» »

Propad ZDA - Odštevanje

Propad ZDA - Odštevanje

«
1
2

enavlaka ::

Nobeden od večjih medijev ni pograbil te pomembne novice

The Treasury just declared the U.S. insolvent. The media missed it

The U.S. government is insolvent. That’s not hyperbole — it’s the conclusion drawn directly from the Treasury Department’s own consolidated financial statements for fiscal year 2025, released last week to near-total media silence. The numbers: $6.06 trillion in total assets against $47.78 trillion in total liabilities as of September 30, 2025.

Poleg tega se gospodinjstva utapljajo v dolgu, ki ga ne morejo plačevati
Americans With Higher Incomes Are Starting to Fall Behind on Payments
Kdaj bodo šli pod vodo podobno kakor Yugoslavija?

redtech ::

Morajo se rešiti tega:
The 75-year unfunded social insurance obligation surged by $10.1 trillion in a single year, rising from $78.3 trillion in FY 2024 to $88.4

KG-348 ::

Trumpu ni bilo dovolj bankrotirat kazinoje, je svoje uspehe prekosil z bankrotom cele države

enavlaka ::

Kdor zna, zna :D

redtech ::

pegasus ::

Panika se že materializira ...

Telbanc ::

Brez bližnje vzhodne nafte je dolar sam še sekret papir. Tko da so si skuhali vročo mineštro. Ki nima dobre rešitve.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

OracleDev ::

redtech je izjavil:

Ne zagovarjam tega debila ampak to je fake. Tega ni nikoli rekla oz. vsaj ni dokazano.

Poldi112 ::

No, propada USA seveda ne bo, zgolj korekcija trga.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

endelin ::

Mencinger je že leta 2008 napovedal konec Zda. Od takrat je že skoraj 20 let in še kar brcajo;)

pegasus ::

Kaj pa Varoufakis? Je na tekočem? ;)

asdf_jklc ::

Razen jedrske na Iran ne vidim poti, kako bo Trump dosegel mir. In ja nastop Trumpa je konec zgodbe o ZDA... prihodnost je Kitajska pa vam je vsec ali pa ne.

TheTrick ::

Z jedrsko odpre pandorino skrinjico katero bo tezko zapret.

krepelce ::

endelin je izjavil:

Mencinger je že leta 2008 napovedal konec Zda. Od takrat je že skoraj 20 let in še kar brcajo;)

Seveda, Mencinger ima prav, samo gleda striktno ekonomistično. Dejansko pa gre za too big to fail.

driftwood ::

asdf_jklc je izjavil:

Razen jedrske na Iran ne vidim poti, kako bo Trump dosegel mir. In ja nastop Trumpa je konec zgodbe o ZDA... prihodnost je Kitajska pa vam je vsec ali pa ne.

Meni ni všeč.

tikitoki ::

enavlaka je izjavil:

Nobeden od večjih medijev ni pograbil te pomembne novice

The Treasury just declared the U.S. insolvent. The media missed it

The U.S. government is insolvent. That’s not hyperbole — it’s the conclusion drawn directly from the Treasury Department’s own consolidated financial statements for fiscal year 2025, released last week to near-total media silence. The numbers: $6.06 trillion in total assets against $47.78 trillion in total liabilities as of September 30, 2025.

Poleg tega se gospodinjstva utapljajo v dolgu, ki ga ne morejo plačevati
Americans With Higher Incomes Are Starting to Fall Behind on Payments
Kdaj bodo šli pod vodo podobno kakor Yugoslavija?

Ko jih prenehq cel svet kreditirati.

krepelce je izjavil:

endelin je izjavil:

Seveda, Mencinger ima prav, samo gleda striktno ekonomistično. Dejansko pa gre za too big to fail.

Zgodovina jasno kaže, da "too big to fail" ne obstaja. Sam imperiji ponavadi ne propadejo čez noc,.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

gruntfürmich ::

ne skrbite vi za ameriko. so toliko fleksibilni in toliko iznajdljivi in toliko veliki da jim bo uspelo preživeti vsako krizo. morda ne vsi, verjetno jih bo veliko obubožalo, ampak tam je tako veliko, zdravo, pametno in bogato jedro, da komodt začnejo tisti znova in ustvarijo znova (naj)močnejšo državo. koncentracija vsega je pač tam največja, pa če vam je všeč ali ne. in očitno vam ni, zato pa trosite zaplankane nesmisle.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

jest10 ::

Oh ja, kako eni hitro skočite na okope, ko se našteje nekaj neprijetnih dejstev o vam ljubi državi8-O

bm1973 ::

gruntfürmich je izjavil:

ne skrbite vi za ameriko. so toliko fleksibilni in toliko iznajdljivi in toliko veliki da jim bo uspelo preživeti vsako krizo. morda ne vsi, verjetno jih bo veliko obubožalo, ampak tam je tako veliko, zdravo, pametno in bogato jedro, da komodt začnejo tisti znova in ustvarijo znova (naj)močnejšo državo. koncentracija vsega je pač tam največja, pa če vam je všeč ali ne. in očitno vam ni, zato pa trosite zaplankane nesmisle.

Saj ZDA furajo isto politiko kot Rusija.

Bogati, srednji razred povsod precej izumira, za rajo ni nikomur mar.

Bi rekel, da za rajo Rusi celo bolje poskrbijo kot Američani... Vsaj kar se tiče zdravstva in šolstva.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

gruntfürmich je izjavil:

Kaj si american, da si tko buthurt?

Isto so mislili rimljani, pa britanci, pa se spanci, itd. Ocitno ni tako samoumevno, da bo trenutna prevlada trajala vecno.

deskstar ::

Od druge svetovne vojne so preko petrodolarja, vmešavanja v politiko, sankcijoniranja itd živeli na račun ostalega sveta. Od vsega udobja so se razvadili in hoteli vedno več. Nekje se mora končati. Preživeli seveda bodo. Čaka jih državljanska vojna, da se malo prizemljijo, verjetno bodo začeli še kako vojno zunaj in kakšna od zveznih držav se bo odcepila. Potem se bo umirilo razen, če se jim vrne karma stoletnega travmatiziranja ostalih.

HitraSperma ::

Kakšen zajeb volilcev, neverjetno. Še posebej ker je vsak normalen videl kaj Trump prinaša
fgdsfjk

fikus_ ::

Kje sta čalki in kow, da bi demantirala vaše pisanje, da bi povedala, da je to samo Zda notranji dolg, ko država dolguje sama sebi,.....

Zda tepe in bo pokopalo nezaupanje do $, ko se bodo ti $ masovno začeli vračati domov. S tem so začeli Kitajci, tudi Japonci (odprodaja Zda obveznic in nekupovanje novih, lani v jeseni Zda niso prodala obveznic, so morali pognati $ printer), Savdijci so začeli za svojo nafti jemati druge valute, v večini Juan, sedaj še vojna Zda+IL proti Iranu, ki bo to vse pospešila. Juan postaja zanesljiva valuta, samo po obsegu še ni prva.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Magic1 ::

Trump je bil dost "soliden" prvi mandat. Ni se šel vojn, poslušal je celo primerne ljudi in ni zganjal pretiranih ekscesov. To pot si je pa izgleda rekel, da gre času primerno all in, make or brake. Posluša tudi verjetno samo še določene neprimerne posameznike in imamo kar je. Oziroma je nekako našel način, da popolnoma zaobide senat in dela karkoli brez zavor. Praktično so postali diktatura... Vsaj sodstvo še nekako ločeno funkcionira. Tako da je še bolje kot Kitajska.

Drugače pa večina imperijev ni propadla čez noč. In to so bile male državice v osnovi. Amerika je ogromna. Njihov imperij bo propadel, če sam USA razpade.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

gruntfürmich ::

tikitoki je izjavil:

nisem američan in nisem buthurt in mi dol visi za ameriko. samo argumentiram zakaj menim da se motite tisti, ki skos napovedujete propad amerike.

izgleda da ste vi buthurt!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ZDA ne bodo propadle...

Mentaliteta Američanov je drugačna...

Bo prej propadla EU...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

asdf_jklc ::

bm1973 je izjavil:

ZDA ne bodo propadle...
Bo prej propadla EU...

ZDA se dejansko lahko sesujejo čez noč - samo dovolj velika firma pade, pa se začne domino efekt. Me nebi presenetilo. Drugače pa, neglede nato, da je dolar še svetovna valuta, jih poznam vedno manj ki mu zaupajo, enako je tudi z EUR. Jaz razen mesečne plače ničesar ne hranim v teh dveh valutah, ker je samo vprašanje časa, kdaj bosta vredni 0. Izjema je samo tisti denar, ki ga plačuje firma kot pokojninski steber, pa lahko daš še sam par EUR zraven... to je za utopično-optimistični scenarij, da bo tisto preživelo.

Glede EU in Nata to ni stvar te teme, ampak oboje obstaja le še na papirju. Nato je de-facto z napadom Iran zaključena zgodba, EU pa počakaj na rezultate fracoskih volitev. Če slednje nebo dovolj, bo pa 2029 z zmago Afd v Nemčiji. Da o onem delu, da se je EU precej precej in precej zamerila Putinu in mini Rusiji na Madžarskem, Slovaškem ne govorim. Sveta, kot smo ga poznali - od neke kvazi demokracije, potovanj, selitev, miru, lgbtjev, multi-kulti in podobnih stvari je počasi konec. Zdej pride na vrsto skrajno desničartvo, klientalizem, delitev moji tvoji, verska in politična (ne)svoboda, vojna za vire in transakcijo obnašanje. Dobro bo živel 1-2% populacije, ostali bodo pa šli v smeri modernega sužnjelastništva. To kar je trenutno amerika ali Rusija je samo res res bleda prispodoba kam gre svet.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: asdf_jklc ()

Goran10 ::

Telbanc je izjavil:

Brez bližnje vzhodne nafte je dolar sam še sekret papir. Tko da so si skuhali vročo mineštro. Ki nima dobre rešitve.

Sekrer papir so tvoje napovedi.

iKst_ ::

Magic1 je izjavil:

Trump je bil dost "soliden" prvi mandat. Ni se šel vojn, poslušal je celo primerne ljudi in ni zganjal pretiranih ekscesov. To pot si je pa izgleda rekel, da gre času primerno all in, make or brake. Posluša tudi verjetno samo še določene neprimerne posameznike in imamo kar je. Oziroma je nekako našel način, da popolnoma zaobide senat in dela karkoli brez zavor. Praktično so postali diktatura... Vsaj sodstvo še nekako ločeno funkcionira. Tako da je še bolje kot Kitajska.

Drugače pa večina imperijev ni propadla čez noč. In to so bile male državice v osnovi. Amerika je ogromna. Njihov imperij bo propadel, če sam USA razpade.

Ni se šel vojn:
- Stopnjevanje napadov z droni
- En kup eskalacij. Yakla, bombanje v Afganistanu, Niger, Sirija...
- Atentati (Sulejmani itd)
- Izstop iz JCPOA

poslušal je celo primerne ljudi:
Koga točno? A je kdo od "odraslih" zdržal več kot par mesecev? Ali praviš, da je bil Giuliani resen, primeren svetovalec? Ali kak Bolton mogoče?

ni zganjal pretiranih ekscesov:
- 2 impičmenta
- Burke z Giulianijem
- 6. januar
- Ločevanje družin na meji
- "very fine people on both sides"
- Že v prvem mandatu se je pol njegove družine omastilo.

Res težko rečeš, da je bil prvi mandat karkoli drugega kot totalna polomija.

Poldi112 je izjavil:

Ne morem verjet da je tak zrel zapis prišel izpod tvojega peresa:))

To jaz vedno dopovedujem anti zda fanatikom. Ne mešajte korekcije trga s propadom.

gruntfürmich je izjavil:

tikitoki je izjavil:

nisem američan in nisem buthurt in mi dol visi za ameriko. samo argumentiram zakaj menim da se motite tisti, ki skos napovedujete propad amerike.

izgleda da ste vi buthurt!

Jaz zgolj trdim, da je zgolj vprasanja casa. Da njihova moc glede na preostali svet pada, ti je pa menda jasno, al to tudi ne?

CharlieKK ::

Goran10 je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

To jaz vedno dopovedujem anti zda fanatikom. Ne mešajte korekcije trga s propadom.

V najbolj črnem scenariju je možna le transformacija propadla ne bo nikoli.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CharlieKK ()

Je pa možno da se iz korekcije rodi nov trend kjer bodo druge države rastle hitreje od zda. Recimo tako je bilo po poku nasdaq balona leta 2000.

Da njihova moc glede na preostali svet pada, ti je pa menda jasno, al to tudi ne?

Po čem pa sklepaš, da njihova oz. vpliv pada?

Meni se zdi, da so v zadnjih 15-20 letih samo še povečali prednost na številnih področjih (vojska, tech, finance, proizvodnja nafte) in s tem povečali svoj vpliv.

Trumpove eskapade sicer ne pomagajo, ampak trend je IMHO še vedno pozitiven za ZDA.

Magic1 ::

Problem imperijev je, da imajo tak velik vpliv, da lahko vse ostale držijo za jajca. Prej kot sami bankrotirajo, lahko bolj ostale stisnejo in izsilijo finančna sredstva v kakršnikoli obliki. Moč praktično izgubijo hitreje zgolj, če razpadejo od znotraj.
Magic

mtosev ::

Ne verjamem, da bodo američani propadli.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

kow ::

krepelce je izjavil:

endelin je izjavil:

Skratka, nima prav. Vsaj dokler se ne zamaje zaupanje v dolar - ne kaze, da se bo to zgodilo kmalu.

fikus_ ::

kow je izjavil:

krepelce je izjavil:

endelin je izjavil:

Skratka, nima prav. Vsaj dokler se ne zamaje zaupanje v dolar - ne kaze, da se bo to zgodilo kmalu.

Majanje zaupanja v dolar + ščepec politike se je že začelo. Namig Kitajska, Japonska,....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

To je samo finančna industrija. Bo pač propadla. Kdor gradi nekaj konkretnega, otipljivega, ne bo imel problemov.

Tako kot je finančna industrija crknila v UK, ko so šli ven iz EU.

ZDA kot država ne bo propadla... Ne vem, če lahko zvezne države sploh lahko postanejosamostojne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Države nimajo pravice po samostojnosti. No nekje na ravni Tajvana ali Hong Kong-a. Bi bil pa mogoče počasi čas, da se jih po stoletju in pol vojaške okupacije končno vpraša, ali dejansko želijo biti del USA.

OutOfTheBox ::

Ne vem, če lahko zvezne države sploh lahko postanejosamostojne.

To je isto kot če bi pred osamosvojitvijo Slovenije rekel da ne veš če lahko Slovenija postane samostojna / se osamosvoji. Jugoslavija -> ZDA. Hrvaška, Slovenija, ipd -> "Zvezne države".

Vsaka država lahko razpade. In USA je novinec, sploh ne obstaja tolk časa. In glede na to kako se usmerjajo (nezadovoljstvo z zunanjimi partnerji, nezadovoljstvo doma), lahko komot pride do tega.

Če mene vprašaš bo ZDA v nekaj stoletijih šla na koščke.

Goran10 je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Jaz sem to mislim bolj z geopolitičnega vidika. Računica se je spremenila, in Trump je zgolj z reverznim Zbigniew Brzezinski-m fizično zapustil Afganistan, čeprav je Biden požel vso slavo z raketiranjem tihotapcev vode. Ter ZDA, namesto rusom, ustvari njihovo verzijo Afganistana.

Ko rečem korekcija trga imam v mislih bolj risk tablo sveta, kjer je USA ravno izgubila najbolj pomembno regijo v svetu. Trump je mojstrsko pokasiral miljone in uničil NATO s tem, da je pobesneli vlak preusmeril v goro, ki se ji reče Iran. Če mu uspe, sem pa tudi jaz za to, da dobi Nobelovo za mir.

UkrFTW!! ::

Poldi112 je izjavil:

Ko rečem korekcija trga imam v mislih bolj risk tablo sveta, kjer je USA ravno izgubila najbolj pomembno regijo v svetu. Trump je mojstrsko pokasiral miljone in uničil NATO s tem, da je pobesneli vlak preusmeril v goro, ki se ji reče Iran. Če mu uspe, sem pa tudi jaz za to, da dobi Nobelovo za mir.

Hinavec pa tak. Na podlagi pobijanja ljudi in uničevanja držav si ti za, da bi nekdo dobil nagrado za mir? Nekdo, ki laže, krade, po defaultu. Še bolj prisekan si, kot sem si mislil?
Tovariš, btw, midva nisva kolega. Moji kolegi niso hinavci.

iKst_ je izjavil:

Da njihova moc glede na preostali svet pada, ti je pa menda jasno, al to tudi ne?

Po čem pa sklepaš, da njihova oz. vpliv pada?

Meni se zdi, da so v zadnjih 15-20 letih samo še povečali prednost na številnih področjih (vojska, tech, finance, proizvodnja nafte) in s tem povečali svoj vpliv.

Trumpove eskapade sicer ne pomagajo, ampak trend je IMHO še vedno pozitiven za ZDA.

Slabo spremljas zgodovino. Ce se je trend rahlo obrnil v zadnje pol desetleja, to ne spremeni dolgoletnega upada.

Poldi112 je izjavil:

Države nimajo pravice po samostojnosti. No nekje na ravni Tajvana ali Hong Kong-a. Bi bil pa mogoče počasi čas, da se jih po stoletju in pol vojaške okupacije končno vpraša, ali dejansko želijo biti del USA.

Isto bi lahko vprašali Evropo, ki je okupirana od WW2...

Slabo spremljas zgodovino. Ce se je trend rahlo obrnil v zadnje pol desetleja, to ne spremeni dolgoletnega upada.

Mogoče. Zato me pa zanima kako meriš ta upad vpliva.

Njihov tech sektor se mi zdi precej vpliven, brez ameriškega techa smo bolj bogi. Pa vojaški vpliv se tudi samo veča.

Blinder ::

Hah propad ZDA :)) Kdo je napisal to novico, solojev?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

jest10 ::

Blinder je izjavil:

Saj lahko ovržeš cifre, ki so v prvem postu

Oder je tvoj

MadMen ::

jest10 je izjavil:

Blinder je izjavil:

Saj lahko ovržeš cifre, ki so v prvem postu

Oder je tvoj

Kaj pa naj tukaj ovržemo?
ZDA nima težav pri odplačevanju dolgov, tako da če čakaš bankrot države se lahko še načakaš. Imajo pa zagotovo izive v svoji fiskalni politiki...

Zakaj jim je potem po stoletju AAA ratinga, 2011 prvič padel na AA+?

Od leta 2024 pa, prviš v svoji zgodovini, za puf plačujejo več kot za vojsko, kar tipično pomeni tipping point za vzdržnost imperija.

Ampak ja, če si fejst optimist, lahko rečeš tudi, da imajo izzive.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska Naftna Kriza (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Problemi človeštva
91326459 (72) UkrFTW!!
»

ZDA grozijo z uvedbo carin tudi EU (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
513150558 (139135) zmaugy

Več podobnih tem