Forum » Loža » Tlakovanje dvorišča in okoli hiše, kaj dati?
Tlakovanje dvorišča in okoli hiše, kaj dati?
JohnyQ_ ::
Trenutno je del dvorišča asfalt in del so oni klasični mali betonski tlakovci kot na sliki spodaj. Ti tlakovci so položeni tudi vse okoli hiše, v širini slabega metra.
Problem je že nekaj časa to da so se na mnogih mestih posedli in da med njimi sedaj bujno raste trava. Sedaj pa razmišljam kaj narediti in na dvorišču in za pot okoli hiše.
Kaj imate vi za dvorišča in okoli hiše?
Glavni kriterij je da ne raste plevel in da je čim manj vzdrževanja.
Problem je že nekaj časa to da so se na mnogih mestih posedli in da med njimi sedaj bujno raste trava. Sedaj pa razmišljam kaj narediti in na dvorišču in za pot okoli hiše.
Kaj imate vi za dvorišča in okoli hiše?
Bostjan_321 ::
Asfalt na dvorišče in beto okoli hiše?
Ne raste plevel in zahteva minimalno vzdrževanja. Ampak verjetno si ne želiš tega.
Ne raste plevel in zahteva minimalno vzdrževanja. Ampak verjetno si ne želiš tega.
floyd1 ::
Asfalt.
Meni osebno grdo u 3PM, ampak če je OK narejeno nimaš nobenega dela več. S tlakovci je vedno nekaj dela.
Pa paziš, da prej vse (spodaj) narediš tako kot je treba (kabli, odvodnjavanje), ker to gor trgat je malo bolj jebeno.
delavec44 ::
Lahko daš pa beton pod tlakovce, pa je rešeno s posedanjem in travo.
Problem asfalta je, da je vroč poleti.
Problem asfalta je, da je vroč poleti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
johanblond ::
Da pomagamo, še vedno ni magične rešitve :-) (pa si jo vsi želimo)
Tako, da se moraš sam odločiti kaj te bolj moti: izgled ali delo (plevel).
Vsak pri sebi razčisti, kaj so prioritete
a) praktičnost -> asfalt
b) izgled -> tlakovci
slabe strani vzameš v zakup in se sprijazniš (v praksi, narediš kar ona predlaga)
Tako, da se moraš sam odločiti kaj te bolj moti: izgled ali delo (plevel).
Vsak pri sebi razčisti, kaj so prioritete
a) praktičnost -> asfalt
b) izgled -> tlakovci
slabe strani vzameš v zakup in se sprijazniš (v praksi, narediš kar ona predlaga)
c3p0 ::
Imam oboje, asfalt in dele v tlakovcih. Podlaga mora biti prav narejena, da se ne poseda. Moraš pa tudi dosipavat mivko med fuge, vsaj 2x na leto bi rekel.
fikus_ ::
To da so se tlakovci posedli, je posledica slabe/nepravilne priprave pred polaganjem. Po grobi izravnavi in utrditvi te plasti se položi filc in čez fini pesek ter tlakovci gor. Filc preprečuje izpiranje finega peska.
Pri tlakovcih se vedno pojavi težava s travo vmes, je samo vprašanje časa.
Okrog hiše lahko daš beton, površina krtačena , ali kakšne ploščice čez (zna biti ob dežju in pozimi spolzko), ne pozabiti na diletacije.
Okrog hiše lahko daš beton, površina krtačena , ali kakšne ploščice čez (zna biti ob dežju in pozimi spolzko), ne pozabiti na diletacije.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Pri teh betonih je pogosto problem, da poči. In potem gledaš tisto razpoko.
Dobi se prav orodje za pucanje fug, nato nasipaš svežo mivko. Slej kot prej začne rast nekaj v fugi, pri nas najbolj pogosto kak regrat. Nekateri špricajo z boom efektom.
To da so se tlakovci posedli, je posledica slabe/nepravilne priprave pred polaganjem. Po grobi izravnavi in utrditvi te plasti se položi filc in čez fini pesek ter tlakovci gor. Filc preprečuje izpiranje finega peska.
Dobi se prav orodje za pucanje fug, nato nasipaš svežo mivko. Slej kot prej začne rast nekaj v fugi, pri nas najbolj pogosto kak regrat. Nekateri špricajo z boom efektom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Štokan beton je (meni osebno) res lep, so pa po mojem redki tisti, ki ga naredijo tako, kot je na zgornjih fotkah. Pri znancih so ga mojstri grdo zahebali in so imeli celo sranje, celo nekaj štemanja in novega betoniranja.
Z dobro podlago in pravilno izvedenimi diletacijami bi moralo biti OK. Pri nas je beton pod nadstreškom (8 x 6,5m) počil, ker "majster" ni hotel nič slišati o diletaciji. Budalo.
Z dobro podlago in pravilno izvedenimi diletacijami bi moralo biti OK. Pri nas je beton pod nadstreškom (8 x 6,5m) počil, ker "majster" ni hotel nič slišati o diletaciji. Budalo.
joez7 ::
Men osebno https://igem.net/si/galerija/ alsfalt mi ne potegne.
še največji problem je izvedba. Ustrezna podlaga in končno polaganje. Zmrzalna meja je 40cm. Pa na drenažo nesmeš pozabit.
Če maš tampona samo 20cm in potem avte na parkingu, popravljaš špure vsake 5let.
Je pa letno čiščenje fug in na novo fugasand.
še največji problem je izvedba. Ustrezna podlaga in končno polaganje. Zmrzalna meja je 40cm. Pa na drenažo nesmeš pozabit.
Če maš tampona samo 20cm in potem avte na parkingu, popravljaš špure vsake 5let.
Je pa letno čiščenje fug in na novo fugasand.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zato sem napisal "ne pozabiti na diletacije."
Jožetov predlog zgleda elegantno. In kot je napisal. pomembna je dobra priprava podlage. S tlakovci se vmesni travi ne izogneš, je potrebno vzdrževanje.
Obstajajo tudi 40x40 (50x50) cm betonske plošče, je fug malo manj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Za fugiranje tlakovcev obstaja tudi neka "smola", ki jo zmešaš s fugirnim peskom in potem s tem fugiraš. S fugami je potem kake 3-4 leta mir, vsaj pri nas je bilo super.
Kakršna koli fugirna masa bo razpokala in spet je potencial za travo v tistih razpokah. Npr. regrat je zelo trdovraten in raste iz res tankih razpok.
Štokan beton je (meni osebno) res lep, so pa po mojem redki tisti, ki ga naredijo tako, kot je na zgornjih fotkah. Pri znancih so ga mojstri grdo zahebali in so imeli celo sranje, celo nekaj štemanja in novega betoniranja.
Pri sosedu majo ploščo vsaj tako veliko, pred polaganjem plošče pa povinil, pa potem gor beton 20cm z mrežo - pa vibro igla. Pa že ma kar nekaj zim. Je pa to plavajoča izvedba - je majster reku, da jo lahko prikleneš in prestaviš - pa mora ostat cela?? Po treh urah, po vlivanju betona, še zalikana s cementom.
Je pa hotu met marko vsaj 300.
Nekaj je pri nas zagotovo naredil narobe. Izkop in utrjevanje je naredil sam, tako da... Drugače pa je tudi tu spodaj debel PVC in mreža v spodnjem delu plošče. Na robovih so 4 stebri na kar konkretnih temeljih, plošča pa zalita do njih, brez kake diletacije. Verjetno je bil to problem. Sicer pa razpoka je res kot las in se zadnja 4 leta ni nič širila, upam na najboljše. Moral bi takrat vztrajati pri diletacijah, pa bi bil na sigurni strani, tako pa
.
velikBrokoli ::
A pa je s tlakovci res tako veliko vzdrževanja? A ne obstajajo orodja za plevel, pa potem 1x na leto to spucaš in posuješ s peskom? Bomo čez nekaj mesecev ravno tlakovci okoli nove hiše polagali...

Grimnir3 ::
Osnova so lepo položeni tlakovci. Potem pa če ti vsaj približno pometaš dvorišče in občasno zapolniš fuge ne boš imel problemov.
Mah, regrat, plevel,... ti raste iz nakopičene "zemlje", ki pa se nabere v režah, ker se ne pometa in ker so reže.
Mah, regrat, plevel,... ti raste iz nakopičene "zemlje", ki pa se nabere v režah, ker se ne pometa in ker so reže.
A pa je s tlakovci res tako veliko vzdrževanja?
Seveda ni, je pa odvisno koliko perfekcionista je v tebi
A ne obstajajo orodja za plevel, pa potem 1x na leto to spucaš in posuješ s peskom?
Imaš brener, soljenje, nekateri tudi boom efekt špricnejo 2x letno, jaz raje ne bi.
Matejjjjj ::
Bazen v Novem mestu, nov objekt, namensko narejen beton take vrste okoli in okoli. Po par letih vse spokano... Pa so dilatacije in verjetno so vedli kaj počnejo... Pa očitno niso...
Lokalna firma je obnavljala, imajo dilatacije, vse "po propisima". Ena plošča, žal izpostavljena, je počila že prvo zimo.
Verjetno bi morali doplačat za kak dodatek betonu, pa so šparali.
Nam je počilo šele po kakih 4? letih, je pa zdaj na srečo že nekaj let popolnoma enako in se nič ne širi. Posedanje verjetno. In če bi izvajalec naredil tisti hebeni 2 diletaciji (kot sem si zamislil jaz brez izkušenj s tako velikimi platami) bi bilo OK, počilo je dejansko nekje na sredini. Ampak me je izkušen človek na koncu prepalamudil.
bm1973 ::
Če poči plošča, je zanič podlaga, ki se je posedla...
Nihče noče nasuti rizla, dobro poteptati in potem delati plošče. Bog ne daj da bi med rizl vrgel še malo cewmenta, suhega, da kasneje reagira in utrdi...
Lažje je fuknit malo mivke, položit gor tlakovce in spizdit. Pol se naj pa stranka jebe s plevelom, in tlakovci, ki se posedejo.
Nihče noče nasuti rizla, dobro poteptati in potem delati plošče. Bog ne daj da bi med rizl vrgel še malo cewmenta, suhega, da kasneje reagira in utrdi...
Lažje je fuknit malo mivke, položit gor tlakovce in spizdit. Pol se naj pa stranka jebe s plevelom, in tlakovci, ki se posedejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
T743 ::
Če nočeš plevela se izogibaj vsemu, kar ima fuge, kljub ustrezno pripravljeni podlagi jih bo prej ali slej spralo, vmes se bo nabrala organska snov in bo pognalo vse živo. Proti temu pomaga sicer tudi beli alkoholni kis, ob sončnem vremenu deluje skoraj hipoma, ampak po prvem večjem dežju se zgodba ponovi. Alkoholni kis ima sicer še eno dobro lastnost, da tudi očisti pobeli tlakovce umazane od zračne umazanije.
Boom efekt pa nima okoli hiše pomoje kaj iskati.
Ostane torej beton z ustreznimi dilatacijami, ali pa asfalt, ki pa tudi ni ravno večen.
Boom efekt pa nima okoli hiše pomoje kaj iskati.
Ostane torej beton z ustreznimi dilatacijami, ali pa asfalt, ki pa tudi ni ravno večen.
David Mayer ::
Tiste kurilne metle za plevel med fugami ne pomagajo ali celo škodijo, če enkrat letno 'pometeš'?
Za vsak slučaj je ena še v original škatli in še ni bila rabljena, ker lenoba.
Za vsak slučaj je ena še v original škatli in še ni bila rabljena, ker lenoba.
Nič ni zanič podlaga. Potem bi vsi balkoni popokali in se odlomili. Važna je marka betona in vibro igla.
Pa majster z izkušnjami
Kaj ima balkon veze z dvoriščem, veš samo ti...
Ti "majstri" pridejo, položijo tlakovce na podlago kakšna je, pol pa folk pizdi čez eno leto, ko vse skoči ven...
Ali pa plata poči...
BTW. najtanjše mreže v betonsko dvorišče tudi najbrž ne da nihče...
Ti "majstri" pridejo, položijo tlakovce na podlago kakšna je, pol pa folk pizdi čez eno leto, ko vse skoči ven...
Ali pa plata poči...
BTW. najtanjše mreže v betonsko dvorišče tudi najbrž ne da nihče...
Go-ahead ::
Nič ni zanič podlaga. Potem bi vsi balkoni popokali in se odlomili. Važna je marka betona in vibro igla.
Pa majster z izkušnjami.
Ti je hotel samo nakazat, da če plošča v zraku ( balkon ) ne poči, zakaj bi počil balkon ležeč na tleh?
Po balkonu ponavadi ne voziš z avtom, ni neke obremenitve, plus v balkon se daje mreža...
Če je to za vas isto, bog pomagaj...
Po balkonu ponavadi ne voziš z avtom, ni neke obremenitve, plus v balkon se daje mreža...
Pa menda boš ja v dvoriščno ploščo dal mrežo, al kaj....
Če pa ne pa bog pomagaj!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Go-ahead ()
Likalnik ::
katero orodje je pravo za pucanje fug? lahko kakšen link...probal sem že veliko orodja, boom efekt, visokotlačni čistilec, segrevanje itd...problem ostaja...trava (mah, regrat) se vrača.
in ja tlakovci so zelo delikatni...tudi glede posedanja...pri nas se na določenih delih že poseda...vsaj na rednih tirnicah..recimo ko zapelješ ven iz garaže...se pač vidijo že malo kolesnice...pa je zdržalo več kot 10 let brez posedanja...na koncu se skozi čas vseeno posede.
uglavnem..s tlakovci je delo..čiščenje trave, posipavanje mivke itd.
P.S. prosim javi glede orodja, da vidim, če kaj še nisem probal
Jaz pa ne najtanjšo, ker ti bo lahko samo enkrat zapeljal kakšen kamionček ( nosilnost 25 ton ?) na dvorišče, pa se bomo čudili zakaj je počil beton .
Motion ::
katero orodje je pravo za pucanje fug? lahko kakšen link...probal sem že veliko orodja, boom efekt, visokotlačni čistilec, segrevanje itd...problem ostaja...trava (mah, regrat) se vrača.
in ja tlakovci so zelo delikatni...tudi glede posedanja...pri nas se na določenih delih že poseda...vsaj na rednih tirnicah..recimo ko zapelješ ven iz garaže...se pač vidijo že malo kolesnice...pa je zdržalo več kot 10 let brez posedanja...na koncu se skozi čas vseeno posede.
uglavnem..s tlakovci je delo..čiščenje trave, posipavanje mivke itd.
Dela je kolikor si ga nardiš, lahko enkra na leto lahko 1x na 5 let. Kot Želiš.. Kolikor te moti. Jst ga enkrat na 5 let z baromatom spucam in na novo posujem z mivko... Če kje kaj maha na kaki fugi požene me niti ne zanima.... Saj je zeleno vse naokrog :
Bi pa odsvetoval tiskan Beton... Bolj občutjivo kot oljen les v dnevni sobi. Vsaj če se držiš navodil proizvajalca/izdelovalca,...
T743 ::
Elbow grease si že poizkusil? ;) Z vsakim orodjem je jeba, mora biti dovolj tanko, da gre med reže, ki ponavadi po več letih niso več enakomerne, potisniti ga pa moraš čim globlje, v glavnem ni nobene romantike, ker se pri čiščenju prej ali slej znajdeš na kolenih...
srus ::
Hm, čudno. Po dvorišču in klačini v garažo imamo najbolj navadne Y betonske tlakovce že štirideset let, pa nikjer nobenega posedanja ali plevela. Vzdrževanje - enkrat na deset let pomesti vrečko kremenčevega peska v fuge. Čiščenje - visokotlačni čistilec, ko se naveličam ptičjih drekcev.
nejc_nejc ::
Komot beton brez mreze cca 20 cm.
Velikosti plate do max 3.5 x 3.5. Več v DIY ne bo OK.
Pravilno vgrajen_zvibriran XF4 beton ter pravilno negovan vsaj 2 dni, to je v večini primerov ključ.
Za večje površine plošč mreza 8 mm 10x10 v zgornjo cono 5cm poo vrh.
Z mikroarmaturo je lahko malo tanjsi ter mreza 6 mm.
Velikosti plate do max 3.5 x 3.5. Več v DIY ne bo OK.
Pravilno vgrajen_zvibriran XF4 beton ter pravilno negovan vsaj 2 dni, to je v večini primerov ključ.
Za večje površine plošč mreza 8 mm 10x10 v zgornjo cono 5cm poo vrh.
Z mikroarmaturo je lahko malo tanjsi ter mreza 6 mm.
https://www.bauhaus.si/cistilniki-fug-i...
https://www.bauhaus.si/cistilniki-fug-i...
Imamo podobno prvemu, 2. se mogoče splača sprobat tudi.
LiquidAI ::
Pred polaganjem naj ti strojnik teren dobro utrdi z 6,5 ali 9 tonskim valjarjem. Fuge zapolni z Weber Fugensand Unkrautfrei
65001
shmandi ::
Kaj takšnega
https://www.google.com/search?sca_esv=7...
Je pa priporočljivo, da je podlaga fiksna oz dobro utrjena
nejc_nejc ::
Kaj takšnega
Murexin
Danes se dela bolj EKO Alternative, predlagam:
Se v praksi ne obnese, še posebej če parkiraš na njej. So meli nekateri sosedje, pa so vsi zmetali ven.
Imam na enem delu tudi travne plošče. Dokler raste travica je fajn in lepo, ampak napade regret in prevzame "teritorij".
Če je dosti parkirano, pa se vse posuši.
Če je dosti parkirano, pa se vse posuši.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Tlakovanje okoli hišeOddelek: Loža | 3967 (2206) | Vice |
| » | TerasaOddelek: Loža | 4545 (2836) | eEdbM |
| » | Plevel na dvoriscu - zatiranje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 30649 (20766) | Machete |
| » | nasveti - pometač, pometalec (orodje)Oddelek: Loža | 10755 (5459) | bastadu |
| » | Odstranjevanje plevela iz fug tlakovcev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 30606 (27766) | louser |