LocationManager) getSystemService(FirebaseAnalytics.Param.LOCATION));
Če bi se še znebil googlove telemetrije... in ne razumem dobro, zakaj si moraš pošiljati koordinate uporabnikov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krepelce ()

Govorim o tem:
Saj veš, da firebase token + gps koordinate pomenijo, da kršiš GDPR, ne? Ker gre pri obeh podatkih za indirektno identifikacijo fizične osebe.
str = (("https://www.xxxxx.si/usersFpos.php?token=" + MyLocationService.this.fireBaseToken) + "&lat=" + this.latitude) + "&lon=" + this.longitude;
Saj veš, da firebase token + gps koordinate pomenijo, da kršiš GDPR, ne? Ker gre pri obeh podatkih za indirektno identifikacijo fizične osebe.
Zgodovina sprememb…
Magic1 ::
Prideš danes na tehničnega s takšnim avtom in te odslovijo, kao treba popravit...
Na TP te vržejo, če je avto rjast ali če so luči poškodovane ali podobno.
Če ima pleh udolbine, se ti samo zavarovalnica lahko ob to obregne, če bi želel kasko.
Sicer pa citroen kaktus ima tudi relief na vratih.
Ni res. Letos so močno zaostril TP in komplicirajo za vsak drek. Tudi za potolčen pleh, ki je zgolj vizuelne narave. Verjetno ne glih za majhne udrtinice od toče, vendar karkoli podobnega na sliki, bi.
Magic

Meni je radarska slika tudi najboljši pokazatelj. Pač ko vidim da se nekaj dogaja na nebu, pogledam radar in potem vidim ali bežim / premikam avto pod streho ali pa bo šlo mimo.
Jaz kar tole uporabljam https://www.windy.com (na desni preklopi na radarsko sliko), razlog pa je, da mi gre ta slovenska radarska slika na jetra, ker ne vidim
kakšna gmota prihaja izven Slovenije. Na windy je pa celotna Evropa.
Btw, če bo kdo uporabljal za vreme, morate model za napovedovanje vremena prestaviti na ALADIN.
OutOfTheBox ::
OutOfTheBox je izjavil:
Hvala za odgovor. Ideja mi je zelo všeč in dejansko reši kar nekaj aktivnih problemov. Npr jaz velikokrat nimam časa hodit ven samo zato da gledam v zrak, spremljat kdaj bo nevhita, v tvojem appu pa takoj vidim kje je najbližja nevihtna celica. To je dobro delovalo tudi včeraj ko so bile nevihte in deluje tudi danes ko jih ni. Npr včeraj je za najbližjo kazalo 10km, danes pa 200km. Všeč mi je celoten overview drugih podatkov na spošno in tudi objava slik drugih uporabnikov v realnem času. Da bi to delovalo, bi sicer moralo app uporabljat več ljudi iz različnih območij.
Še izkušnja - včeraj je sicer bila blizu nevhtna celica ampak na mojem območju, takrat že nekje 60 min ni padalo, medtem ko je tvoj app poročal da aktivno pada. Ampak mi je jasno, da izračuni ne morejo biti 100%, ker se to dogaja tudi pri največjih appih, npr Accu Weather in podobni.
Za hrambo slik uporabljaš Firebase?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
dunda ::
Jaz sem razvil lastni algoritem, ki spremlja padavinske celice, računa smer, pot, hitrost... in tudi app, ki uporablja te izračune že leta 2012. Ta uporabnika obvesti o padavinah/nevihti/toči, če le te prihajajo v njegovo smer.
Link do appa:
Iz firbca sem namestil verzijo za Android.
Po nekaj minutah mi je v oči padlo:
- ozadje ima neko motečo sliko (naj bo rajši črno, če je že vse črno, saj sedaj ozadje moti)
- aplikacija naj omogoča, da si uporabnik prilagodi, kateri widgeti naj se prikazujejo (meni je precej nepotrebnih)
- zgoraj mi sedajle piše "WeatherAlarm Ime *80". Kaj pomeni tisto *80?
- stave so mi odveč (ali pa naj bo tudi to možno izklopiti v nastavitvah).
Sedaj pa čakam kakšno sranje, ki jih je v tem obdobju več kot preveč.
https://www.kacnje.eu
Hvala za vsa mnenja. Kritika je tudi dobrodošla.
@krepelce
Glede oglasov in telemetrije: gledaš staro native različico. Aplikacijo sem na novo napisal in aktualna verzija nima oglasov in nobene analitike. Stara koda, ki jo citiraš je iz prejšnje generacije.
Glede lokacije in žetona: tu imaš prav, da gre za osebni podatek, a obdelava ni kršitev, če je urejena pravilno, in je:
- nujna za samo storitev, ki jo uporabnik namesti (opozorilo o nevihti na njegovi lokaciji. Za vsakega userja posebej se na 5 minut računa bližina in čas prihoda. To je tudi razlog, zakaj koordinate sploh potrebujem). Zakaj je dobro, da to deluje tudi v backgroundu? User ima zaprt app, gre z avtom 200 izven Ljubljane. Čez čas se približa nevihta Ljubljani in user dobiti obvestilo o padavinah, čeprav je on npr. v Lendavi.
- z zakonito podlago (privolitev prek sistemskega dovoljenja + nujnost izvajanja storitve)
- shranjena izključno na mojem strežniku v EU brez deljenja ali prodaje, brez oglasov. Edini zunanji obdelovalec je Firebase, in to samo za dostavo obvestil.
Na iOS uporabljam significantLocationChange - torej en klic ob znatnem premiku, ne neprekinjeno sledenje.
Sem pa tvoje pripombe vzel resno in že:
- dopolnil politiko zasebnosti, da povsem transparentno pove, kateri podatki se obdelujejo, zakaj, kje so shranjeni in kako dolgo,
- dodal upravljavca podatkov + napotitev na Informacijskega pooblaščenca,
- dodal gumb "Počisti moje podatke" (pravica do pozabe) - uporabnik z enim klikom izbriše vse svoje podatke s strežnika. (v naslednjem updatu)
Skratka: brez oglasov, brez prodaje podatkov, vse na lastni EU infrastrukturi, s polno transparentnostjo in pravico do izbrisa.
@OutOfTheBox
Hvala za mnenje in testiranje. Ja se zavedam, da je včasih netočna. Stalno prilagajam moj radar engine, včeraj sem že naredil določene spremembe, ki bodo na voljo v današnjem updatu. Imam pa v načrtu še nekaj stvari izboljšati, tako da cilj mi je seveda narediti čim bolj zanesljivo napoved. Če bo več uporabnikov, bo seveda tudi bolj uporabna aplikacija. Sicer v moji okolici je že kar velika gostota uporabnikov in je zanimivo spremljati prehode neviht, ko uporabniki javljajo od močnega vetra, toče do naliva. Sem pa videl, da sedaj ko je prišlo kar nekaj novih uporabnikov, testirajo in pošiljajo nepotrebna opozorila. Deloma sem sedaj že rešil ta problem, spremljam kako bo naprej.
@dunda
Hvala za testiranje! Ozadje je animacija trenutnega vremenskega stanja. Če bo npr. nevarnost toče, boš imel nevihto s točo v ozadju. Verjamem da je za marsikoga kakšna zadeva odveč. Sedaj naj ostane tako, se raje posvetim boljšemu delovanju. Piljenje GUI bo pa prišlo na vrsto, ko dobim dovolj povratnih informacij.
@krepelce
Glede oglasov in telemetrije: gledaš staro native različico. Aplikacijo sem na novo napisal in aktualna verzija nima oglasov in nobene analitike. Stara koda, ki jo citiraš je iz prejšnje generacije.
Glede lokacije in žetona: tu imaš prav, da gre za osebni podatek, a obdelava ni kršitev, če je urejena pravilno, in je:
- nujna za samo storitev, ki jo uporabnik namesti (opozorilo o nevihti na njegovi lokaciji. Za vsakega userja posebej se na 5 minut računa bližina in čas prihoda. To je tudi razlog, zakaj koordinate sploh potrebujem). Zakaj je dobro, da to deluje tudi v backgroundu? User ima zaprt app, gre z avtom 200 izven Ljubljane. Čez čas se približa nevihta Ljubljani in user dobiti obvestilo o padavinah, čeprav je on npr. v Lendavi.
- z zakonito podlago (privolitev prek sistemskega dovoljenja + nujnost izvajanja storitve)
- shranjena izključno na mojem strežniku v EU brez deljenja ali prodaje, brez oglasov. Edini zunanji obdelovalec je Firebase, in to samo za dostavo obvestil.
Na iOS uporabljam significantLocationChange - torej en klic ob znatnem premiku, ne neprekinjeno sledenje.
Sem pa tvoje pripombe vzel resno in že:
- dopolnil politiko zasebnosti, da povsem transparentno pove, kateri podatki se obdelujejo, zakaj, kje so shranjeni in kako dolgo,
- dodal upravljavca podatkov + napotitev na Informacijskega pooblaščenca,
- dodal gumb "Počisti moje podatke" (pravica do pozabe) - uporabnik z enim klikom izbriše vse svoje podatke s strežnika. (v naslednjem updatu)
Skratka: brez oglasov, brez prodaje podatkov, vse na lastni EU infrastrukturi, s polno transparentnostjo in pravico do izbrisa.
@OutOfTheBox
Hvala za mnenje in testiranje. Ja se zavedam, da je včasih netočna. Stalno prilagajam moj radar engine, včeraj sem že naredil določene spremembe, ki bodo na voljo v današnjem updatu. Imam pa v načrtu še nekaj stvari izboljšati, tako da cilj mi je seveda narediti čim bolj zanesljivo napoved. Če bo več uporabnikov, bo seveda tudi bolj uporabna aplikacija. Sicer v moji okolici je že kar velika gostota uporabnikov in je zanimivo spremljati prehode neviht, ko uporabniki javljajo od močnega vetra, toče do naliva. Sem pa videl, da sedaj ko je prišlo kar nekaj novih uporabnikov, testirajo in pošiljajo nepotrebna opozorila. Deloma sem sedaj že rešil ta problem, spremljam kako bo naprej.
@dunda
Hvala za testiranje! Ozadje je animacija trenutnega vremenskega stanja. Če bo npr. nevarnost toče, boš imel nevihto s točo v ozadju. Verjamem da je za marsikoga kakšna zadeva odveč. Sedaj naj ostane tako, se raje posvetim boljšemu delovanju. Piljenje GUI bo pa prišlo na vrsto, ko dobim dovolj povratnih informacij.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: vitranc ()

Hvala za vsa mnenja. Kritika je tudi dobrodošla.
@krepelce
Tole je bila včerajšnja zadnja koda.
NVM, reduciraj koordinate na clientovi strani na recimo 1km natančnosti in računaj verjetnost toče na lokaciji, ne na uporabniku.
Boš tudi svojemu strežniku naredil uslugo, ker imaš potem znano končno kompleksnost, namesto nov izračun za vsakega uporabnika.
Zgodovina sprememb…
1. getSystemService(FirebaseAnalytics.Param.LOCATION) je ravno dokaz: to je stara native koda, ki je konstanto
FirebaseAnalytics.Param.LOCATION (njena vrednost je le niz "location") uporabila kot bližnjico za LocationManager. Nova aplikacija
lokacijo dobi prek vtičnika geolocator in tega klica ni več.
2. Aktualna aplikacija je Flutter. Release Flutter prevede kodo v strojno kodo (libapp.so) -- iz nje ne dobiš berljive Jave kot private AdView mAdView;. Če si dobil lepo Javo, si dekompiliral star native APK.
sem še enkrat dal search celotnega projekta in ne najdem ene zadeve.
Glede zmanjšanja natančnosti koordinat, da pristop poznam in se mu želim, če je le mogoče, izogniti. Z znižano natančnostjo nikoli ne dobiš dovolj točne informacije za raven, ki jo želim doseči in to je opozorilo za konkretno lokacijo, ne za širše območje.
FirebaseAnalytics.Param.LOCATION (njena vrednost je le niz "location") uporabila kot bližnjico za LocationManager. Nova aplikacija
2. Aktualna aplikacija je Flutter. Release Flutter prevede kodo v strojno kodo (libapp.so) -- iz nje ne dobiš berljive Jave kot private AdView mAdView;. Če si dobil lepo Javo, si dekompiliral star native APK.
Glede zmanjšanja natančnosti koordinat, da pristop poznam in se mu želim, če je le mogoče, izogniti. Z znižano natančnostjo nikoli ne dobiš dovolj točne informacije za raven, ki jo želim doseči in to je opozorilo za konkretno lokacijo, ne za širše območje.

1. getSystemService(FirebaseAnalytics.Param.LOCATION) je ravno dokaz: to je stara native koda, ki je konstanto
Ne boš se mu mogel, če boš imel veliko uporabnikov. Trenutno raste kompleksnost glede na število uporabnikov, kar se ti bo, če bo seveda program uspešen,
slej kot prej izkazalo za bottle neck.
Če boš znižal natančnost na nerelevanten nivo za vreme, boš lahko vnaprej skalkuliral za vse kvadrante podatke in jih cachiral, uporabniku pa serviraš glede
na njegove trenutne koordinate izračune za njegovo lokacijo in še 8 okoliških, na client strani pa potem narediš dodatno kalkulacijo, ki mu prikaže samo
relevatno za njega (recimo, da je na meji med dvema kvadrantoma). S tem si lahko tudi zračunaš kakšno procesorsko moč in paralelizem boš rabil, če recimo začne
uporabljati aplikacijo cel svet in si pripravljen na 10x ali 100x,...
Skratka, namesto, da za 1000 uporabnikov na Vrhniki izračunaš za vsakega posebaj, boš izračunal samo enkrat. In, ko se bo pridružil še 1001. boš še vedno
računal samo enkrat. Na backendu si pa postavi redis (dejansko ne vidim razloga, da bi sploh uporabljal relacijsko bazo, rabiš kvadrant in last seen) in periodično
izračunaj vse zadnje kvadrante vidne v zadnjih x minutah ter zapiši vrednost vanj, za vsako povpraševanje clienta pa samo beri od tam.
Vse kalkulacije, ki jih lahko prepustiš clientu, mu jih prepusti, tako izračun kvadranta kot vseh okrog njih (če boš šel to pot).
Težko ti rečem kakšna velikost kvadranta je tukaj sprejemljiva, ampak 1x1km se mi zdi pribljižno ok, lahko pa greš tudi na 100x100m. Niti ni tako zelo pomembno,
bolj je pomembno, da imaš predvidljivost obremenitve, caching in GDPRju se v celoti izogneš - ne rabiš nobenega brisanja uporabnikovih podatkov, ker sploh ne veš
kdo je uporabnik, operiraš nad lattitude in longitude.
Zgodovina sprememb…
Hvala, ideja je dobra, ko bo uporabnikov veliko, je računanje po območjih namesto za vsakega posebej prava pot. Strinjam se, 1x1km bi bilo ok, glede na samo resolucijo radarske slike.
Le ena stvar je pri opozorilni aplikaciji posebna: da pošljem obvestilo, moram vedeti, kje je uporabnik, kar je osebni podatek. Da se temu res izognem, bi se morala naprava sama "naročiti" na svoje območje, strežnik pa pošlje opozorilo območju, ne posamezniku. Šele tako GDPR dejansko odpade.
Bazo pa vseeno obdržim, niso samo vreme, so še fotke, ocene, stave in javljanje pojavov.
Pri trenutnem obsegu je to še zanemarljivo, zato poteza za kasneje. Hvala za razmislek!
Le ena stvar je pri opozorilni aplikaciji posebna: da pošljem obvestilo, moram vedeti, kje je uporabnik, kar je osebni podatek. Da se temu res izognem, bi se morala naprava sama "naročiti" na svoje območje, strežnik pa pošlje opozorilo območju, ne posamezniku. Šele tako GDPR dejansko odpade.
Bazo pa vseeno obdržim, niso samo vreme, so še fotke, ocene, stave in javljanje pojavov.
Pri trenutnem obsegu je to še zanemarljivo, zato poteza za kasneje. Hvala za razmislek!

Kretencr ::
Prva vprašanja: je bilo zavarovano, je bil strelovod? Če je bil, je bil pregledan periodično s strani ustrezne osebe?
Je huda nezgoda (iz malomarnosti). Vendar lahko bi se umaknili na varno, ne da so še šli reševat materialne zadeve in pridobili hude opekline, ki jih bomo plačevali mi vsi.
In kako bi SI-Alarm rešil kmetijo v tem primeru?
Si ti pregledan mentalno in zakaj ne? Nikoli ni prepozno za zdravljenje čim prej tem manj nas bo stalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kretencr ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Neurje - opozorilo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 15791 (7931) | MadMax |
| » | Arso vremeOddelek: Omrežja in internet | 1716 (767) | pegasus |
| ⊘ | Zanesljiva vremenska napovedOddelek: Loža | 5853 (4970) | PacificBlue |
| » | Kaj je z radarsko sliko?Oddelek: Loža | 3508 (2877) | kozjakovec |