» »

Pomnilnik že tako drag, da se prodaja kot v hiperinflaciji

Pomnilnik že tako drag, da se prodaja kot v hiperinflaciji

Slo-Tech - Razmere na trgu pomnilnika so tako zaostrene, da cene rekorde podirajo praktično vsak dan. Za razliko od običajnih podražitev, ki jih občutimo s postopnim zviševanjem maloprodajnih cen, so se cene pomnilnika v mesecu dni podvojile, sledile so tudi cene rabljenih modulov. V tujini nekatere trgovine sploh ne navajajo več cen, temveč te dnevno spreminjajo - seveda navzgor.

Na trgu vlada panika, začel pa se je tudi začarani krog. Ponudbe za končne kupce je manj, strah pred pomanjkanjem pa je še podžgal povpraševanje. Cene se zato spreminjajo dnevno, nekatere trgovine v tujini so obupale in vam ceno razkrijejo šele ob nakupu. Pri nas tako ekstremno še ni, so pa cene vseeno poletele. Od poletja so višje za več kot trikrat.

Paradoksalno so se cene grafičnih čipov začele zniževati in trenutno je dober čas za nadgradnjo igralnih računalnikov z novo grafično kartico. Za nakup novega računalnika ali nadgradnjo pomnilnika pa so razmere neugodne kot že dolgo ne. Posledice bodo čutile tudi konzole. Microsoft bo morda podražil Xbox, Sony pa naj bi nakopičil dovolj pomnilnika, da se PlayStation ne bo dražil.

24 komentarjev

ZigaZiga ::

Sony pa naj bi nakopičil dovolj pomnilnika, da se PlayStation ne bo dražil.

Verjetno bodo vseeno dvignili cene, ampak ne zaradi cene pomnilnika. Bolj zato, ker bodo lahko, ker bodo tudi druge konzole dražje.

Glugy ::

Čredni nagon, panika, pol je pa še slabš za tiste ki ne delajo zaloge in rabijo samo kos ali dva.

filip007 ::

Ne rabim, sem na konzolah zadnjih 10 let se mi zdi, odločitev je bila kar pravilna.

Srečno Kekec, oz. RAM.
Zero games, zero talk.

PacificBlue ::

Not great, not terrible/s

I’m out.
:3

Meizu ::

Je kar grozno, toliko sem jaz dal leta 2020 za 64gb DDR4 kit.

Se pardoniram, mislim da je bilo celo 2019.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

blackbfm ::

Ne rabim, sem na konzolah zadnjih 10 let se mi zdi, odločitev je bila kar pravilna.

normalen človek neve kaj naj si s konzolo počne

tikitoki ::

Upam, da je najvecji faktor panic buying, ki se bo v nekaj mesecih uredil.

Da ni to new normal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Meizu ::

filip007 je izjavil:

Srečno Kekec, oz. RAM.

A konzole pa lavfajo na vodo in veter al kaj :))

besame ::

blackbfm je izjavil:

Bo držalo. Konzola je za blondinke. Ozko namenska škatla, nad katero nimaš kontrole in igre so drage.

Na PC lahko po drugi strani naložiš OS po želji in nanj igre s travnika ter emulatorje. Za prihranjen denar si lahko kupiš lično ohišje za v dnevno sobo.

blackbfm ::

tikitoki je izjavil:

Upam, da je najvecji faktor panic buying, ki se bo v nekaj mesecih uredil.

Da ni to new normal.

a si ti od včerej.. čez 10 let bodo današnje kapacitete in cene smešne

Glede dragega pomnilnika: Bomo počakali. Na računalnike bomo naložili manj zahteven software, na primer Mint ali Debian in bodo tudi 10 let stari PCji delali odzivno.

iloveboobz ::

browser bo še vedno zahtevn, pa lahk gor furaš tinycore linux al pa kubuntu

besame je izjavil:

blackbfm je izjavil:

Bo držalo. Konzola je za blondinke. Ozko namenska škatla, nad katero nimaš kontrole in igre so drage.

Na PC lahko po drugi strani naložiš OS po želji in nanj igre s travnika ter emulatorje. Za prihranjen denar si lahko kupiš lično ohišje za v dnevno sobo.

Se vidi da si izven scene ze dolg časa. Piratizacija iger na PCju je ze lep čas zelo onemogočena pr novih relisih, ker denuvo. Po drugi strani pa lahko na odklenjen ps5 namestiš, kar zeliš.

Also, pr konzoli si 100%, da bo igra brezhibno in nativno delala z kontrolerjem. Pr PCju pa nimaš tega luksuza. Pod črto; big screen experience je s konzolo bolši.

blackbfm je izjavil:

ok boomer.
smoki

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

To bo dejansko za sabo potegnilo cel trg PCjev in na koncu bo prodaja konkretno padla in pol bo pa spet jok in stok...

iloveboobz je izjavil:

browser bo še vedno zahtevn, pa lahk gor furaš tinycore linux al pa kubuntu

besame je izjavil:

blackbfm je izjavil:

Se vidi da si izven scene ze dolg časa. Piratizacija iger na PCju je ze lep čas zelo onemogočena pr novih relisih, ker denuvo. Po drugi strani pa lahko na odklenjen ps5 namestiš, kar zeliš.

Also, pr konzoli si 100%, da bo igra brezhibno in nativno delala z kontrolerjem. Pr PCju pa nimaš tega luksuza. Pod črto; big screen experience je s konzolo bolši.

blackbfm je izjavil:

ok boomer.

Poznam. Igram stare igre, ki delajo offline. Streljačine, dirke, najraje pa strategije. HD resolucija mi zadošča, pomembnejše mi je dobro ozvočenje.

DamijanD je izjavil:

To bo dejansko za sabo potegnilo cel trg PCjev in na koncu bo prodaja konkretno padla in pol bo pa spet jok in stok...

Jaz pa upam, da se bodo programerji malo bolje potrudili z optimizacijo. Se spomnim, da sem lahko že 386 z 8MB RAMa glasovno upravljal in ostali sw je tekel precej gladko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: besame ()

OutOfTheBox ::

Po vsej tej paniki ima še mene da bi nabavil na zalogo, čeprav ne potrebujem ;((

filip007 ::

Kaj pa naj s PCjem počnem, cele dneve nastavljam neke neumnosti, študiram kaj bi lahko kupil drugače in bolje, vsak drug mesec. Me je minilo, pa leta so tukaj, nimam več časa toliko. Konzola je zakon. Imam pa še nek HP prenosnik, tako da ostajam na Polknah zaenkrat.
Zero games, zero talk.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Nič ni paradoksalno, kot navaja zadnji stavek. Cene bodo začele padati vsem ostalem.
Iz dveh razlogov.
Da malo ublažijo dvig cen zaradi podražitve ene komponente.
In še bolj zato, ker bo/je že kriza v prodaji in morajo zadeve poceniti, če jih hočejo prodati. Preživeti je treba tudi take norosti.

Se spomnim, ko sem še tlačanil v računalništvu.
Sem mojemu šefu leta 2011 rekel, naj kupi paleto trdih diskov. Niti ni treba, da jo pripeljejo, kar grosist naj jo ima na lagerju. Ker je imel nekaj denarja viška za vlaganje.
Pa je rekel, da bluzim in naj se raje svojega dela držim. Ne mine 14 dni, diskov nikjer več, cene pa dvojne, celo trojne. V enem dnevu bi celo paleto prodal.
Ampak ja, če bi bil vedež ... In imel jajca in denar ...

mrbungle ::

Funtech ima veljavnost ponudbd 1 uro!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mrbungle ()

kixs ::

Dobil ponudbo za 2x 32GB DDR4 3200 za 165€.

yayo ::

sestavil pc točno pred letom. Če bi ram cene ostale kakršne so bile bi sedaj enakega sestavil kakih 150 evrov ceneje, tako pa sem deset evrov v dobrem. 8-)

yayo ::

aja, primerjva Playstationa 5 in cene ramov v tem kontekstu nima nekega smisla, ker se itak konča v tipičnem Slo Tech stilu z obmetavanjem dreka. Je pa tole zanimivo:

Quick Thinking from Sony Should Shield PS5 from RAM Shortages for Now

An entire PS5 now costs less than 64GB of DDR5 memory, even after a discount -- simple memory kit jumps to $600 due to DRAM shortage, and it's expected to get worse into 2026

energetik ::

Pa to ni res, ravno ko sem nameraval končno sestaviti nov desktop...
No, sedaj gotovo ne bom ob tej noriji, ker cene bodo čez nekaj časa gotovo padle. Bo treba še malo zdržati z mojim 2009 desktopom.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

joez7 ::

Še vedno deluje sekundarni trg - rabljene komponente.
Tu zaenkrat še ni čutit pritiskov. Za pametno ceno dobiš marsikaj, je pa res, da ne po najnovejši modi>:D
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

mtosev ::

No na srečo sem kupil ram septembra. :)) Škoda za ljudi, ki sedaj kupujejo/rabijo ram.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bencin - spremembe cen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11422505 (13107) FoxKnox
»

Požar v Hynixovi tovarni začasno prekinil proizvodnjo pomnilnika

Oddelek: Novice / Ostale najave
4711732 (7933) Tilen
»

Večdesetodstotna podražitev trdih diskov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
33573487 (52749) D3m
»

Nakup nove grafične (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16036791 (33359) JC Denton
»

Cene RAM-a

Oddelek: Kaj kupiti
373321 (2631) Marjan

Več podobnih tem