» »

dilema med dvema pohodnima nahrbrntikoma

dilema med dvema pohodnima nahrbrntikoma

History ::

pozdravljeni.

kupujem nov nahrbtnik za v hribe, visokogorje. uporaba bo bila za enodnevne ture, lahko tudi lažje dvodnevne, če ne bo potrebe po dodatni via ferrata opremi. Primer enodnevne ture bi bil Triglav ali morda kaj težjega, npr. jalovec, dvodneva bi npr bila Komna - Triglavska jezara - Kanjavec - Prehodavci - greben oz planinska pot Zelnarice in tičarici - Planina Blato. lahko tudi za lažjo zimsko turo npr. viševnik, torej bi rabil tudi za cepin.

sem med tema dvema: https://www.deuter.com/si-en/shop/backp... in https://eu.blackdiamondequipment.com/pr... ter morda tudi tale: https://kohla.at/en/track-23l/1100054-0...
pač zavedam se, da je verjetno edini BD primeren za dvodnevno turo, vendar pa to ni toliko pomembno, saj bom sam največkrat izvajal enodnevne pohode.

skratka, tukaj se ne morem odločiti. vsak ima prednosti in slabosti
1. Deuter ima edini zadrgo na zadnji strani po celoti in tako lažje dostopaš do zadev v nahrbrtniku. edini ima tudi na zadnji strani za nosit čelado, če dokupiš. na sprednji strani ima dve ročki za vponke od via ferrata kit. manjka mu pa na sprednji strani na pasu kakšen žep za robo spravit, kar je kar big deal zame.
2. Kohla je ok, deluje najbolj robusten oz. neuničljiv na zadnji strani, manjka mu pa pasšček za cepin in nima zadrge na celotni površini na zadnji strani.
3. BD mi najlepše stoji na hrbtu, najbolj prostoren, zunanji žepi so res veliki in raztegljivi. kar me skrbi je, ali bodo ti žepi zdržali, če ga nekoliko "podrsam" po skalah? plus manjka mu zadrga po celotni dolžini na zadnji strani.

zdaj imate kakšne ideje, mnenja, kaj je za vzeti ali je še kaj drugega na voljo da bi bilo pač res kupiš enkrat, jočeš enkrat.
še nekaj sem razmišljal, to je garancija. recimo, da se nekje nekaj uniči ne po moji. ok pošljem nazaj v trgovino kjer sem kupil, lepo in prav. in če mi v trgovini direkt zavrnejo reklamacijo, kaj potem? Deuter ima zastopnika v Sloveniji mislim? Vitaproshop? nisem siguren? idk. za ostala dva nisem siguren niti najmanj, ali imata kaj v sloveniji ali ne?
kot trejtje pa itak, ali je res vredno plačati 150€ za en nahrbrtnik? ne rečem, da ni vredno, ampak dandanes dobiš na spletu nahrbtnike npr. amazon ali aliexpress za pol cene z istimi zadevami, morda zdržijo nekoliko manj. ne vem no. sem imel izkušnje z kitajskimi zadevami mešane, ampak tudi med "vrhunskimi" znamkami, npr. Salomon sem bil večkrat razočaran.

torej mi lahko kaj svetujete? kakršnkoli nasvet prav pride, ker enostavno sam se ne morem odločiti kaj je za obdržati, da bo res zadeva služila.

hvala in lp.

koyotee ::

Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

fosil ::

Po mojem je vse kar si polinkal premalo za celodnevni izlet v visokogorje, kaj šele za več dni. Glej velikosti 30+.
Osnovna odločitev je ali ali hočeš nahrbtnik ki ima zadaj zračno mrežico, ali klasiko. Potem pa naprej.
Pa pojdi ga probat, ne ustreza vsako hrbtišče vsakemu.
Tako je!

Samael ::

Mimogrede, a ni Kohla nahrbtnik zelo, zelo majhen? 23 l ni niti prostornina običajnega šolskega nahrbtnika? (samo misel)

Par dni nazaj sem imel podobno zamisel in se odločil za dva različna, Osprey Nebula 32l za 97 eur (ki, sodeč po sledenju, prispe jutri) in pa The North Face - Groundwork 29l za 61 eur (ki naj bi bil na mojem naslovu do torka - za krajše pohode in urbano uporabo hkrati, zate ta najbrž ne pride v poštev).

Omenjam pa zato, ker se mi zdi, da bi Osprey Nebula znal imeti nekaj zadev, ki jih navajaš kot pomembne. Hrbtni del oz. zadnji prekat se odpre povsem od spodaj naokoli, ima stranske pasove in zadaj (na slikah se mogoče ne vidi najbolje) elastično mrežo, ki naj bi bila dovolj raztegljiva (več ti lahko povem, ko ga bom imel v rokah), da se vanjo lahko spravi alpinistična ali kolesarska čelada.
Zanimiv bi ti znal biti tudi The North Face - Recon (moška verzija, je rahlo večji), ki mi je bil z Osprey Nebulo v ožjem izboru in ki ima precej podobne rešitve kot omenjeni Osprey, pa sem se se odločil za slednjega.
En mojih kriterijev je bil, da nahrbtnik ni samo vreča z dnom, ampak hkrati tudi dober organizator, s prekati, žepi, ird... kjer bom točno vedel, kje imam kaj, brez da da bi ga vedno znova v celoti obrnil.

Osprey Nebula Vs North Face Recon

Po mojih izkušnjah je problem nekoliko cenejših aliexpressovih nahrbtnikov notranja podloga iz poliestra, ki se začne tudi pri zmerni uporabi v nekaj sezonah luščiti, poči. To ne pomeni, da nahrbtnik kar razpade, postaja pa hitreje vse manj zanesljiv, vse bolj premočljiv.
Nahrbtniki zgoraj omenjenih znamk so iz dražjega najlona, cordure, itd... aliexpressovi pa cenenega poliestra.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

History ::

@fosil. Mislim, da ni premalo no. prej sem imel nekaj let enega od Queche iz Decathlona, je bil cca20 litrov, pa sem dal noter vse za celodneven izlet. ja res ni bilo tako da sem šel na triglav, ker je zmanjkalo prostora za pas in samovarovalni komplet, tudi čelada je šla na tesno. sem pa noter dal vse za npr Zadnjica - Prehodavci - kanjavec - nazaj na Hribarice - Dolič - Zadnjica ali recimo Zadnjica - Kriški podi - Stenar - Križ - Kriški podi - Dolina (tukaj sem imel tudi čelado s seboj) in sem dal noter res vse, rezervno majico, nogavice, topel srednji sloj in nepremočljivo vetrovko, rezervne dolge hlače, 3L tekočine pa hrano, prvo pomoč, sončno kremo, zimsko kapo in rokavice, pa druge stvari brez katerih ne gre, in ne morem reči, da mi je zmanjkovalo prostora. za dvodnevne ture pa ja, ne pričakujem, da bom vse stlačil niti v tega BD ki ima 28l, torej bi bila zadeva ki jo imam sedaj od 40L mnogo bolj primerna. res primarno iščem za en dan, lahko srednje dolge ali dolge ture, tam cca 30km, odvisno kako nanese.
zdaj zračna mrežica proti klasiki? ne vem no. oboje ima prednosti in slabosti. zračna mrežica je dobra zadeva, dokler ne začne pihati ali zebsti, takrat moraš pač menjati majico, ker se potiš ne glede na to ali je zračen ali ne. pri klasiki pa zna biti, da se po celodnevnem pohodu ko se non stop potiš, enostavno "gre skozi" in bo zadeva od znotraj mokra, vsaj pri mojem decathlon zadevi je bilo tako, je pa res, da je to decathlon za cca40EUR in ne moreš pričakovati enake kvalitete kot npr. BD ali Deuter ali Osprey. drugače imam pa oba že doma, se moram samo še odločiti, kaj obdržati in kaj vrniti, zato pa sprašujem za kakšen dodatnen nasvet, kakšno pametno idejo, sploh npr. kako je z garancijo. Deuter preko amazona, BD pri 8a.si, kako bo z garancijo če se mi kaj "utrga" pa ne vem no.

@samael, kot sem že omenil, sem prej imel 20L zadevo pa se je dalo spraviti noter večino stvari. sem testiral tudi tega od 23l pa sem dal noter vse kar sem rabil, sicer s težavo, ampak je šlo no. drugače pa nisem navdušen nad zadevami brez te vrhnjega dela oz. kape nahrbtnika. to mora moja zadeva imeti, pri temu ne odstopam, verjetno ker sem tako navajen, ampak ja, to moram imeti. vseeno pa hvala za informacije o teh dveh nahrbtnikih. sam sicer sem bolj pristaš, da te velike zadeve spraviš v en večji, glavni žep, nato pa te manjše zadeve dobesedno "popredalčkaš" kamor se ti zdi najbolje. zato rabim tudi kapo na vrhu oz. eden izmed razlogov, da imam tam res nujne zadeve kot je naglavna svetilka, kapa in rokavice, sončna krema, itd.
kar se pa tiče Aliexpress zadev pa to, ja to sem slišal da zna bit problem s temi hrbrtišči, moj decathlon je imel ravno ta problem, zato ga želim menjati. zdaj pa res kolebam, ali se mi splača enkrat res dati 150EUR za neko "kvalitetno" zadevo in da je pole mir za nekaj časa ali pač res zavijem bodisi v decathlon, ali kar nemški amazon ali aliexpress, kupim nekaj tja do 50EUR in je mir za kakšno leto, dve. prejšnji iz decathlona je zdržal veliko časa, še zdaj je ok razen parih napak, pa sem za njega plačal 30 oz. 40EUR, zastonj kolikor mi je služil. tukaj je res, kakor koga poslušam. eni mi pravijo, da so te drage zadeve res predrage in za pol cene dobiš primerljivo zadevo, spet drugi zagovarjajo "kupi enkrat, zjoči se enkrat". sam imam različne izkušnje no, ne sicer z temi nahrbtniki, ampak z tekaškimi. Salomon, kateri se šteje top of the top med trail tekom, mi je 2x šel nazaj v popravilo oz. garancijo, in to model ADV skin12, prvič se je na bokih nekaj "odtisnilo" in zadeva se je začela "parati" oz. je "cvirn" žačel izpadati. po reklamaciji dobim novega, na prvem testu mi je šiv, kateri drži mehki bidon, da ne zdrsne v tisti žep, dobesedno eksplodiral, tako da je šel še isti dan nazaj na reklamacijo, po tem sem zaprosil za vračilo denarja. ampak tudi pri aliexpressu za 30EUR sem bil razočaran, vsak trening nekaj drugega narobe. Zdaj sem na UD mountain vest 6.0 in mi po enem letu služi precej dobro, nekaj malega se vidi obrabe vendar me ne moti, da je tam, je z mano naredil že veliko Km in višinskih metrov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: History ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup pohodniškega nahrbtnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5411984 (131) pegasus
»

Kateri taktični nahrbnik kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
151183 (328) FireSnake
»

Potovalni nahrbtniki "kabinske" velikosti

Oddelek: Šport
3217797 (4646) Steinkauz
»

Nakup nahrbtnika za prenosnik