Forum » Problemi človeštva » Maribor, porast ksenofobije?
Maribor, porast ksenofobije?
Temo vidijo: vsi
Ales78 ::
Včeraj gledam, da je nekdo pripeljal s kolesom mimo 12 letnega temnopoltega mulca in ga zalil s solzilcem.
( https://www.24ur.com/novice/crna-kronik... ).
Mislim, wtf, pa ne rečem, da bi bil osamljen primer, tudi tule na forumu, padajo ves čas neke ksenofobne
pripombe, recimo pri debati o romih, in prav tipično je, da pridejo od nekoga, ki zagovarja desnico in je
iz Maribora in okolice.
A zna, kdo od normalnih lokalcev, povedati, kaj se dogaja v Mariboru?
(tega ne sprašujem ljudi, ki so že tule izkazali svojo ksenofobijo, ker me zanima malo bolj poglobljeno odgovor
kot "črna je slaba" ali "intelektualni" izpad podobnega tipa)
( https://www.24ur.com/novice/crna-kronik... ).
Mislim, wtf, pa ne rečem, da bi bil osamljen primer, tudi tule na forumu, padajo ves čas neke ksenofobne
pripombe, recimo pri debati o romih, in prav tipično je, da pridejo od nekoga, ki zagovarja desnico in je
iz Maribora in okolice.
(tega ne sprašujem ljudi, ki so že tule izkazali svojo ksenofobijo, ker me zanima malo bolj poglobljeno odgovor
SDS in ne-voljenje: https://slo-tech.com/forum/t835230/p8641476#p8641476
"Levi fašist" je skovanka ljudi brez izobrazbe, ki ne vedo kaj fašizem sploh
pomeni, uporablja pa se za poizkus relativiziranja/prikrivanja pravega fašizma.
harmonkar9 ::

mtosev ::
Jaz sem iz Maribora in je zelo žalostno kar se je zgodilo.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Ne, pazi, mene zanima nekaj drugega, kaj se dogaja, da do takih stvari prihaja? Ne vem, čisto primer, nogometni klubi
so znani po širjenju rasizma med navijači: Racism in association football @ Wikipedia . Ne pravim, da
je to primer z Violami ampak iščem kaj je drugače kot druge?
Saj mariborčani so znani, da so malo bolj na aufbix, ampak tudi to ni odgovor, ker tukaj gre za nasilje izrazito usmerjeno na
manjšine.
Tudi ni nekaj takega, kar bi pričakoval drugje, ne vem, v Ljubljani, tega praktično ni, tudi, ko sem malo, po ovinkih spraševal
mularijo, ni bilo videti, da je rasizem nekaj s čimer bi se sploh ukvarjali. Tudi recimo NM se mi ne zdi tako, kjer so Romi pač
lokalna posebnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ales78 ()
predi ::
Dvojni vatli pač. Ko nevzgojena mladina nastavlja šrot na železniške tire, gre za terorizem, ko špricajo mimoidoče s solzivcem, pa za mladostniško objestnost. Naši sončki pač, bi rekli jugo-zahodneje, čeprav gre za diletantsko gamad, ki misli, da je nedotakljiva. Ko se opečejo pa "nisn vedo".
skumpl ::
Jaz nisem presenečen, veliko je nestrpnosti v naši državi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: skumpl ()
gozdar1 ::
Socjalni mediji so katastrofa, ljudje zaprti v mehurčke in teorije zarot brez stika z realnostjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gozdar1 ()
Goran10 ::
Imajo pa ogromno konkurence na netu. Njihovi bullshitti ne ostanejo neizzvani.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Goran10 ()
floyd1 ::
johnnyyy ::
Kaj se dogaja?! Nič se ne dogaja, ampak pri nas je tako da ima vsak kraj nekaj vaških posebnežev ki občasno naredijo stvari ki nikomur niso v ponos.
jernejl ::
A zna, kdo od normalnih lokalcev, povedati, kaj se dogaja v Mariboru?Nič posebnega, ljudje hodijo po trgovinah in kupujejo za praznike.
Medtem si v Ljubljani človek še avta parkirati ne upa, ker te lahko nekdo pri tem pretepe tako, da se boriš za življenje.
Da ne govorimo o družbenem problemu napadanja na šoferje in sprehajalce. Le kaj se dogaja v Ljubljani? Je morda to bil zgled, iz katerega se je razvilo nasilje v Mariboru?
Ampak, ko daš zraven še tri napade s solzilcem na temnopolte, na otroka??Če nek pacient napade tri ljudi, to ni družbeni problem. Je pa najbrž problem neučinkovitost policije.
To postaja pa že vzorec in kot tak družbeni problem, upam, da lokaliziran.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()

gruntfürmich ::
zakaj se je ta dogodek označil za rasizem?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
DamijanD ::
Ni slovenskih otrok za posvojitev?
Mislim, da je to zelo slabo urejeno v Sloveniji...
Zgodovina sprememb…
- odbrisalo: Samael ()

mtosev ::
Prijateljica od mame je posvojila punčko iz Afrike.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
Zmajc ::
v Mb imamo tudi napade albancev in ciganov na otroke pred šolami pa o tem noben ne poroča. Ne podpiram pa nobenega nasilja na kogarkoli. Še najmanj na mladoletnike.
tony1 ::
Izgleda, da je tam zmanjkalo sirot. Ali pa je šla tudi gosp. situacija toliko na bolje v primerjavi z devetdesetiimi?
Samo toliko, ker se je zgoraj usulo kup komentarjev točno tipa, ki jih nisem hotel, pač, če bi hotel idiotski odgovor
bi lahko Zažganega Črva kar direkt vprašal.
Izgleda, da je mtosev se najbolj obetaven (sorry, če komu krivico delam)?
Ne, pazi, mene zanima nekaj drugega, kaj se dogaja, da do takih stvari prihaja? Ne vem, čisto primer, nogometni klubi
so znani po širjenju rasizma med navijači: Racism in association football @ Wikipedia . Ne pravim, da
Saj mariborčani so znani, da so malo bolj na aufbix, ampak tudi to ni odgovor, ker tukaj gre za nasilje izrazito usmerjeno na
manjšine.
Tudi ni nekaj takega, kar bi pričakoval drugje, ne vem, v Ljubljani, tega praktično ni, tudi, ko sem malo, po ovinkih spraševal
mularijo, ni bilo videti, da je rasizem nekaj s čimer bi se sploh ukvarjali. Tudi recimo NM se mi ne zdi tako, kjer so Romi pač
lokalna posebnost.
bi lahko Zažganega Črva kar direkt vprašal.
Izgleda, da je mtosev se najbolj obetaven (sorry, če komu krivico delam)?
manjšine.
lokalna posebnost.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()

IL_DIAVOLO ::
Za Maribor se itak ve, da je to mesto primitivcev. Samo poglejte scene z radarji.
Tega civilizirani ljudje ne pocnejo.
Tega civilizirani ljudje ne pocnejo.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Če nek pacient napade tri ljudi, to ni družbeni problem. Je pa najbrž problem neučinkovitost policije.
Ja, če bi bilo samo to, bi se strinjal, ampak poglej odgovore v tej temi, pa boš videl, da JE družbeni problem.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()

Rasizem je pregrda beseda in Slovenija ni rasističen narod. Je pa splosno znano, da ne maramo tujcev. Pa naj bodo romi, siptarji ali v tem primeru crnci.
Tak da zato ksenofobija.
Tak da zato ksenofobija.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
nekikr ::
A sedaj bodo froci namesto argumentirane debate se s solzivci spricali?
In kako izgleda ta argumentirana debata med otroci? Še pri odraslih ni možna. Sploh, če gre za diametralno nasprotno stališče, ki v osnovi ni "narobe". Če nekdo reče "ne strinjam se s tem, da uvažamo črnce, šiptarje, filipince" rad bi da ohranimo svojo kulturo, svojo identiteto, zakaj je to prepovedano? Zakaj bi se pa moral pa kar avtomatično strinjati s tem?
jan_g ::
Ni slovenskih otrok za posvojitev?
V Sloveniji iz različnih razlogov praktično ni možnosti posvojitve. Verjamem, da bi se marsikatera ženska (oz. par) odločila za posvojitev slovenskega otroka, če bi bilo možno.
V Mariboru in okolici je drugače kar nekaj posvojenih otrok iz Afrike. Zgleda, da so se vzpostavili določeni kanali, skupine in poznanstva, da je v praksi lažje kot bi si mislil priti do posvojitve otroka iz Afrike.
Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::
V Sloveniji iz različnih razlogov praktično ni možnosti posvojitve.
to seveda ni res, se pa v praksi izkaže da čakaš dolga leta na otroka; če sploh dočakaš... izkušnje družinskih prijateljev.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…

A sedaj bodo froci namesto argumentirane debate se s solzivci spricali?
In kako izgleda ta argumentirana debata med otroci? Še pri odraslih ni možna. Sploh, če gre za diametralno nasprotno stališče, ki v osnovi ni "narobe". Če nekdo reče "ne strinjam se s tem, da uvažamo črnce, šiptarje, filipince" rad bi da ohranimo svojo kulturo, svojo identiteto, zakaj je to prepovedano? Zakaj bi se pa moral pa kar avtomatično strinjati s tem?
Brez nasilja.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Utk ::
Glede na to da sta dva napada na isti način, in očitno je bil tip pripravljen, ker jaz ponavadi ne držim solzivca v roki med kolesarjenjem, je škoda tu govorit o čem globjem.
En idiot pač. Svet jih je poln. Samo ponavadi ne uresničijo vsega kar jim pade na pamet.
En idiot pač. Svet jih je poln. Samo ponavadi ne uresničijo vsega kar jim pade na pamet.
Glugy ::
Obsojam vsako ksenofobijo ampak mene bolj kot anekdotni - posamični primeri zanima statistika. Ta je veliko bolj objektivna ko gre za trende. Ali je ksenofobija res v porastu? Ali je kriminal res v porastu? To ti posamični izpostavljeni primeri ne bodo nikol povedal.
jan_g ::
Daleč od tega, da bi poznal "lokalno sceno" in podtalne organizacije, ampak a se ti ne zdi malo prehitro sklepati o rasizmu in ksenofobiji? Sigurno obstaja tudi to, tako kot v vsakem kraju, ampak na splošno se mi zdi družba kar tolerantna, če je toliko posvojitev iz Afrike. Če bi bili ksenofobni, verjetno ne bi šli skozi vse procedure in birokracijo, da bi posvojili črnskega otroka.
Samael ::
Koliko otrok je na voljo za posvojitev v sloveniji?
Slovenija, kjer se preferira rejništvo, je zelo neugodna za posvojitve.
V Sloveniji na stotine parov čaka, otrok za posvojitev pa (skoraj) ni
800 - 900 parov in posameznikov je v Sloveniji vpisanih v register kandidatov za posvojitev.
20 - 30 domačih in meddržavnih posvojitev se letno izvede v Sloveniji.
5 - 10 meddržavnih posvojitev je v Sloveniji na leto (številka niha).
Vir: https://www.dnevnik.si/nedeljski/prosti...
Samael != Samuel
KG-348 ::
Samael ::
A vi bi radi, da jih je več za posvojit? Od kod pa mislite da pridejo taki?
Saj ni bil to predmet debate.
Samo navajamo, da sicer ni nobene zakonske "preferenčne" ureditve, ki bi posvojitve postavljala v slabši položaj, da pa v praksi pri nas prevladuje rejništvo kot način, kako država poskrbi za otroke, ki ne morejo živeti z biološkimi starši.
Ker je posvojitev trajna odločitev in pomeni, da posvojitelj pravno postane otrokov starš, se večino otrok raje namesti v rejništvo, ki se dojema kot bolj začasna rešitev (tudi v primerih, ko bi bila kasneje mogoča posvojitev ali vrnitev v biološko družino). To se vidi tudi v številkah ... vsako leto je v rejništvu več sto otrok, posvojitev, kjer so postopki dolgotrajni, pa je le nekaj deset.
Samael != Samuel
gen Maister ::
manjšine.
lokalna posebnost.
Nič ni drugače, kot drugje in tudi drugje se dogajajo podobne stvari! Po celem svetu!
Ne razumeš zadeve!! Bo treba kakšno knjigo prebrati in preštudirati!
Da boš razumel sociologijo, psihologijo in ekonomiko reakcionistov (in proletariata)!
Wilhelm Reich Množična psihologija fašizma
Zmajc ::
To da neka skupina ne sprejema tujcev in se brani pred vdori v "svoj teritorijh" izvira še iz časa jamskega človeka. Obrambni mehanizem, ki je skupini omogočil, da so preživi. Tega ne moreš samo tako zbrisat z DNK-ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zmajc ()
nekikr ::
Zakaj pa bi čisto izbrisal? Pojdi na Dunaj, Munchen, morda v EU prestolnico, pa boš videl, da malo tega obrambnega mehanizma ni napačno imeti.
To da neka skupina ne sprejema tujcev in se brani pred vdori v "svoj teritorijh" izvira še iz časa jamskega človeka. Obrambni mehanizem, ki je skupini omogočil, da so preživi. Tega ne moreš samo tako zbrisat z DNK-ja.
Skratka hočeš reči, da so mariborčani še vedno na nivoju jamskih ljudi? Tega ne sprejmem za odgovor.