Forum » Elektrotehnika in elektronika » Ozemljitev in FID
Ozemljitev in FID

Stewie90 ::
Pozdravljeni!
Sprašujem, če mi zna kdo pomagati preden grem do električarja.
Pred kratkim sem kupil hišo, ki je imela že vso napeljavo urejeno. Sedaj ko urejam notranjost sem naletel na eno težavo, ki je ne razumem.
Med vezavo luči sem želel skrajšati kable - kljub izklopljeni varovalki mi je, ko sem skrajšal ozemljitev, vrglo ven FID.
Enako se mi je potem zgodilo krajšanju kabla za ozemljitev, ki je vezana na drugo varovalko. Vsakič ko se dotaknem kabla za ozemljitev z nekim prevodnikom vrže ven FID.
Kaj bi lahko bil razlog?
Hvala za pomoč!
Pred kratkim sem kupil hišo, ki je imela že vso napeljavo urejeno. Sedaj ko urejam notranjost sem naletel na eno težavo, ki je ne razumem.
Med vezavo luči sem želel skrajšati kable - kljub izklopljeni varovalki mi je, ko sem skrajšal ozemljitev, vrglo ven FID.
Enako se mi je potem zgodilo krajšanju kabla za ozemljitev, ki je vezana na drugo varovalko. Vsakič ko se dotaknem kabla za ozemljitev z nekim prevodnikom vrže ven FID.
Kaj bi lahko bil razlog?
Hvala za pomoč!

telexdell ::
Pozdravljeni!
...Enako se mi je potem zgodilo krajšanju kabla za ozemljitev, ki je vezana na drugo varovalko. Vsakič ko se dotaknem kabla za ozemljitev z nekim prevodnikom vrže ven FID...
Iz zapisanega sledita dve možnosti:
1. izklopil si varovalko in nato preščipnil kabel, da bi ga skrajšal
2. imaš tri žile- črno, modro in rumeno/zeleno. Če se z roko dotakneš rumeno/zelene vrže ven FID
Če je pravilna prva možnost- da ob stiku modrega in zeleno/rumenega vodnika vrže ven FID je povsem pravilno delovanje elektro instalacije in znak, da je dobra ozemljtev. Da se izpadu FID-a izogneš najprej snami izolacijo na kablu in nato ščipaj vsako žilo posebej.
Če je pravilna druga možnost takoj prenehaj z deli na instalciji in pokliči nekoga, kateri ti bo izvedel meritve na instalaciji in ugotovil vzrok nevarnega stanja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

fujtajksel ::
> kljub izklopljeni varovalki mi je, ko sem skrajšal ozemljitev, vrglo ven FID.
Izklopljena varovalka prekine fazo. Zato najbrž ne vpliva na to kaj se dogaja ko se dotikaš ozemljitve.
Če nekaj vrže ven ko ščiplješ kabel ozemljitve, najbrž pomeni, da ti ko si se dotaknil žice nisi bil na potencialu ozemljitve, kar zna bit problem. Poskusi z voltmetrom pomerit napetost med ozemljitveno žico, ki si jo rezal, in raznimi točkami kjer je kovina po prostoru in naj bi bile na potencialu zemlje. Oz pokliči usposobljenega električarja.
Normalno je da vrže ven če pride do stika med nulo in zemljo. Če gre za starejšo hišo moraš najprej ugotovit po katerem standardu naj bi bilo narejeno, ker so se predpisi s časom spreminjali.
https://www.elektronik.si/phpBB2/viewto...
Izklopljena varovalka prekine fazo. Zato najbrž ne vpliva na to kaj se dogaja ko se dotikaš ozemljitve.
Če nekaj vrže ven ko ščiplješ kabel ozemljitve, najbrž pomeni, da ti ko si se dotaknil žice nisi bil na potencialu ozemljitve, kar zna bit problem. Poskusi z voltmetrom pomerit napetost med ozemljitveno žico, ki si jo rezal, in raznimi točkami kjer je kovina po prostoru in naj bi bile na potencialu zemlje. Oz pokliči usposobljenega električarja.
Normalno je da vrže ven če pride do stika med nulo in zemljo. Če gre za starejšo hišo moraš najprej ugotovit po katerem standardu naj bi bilo narejeno, ker so se predpisi s časom spreminjali.
https://www.elektronik.si/phpBB2/viewto...

mirator ::
Če sem prav razumel, je FID izklopil ob dotiku rumeno-zelenega vodnika? V tem primeru vidim dve možnosti:
1. malo verjetno, vendar možno. Električar je v razdelilniku naredil delitev nule in zaščitne zbiralnice za FID stikalom,
2. bolj verjetno, da sta modri in rumeno-zeleni vodnik med sabo zamenjana.
1. malo verjetno, vendar možno. Električar je v razdelilniku naredil delitev nule in zaščitne zbiralnice za FID stikalom,
2. bolj verjetno, da sta modri in rumeno-zeleni vodnik med sabo zamenjana.

MadMax ::
Varovalke so enospolne?
Enospolne? Daj, povej kaj več. Pa kake so dvospolne (ali so obojespolne?).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

bbbbbb2024 ::
Pozdravljeni!
Kaj bi lahko bil razlog?
Hvala za pomoč!
FID vrže ven samo v primeru, da ni balansiran tok v hišo in tok iz hiše. Ozemljitev ne bi smela vplivati na delovanje FID.
Najverjetneje ti nekje prebija na zemljo ali pa so celo žile zamenjane. Za začetek bi ti priporočal, da ti električar pregleda instalacijo.

MadMax ::
Če nula ni na istem potencialu kot zemlja, potem tudi dotik nule z zemljo sproži FID.
In to marsikje ni. Saj razlike ni dosti, par V je dovolj...
Ne sme pa FID izklopit v dotiku z "nekim prevodnikom", kar se bere kot nikamor priključen odpadni meter nekega drata...
In to marsikje ni. Saj razlike ni dosti, par V je dovolj...
Ne sme pa FID izklopit v dotiku z "nekim prevodnikom", kar se bere kot nikamor priključen odpadni meter nekega drata...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 33960 (7133) | mirator |
» | Stik faze in nuleOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5249 (3819) | mirator |
» | Priklop električnega štedilnika s pečicoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 16361 (7516) | starfotr |
» | Ko vklopim pc zmanjka elektrikeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4415 (1781) | simnov |
» | FID stikalo odklopi po določenem časuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 13650 (11432) | int47 |