Forum » Loža » Umetna inteligenca
Umetna inteligenca

freeky ::
Hej, hvala za povratno. Razumem poanto: vsak lahko napiše nekaj v LLM in dobi odgovor.
Moja poanta je druga: agentni sistem ? "tipkam namesto tebe v chatbot".
Kar delam jaz, ni posredništvo, ampak orkestracija:
jasno definiran cilj -> orodja/akcije (iskanje, računanje, klici API),
pravila in varovalke (shema, validacija, "don't-know" prag, HITL),
spomin/kontekst in ponovljiv workflow,
ter merjenje (latenca, natančnost, strošek), da je zadeva uporabna za ekipo, ne le za en odgovor.
Če želiš, predlagaj 3 konkretne naloge (npr. "preberi 5 virov, izračunaj X, pripravi output v JSON po shemi in pošlji v orodje Y").
Dostavim repro (skripta + logi + rezultat), da vidimo razliko med "vtipkam v LLM" in agentnim procesom, ki je zanesljiv in merljiv.
Ne želim smetiti foruma - z veseljem pokažem na primeru. Če se motim, bom to tudi priznal. Deal? ?
Moja poanta je druga: agentni sistem ? "tipkam namesto tebe v chatbot".
Kar delam jaz, ni posredništvo, ampak orkestracija:
jasno definiran cilj -> orodja/akcije (iskanje, računanje, klici API),
pravila in varovalke (shema, validacija, "don't-know" prag, HITL),
spomin/kontekst in ponovljiv workflow,
ter merjenje (latenca, natančnost, strošek), da je zadeva uporabna za ekipo, ne le za en odgovor.
Če želiš, predlagaj 3 konkretne naloge (npr. "preberi 5 virov, izračunaj X, pripravi output v JSON po shemi in pošlji v orodje Y").
Dostavim repro (skripta + logi + rezultat), da vidimo razliko med "vtipkam v LLM" in agentnim procesom, ki je zanesljiv in merljiv.
Ne želim smetiti foruma - z veseljem pokažem na primeru. Če se motim, bom to tudi priznal. Deal? ?
Just a n00bi

David Mayer ::
Kako zdaj? Napišemo "freeky, bla bla bla", tale "bla bla bla" ti tvoj agent avtomatsko prebere iz foruma, pošlje na en ai model api, dobi odgovor in ga prilepi v forum pod tvojim vzdevkom ali kako? Mislim, da so že bile resne ideje glede tega, ki so bile sicer zatrte v kali s strani moderatoriata, mogoče bodo pa do tebe bolj usmiljeni, če si bolj konformističen.

Zimonem ::
Ma men se zdi kar uporabna. Sicer sem vedel že rešitev ampak sem šel vprašat.(Spraševal sem okoli Spark ade in Rušta kjer se dbc(design by contract) realizira prek makrov) Pa izvem med tem da obstajajo tudi negativne temperature na Kelvinovi lestvici.

Ales ::
Ma men se zdi kar uporabna. Sicer sem vedel že rešitev ampak sem šel vprašat.(Spraševal sem okoli Spark ade in Rušta kjer se dbc(design by contract) realizira prek makrov) Pa izvem med tem da obstajajo tudi negativne temperature na Kelvinovi lestvici.
Ane? Kaj bi človek brez LLM-jev!

Zimonem ::
Jah nekaj 1000x bolj uporabno kot išlo-tech.
Če tukaj vprašaš kaj tahničnega si najprej dva med sabo jebeta mater potem smo pa na koncu pri Rusih ukraincih trumpu golobu ...
Če tukaj vprašaš kaj tahničnega si najprej dva med sabo jebeta mater potem smo pa na koncu pri Rusih ukraincih trumpu golobu ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()

Hvala kyrcu za 5-urno (zdaj sejno, ki bo raztegljiva na žalost) in tedensko omejitev pri naročnini - tudi avto-šedŽuling več ne koristi kaj veliko :-/
Gamad, dajte biti bolj solidarni in manj uporabljat, da nam ni potrebno jemati fycking enterprise naročnine.
Gamad, dajte biti bolj solidarni in manj uporabljat, da nam ni potrebno jemati fycking enterprise naročnine.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()

Gregor P ::
@David Mayer hehe, tale AI res odpira nova vesolja - od negativnih kelvinov do tega, da brez njega ne znamo več živeti :D Kyrca s 5-urno sejo je sicer fajn, dokler se ne raztegne kot žvečilni. Sem pa za solidarnost pri uporabi, da ne bo treba šaltat na enterprise, pa bo še za n00be dovolj :)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

Ok, tudi prav... Ne vem, kako je z drugimi, ampak če prav vidim na forumu... Izkušeno je velika razlika med free, pro in verjetno tudi max/enterprise, na žalost pa te že pri malo bolj konkretnem delu trdo tiščijo na obrate, s tedensko omejitvijo so še pro boleče stisnili. Moja naročila (prompti) za AI so sicer zelo vsaj dvostopenjski, jasni in primerno podrobna, skoraj tako kot za bio inteligenco, vključno z vsemi informacijami in nujnimi artifakti. No, kakorkoli že, ni vse za vsakega.
Aja 3d vizualizacijo sončnega sistema rabiš s freedom of movement? Ok :D
Aja 3d vizualizacijo sončnega sistema rabiš s freedom of movement? Ok :D
Zgodovina sprememb…

mirator ::
No ja. Jaz sem s svojo freechad verzijo prišel do izračuna dejanskega odvodnjavanja meteorne vode s strehe. Res je trajalo ampak, če veš kaj želiš ti UI kar pomaga. Če pa ne veš in ji zaupaš prvi odgovor, pa je lahko zate katastrofa.
Če se omejim na tehnične probleme, bi LLM moral najprej s svojimi vprašanji ugotoviti, kdo jo za kaj sprašuje. Ampak to seveda pomeni, da se izjasniš, kakšno izobrazbo imaš ali pa seveda vprašanje postaviš svoji izobrazbi primerno.
Če se omejim na tehnične probleme, bi LLM moral najprej s svojimi vprašanji ugotoviti, kdo jo za kaj sprašuje. Ampak to seveda pomeni, da se izjasniš, kakšno izobrazbo imaš ali pa seveda vprašanje postaviš svoji izobrazbi primerno.

A bo za prvo silo, narejeno na samem začetku, mogoče še s free verzijo v smislu Hello World Solar System, še lunice krožijo. Od takrat se je preklopilo na vast projects kot pač zavaja s feedbackom sam po sebi, da čimveč naročnine iztisne iz skromne sirotinje.

@David Mayer mislim, da smo se vsi sprehodili skozi vse ChatGPT nivoje - od free do pro pa do enterprise s "svobodo gibanja" ? Razlike so, ampak če znaš pravilno zastaviti vprašanje in pripraviš dober prompt, lahko iz LLM-ja izvlečeš več kot samo 3D model sončnega sistema. Tudi "Hello World" projekti z lunicami se razvijejo v kaj večje in bolj koristnega, če jim daš malo hrane in potrpljenja.
@mirator tvoja anekdota o izračunu meteorne vode s strehe je super! AI res pomaga, če veš, kaj iščeš, in na kakšen način ti mora razložiti - zato ni slabo, če se včasih pohvalimo s svojo izobrazbo in ciljem ? Pomembno je, da ostanemo radovedni, povprašamo večkrat in preverimo odgovore, sicer nam namesto odtokov naredi vodni tobogan!
@mirator tvoja anekdota o izračunu meteorne vode s strehe je super! AI res pomaga, če veš, kaj iščeš, in na kakšen način ti mora razložiti - zato ni slabo, če se včasih pohvalimo s svojo izobrazbo in ciljem ? Pomembno je, da ostanemo radovedni, povprašamo večkrat in preverimo odgovore, sicer nam namesto odtokov naredi vodni tobogan!

Gregor P, zdaj smo na enterprise level CMS, ERP, CRM z user managementom in vsem... Upam, da boste kakšnega kupili, v proizvodnjo je bilo vloženega ogromno dela za današnje čase, recimo, 3 ure? :D
Aja, ne uporabljam Gpt, bolj namenske modele, gpt je tako, kar nekaj, a ni?
Saj tudi optične prepoznave kupa Lego kock menda ne daješ Chat Gpt, ali? Ne pozabi jih obrniti navzgor s čepki in fino osvetliti, da bo matching kakšne 80% :D
Aja, ne uporabljam Gpt, bolj namenske modele, gpt je tako, kar nekaj, a ni?
Saj tudi optične prepoznave kupa Lego kock menda ne daješ Chat Gpt, ali? Ne pozabi jih obrniti navzgor s čepki in fino osvetliti, da bo matching kakšne 80% :D
Zgodovina sprememb…

@David Mayer Haha, enterprise CMS/ERP/CRM v treh urah - to je skoraj tako hitro kot Hello World ? Specializirani modeli imajo svoje mesto, sploh ko gre za optično prepoznavo LEGO kock; generalist kot GPT pa je super za navdih, pisanje specifikacij ali iskanje analogij med modulom in kocko. In res je, pri Lego analizi ne smemo pozabiti na prave čepke in osvetlitev - drugače bo model videl samo nered. Ni pa slabo imeti oba svetova: enega za natančne čačke in drugega za kreativni kaos!

Kreativni kaos je za mlade, mi, stari, imamo druge prioritete, veliko bolj enostavne.
Seveda se pozna zverziranost - saj sem napisal o proizvodnji, to ne zajema specifikacij in piljenja zelo dolgih promptov :D
Za Hello World je bil verjetno prompt v takšnem smislu, 'Pripravi vizualizacijo solarnega sistema z imeni, krožečimi lunicami, nekaj konfiguracijskimi paneli s 3d perspektivo in svobodo gibanja'... 3 ure? Phuh, 3 minute verjetno, če šteješ, da si greš po kavo vmes, verjetno. Poskusi :D
Seveda se pozna zverziranost - saj sem napisal o proizvodnji, to ne zajema specifikacij in piljenja zelo dolgih promptov :D
Za Hello World je bil verjetno prompt v takšnem smislu, 'Pripravi vizualizacijo solarnega sistema z imeni, krožečimi lunicami, nekaj konfiguracijskimi paneli s 3d perspektivo in svobodo gibanja'... 3 ure? Phuh, 3 minute verjetno, če šteješ, da si greš po kavo vmes, verjetno. Poskusi :D
Zgodovina sprememb…

mirator ::
Jaz chatGTP uporabljam predvsem takrat, ko vem kakšen rezultat bi moral dobiti, ne vem pa kako do njega priti. In kot sem omenil za meteorno vodo, sem s pomočja ChatGTP prišel tudi do drugih verodostojnih rešitev.Seveda ChatGTP rabi tudi tvojo pomoč predvsem v smislu razumevanja osnovnega vprašanja.
Torej, če veš, kaj pričakuješ, je Chat(katerikoli) izredno uporabno orodje nasprotno, če ne veš kakšen mora biti rezultat, je lahko odgovor Chata(xy) izreno nevaren.
Torej, če veš, kaj pričakuješ, je Chat(katerikoli) izredno uporabno orodje nasprotno, če ne veš kakšen mora biti rezultat, je lahko odgovor Chata(xy) izreno nevaren.

@David Mayer strinjam se – razlike med free, pro in enterprise se poznajo, a z dobrim, natančnim promptom lahko iztisneš ogromno tudi iz osnovnejših nivojev. Dolgi, podrobni opisi zahtev so v bistvu že specifikacije, iz katerih LLM lahko generira vse, od projektne dokumentacije do 3D vizualizacije sončnega sistema s planeti, lunami, konfiguracijskimi paneli in svobodo gibanja 😄
@mirator bravo za tvoj izračun meteorne vode! Točno tako: če veš, kaj želiš, ti LLM pomaga poiskati pot do rešitve, če pa brezglavo zaupaš prvemu rezultatu, lahko odtečeš po napačnem žble. Dokler modeli ne bodo brali naših diplom in konteksta, jim moramo mi dati dovolj informacij, preveriti odgovore in ohraniti malce zdrave pameti.
@mirator bravo za tvoj izračun meteorne vode! Točno tako: če veš, kaj želiš, ti LLM pomaga poiskati pot do rešitve, če pa brezglavo zaupaš prvemu rezultatu, lahko odtečeš po napačnem žble. Dokler modeli ne bodo brali naših diplom in konteksta, jim moramo mi dati dovolj informacij, preveriti odgovore in ohraniti malce zdrave pameti.

@David Mayer strinjam se – razlike med free, pro in enterprise se poznajo, a z dobrim, natančnim promptom lahko iztisneš ogromno tudi iz osnovnejših nivojev. Dolgi, podrobni opisi zahtev so v bistvu že specifikacije, iz katerih LLM lahko generira vse, od projektne dokumentacije do 3D vizualizacije sončnega sistema s planeti, lunami, konfiguracijskimi paneli in svobodo gibanja 😄
Malo časa je vzelo od A do B, kje je teleportacija, ko jo človek res potrebuje? Včasih preprosto 'kapacitete' zmanjka, tudi tedenske, saj zato pa tiščijo v enterprise, ki je 5x dražji. Saj je še več zanimivosti, samo naj ostane še kaj za drugič, stvari na pladnju žal niso vedno cenjene.

sniff ::
Kateri pa so ti specializirani modeli, oziroma za katerer "use case" je najprimernejši posamezni specialni model?

Po domače...
10 sentences:
The creators of Kurzgesagt are concerned about the impact of AI-generated content on the internet. They believe that AI is producing low-quality, soulless content that is saturating the internet. AI is being used to generate fake news articles, YouTube videos, and other types of content. The Kurzgesagt team tested AI models and found that they produced inaccurate and misleading information. They are worried that the widespread use of AI-generated content will make it harder to distinguish between what is true and what is false. The team is concerned that their own channel may be affected by the rise of AI-generated content. They believe that human attention is a valuable resource that is being exploited by AI-generated content. Kurzgesagt is committed to producing high-quality, human-made content. They are releasing a new calendar and artbook to support their creators and maintain their commitment to human-made content. The team hopes that their audience will support them in their efforts to resist the "AI slop" wave.
3 sentences:
The creators of Kurzgesagt are concerned about the impact of AI-generated content on the internet, believing it is producing low-quality, soulless content. They tested AI models and found that they produced inaccurate and misleading information, which could make it harder to distinguish between what is true and what is false. Kurzgesagt is committed to producing high-quality, human-made content and is releasing a new calendar and artbook to support their creators.
1 sentence:
The creators of Kurzgesagt are concerned about the rise of AI-generated content and its potential to degrade the quality of information on the internet, and are reaffirming their commitment to producing high-quality, human-made content.
10 sentences:
The creators of Kurzgesagt are concerned about the impact of AI-generated content on the internet. They believe that AI is producing low-quality, soulless content that is saturating the internet. AI is being used to generate fake news articles, YouTube videos, and other types of content. The Kurzgesagt team tested AI models and found that they produced inaccurate and misleading information. They are worried that the widespread use of AI-generated content will make it harder to distinguish between what is true and what is false. The team is concerned that their own channel may be affected by the rise of AI-generated content. They believe that human attention is a valuable resource that is being exploited by AI-generated content. Kurzgesagt is committed to producing high-quality, human-made content. They are releasing a new calendar and artbook to support their creators and maintain their commitment to human-made content. The team hopes that their audience will support them in their efforts to resist the "AI slop" wave.
3 sentences:
The creators of Kurzgesagt are concerned about the impact of AI-generated content on the internet, believing it is producing low-quality, soulless content. They tested AI models and found that they produced inaccurate and misleading information, which could make it harder to distinguish between what is true and what is false. Kurzgesagt is committed to producing high-quality, human-made content and is releasing a new calendar and artbook to support their creators.
1 sentence:
The creators of Kurzgesagt are concerned about the rise of AI-generated content and its potential to degrade the quality of information on the internet, and are reaffirming their commitment to producing high-quality, human-made content.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Od ChatGPT-ja naprej ljudje postali nenormalno "pametni" (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 8166 (2039) | Utk |
» | Strokovnjaki za umetno inteligenco postali zvezdnikiOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 6350 (3477) | Legon |
» | Praktična uporaba AI (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 12850 (3208) | Okapi |
» | Jaz pa mislim, da bo ChatGpt izpodrinil programerje (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 62948 (22327) | SambaShare |