» »

Individualni Naložbeni Račun (INR)

Individualni Naložbeni Račun (INR)

Zaziazi ::

Zdravo vsi skupaj,

v okviru študija na EF-ju raziskujem naložbene navade Slovencev. Še posebej me zanima kakšen odnos imate do prihajajočega individualnega naložbenega računa (INR). Za ta namen sem naredil kratko anketo, dolga je 6-7min.

Link:https://1ka.arnes.si/INR

Vaša participacija in mnenje bi mi zelo pomagalo:D

energetik ::

Ni ravno dodelana...
Pri nekem sklopu vpašanj so domači ponudniki vsi ločeni, potem imaš pa kar vse tuje in neobrokerje na 1 kupu. Kako bo potem človek določil zaupanje? Npr. IBKR vs T212 ni ravno primerljivo...
Vprašanje, kaj bi naredil če dobim 1k, je tudi brezvezno. V kakšnem kontekstu? Zraven plače? Vsak mesec, enkratno?

Sicer pa, danes so prišli ven še ceniki Ilirike in BKS. Očitno pa bodo še prišli dodatni ponudniki, npr. Generali Investments.

Zaenkrat imajo vsi brutalne stroške, sploh za tuje ETF in delnice. Z manj kot ~2k v kosu sploh nimaš kaj praskat pri nakupu, na računu pa moraš imeti hitro vsaj 10-20k, da postanejo fiksni stroški zanemarljivi. Tudi stroški prejema dividend niso zanemarljivi, na koncu dobiš ven komaj kaj več kot če dividendo dobiš na IBKR in plačaš 25% davka...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Pred desetletjem so izpeljali ukinitev registrskih računov, sedaj vpeljujejo INR.

še pred tem so razprodali stanovanja po Jazbinšku za drobiž, danes gradijo nova.

Kdo je tu nor? Ta država in družba je res smeh.

gorilla ::

Koliko vas bo kaj odprlo INR? Pri katerem ponudniku in zakaj tam? Vidite kakšne pasti oz. potencialne težavne situacije pri tem? Sam sem pred odločitvijo, ali ga odpreti, pa me zanimajo druga mnenja/pogledi.

Verjetno ga sploh ne bom. Glavni razlog je, da se ne da ven jemati po manjših kosih neobdavčeno po 15 letih. V penziji gotovo ne mislim vsega naenkrat izplačat na TRR, zakaj bi to hotel? Hočem si izplačevati lepo postopoma po FIFO, za kar pa je primeren navaden TR.
vires in numeris

johnnyyy ::

gorilla je izjavil:

Koliko vas bo kaj odprlo INR? Pri katerem ponudniku in zakaj tam? Vidite kakšne pasti oz. potencialne težavne situacije pri tem? Sam sem pred odločitvijo, ali ga odpreti, pa me zanimajo druga mnenja/pogledi.

Jaz ga ne bom, glede da že imam brokerje (Ilirika, Revolut) v INR ne vidim nekega smisla. Ne prinaša kaj veliko novega.

GregiB ::

gorilla je izjavil:

Odprla ga je žena... Na OTP Banki, ker sva tam komitenta. Eden od razlogov je, da je lahko prejela delnice Vzajemne od mame, upokojenke, ki pač nima namena odpirat trgovalnega računa. Vse delnice je takoj prodala, dala mami ca$h (s TRRja), ni pa si ga izplačala. Poleg tega je kupila tudi SLO delnice za par K€. Če si bo izplačala po 15 letih, ne bo davka, če prej, bo 15%.
Souds cool, glede na to, da imam jaz trgovalni račun na IBKR za tuje delnice in ETFe, na OTP pa za SLO delnice (ni INR)
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

krneki ::

Jaz sem odprl INR-je in jih nafilal do konca s slo delnicami, ker je plan tako ali tako 15+ let. Za slo delnice je kar ok, še posebej bruto dividende.

krneki je izjavil:

Jaz sem odprl INR-je in jih nafilal do konca s slo delnicami, ker je plan tako ali tako 15+ let. Za slo delnice je kar ok, še posebej bruto dividende.

In kakšen imaš plan takrat, po 15+let? Ko boš 1x dvignil na TRR brez davka, boš ostal s kupom € na TRR in zresetirano davčno stopnjo.
Če ni namen nakup stanovanja, kaj boš s tem? Če vložiš nazaj, nisi nič naredil, držal na TRR pa verjetno ne boš.
vires in numeris

energetik je izjavil:

krneki je izjavil:

In kakšen imaš plan takrat, po 15+let? Ko boš 1x dvignil na TRR brez davka, boš ostal s kupom € na TRR in zresetirano davčno stopnjo.
Če ni namen nakup stanovanja, kaj boš s tem? Če vložiš nazaj, nisi nič naredil, držal na TRR pa verjetno ne boš.

"Če vložiš nazaj" si naredil to, da si do tistega trenutka vse kapitalske deleže + izplačane dividende "rešil" davščin, če vložiš nazaj, pa boš pač deležen takratne davkarije.

Mene bolj "skrbi" drugo... gre za zelo specifičen produkt, ki bi naj po svoji naravi bil imun na sprdovanje vsakokratne politike... Ampak kaj stoji nasproti neki vldai, da npr. spremeni obdavčevanje kapitalskih dobičkov.. Primer, da jih naredi ugodnejše za investiranje... "Čakalno dobo" za davčne počitnice npr. skrajša na... kaj pa vem... 3 leta? Kaj bomo potem z INRji? Vse prodali, plačali 15% pa šli na navadne trgovalne račune? Ali pa še huje... ukine "ugodnosti" za INR po npr. 12 letih... kaj bomo potem???

GregiB je izjavil:

"Če vložiš nazaj" si naredil to, da si do tistega trenutka vse kapitalske deleže + izplačane dividende "rešil" davščin, če vložiš nazaj, pa boš pač deležen takratne davkarije.

Mene bolj "skrbi" drugo... gre za zelo specifičen produkt, ki bi naj po svoji naravi bil imun na sprdovanje vsakokratne politike... Ampak kaj stoji nasproti neki vldai, da npr. spremeni obdavčevanje kapitalskih dobičkov.. Primer, da jih naredi ugodnejše za investiranje... "Čakalno dobo" za davčne počitnice npr. skrajša na... kaj pa vem... 3 leta? Kaj bomo potem z INRji? Vse prodali, plačali 15% pa šli na navadne trgovalne račune? Ali pa še huje... ukine "ugodnosti" za INR po npr. 12 letih... kaj bomo potem???

Razmišljat in se na obroke sekirat kaj bo če mogoče bo je brez veze. Moja strategija je bolj da se fokusiram na končni produkt - posamezno delnico ali sklop njih, kakšno ima možnost za rast, pri davkih pa glede na trenutno stanje za prihodnje pa spremljam politiko v tolikšni meri, da ne doživim presenečenja.

Ker na koncu je bolje plačat 25% davka pri delnici ki ti je dala 200% v nekaj letih, kot 10% od tiste, ki ti je dala 0€.

energetik je izjavil:

krneki je izjavil:

Kaj narediti s kupom denarja še nikoli ni bila težava :)) Vsekakor je pa po 15 letih ob vložku 10k na leto v INR ali v običajni TR, INR v prednosti.

krneki je izjavil:

energetik je izjavil:

krneki je izjavil:

Kaj narediti s kupom denarja še nikoli ni bila težava :)) Vsekakor je pa po 15 letih ob vložku 10k na leto v INR ali v običajni TR, INR v prednosti.
Kakor za koga, zame ne. Vlagam za penzijo, da bom počasi vlekel ven po potrebi (recimo vsake 3 mesece prodaš za npr. 3k). Torej moja izplačila bodo vsa neobdavčena, saj se prodaja po FIFO.
vires in numeris

Ja itak da imaš še TR zraven, INR je samo bonus.

cendof ::

Če jaz prav razumem ta INR in TR, je TR bolj primeren za FIFO dvige po 15. letih, ker na INR vsak dvig pred 15. leti, resetira števec davčnega dogodka. Seveda ima INR tudi druge prednosti. Morda zna to kdo drug bolje opisati, ker se mi zdi, da je zelo pomembno.

link_up ::

ma ne vem, stroski so izjemno previsoki za vsak nakup ... naj imajo .. ibkr ti vzame 1.5e, TR pa je kao free samo spread je slabsi ... ne vidim nobene prednosti v inr, ker ne lovim dividend...
In and Out

cendof je izjavil:

Če jaz prav razumem ta INR in TR, je TR bolj primeren za FIFO dvige po 15. letih, ker na INR vsak dvig pred 15. leti, resetira števec davčnega dogodka. Seveda ima INR tudi druge prednosti. Morda zna to kdo drug bolje opisati, ker se mi zdi, da je zelo pomembno.
Števec se resetira kadarkoli, pred ali po 15 letih. Torej denimo imaš po 15 letih 100k gor, rad pa bi npr. porabil le 30k za nakup novega avta. Zresetira ti komplet števec in za tisto, kar še nisi prodal in ti je ostalo na INR v npr. delnicah, začne teči novih 15 let do davčne olajšave. Medtem ko na navadnem TR bi pač prodal lote izpred 15 let, ostalim lotom bi števec tekel neovirano naprej.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

tony1 ::

starfotr je izjavil:

Pred desetletjem so izpeljali ukinitev registrskih računov, sedaj vpeljujejo INR.

še pred tem so razprodali stanovanja po Jazbinšku za drobiž, danes gradijo nova.

Kdo je tu nor? Ta država in družba je res smeh.

Popolnoma običajno delovanje javne uprave, vse se dogaja v ciklih.

Čakam čase, ko se bo FURS spet preimenovalo v SDK :-)

Furbo ::

Ni šans, da v banana republiki verjamem, da bo nekaj še res čez 15 let.
Še za 14 dni nismo ziher, se skoz spreminjajo zadeve.

To se mi zdi samo kot nek plan, da se napumpajo slo delnice, tisti 'in the know' jih pa lahko na račun tega dumpnejo jutri.

Remember NKBM.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

To je zelo realen scenarij in smo ga že doživeli med zadnjo krizo. Poglejmo kaj pravi AI:
Država, o kateri ste najverjetneje brali, je **Madžarska**.

Čeprav v javnih razpravah pogosto pride do zamenjave izrazov "drugi" in "tretji" steber, se je najbolj odmeven dogodek zgodil leta **2010**, ko je vlada Viktorja Orbána praktično nacionalizirala sredstva **drugega pokojninskega stebra** (obvezno zasebno varčevanje).

Tukaj so ključne podrobnosti tega in podobnih primerov, ki so takrat pretresli evropsko javnost:

### 1. Madžarska (2010): "Ultimat" varčevalcem

Madžarska vlada je takrat potrebovala sredstva za krpanje proračunske luknje in zmanjšanje javnega dolga, da bi se izognila strogim pogojem MDS in EU.

* **Mehanizem:** Varčevalcem so postavili ultimat: ali svoja sredstva iz zasebnih pokojninskih skladov (2. steber) prenesejo v državni sistem, ali pa izgubijo pravico do državne pokojnine (kljub temu, da bi še naprej plačevali prispevke).
* **Izid:** Več kot 90 % ljudi je sredstva preneslo državi. Skupaj je šlo za približno **14 milijard dolarjev**, ki jih je država uporabila za zmanjšanje dolga in tekočo porabo.

### 2. Poljska (2013): Delna nacionalizacija

Podobno se je zgodilo na Poljskem pod vlado Donalda Tuska.

* **Mehanizem:** Država je zasebnim pokojninskim skladom (OFE) preprosto zaplenila vse **državne obveznice**, ki so jih imeli v svojem portfelju.
* **Izid:** S tem je Poljska čez noč zmanjšala svoj javni dolg za približno **30 milijard evrov**, saj so te obveznice (ki so bile dolg države do skladov) preprosto izničili.

### 3. Ciper (2013): "Bail-in" depozitov

Čeprav ni šlo za neposredno zaplembo pokojninskega stebra v smislu reforme, je Ciper med reševanjem bank uvedel t.i. **"striženje" (haircut)** vseh depozitov nad 100.000 €.

* **Povezava s pokojnino:** Ker so imeli številni pokojninski skladi (tudi prostovoljni - 3. steber) denar naložen kot depozite v teh bankah, so utrpeli ogromne izgube, kar je v praksi pomenilo neposreden odvzem pokojninskih prihrankov državljanov za reševanje bančnega sistema.

Kaj storiti? Investirajte v cegle. Ti so nacionalna svetinja, kdor se bi spravil nanje, bo do popoldneva že pil vodo v Ljubljanici :-D

tony1 je izjavil:

Kaj storiti? Investirajte v cegle. Ti so nacionalna svetinja, kdor se bi spravil nanje, bo do popoldneva že pil vodo v Ljubljanici :-D

Treba je gledati celostno. Večina ljudi si z delom služi denar in neke presežke vlaga/varčuje/zapravi. Ampak vmes je potrebno tudi živet. Zato je bolj vprašanje kako zbalansirati življenje, da malo delaš malo živiš in da ne greš v skrajnost grebatorstva, kjer svoj čas in zdravje prekomerno menjaš za denar. V življenju ti lahko vzamejo denar, prmoženje itd., a lanskega poletja na biciklu ti pač ne morejo.

Sicer mi je precej fascinantno, ko vsi finančni strokovnjaki govorijo o nekem investiranju vlaganju itd. A jaz imam še drugo vprašanje - kdaj in za kaj ta sredstva porbaiti. Ker malce je brez veze, da hodiš v službo kjer garaš za to, da na koncu pustiš kup nekega denarja/premoženja in nihče ne ve kako to pametno porabit.

enavlaka ::

Finančni strokovnjaki živijo od tujega denarja, ne od lastnih sposobnosti

delavec44 ::

johnnyyy je izjavil:

tony1 je izjavil:

Treba je gledati celostno. Večina ljudi si z delom služi denar in neke presežke vlaga/varčuje/zapravi. Ampak vmes je potrebno tudi živet. Zato je bolj vprašanje kako zbalansirati življenje, da malo delaš malo živiš in da ne greš v skrajnost grebatorstva, kjer svoj čas in zdravje prekomerno menjaš za denar. V življenju ti lahko vzamejo denar, prmoženje itd., a lanskega poletja na biciklu ti pač ne morejo.

Sicer mi je precej fascinantno, ko vsi finančni strokovnjaki govorijo o nekem investiranju vlaganju itd. A jaz imam še drugo vprašanje - kdaj in za kaj ta sredstva porbaiti. Ker malce je brez veze, da hodiš v službo kjer garaš za to, da na koncu pustiš kup nekega denarja/premoženja in nihče ne ve kako to pametno porabit.

Nehaš hoditi v službo. fire

"A jaz imam še drugo vprašanje - kdaj in za kaj ta sredstva porbaiti."

Takrat, ko ti omogočijo, da ti ni treba živeti iz rok v usta.

"Ker malce je brez veze, da hodiš v službo kjer garaš za to, da na koncu pustiš kup nekega denarja/premoženja in nihče ne ve kako to pametno porabit."

Porabiš ga takrat, ko se ti ne da več hoditi v službo.

Če še nisi opazil: cel družbeni sistem je narejen tako, da ljudi v službi dovolj izmozga, da doma premorejo ravno še toliko energije, da pritisnejo na daljinca (danes: vtipkajo pin v smartfon). Dajo ti tisto revščino od plače in drobtinice kot je par dni od dopusta. Življenje ljudje preživijo na avtopilotu, in nimajo ne časa ne volje sploh pomisliti, da bi lahko živeli tudi kako drugače. To velja tudi zate: jebote 14 dni na biciklu lansko poletje... Kaj pa preostalih 351 dni v letu, ko si tlačanil za enega kurca palca? 8-O

johnnyyy je izjavil:

tony1 je izjavil:

Bitcoina ali fizičnega zlata ti pač ne morejo vzeti, če imaš le dovolj skrito in ne vejo da imaš. In oba sta hkrati denar in premoženje po definiciji.

Kdaj porabiti - so ti že napisali. Ko greš v FIRE. Smisel je, da lahko predčasno zaključiš z delom, če ti tako ustreza, ker ti pač NI potrebno več delati. In potem si po nekem pravilu prodajaš 4% letno investicij ter od tega živiš, brez dotikanja glavnice. Seveda če hočeš kaj več, porabiš še del glavnice občasno. Jasno da nima smisla, da tega ne uporabiš, razen če misliš samo na svoje otroke.
vires in numeris

ripmork ::

energetik je izjavil:

Števec se resetira kadarkoli, pred ali po 15 letih. Torej denimo imaš po 15 letih 100k gor, rad pa bi npr. porabil le 30k za nakup novega avta. Zresetira ti komplet števec in za tisto, kar še nisi prodal in ti je ostalo na INR v npr. delnicah, začne teči novih 15 let do davčne olajšave. Medtem ko na navadnem TR bi pač prodal lote izpred 15 let, ostalim lotom bi števec tekel neovirano naprej.

Povrhu vseh dodatnih stroškov bank še restiranje števca na ves preostali nerealiziran dobiček? 8-O Kakšna bedarija...
Se je ideja res predobro slišala (15% namesto 25%). Ko gre človek vse skupaj računat, je pa v večini scenarijev na slabšem, kot če v lastni režiji klasično investira...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

BmoQuh ::

energetik je izjavil:

Verjetno ga sploh ne bom. Glavni razlog je, da se ne da ven jemati po manjših kosih neobdavčeno po 15 letih. V penziji gotovo ne mislim vsega naenkrat izplačat na TRR, zakaj bi to hotel? Hočem si izplačevati lepo postopoma po FIFO, za kar pa je primeren navaden TR.

Za en/eksperimentalni del portfelja bi že šlo, ne bi, četudi so omejitve vlaganja? Razlike je 10 %točk, ni?

Spura ::

energetik je izjavil:

Ni ravno dodelana...
Pri nekem sklopu vpašanj so domači ponudniki vsi ločeni, potem imaš pa kar vse tuje in neobrokerje na 1 kupu. Kako bo potem človek določil zaupanje? Npr. IBKR vs T212 ni ravno primerljivo...
Vprašanje, kaj bi naredil če dobim 1k, je tudi brezvezno. V kakšnem kontekstu? Zraven plače? Vsak mesec, enkratno?

Sicer pa, danes so prišli ven še ceniki Ilirike in BKS. Očitno pa bodo še prišli dodatni ponudniki, npr. Generali Investments.

Zaenkrat imajo vsi brutalne stroške, sploh za tuje ETF in delnice. Z manj kot ~2k v kosu sploh nimaš kaj praskat pri nakupu, na računu pa moraš imeti hitro vsaj 10-20k, da postanejo fiksni stroški zanemarljivi. Tudi stroški prejema dividend niso zanemarljivi, na koncu dobiš ven komaj kaj več kot če dividendo dobiš na IBKR in plačaš 25% davka...

Sej je blo jasno, da gre spet za cash grab teh firm pri nas. Nazadnje so to bila nalozbena zavarovanja (Triglav in ostali), spet ista fora, prijateljcki v vladi spisejo zakon, da je tvoj shit neobdavcen, privabis s tem folk, pol jih pa odiras po 2% na leto na vse upravljano premozenje pa na vsaki transakciji tut.

ripmork je izjavil:

Se je ideja res predobro slišala (15% namesto 25%). Ko gre človek vse skupaj računat, je pa v večini scenarijev na slabšem, kot če v lastni režiji klasično investira...

Tole ne vem, če se strinjam... realno gledano je zadeva npr. za daytraderja ugodnejša, kot navaden trgovalni račun... Trade-a v okviru INRja, izplača pa si npr. 1x na leto in plača namesto 25% na kapitalske dobičke 15%, kar je, realno gledano, malo... tudi za t.i. davčne oaze.
Je pa problem limit pri vplačilih...

GregiB je izjavil:

ripmork je izjavil:

Tole ne vem, če se strinjam... realno gledano je zadeva npr. za daytraderja ugodnejša, kot navaden trgovalni račun... Trade-a v okviru INRja, izplača pa si npr. 1x na leto in plača namesto 25% na kapitalske dobičke 15%, kar je, realno gledano, malo... tudi za t.i. davčne oaze.
Je pa problem limit pri vplačilih...
"Problem" za daytradanje je v tem, da moraš delat trejde z vsaj 3-5k in imeti na INR stalno vsaj 20-30k sredstev, sicer te požrejo fiksni stroški. Sicer je enako ali slabše na TR.
vires in numeris

gorilla ::

Prednost je tudi za tiste, ki zelijo sredstva dvignit pred 10. letom, ker imas naenkrat ze takoj samo 15% davka, namesto 20 oz 25 %. Vse skupaj je nekaj drazje kot TR/IBKR, ampak dejansko so to mali zneski na dolgi rok. Uporabno predvsem za sprotno nalaganje npr 400€ mesecno, kjer je pol enotni davek 15% ali 0 % po 15 letih. Kaj me edino malo nervira je to, da nimajo na spletu objavljenih npr. seznama ETFjev, ki so na voljo (razen Ilirika, nepregledni pdf).

enavlaka ::

15% davka na 40% inflacije.

redtech ::

Triglav je imel to foro, da si za kasko avtomobila dobil -50% (trajalo je nekje 2-3) leta.

Druga je pa bila, zajamčen donos na skladu, ne spomnem se procenta, ampak ni bil majhen cca. 5%. Ta je tudi kmalu izginil, obstoječe stranke so pa verjetno morali plemenititi :)

Naložba + zavarovalnica = fail.

enavlaka je izjavil:

15% davka na 40% inflacije.
wtf r u talkin’ bout???

Bud_Bundy ::

Sem za hec odprl INR in vidim da so res šibki v ETF-jih. Nekaj bom vseeno dal gor, samo ne vem še kaj.

Sem pa vrgel, po trenutni tarifi, 18,63€ na leto, tako, da bi bilo dobro najti neko uporabo za to stvar. V 15 letih me stane 279,45€. Čez kakih 10 let bi najbrž bilo smiselno vreči kaj več notri, da imam potem po 5 letih vsaj neobdavčeno prodajo.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varčevanje je nateg (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27319829 (497) bbbbbb2024

Več podobnih tem