Forum » Loža » armaflex vs izolirana Cu vodovodna cev
armaflex vs izolirana Cu vodovodna cev
mirator ::
Zanima me, če je zunanji videz armaflex cevi enak izolirani bakreni vodovodni cevi. Če ima kdo tudi podatek, kdaj so se za vodovod (hladno in toplo vodo) uporabljale izolirane bakrene cevi, prosim če ga lahko objavi.

mr_chai ::
ne vem točno kdaj so se, verjetno še danes ima kdo bakrene cevi, ampak to ni dobro. Bakrena cev ni primerna za pitno vodo.
starfotr ::
Bakrena cev je najboljša cev za (pitno) vodo. Ampak je zelo draga in zato ni pogosto v rabi.
OP, pojma nimam glede izolacije. Jaz bi rekel, da je vse isto.
OP, pojma nimam glede izolacije. Jaz bi rekel, da je vse isto.
floyd1 ::
Zanima me, če je zunanji videz armaflex cevi...
Kaj pa je "armaflex cev"? Armaflex je izolacija... Če pa misliš na izolirana bakrena vs izolirana alumplast, sicer nisem naredil "side by side" (znanstvene
Če bi kaj več povedal, bi ti morda lahko bolj pomagali.
starfotr: Torej so tiste posebne bakrene cevi za vodovod (znotraj z nečim prevlečene, da baker ne pride v stik z vodo) le marketinški trik?
pegasus ::
feryz ::
Navadne bakrene cevi res niso uporabne za pitno vodo. Celo strupene so. Ampak jo nihče ne spije dovolj, da bi se mu ta strup poznal.
Namenske bakrene cevi za pitno vodo, znotraj obdelane, pa nihče ne kupuje. So predrage.
Kdor bi rad baker, se mu da navadne.
Ja, zato so pili iz bakrenih čelad. Ker naj bi strup pobil bakterije.
Ampak to velja za oksidiran baker in vodo, ki nekaj časa stoji noter.
Ne da zajameš in spiješ. V tem primeru nisi pobil nič.
Namenske bakrene cevi za pitno vodo, znotraj obdelane, pa nihče ne kupuje. So predrage.
Kdor bi rad baker, se mu da navadne.
Ja, zato so pili iz bakrenih čelad. Ker naj bi strup pobil bakterije.
David Mayer ::
Dajte malo zares preveriti, kako je s temi 'zgodovinskimi dejstvi'...
Da zajameš vodo iz mlake s čelado in potem piješ iz nje, to ne uniči praktično mikrobov v eni minuti ali manj.
Kar neke flance.
Da zajameš vodo iz mlake s čelado in potem piješ iz nje, to ne uniči praktično mikrobov v eni minuti ali manj.
Kar neke flance.
Zakaj bi to imelo smisel? (Protibakterijski učinek)
Razlog, zakaj bi bil tak ukaz - če bi obstajal - zelo učinkovit, leži v kemiji materiala.
Material čelade: Rimske čelade (npr. tip Galea) niso bile vedno iz čistega bakra, ampak so bile pogosto narejene iz brona (zlitina bakra in kositra) ali kasneje iz železa, pogosto z bronastimi/medeninastimi okovji. Ključno je, da bron in medenina vsebujeta baker.
Oligodinamični učinek: Baker (Cu) ima naravne protibakterijske lastnosti. Ta pojav se imenuje oligodinamični učinek. Ko voda pride v stik z bakreno površino, se sprostijo ioni bakra, ki delujejo kot toksini za številne bakterije, alge in glive, tako da motijo njihove presnovne procese.
Varnost pitne vode: Če je vojak zajel vodo iz mlake v svojo bakreno ali bronasto čelado in jo pustil stati nekaj časa (npr. med premorom), bi se število patogenov v vodi znatno zmanjšalo v primerjavi z neposrednim pitjem. S tem bi se močno zmanjšala pogostost bolezni, kot so driska in dizenterija, ki so bile pogosto največji morilci vojakov v zgodovini.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
starfotr ::
Kaj pa je "armaflex cev"? Armaflex je izolacija... Če pa misliš na izolirana bakrena vs izolirana alumplast, sicer nisem naredil "side by side" (znanstvene) primerjave, bi pa rekel, da zgledata zelooo podobno, če ne enako.
starfotr: Torej so tiste posebne bakrene cevi za vodovod (znotraj z nečim prevlečene, da baker ne pride v stik z vodo) le marketinški trik?
Mislim, da niso nič prevlečene. Samo čistoča bakra je zelo visoka.
https://www.hmemetal.com/en/products/pl...
https://www.hmemetal.com/fileadmin/user...
pegasus ::
Ja, zato so pili iz bakrenih čelad. Ker naj bi strup pobil bakterije.Manjka ti kontekst: čelada je bila prej na glavi, ki je maširala naokrog, torej je prešvicana.
mirator ::
Kaj pa je "armaflex cev"? Armaflex je izolacija... Če pa misliš na izolirana bakrena vs izolirana alumplast, sicer nisem naredil "side by side" (znanstvene) primerjave, bi pa rekel, da zgledata zelooo podobno, če ne enako.
Ja, hvala za poduk. Res ne gre za armafleks ampak sem mislil alumplast. Torej ali se lahko samo po zunanjem videzu ločita alumplast in izolirana bakrena cev? Ker mi ta cev štrli iz zidu, vidim samo delček ukrivljene cevi(na drugi strani zidu je žal neodziven sosed).
Sem pa tudi forum zgrešil, sem hotel vprašati na strojniškem forumu (zaspanst pač naredi svoje).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirator ()
Furbo ::
Ja malo zareži v izolacijo pa boš videl kaj je notri.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
fikus_ ::
Še najbolje da greš na forum "pod svojo streho" in še kakšno sliko prilepiš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

gruntfürmich ::
Bakrena cev ni primerna za pitno vodo.Ha?
Eno zgodovinsko dejstvo: rimska vojska je bila tako zelo uspešna tudi zato, ker so vojaki imeli ukaz, da lahko pijejo vodo samo iz svojih bakrenih čelad in ne direktno iz vsake mlake. Razmisli, zakaj.
ti si verjetno največji mojster koreliranja dejstev, ki 1000000% ne pašejo skupaj... kje jih najdeš!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Varnostni ventil za bojler, ampak v nasprotni smeriOddelek: Loža | 1881 (1238) | fikus_ |
| » | Analiza pitne vode s pipe (Ljubljana)Oddelek: Loža | 5041 (2004) | Magic1 |
| » | Ali pocinkane vodovodne cevi res z leti dobesedno izginejo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18497 (9542) | solatko |
| » | Lastna montaža klime v hišiOddelek: Loža | 48686 (19116) | Magic1 |
| » | Menjava vtičnicOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 14578 (13760) | STU-III |