» »

Čudno obnašanje wifi-ja

Čudno obnašanje wifi-ja

sparaj ::

Na kratko: wifi v stanovanju ima čudno lastnost - vedno potrebuje kakšnih 5-10 sekund, da začne delati, potem pa dela normalno hitro. Kot da potrebujte nekaj trenutkov, da "zaštarta".

Ozadje: uporabljam T2 internet s hitrostjo 100/10 Mb/s (optika do stanovanja), uporabljam router (D-Link AC1200 DIR842). Namizni PC in laptop imam na mrežni kabel iz routerja, tam deluje vse normalno (visoke hitrosti, hitri odzivi, takojšnje delovanje). Imam pa v stanovanju wifi, ki je v navadni in 5G obliki (iz istega routerja). Pri obeh imam enako težavo. Ta je prisotna povsod - odpiranje strani, ogled youtube posnetkov...Vedno traja nekih 5-10 sekund, kjer se ne dogaja nič (telefon/laptop/tablica, povsod enako). Naprava izgleda kot da nalaga stran/posnetek, vendar se nič ne dogaja. Tudi download hitrosti so v tistih trenutkih 0 KB/s. Po nekaj časa pa začne delati normalno, z hitrostmi čez 10 MB/s.

Preden predlagate očitno...Ni specifična naprava (to se dogaja na vseh laptopih, telefonih, tablicah). Ni kakšna ovira v stanovanju (to se dogaja tako v oddaljeni sobi, kot točno zraven routerja). Sem tudi kupil acess point (TP-link TL-WA801N), ga povezal z routerjem), in tam se je dogajalo enako. Testiral sem tudi starejši router (TP-link TL-WR841N od staršev), kjer pa se to ni dogajalo (je pa dokaj zastarel in počasen - dosega zelo nizke hitrosti).

Kaj lahko privede do takšnega obnašanja wifi-ja? Kako to popravim? Razen da investiram v router za 50€+.

Hvala za vse nasvete. Za dodatne informacije pišite, se bom potrudil da izbrskam potrebno.

Nikonja ::

Predvidevam da novega firmwarea ni, tko da ti ostane samo še opcija na narediš hard reset ruterja in na novo nastaviš vse. Poglej še če je kakšna power saving opcija, ali zamenjaj kanal, band...
Al pa, če imaš cajta, dej gor Open WRT
https://openwrt.org/toh/d-link/dir-842

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nikonja ()

V-i-p ::

Mogoče se ti bo zdelo smešno, pa vseeno: daj za hec testiraj z odprtim wifi omrežjem (odstrani WPA/WPA2) pa nastavi drugo ime omrežja.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

BlaY0 ::

Varianta je, da ti na WiFi interfejsu ne dela IPv6, browser pa primarno še vedno sprašuje DNS za IPv6 destinacije. Torej ti hočeš na www.something.com, DNS vrne AAAA record po defaultu, se pravi IPv6 naslov, nakar browser poizkuša vzpostavitit povezavo na ta IP in jasno ne more, po parih sekundah browser naredi "retrain" (ker je kao pameten) in zahteva še IPv4 naslov (A record). Od tu dalje zadeva začne delat.

Da preveriš če je to res to, lahko odsrfaš na nek sajt za katerega 100% veš, da nima IPv6 naslova.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Hvala vsem za odgovore. Težava je, ker ne morem dostopati do routerjeve strani z nastavitvami. Ja, sem šel skozi vse običajne google rešitve, poiskal gateway address z ipconfig, poskusil z naslovom na spodnji strani routerja, izklapljal IPv& v omrežnih nastavitvah, nikakor ne morem dostopati do strani. Napiše mi da stran ne obstaja, kot da bi vpisoval napačen IP. Vem, da je enostavna rešitev hard reset modema, vendar tega nočem storiti ker je internet pisan pod najemodajalca stanovanja, ki pa ga ni v Sloveniji in niti nimam njegovih podatkov za kontakt T2. Imate kakšen nasvet kako dostopiti do routerja, da lahko nastavljam vaše predloge?

GupeM ::

Najlažje tako, da kontaktiraš najemodajalca, če ti lahko kakorkoli pomaga.

Mi pa sicer zadeva izgleda, kot da se ti DNS requesti počasi resolvajo. Kaj dobiš in koliko časa traja, če v command line vpišeš "nslookup google.com" brez narekovajev?

Sicer mi je čudno, da bi preko kabla to lepo delalo, preko WiFi pa ne.

Edit: Namesto google.com lahko uporabiš kakšno drugo domeno, ki je sicer ne obiskuješ (redno). Recimo gov.si (spletna stran državne uprave) verjetno že nekaj časa nisi obiskal :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Prvo moram omeniti, da sem s kablom povezan na modem (tja kjer se direktno priklopi optični kabel), wifi pa je na routerju, ki je takoj naprej od modemoma (povezan z mrežnim kablom). Morda je že to vzrok, da na kabel dela kot mora.
Drugo, sem bil v kontaktu s T2 - smo izklopili IPv6 ter na routerju izvedli factory reset. Nič ni pomagalo, nekatere strani še vedno delajo počasi (youtube, vredd.it ter gfycat.com linki na redditu...)

Naj še dodam, da se mi sedaj zdi, da pa je morda ta problem (zastajanje pred nalaganjem nekaterih strani) samo na mojem android telefonu. Xiaomi 11T Pro. Nevem zakaj bi do tega prišlo, na ostalih wifi-jih dela kot bi moralo. Na ostalih napravah (laptop in telefoni) dela vse kot mora.

Opravičujem se za slabo diagnostiko in hvala za pomoč.

Če se še komu kaj svita glede težave s telefonom, pa sem vesel vseh predlogov :)

A si poskusil to kar sem svetoval? Najdi IPv4-only naslov in poskusi do njega dostopati prek WiFi-ja (lahko tudi v browserju začasno izklopiš IPv6 DNS resolving). Če bo prisotna enaka težava, potem to ni DNS-IPv6 problem.

Drugače pa WiFi je itak zadeva, ki že po definicije 99% ne dela. Se spomnim recimo banalnega problema... vedno ko je tip stisnil "send" v Outlook-u, mu je WiFi dol vrglo.

Tudi sam imam občasno probleme, ko določen klient kar naenkrat ne more več komunicirati prek WiFi-ja med tem ko ostali še vedno lahko. To se zgodi enkrat na par mesecev in restart hostapd daemona na routerju reši zadevo zato se sploh ne obremenjujem več s tem.

sparaj je izjavil:

Prvo moram omeniti, da sem s kablom povezan na modem (tja kjer se direktno priklopi optični kabel), wifi pa je na routerju, ki je takoj naprej od modemoma (povezan z mrežnim kablom).

Kot rečeno, to mi diši na situacijo kjer modem podpira oziroma ima vklopljeno IPv6 funkcionalnost, tvoj router pa ne. A si pogledal ko se priklopiš prek WiFi ali klient dobi IPv6 naslov?

Kar praviš glede Xiaomi... možno je da imaš tam vklopljen kakšen active anti-virus/firewall ali kaj podobnega in ti vsak "download" katerekoli vsebine najprej poskenira preden ti jo prikaže, ali pa obvesti kitajsko obveščevalno službo kaj počneš in oni potem ročno odobrijo ali ti bo telefon vsebino prikazal ali ne :P

Še eno vprašanje... katera naprava ti servira DHCP če se priklapljaš na WiFi od routerja ter od katere naprave klient dobi DNS strežnike? Ali če drugače vprašam... a imaš router na modem priklopljen z WAN ali LAN portom oziroma a se router dejansko obnaša kot router ali ga uporabljaš samo kot dodaten switch z WiFi v bridge-u?

BlaY0 uf to pa mislim da je vse pretežko zame. Poleg tega, te stvari ki jih omenjaš bi moral izvesti na androidu, kar je še veliko težje. Veliko stvari ki si jih omenil tudi ne razumem.
Vseeno hvala za vso pomoč. Za zdaj bom poskusil z hard resetom telefona in upal da bo delalo to. Sliši se kot zelo specifična zadeva, ki bi mi vzela veliko časa da jo rešim.

Potem pa vsaj povej kakšen IP dobi računalnik, če je povezan direktno (žično) na modem ter kakšnega, ko se poveže prek WiFi na tvoj router.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ne dela internet

Oddelek: Pomoč in nasveti
405258 (3664) seba-beba
»

Innbox F50 -> Mikrotik in IPv6

Oddelek: Omrežja in internet
417411 (5159) XS!D3
»