» »

Začela se je sezona klopov

Začela se je sezona klopov

OutOfTheBox ::

Že celo letošnje leto hodim v gozd, prve klope pa sem opazil konec februarja / začetek marca. Bolj, kot se je bližal april, več sem jih opazil - praktično vsakič ko sem šel v gozd sem ga staknil (ne prisesanega). Včeraj so po meni lezli trije, prav prisesanih pa sem letos imel tri. Drug teden se grem cepit (bi se že moral ja).

V vsakem primeru, ne pomnim da je bilo toliko klopov npr 20 let nazaj, pa smo bili skoz po gozdu. A se samo meni tako zdi ali je res nekaj na tem?

Skratka, je tudi že kdo od vas staknil letos kakšnega? Cepljeni ste oz. kako se zavarujete pred klopi?

P.S

Kot dodatno - če hodite v gozd s psom, tudi on kaj stakne oz. ga kako drugače zavarujete? Včeraj mi je sosed pravil da sta šla s psom v gozd in je nabral 8 klopov (verjetno je bil še kakšen od kakšnega drugega dne, ampak vseeno se mi zdi visoka številka).

velikBrokoli ::

Cepiš se in po sprehodu pregledaš, sej kej druzga ti tako ali tako ne preostane.

Za pse pa lahko kupiš neke tablete, ki jih 1x mesečno pojejo in klope nekako odganja oz. niso nevarni?

Groot ::

Za psa kupiš Advantix ampule, ki jih naneseš enkrat na 6-8 tednov psu na hrbet. Nobenega klopa nikjer.

mancini ::

In pa obvezna uporaba repelentov, na odkrita mesta se našpricaš

kixs ::

Posprejas se na vseh izpostavljenih delih - noge/hlace in roke/rokavi, ce si oblecen.

MIHAc27 ::

Sem cepljen. Ravno dobil dozo, da bo sedaj 3 leta mir. Že lani jih je bilo kar nekaj. Od marca do junija jih je veliko, potem pade na 0. Jeseni in pozimi se niti ne pošpricam.
Zadnje 3 pohode v gozd (različni konci) sem vsakič pokasiral 1-3 (kljub uporabi repelentov).

Magic1 ::

Groot je izjavil:

Za psa kupiš Advantix ampule, ki jih naneseš enkrat na 6-8 tednov psu na hrbet. Nobenega klopa nikjer.

To mi pa ni jasno? Kako imajo nekaj takega za pse, za človeka pa ene spreje, ki pomagajo le par ur?!? Pa je res tako učinkovito?
Magic

Groot ::

Magic1 je izjavil:

Groot je izjavil:

To mi pa ni jasno? Kako imajo nekaj takega za pse, za človeka pa ene spreje, ki pomagajo le par ur?!? Pa je res tako učinkovito?

Je ja. Ko je pes še majhen in mu še nismo mogli dati ampule je v enem sprehodu na Rašico domov prinesel 5 prisesanih klopov. Par mesecev kasneje in tudi potem kdaj drugič ob istih sprehodih na Rašico nobenega klopa več.

Razlog zakaj tega ni za ljudi je pa kar jasen. Tole vseeno ni ravno nedolžna stvar. Nekateri psi dejansko tudi slabo prenašajo zadevo, naš na srečo ne. Ampak že mi se po nanosu izogibamo božanju psa po hrbtu za kakšen dan ali dva.

mancini ::

MIHAc27 je izjavil:

Sem cepljen. Ravno dobil dozo, da bo sedaj 3 leta mir. Že lani jih je bilo kar nekaj. Od marca do junija jih je veliko, potem pade na 0. Jeseni in pozimi se niti ne pošpricam.
Zadnje 3 pohode v gozd (različni konci) sem vsakič pokasiral 1-3 (kljub uporabi repelentov).

Upam da se zavedaš, da je cepljenje samo za meningitis, za ostale bolezni pa ne, kot npr borelioza. Ker si pač tako samozavestno napisal da imaš zdaj 3 leta mir

bm1973 ::

Pojejte tiste tablete za psa, pa da vidimo, če delujejo tudi za nas...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

fikus_ ::

Magic1 je izjavil:

Zadeva je precej strupena in zato ni primerna za ljudi.

Npr. Advantix vsebuje imidakloprid in permetrin.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

MrYoda ::

Za psa je več možnosti. Eni prisegajo na ovratnico, eni na ampulo, eni na tableto. Vse je strup, ampak deluje. Mi uporabljamo Nexgard in se praktično noben klop ne prisesa - ker je pes bel, se klopa (ki leze proti glavi) hitro vidi in ubije. Imamo cca 2 do tri prisesane na leto, pa je pes praktično dnevno v gozdu (okolica Ljubljane in slo hribi). Ko smo se s sosedom dohtarjem hecal, zakaj ni teh pripomočkov za ljudi - Odgovor: ker pes živi cca 12-15 let mi pa 70-90. Je pač strup, kot že omenil fikus. Kot pri vsakem "cepljenju" vagaš med verjetnostjo za stranskimi učinki in borelijo.

Glede ljudi pa je najboljši repelent pes. Star pregovor: pojdi v gozd s psom in bodo šli vsi klopi nanj.
V ožji familiji smo vsi cepljeni proti klopnemu meningitisu, ampak sem opazil en "fenomen". Nekateri ljudje enostavno bolj privlačijo klope kot drugi. Pravijo, da imajo ti ljudje sladko kri. V ožji familiji smo vsi Rh- in praktično nismo imeli klopa že 20 let (tudi ko nismo imeli psa). Imam pa kolegico, ki jo vsakič ko gre z nami praktično požrejo. Ista pot, ista "šuma", hodimo skupaj, je cepljena, autan ... pa na njej več klopov (vsakič!), na nas pa nič. Kaj je razlog? Boh si ga vedi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MrYoda ()

mancini je izjavil:

MIHAc27 je izjavil:

Upam da se zavedaš, da je cepljenje samo za meningitis, za ostale bolezni pa ne, kot npr borelioza. Ker si pač tako samozavestno napisal da imaš zdaj 3 leta mir

Boerilozo se da relativno ok prebolet, medtem ko je KME zajebana zadeva. Dodatno mora za boreliozo bit klop prisesan več časa (načeloma več kot 24ur). Veliko ljudi v tem času klopa že najde in odstrani. Pri KME je pa prenos okužbe takoj po ugrizu.

Zgodovina sprememb…

aky ::

velikBrokoli je izjavil:

Cepiš se in po sprehodu pregledaš, sej kej druzga ti tako ali tako ne preostane.

Za pse pa lahko kupiš neke tablete, ki jih 1x mesečno pojejo in klope nekako odganja oz. niso nevarni?

Imaš tudi ovratnice in ampule.

Težava je edino v tem, da klop vseeno "spleza" na psa. Prime se ne. Če je hišni pes, imaš potem polno bajto klopov.

A.

OutOfTheBox je izjavil:

Boerilozo se da relativno ok prebolet, medtem ko je KME zajebana zadeva.

Če jo odkriješ pravi čas in dobiš antobiotik, ponavadi Sumamed.

Drugače se po tistem prvem obdobju skrije, in lahko precej svinjsko udari ven tudi čez 20 let, s precej svinjskimi posledicami.

Borelije nič ne preboliš, moraš zatreti v kali...

Drugače se po tistem prvem obdobju skrije, in lahko precej svinjsko udari ven tudi čez 20 let, s precej svinjskimi posledicami.

20 let? Ok tega nisem vedel.

energetik ::

mancini je izjavil:

To omejeno deluje, ravno zadnjič sem hodil v okolici Krima, našprican po koži in še po hlačah, a ta golazen vseeno lazi po hlačah. Sicer se ni noben zagrizel, a sem jih že kar sproti vsakih 5 min tresel s hlač. Ja, proti KME sem cepljen že 15 let, zato ni tako kritično, ker za boreliozo ponavadi že prej najdeš klopa oz. vidiš kolobar in dobiš antibiotik.
vires in numeris

Nikonja ::

OutOfTheBox je izjavil:

20 let? Ok tega nisem vedel.

To so pa res res reeeeedke izjeme, velika večina vidi simptome v prvih 6 mesecih do enega leta.

Seveda...

Sranje je, če imaš bolj temno polt, ali pa klopa v lasišču, kjer potem to težje opaziš.

Eni tudi nimajo preveč izraženega takega kolobarja, pa se ne opazi...

energetik je izjavil:

mancini je izjavil:

To omejeno deluje, ravno zadnjič sem hodil v okolici Krima, našprican po koži in še po hlačah, a ta golazen vseeno lazi po hlačah. Sicer se ni noben zagrizel, a sem jih že kar sproti vsakih 5 min tresel s hlač. Ja, proti KME sem cepljen že 15 let, zato ni tako kritično, ker za boreliozo ponavadi že prej najdeš klopa oz. vidiš kolobar in dobiš antibiotik.

Jaz sem se včeraj našprical cel, pa sem se vseeno enega otresel. Po mojih izkušnjah bi rekel da repelent vsekakor deluje, ker brez njega (se zgodi da se včasih pozabim našpricat), jih dobim povprečno več. Ampak vsekakor ni 100%.

Zgodovina sprememb…

MIHAc27 ::

mancini je izjavil:

MIHAc27 je izjavil:

Mir imam samo pred cepljenjem. Če bi bil prepričan, da ne bom nič fasal zaradi cepljenja, se ne bi še šprical in pregledoval. Tako pa... itak se. Pa če najdem kakega, še nekaj časa točko spremljam, če bi se slučajno kaki kolobarji začel pojavljat, ali če rdečica ne bi izginila. Pa pravijo, pojdi v gozd. Doma na kavču je bolj varno :D

velikBrokoli ::

Tudi mi za psa uporabljamo nexgard, klope še vedno dobi, ampak veliko manj, pa tisti, ki se mu prisesajo, dobesedno crknejo gor. Ne vem kaj točno dajo v te tablete, ampak deluje :) le poceni niso

styrian ::

Jaz sem psu letos že 3 odstranil, pa gre samo srat v visoko travo. Ampule okoli 20€ za 1 mesec so pa norost!

Iz članka

če opazimo že prisesanega klopa, ga pravilno odstranimo, najbolje s posebno pinceto za klope, katero lahko kupimo v lekarnah ali drugih specializiranih trgovinah.

To drži. Imam to pinceto in mi še ni ratal da bi rilček ostal v koži, kar se sicer velikokrat pogosteje zgodi z navadno pinceto.

Zgodovina sprememb…

Malcolm_Y ::

V čem pa je razlika napram navadni pinceti - saj spodnji del (prijemalo) je bolj ali manj enako?

FiReFTW ::

Dobro je biti odgovoren z temi stvarmi.

Me pa res zanima vi ki hodite okoli pa vidite toliko klopov, kako?? Ker jaz tudi dokaj pogosto grem kam tak čez gozd ali v hribe, pa se ne spomnim nazadnje ko sem videl klopa.

Jusk ::

Odvisno kje po gozdu se hodi.. jaz se držim poti,čim manj hoje po brezpotjih in zaraščenih delih gozda. Potem,ki so zaraščene se izogibam. Klopi so v travah,podrasti,zato čimmanj stika s tem. Če je že slučajno kak bolj zaraščen del poti,se vsakih nekaj minut ustavim in pregledam hlače in noge,če slučajno kakšen leze po meni

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jusk ()

Klopi so na robu gozda, visoka trava, grmičevje,.... Ce je v gozdu dost dreves, senčno, tla slabo poraščena,.... Tam ni klopov.

fikus_ je izjavil:

Klopi so na robu gozda, visoka trava, grmičevje,.... Ce je v gozdu dost dreves, senčno, tla slabo poraščena,.... Tam ni klopov.
Pojdi tam v gozdove pod Krimom, od Iškega vintgarja do Borovnice, pa boš spremenil mnenje >:D
vires in numeris

wajdouc ::

Iški vintgar lani. Pošprican toliko, da sem bil skor zadet, pridem do avta in na sebi 13 (!) klopov. Imam res smolo, samo pogledam travo in sta dva že na meni.
https://rtv-ekspoze.org/
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025

Malcolm_Y je izjavil:

V čem pa je razlika napram navadni pinceti - saj spodnji del (prijemalo) je bolj ali manj enako?

Je nekaj razlike. Če delaš z navadno pinceto, obstaja verjetnost da boš klopa prijel na sredini in ko boš pinceto stisnil boš s tem omogočil še hitrejši prenos bakterije (ker ga dobesedno stisneš). Dodatno, boš s tem mu lahko utrgal rilček / glavo ki bo ostala v koži.

S pinceto za klope pa ne moreš falit. Ti omogoča da klopa primeš dejansko pri koži, brez da bi ga prijel za srednji del telesa in ga tako stisnil. Se da tudi z navadno pinceto, ampak problem ga je prijet takoj pod kožo.

In je razlika med pinceto za klope zgoraj in tole navadno.

Aha, pol gre bolj za mehaniko "prijema", tnx.

energetik je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Pojdi tam v gozdove pod Krimom, od Iškega vintgarja do Borovnice, pa boš spremenil mnenje >:D

Tam ni nekega senčnega gozda... Močvirje, trava, grmičevje...

WizzardOfOZ ::

Groot je izjavil:

...je v enem sprehodu na Rašico domov prinesel ...

Ker noben ne čisti gozda (vsaj ta del - od trzinske obvoznice pa do spomenika na rašici) in drevesa ležijo en čez drugega, pa je ogromno podrasti, kjer je pa potem noro veliko klopov.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

OutOfTheBox je izjavil:

Malcolm_Y je izjavil:

Je nekaj razlike. Če delaš z navadno pinceto, obstaja verjetnost da boš klopa prijel na sredini in ko boš pinceto stisnil boš s tem omogočil še hitrejši prenos bakterije (ker ga dobesedno stisneš). Dodatno, boš s tem mu lahko utrgal rilček / glavo ki bo ostala v koži.

S pinceto za klope pa ne moreš falit. Ti omogoča da klopa primeš dejansko pri koži, brez da bi ga prijel za srednji del telesa in ga tako stisnil. Se da tudi z navadno pinceto, ampak problem ga je prijet takoj pod kožo.

In je razlika med pinceto za klope zgoraj in tole navadno.

Jaz uporabim pinceto iz švicarskega noža, je tako oblikovana, da ga lahko zagrabiš tik ob koži.
vires in numeris

WizzardOfOZ je izjavil:

Groot je izjavil:

...je v enem sprehodu na Rašico domov prinesel ...

Ker noben ne čisti gozda (vsaj ta del - od trzinske obvoznice pa do spomenika na rašici) in drevesa ležijo en čez drugega, pa je ogromno podrasti, kjer je pa potem noro veliko klopov.

Gozdov se že zdavnaj ne čisti več...

gruntfürmich ::

kolikor vem, začetno cepljenje proti KME je v 3 dozah ki so v razmaku 6 mesecev. in cepiti se je treba JESENI !!
zdaj imaš samo oslabljen imunski sistem in nič protiteles, če se greš cepit.

in klopov ne boste dobili v ''gozdu'', ampak v travi pred gozdom, grmovju in v listju v gozdu. na samih drevesih pa klopov ni. to se je mislilo 30 let nazaj, zdaj so nova dognanja.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

energetik je izjavil:

Jaz uporabim pinceto iz švicarskega noža, je tako oblikovana, da ga lahko zagrabiš tik ob koži.
Ja, mi imamo tudi tako z ravnim prijemalom, ne zaobljenim, in kar deluje. Zato sem pa vprašal. Tista zaobljena pa je najbrž res manj učinkovita.

Samo še to - če se ne motim, po trditvah strokovnjakov ni nič hudega, če klopova glava ostane v koži. Je mrtva, sama po sebi ni nevarna in telo jo eventualno izloči.

Drži. Ga je moja tamala imela na lasišču in ga je bilo praktično nemogoče izpulit ven na "lep" način, ker bi pač pocukal zraven še lase. Skratka, še kakšen teden je bila črna pikica potem pa ne več.

P.S

Klopi so načeloma na lasišču relativno redki. Tamala ga je dobila ker so ji v varstvu preveč dovolili se valjat po travi, in tako je tam prišlo do prenosa, verjetno direktno na lasišče.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Klopni meningoencefalitis (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15530159 (16627) Trupl0
»

Cepljenje-delodajalec

204024 (3023) koli99
»

Cepljenje

3511649 (5334) tikitoki
»

Koliko klopov je okuženih? (strani: 1 2 )

5825257 (22675) mirage

Več podobnih tem