Slo-Tech - Priljubljena spletna stran za rezervacijo prenočišč Booking.com je utrpela hekerski vdor, pri katerim so napadalci ukradli več osebnih podatkov strank, med drugim tudi o njihovih rezervacijah. Odtujeni so bili imena, elektronski naslovi, telefonske številke in podatki o rezervacijah. Fizični naslovi strank naj ne bi bili prizadeti. Zaradi tega so strankam že zamenjali vse številke PIN, s katerimi je možno upravljati z rezervacijami. Stranke pozivajo, naj bodo previdne pri vsakršni komunikaciji, ki je domnevno od Bookinga, in da naj v aplikaciji preverijo svoje rezervacije.
Na Redditu so se že pojavila pričanja uporabnikov, ki so prejeli prevarantska sporočila prek WhatsAppa. Posamezni sumljivi klici naj bi se dogajali že decembra, čeprav je Booking vdor razkril šele sedaj. Ni še čisto jasno, kdaj se je napad zgodil.
Booking ne razkriva, koliko strank je bilo žrtev. Zagotavljajo pa, da v nobenih primeru niso bili ukradeni bančni podatki oziroma številke kreditnih kartic. Booking je bil nazadnje žrtev vdora leta 2018, ko so nepridipravi ukradli prijavne podatke iz nekega hotela v Združenih arabskih emiratih. Tedaj so pridobili osebne podatke 4000 strank, Booking pa je incident prijavil šele po 22 dneh, za kar je prejel 475.000 evrov globe od nizozemskega regulatorja.
Novice » Varnost » Vdrli v Booking.com, preverite svoje rezervacije
deleted ::
Vseeno mi je za njih. Nazadnje so nam jo zagodli na družinskem dopustu. Hotel plačan preko Booking, non-refundable, 1 dan pred odhodom skenslali rezervacijo in meni nič tebi nič (kao hotel je overbooked). Zatežil sem jim, naj zrihtajo alternativo, pa seveda niso. Pol smo pa morali rezervirat ful dražjo namestitev last minute in to v najvišji sezoni. Booking.com samo kasira visoke provizije, ko gre pa kaj narobe pa se potrošnik lahko obriše pod nosom.
OutOfTheBox ::
kao hotel je overbooked
Kako se to sploh lahk zgodi, če so rezervacije urejene. Ko bookaš, odvzame prosto mesto. Simpl as that. Razen če je prišlo do izredne situacije, da je sobo nemogoče uporabit ali kaj podobnega.
Brez dokazil, zakaj je bila odpoved potrebna, bi jaz kot booking penaliziral gostitelja.
karafeka ::
Točno. Gostitelj je videl, da ima veliko povpraševanja in je skenclal ta poceni rezervacije narejene mesece prej. $$$$
bbbbbb2024 ::
Vseeno mi je za njih. Nazadnje so nam jo zagodli na družinskem dopustu. Hotel plačan preko Booking, non-refundable, 1 dan pred odhodom skenslali rezervacijo in meni nič tebi nič (kao hotel je overbooked). Zatežil sem jim, naj zrihtajo alternativo, pa seveda niso. Pol smo pa morali rezervirat ful dražjo namestitev last minute in to v najvišji sezoni. Booking.com samo kasira visoke provizije, ko gre pa kaj narobe pa se potrošnik lahko obriše pod nosom.
Saj ti razumeš, da je kenslanje rezervacije vezano na ponudnika namestitve. Booking pač skensla, če ponudnik skensla. Meni so enkrat skasirali 'no-show', čeprav sem se v hotelu prikazal in plačal namestitev in full.
Reklamiral sem - ampak veš, ponudnik je moral vrniti denar od 'no-show' in Booking je potem vrnil meni denar od no-show. Dokler pa hotel ni vrnil denarja, pa sem se jaz lahko slikal. Booking je samo posrednik. Jezen moraš biti na hotelirje, ne Booking.
Hmm, to je res svinjarija in kršitev pogodbe, tule nekaj s strani AI, če kaj pomaga?
Jah, jaz sem seveda vse dokumentiral. Denar za ugodno nastanitev moje začetne rezervacije sem seveda dobil od Bookinga nazaj. Vendar kaj mi to pomaga, če sem moral primaknit 1700EUR, da sem lahko rezerviral last minute, da smo dejansko lah šli na dopust.
bbbbbb2024 je izjavil:
Saj ti razumeš, da je kenslanje rezervacije vezano na ponudnika namestitve. Booking pač skensla, če ponudnik skensla. Meni so enkrat skasirali 'no-show', čeprav sem se v hotelu prikazal in plačal namestitev in full.
Reklamiral sem - ampak veš, ponudnik je moral vrniti denar od 'no-show' in Booking je potem vrnil meni denar od no-show. Dokler pa hotel ni vrnil denarja, pa sem se jaz lahko slikal. Booking je samo posrednik. Jezen moraš biti na hotelirje, ne Booking.
Oprosti, ampak se ne strinjam. Jaz sem namestitev plačal Bookingu. Moj garant je bil Booking. Pogodbeno razmerje sem imel samo in izključno z Booking. Zakaj pa potem Booking sploh pobira takšne ogromne provizije, če potrošnik nima nič od tega?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: deleted ()
3p ::
Postali so too big to fail (2/3 trga nastanitev) in se temu primerno tudi vedejo.
Računajo visoke provizije. Dodana vrednost je pa enoten iskalnik...
Računajo visoke provizije. Dodana vrednost je pa enoten iskalnik...
johanblond ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Booking je samo posrednik. Jezen moraš biti na hotelirje, ne Booking.
Če rezerviram in plačam preko Bookinga imam obligacijsko razmerje z Bookingom. (Pika je na koncu, ker ker je stavek zaključen in ni potrebno nič dodati).
Medsebojna razmerja med hotelirjem in Bookingom niso moja stvar.
"je samo posrednik" - ne da se mi iskat in točno citirat, je že par sodb evropskih sodišč, kjer takšno umivanje rok ni šlo čez - "smo samo posrednik", in pa, "smo samo povezovalec med različnimi strankami, nimamo pa nič z njimi" - če je provizija vmes, niti drobni tisk ne pomaga, sodna praksa je jasna.
bbbbbb2024 ::
Hmm, to je res svinjarija in kršitev pogodbe, tule nekaj s strani AI, če kaj pomaga?
Jah, jaz sem seveda vse dokumentiral. Denar za ugodno nastanitev moje začetne rezervacije sem seveda dobil od Bookinga nazaj. Vendar kaj mi to pomaga, če sem moral primaknit 1700EUR, da sem lahko rezerviral last minute, da smo dejansko lah šli na dopust.Pa še to, Booking.com so mi dejansko predlagali alternativno namestitev - z oceno 5.2/10 na Bookingu in brez polpenziona. Kar niti slučajno ni namestitev "primerljive kakovosti", ampak to je bilo to z njihove strani. V glavnem, nimam lepe besede za Booking.com, pa smo jim v zadnjih 10 letih pustili goro EUR.
bbbbbb2024 je izjavil:
Oprosti, ampak se ne strinjam. Jaz sem namestitev plačal Bookingu. Moj garant je bil Booking. Pogodbeno razmerje sem imel samo in izključno z Booking. Zakaj pa potem Booking sploh pobira takšne ogromne provizije, če potrošnik nima nič od tega?
Saj jaz razumem, da se ti ne strinjaš. No, v glavnem, jaz sem reklamiral Bookingu, potme je vse zamrlo, potem sem zopet naredil urgenco, nakar so mi rekli, da bi bilo v redu, da se direkt obrnem na hotel. In sem se in tam so priznali napako, in potem so še dva dni mencali, potem pa so pač vrnili denar.
V bistvu sem jaz bil odvisen od hotela, če bo napako priznal ali ne. Sicer sem imel račun in vse, ampak dejansko ne vem, kaj bi bilo, če hotel ne bi hotel vrniti denarja, recimo.
PROTEINSKI ::
Čez 3 tedne ne bo goriva za letala. Ni treba preverjat rezervacij, ker bo večina letov kenslanih. Najprej pa nizkocenovniki, s katerimi se vozi sociala.
__Devil__ ::
Je dobil kdo ta mail od bookinga in so komu preklicali nastanitev? Jaz nisem nič dobil še zaenkrat, gre se za hrvaško. Upam, da nebo težav, ker že tako so cene za 1 teden bivanja dovolj visoke.
Uporabljam booking že nekaj let in do sedaj je bilo vse ok in tudi preprostost uporabe/rezervacije je bila super. Z vračilom/refund denarja še nisem imel izkušenj.
Uporabljam booking že nekaj let in do sedaj je bilo vse ok in tudi preprostost uporabe/rezervacije je bila super. Z vračilom/refund denarja še nisem imel izkušenj.
borutz ::
jaz sem dobil mail da so iz varnostnih razlogov zamenjali PIN rezervacije. v aplikaciji so nastanitve se vedno potrjene tako da upam da je vse OK
estons ::
Jaz sem dobil mail z novim PINom za rezervacijo, pa sploh nimam (trenutno) nobenih rezervacij na Bookingu. Če na Bookingu vpišem številko rezervacije iz maila z novim PINom, nič ne najde. Tako da po mojem imajo še več težav kot samo vdor.
starfotr ::
Jezen moraš biti na hotelirje, ne Booking.
Po mojih izkušnjah je ravno obratno. Vse težave, ki sem jih kadarkoli imel so bile povezane z bookingom ali podobnimi portali. Nikoli nisem imel težav pri direktni rezervaciji pri ponudniku namestitve.
codeMonkey ::
OutOfTheBox je izjavil:
kao hotel je overbooked
Kako se to sploh lahk zgodi, če so rezervacije urejene. Ko bookaš, odvzame prosto mesto. Simpl as that. Razen če je prišlo do izredne situacije, da je sobo nemogoče uporabit ali kaj podobnega.
Brez dokazil, zakaj je bila odpoved potrebna, bi jaz kot booking penaliziral gostitelja.
To se tako ne dela pri najvecjih. Tudi letalskih druzbah ne npr. Ljudje tudi opovedujejo rezervacije in ce se gres malo statistike lahko overbookas z dolocenim tveganjem, da bo kdaj trebaj kaj preklicati. Tako nimas praznih sob, sedezev itd. Brez pa ostane tisti za katerega jim dol visi. Kaj pa bo naredil?
Ni pa to edini razlog. Pogosto so tu tudi veze in poznanstva, pa se nekako vedno najde last minute prostor za dolocene.
z00s ::
OutOfTheBox je izjavil:
kao hotel je overbooked
Sem ponudnik na Bookingu (zelo majhna nastanitev). Moje ugotovitve:
- booking je ultra kapitalist, boli njih za kogarkoli (ponudnika, kupca), oni vedno optimizirajo profit, vedno, no matter what.
- za kupca je vseeno bolje poskrbljeno, kot za ponudnika (npr. non stop zamujajo s plačili, vedno je potrebno preverjati, a je znesek pravilen, ker se nemalokrat zgodi, da "se je sistem zmotil, se opravičujemo, bomo nakazali razliko" in se potem za 200 eurov cenkajo pol leta, nastavitve cen so obupne itd.)
- helpdesk: neuporaben, najprej ai call center, potem te pošiljajo od enega k drugemu, vse traja stoletje
- faun fact: v pogodbi je navedeno, da booking lahko sam spreminja cene do neke mere in to tudi delajo. Jaz dam ceno npr. 100 eur, booking pa proda za 95.
- provizije so ogromne
- zakaj vse to deluje: ker so največji. Zakaj so največji: ker imajo z vidika kupca dober backend.
- zakaj jim je vseeno, če kaj zafrknejo: ker bi reševanje tega stalo bistveno več, kot če par strank levo pa desno izgubi plačan dopust.
Če gostitelj zafrkne, ga booking v vsakem primeru "penalizira", samo kupec od tega ne bo imel nič --> spet profitira booking
Zj pa "zakaj pride do overbookinga"? Ker hoteli uporabljajo več prodajnih kanalov. Običajno se koledarji avtomatsko sinhronizirajo, razen kadar se ne. Lep primer (v tej moji "nastanitvi") je spet booking - pred leti so samoiniciativno, brez da bi komurkoli kaj povedali, spremenili tiste linke za sinhronizacijo. Valda se potem ni nič več sinhroniziralo. Posledica? Overbooking. Poleg tega pri bookingu ne moreš zavrniti rezervacije (pri ostalih jih večinoma lahko oz lahko nastaviš, da ta možnost je). In ker je sistem trapast, sploh za neukega uporabnika, se spet zgodi overbooking. Recimo jaz zaprem booking termine, ampak ker jih nisem nekje ekstra zaklenil za mobile uporabnike (ker tega nisem vedel, ja, moja krivda), booking na mobile mojo nastanitev veselo prodaja, jaz sem pa prepričan, da je zaprta --> overbooking. Velikokrat se nastanitve tudi mimo "internetov" zmenijo za rezervacijo in preden to vnesejo v booking imamo spet overbooking.
Zaključek: jaz mislim, da sem zgledno skrben administrator vseh teh naših kanalov, pa se mi overbooking kljub temu zgodi recimo 1x na tri leta. Hebat ga, se opravičimo strankam, ponudimo najbolje, kar lahko (popust na menjavo termina, iskanje alternative nastanitve itd.) in gremo dalje. Do sedaj v bistvu nobenih težav. Na drugi strani so gostje, ki rezervirajo preko bookinga precej bolj svobodni z vsemi temi odpovedmi jada jada:)
Skratka, mi kot ponudnik se zadnja leta poskušamo bookingu čimbolj izogibat, airbnb npr ima za ponudnika veliko boljši sistem (ne pa toliko za kupca, ker prevali provizijo nanj), pa seveda lastni kanali...
Da so bili pohekani mi seveda niso sporočili, zakaj bi javljali ponudniku, da je kaj narobe:)
dvince ::
Booking kasira 15-20% provizije za nič delat. Če je kaj narobe z nastanitvijo itak plača gostitelj. Če je kaj narobe z gostom, pa kot gostitelj sploh ne moreš blokirat gosta ali mu dat negativen feedback kot ga da on tebi. V glavnem sistem namenjen gostom, brez nobenih pravic za gostitelja, razen da si kot punudnik turistične kapacitete bolj porepoznaven in viden na globalnem turističnem trgu. Če si kot gostitelj pameten, pokličeš gosta naj skensla rezervacijo in mu daš 10% popusta za plačilo ob prihodu. Če si pa kot gost pameten narediš isto: pokličeš gostitelja in se zmeniš za 10-15% popust za plačilo ob prihodu.

WizzardOfOZ ::
18% kasira.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
starfotr ::
Booking kasira 15-20% provizije za nič delat. Če je kaj narobe z nastanitvijo itak plača gostitelj. Če je kaj narobe z gostom, pa kot gostitelj sploh ne moreš blokirat gosta ali mu dat negativen feedback kot ga da on tebi. V glavnem sistem namenjen gostom, brez nobenih pravic za gostitelja, razen da si kot punudnik turistične kapacitete bolj porepoznaven in viden na globalnem turističnem trgu. Če si kot gostitelj pameten, pokličeš gosta naj skensla rezervacijo in mu daš 10% popusta za plačilo ob prihodu. Če si pa kot gost pameten narediš isto: pokličeš gostitelja in se zmeniš za 10-15% popust za plačilo ob prihodu.
Velika večina nastanitev ima maile, rezervacijske portale in podobno. Nekateri pa uporabljajo samo booking. Kdaj tudi nočejo dat nobenega popusta za direktno rezervacijo.
DamijanD ::

WizzardOfOZ ::
WizzardOfOZ je izjavil:
18% kasira.
Ni res. Odvisno od "paketa"
Na bookingu poiščem nastanitev, potem pa se obrnem direktno na nastanitev.
Do sedaj so, po pogovoru, še vedno povedali, koliko jim booking jemlje in smo se zmenili v višini popusta 3% manj kot jim vzame booking.
Vedno že zadnjih nekaj let je bilo to 15%. Tako da predvidevam, da je večina na 18% proviziji.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Malajlo ::
Samo posrednik, brez obveznosti - vsaj 15% provizije.
Jaz sem pa o 1-2% razmišljal leta nazaj...
Jaz sem pa o 1-2% razmišljal leta nazaj...
Scorpy84 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
WizzardOfOZ je izjavil:
18% kasira.
Ni res. Odvisno od "paketa"
Na bookingu poiščem nastanitev, potem pa se obrnem direktno na nastanitev.
Do sedaj so, po pogovoru, še vedno povedali, koliko jim booking jemlje in smo se zmenili v višini popusta 3% manj kot jim vzame booking.
Vedno že zadnjih nekaj let je bilo to 15%. Tako da predvidevam, da je večina na 18% proviziji.
Jaz pa rezerviram, 2-3x vmes skenslam, ker se zniža cena. Na koncu sem v središču miamija za 4 nočitve iz 650€ prišel na 250€. To mi je rekord, načeloma tam 100-150 pridem ceneje, če izberem brezplačno odpoved. Tik pred odhodom če je nova ugodna cena, pa takoj plačam.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Vdrli v Booking.com, preverite svoje rezervacijeOddelek: Novice / Varnost | 5364 (1810) | Scorpy84 |
| » | BookingOddelek: Loža | 6400 (1918) | pametnjak |
| » | Rezervacija na Booking.comOddelek: Omrežja in internet | 3171 (2192) | c3p0 |
| » | Rezervacija apartmaja preko Booking straniOddelek: Loža | 6733 (5855) | stara mama |
| » | kako zaznati vdor v računalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 12433 (10162) | stb |