» »

okvara na matični plošči - Mele 3 mini

okvara na matični plošči - Mele 3 mini

Kuhan_Vinček ::

Pozdrav vsem,

na mini računalniku Mele 3 mini (povezava do proizvajalca) sem doživel okvaro.

Računalnik se namreč ne zažene več.

Ob ogledu matične plošče sem opazil, da so terminali WiFi čipa, kjer se pripnejo kabli od WiFi anten, korodirani.
 matična plošča - korozija na WiFi čipu

Kljub makeshift čiščenju z 90% alkoholom ter uspešni namestitvi 1 od WiFi konektorjev, se računalnik še vedno ne zažene.

Ima kdo katero idejo kako spraviti računalnik nazaj v delujoče stanje?
Bodisi katere komponente na matični plošči bi bilo smiselno preveriti, bodisi na kateri servis bi se bilo dobro obrniti za popravilo?

Je imel kdo že podobno situacijo s korozijo na WiFi čipu - ker osebno me tole bega?
Računalnik namreč ni bil nikoli v stiku z vodo ali v vlažnem okolju.
Prav tako je korozija prizadela izključno terminale na WiFi čipu.

Hvala v naprej za pomoč!
Jure

bbbbbb2024 ::

Kuhan_Vinček je izjavil:

Pozdrav vsem,

na mini računalniku Mele 3 mini (povezava do proizvajalca) sem doživel okvaro.

Računalnik se namreč ne zažene več.

Ob ogledu matične plošče sem opazil, da so terminali WiFi čipa, kjer se pripnejo kabli od WiFi anten, korodirani.

Kljub makeshift čiščenju z 90% alkoholom ter uspešni namestitvi 1 od WiFi konektorjev, se računalnik še vedno ne zažene.

Ima kdo katero idejo kako spraviti računalnik nazaj v delujoče stanje?
Bodisi katere komponente na matični plošči bi bilo smiselno preveriti, bodisi na kateri servis bi se bilo dobro obrniti za popravilo?

Je imel kdo že podobno situacijo s korozijo na WiFi čipu - ker osebno me tole bega?
Računalnik namreč ni bil nikoli v stiku z vodo ali v vlažnem okolju.
Prav tako je korozija prizadela izključno terminale na WiFi čipu.

Hvala v naprej za pomoč!
Jure

V LJ imaš en servis za popravilo motherboardov, če še delajo. Vendar, glede na ceno računalnika, ne vem če se ti bo to sploh izplačalo. Zapovrh ti bodo rekli, da ne dajo garancije, popravilo pa boš moral vseeno plačati.
Kar je zelo problematično tukaj, je korozija.

To vse kaže na zelo slabo izdelavo. Motherboard bi moral biti svetleč, oz. prevlečen z eno emulzijo, ki deluje protipožarno in hkrati varuje pred korozijo. Tudi za 10 let bi se moralo še tole malo svetiti.
Če je barva mat, to pomeni, da motherboard sploh ni prevlečen z emulzijo.

Če se ti korozija pojavi samo na enem delu motheroboarda, je zelo verjetno, da so z motherboardom delali manualno, brez rokavic. Korozija se je verjetno že naredila, ko si ti to dobil v roke. Praviloma dajo notri silica-gel vrečke, ampak če ne dajo ali dajo premalo, se roba pogosto pokvari. Videl sem že opremo, ki je bila in plesniva in korodirana, ko je prišla v Evropo.

Recimo IBM strežniki, z letnico izdelave 2014, torej stari 11 let, se motherboard sveti kot ogledalo in niti trohice korozije.

Moje mnenje je, da kupi drugo opremo, drugega proizvajalca. Ker rešuješ problem, ki se ga v osnovi ne da rešiti. Korozija v elektroniki je tudi sicer eden največjih problemov.

Hipotetično je to bila samo ena serija slaba ali so pozabili prevleči elektroniko z emulzijo ali pa jim je zmanjkalo emulzije. Ampak, če sem odkrit, kupi opremo ne vem, renomiranega proizvajalca, oni imajo QC, da jim take stvari ne bodo ušle skozi.

Korozija je tudi ena najhujših stvari, kar je za reklamirati, od miške do motherboarda. Ker ko tehnik razdre opremo, vidi korozijo, ter te obtoži, da si polil opremo z vodo. V realnosti bi morala oprema imeti kontrolne točke, če je bila v 100% vlagi. Ampak, če sem odkrit, to Kitajci nimajo več, IBM/Lenovo še ima. To je realnost kitajske krame.

Zgodovina sprememb…

Caracas ::

Lenovo je Kitajec...

RookY ::

Najprej probaj izklopiti bios baterijo za par minut, da vidiš če je samo bios zmrznil.
Juhu juhu spet bom bruhu

Telbanc ::

Odklopi konektorje wi-fi in spucaj u nulo. Vatirana palčka namočena v wd-40. Pol to ščisti z špiritom in poskusi zalaufat. Brez da priklopiš une kontakte.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

srus ::

Wi-fi, rjast ali ne, nima veze z neuspešnim zagonom. Verjetno je nekaj narobe z napajanjem, preveri, do kam ti pride napajalna napetost, mogoče je samo kakšen mosfet crknil.

zajtam123 ::

Jaz priporočam www.dmt-servis.si

Ampak mislim, da so trenutno na dopustu.

srus je izjavil:

Wi-fi, rjast ali ne, nima veze z neuspešnim zagonom. Verjetno je nekaj narobe z napajanjem, preveri, do kam ti pride napajalna napetost, mogoče je samo kakšen mosfet crknil.

Če je na plati kaj v stiku, ne bo zalaufala.

d4vid ::

Wifi antene kot take nimajo veze s samim zagonom. Če so v kratkem stiku, pač ne bodo lovile wifi omrežji, kaj drugega pa ne bo. Zaradi tega bi moral vseeno prižgat.

OP: če ne uspeš popravit računalnika, sem ga pripravljen za neko simbolično ceno odkupit.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Kuhan_Vinček ::

d4vid je izjavil:

Wifi antene kot take nimajo veze s samim zagonom. Če so v kratkem stiku, pač ne bodo lovile wifi omrežji, kaj drugega pa ne bo. Zaradi tega bi moral vseeno prižgat.

OP: če ne uspeš popravit računalnika, sem ga pripravljen za neko simbolično ceno odkupit.

Zakaj bi želel odkupiti računalnik, če mi ga ne bo uspelo popraviti? Če ga znaš popraviti ti, mi sporoči ceno in urediva.

d4vid ::

Nisem servis, niti ne vem ali bi ga uspel popraviti. Malo se učim diagnosticirat/popravljati take stvari, zato sem rekel da odkupim. Za druge pa ne popravljam.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

bbbbbb2024 ::

Caracas je izjavil:

Lenovo je Kitajec...

Je, ja. Saj so slabši od IBMa, če si to hotel slišati. IBM je imel dva tipa hladilnikov za Xeone, Lenovo ima tri, dodal je še enega švohtnejšega. IBM je imel tri načine nadgradnje firmvera, Lenovo je to zrezal na en sam, offline način. Kabla dobiš samo še dva zraven. Napajalna. Ostalo je za kupiti.

No, serverji vendarle dobro držijo. Noben ni korodiral.

d4vid je izjavil:

Lepo prosim, če se neumnosti ne piše na forum.

frenky119 ::

Kuhan_Vinček je izjavil:

d4vid je izjavil:

Zakaj bi želel odkupiti računalnik, če mi ga ne bo uspelo popraviti? Če ga znaš popraviti ti, mi sporoči ceno in urediva.

Zelo dober mojster za takšne zadeve. Pa še drag ni. https://www.cadez-ing.si/

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čudno obnašanje wifi-ja

Oddelek: Omrežja in internet
11987 (482) BlaY0
»

Varnost 4g routerjev

Oddelek: Omrežja in internet
161400 (882) BlaY0