» »

Odvzem telefona kot dokaz, storilec je v priporu

Odvzem telefona kot dokaz, storilec je v priporu

samo jaz ::

Pozdrav,
Če mogoče kdo kaj več ve,in sicer me zanima sledeče.
Znanec je bil nazalost ob nepravem trenutku na nepravem mestu, kjer se je zgodilo kar se je.
Njemu je bil odvzet telefon, rečemo kot dokazno"gradivo", telefon je bil poslan na forenzično enoto, rečeno je bilo da bo vse pregledano, če je kje kaj.
od dogodka je minilo že skoraj 10mesecev, o telefonu pa ne duha ne sluha. Kolikor sem ujela ti morejo vrniti telefon v roku 90dni. Ali to drži in kako se lahko dobi nazaj zasežen predmet?
Storilca so najdli in je priprt, tako da je primer zaključen, kar je izvedel preko medijev,in ko je stopil v kontak iz glavnim kriminalistom, je rekel kriminalist da je tudi on zvedel preko medijev za zaključek primera, kar mi je tudi čudno. Ko je povprašal o telefonu je rekel da nič ne ve, in da bo poklical na tožilstvu kaj se dogaja, samo glede na to da je bil on glavni pri preiskavi,naj bi mogel vedeti kaj se dogaja, ali ne?
Se ne spoznam na te zadeve in bolj kot sem oz. Je tudi znanec iskal po spletu, ni bilo uspeha kdaj in kje se dobi zasežen predmet.
Nekako je smešno tudi to, da glede na to da je bil že na dan dogodka odpeljan na zaslišanje iz domačega naslova brez naloga na PP, kjer je bil tudi telefon odvzet brez naloga. Zaslišanja na PP se je moral udeležiti veckat,in odvzet mu je bil tudi bris, nevem kako se reče, slina, DNK, tudi seveda brez katerega koli naloga. Zanima me, ali je to sploh "zakonsko"dovoljeno?

Prosila bi, da neumestne in "sočne"komentarje zadržite zase.

Hvala
  • predlagal izbris: Ganon ()

Utk ::

Nek zapisnik bi moral imet, če ne, telefona ne bo več videl.

samo jaz ::

Na tretjem zaslišanju je dobil neki papir da so vzeli telefon,to je pa vse kar ima papirologije.
Samo kako lahko on pride do mobitela, na kakšn način, nevem karkoli, ker je tudi zadeva taka, da, ja je bil on uporabnik mobitela, vendar ga je dobil za darilo in oseba katera mu je dala darilo se vedno plačuje zanj. Ali je možno da se ta oseba zglasi na PP?

mtošev ::

Mentaliteta mladoletnika kar puhti iz tvojih zapisov.
Če je bila naprava zasežena je ne hranijo na policijski postaji.

Malce več angažiranosti bo potrebno, ampak brez papirjev ste mrzli...

bm1973 ::

Za zaseg rabijo en papir od sodišča.

Ne morejo ti kar na lepe oke nekaj vzeti, kao rabimo.

mtošev ::

Absolutno lahko zasežejo, ne klobasaj.
https://zakonodaja.com/zakon/znppol/54-...
Dajo pa ti pildek o zaseženih predmetih, kar OP trdi, da ni dobil. Tako da tough luck.

Predmeti se hranijo na sodišču.
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=URE...

JanBrezov ::

mtošev je izjavil:

Absolutno lahko zasežejo, ne klobasaj.
https://zakonodaja.com/zakon/znppol/54-...
Dajo pa ti pildek o zaseženih predmetih, kar OP trdi, da ni dobil. Tako da tough luck.

Predmeti se hranijo na sodišču.
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=URE...

Vse drži, kar si napisal, a so pravila in morata oba v postopku poznati pravila. Običajno "stranka v postopku" pravil ne pozna, včasih pa niti policija. Npr.:
Policisti predmet zasežejo tako, da ne povzročijo nepotrebne škode. Za zasežene predmete izdajo osebi potrdilo o zasegu. Do izdaje potrdila mora biti predmet pod vidnim nadzorom osebe, ki ji je bil predmet zasežen, ali v zapečatenem ovoju.

Oseba bi lahko nasprotovala zasegu do izpolnitve zgornjih pogojev, da dobi omenjen papir. Iz opisanega ni čisto razvidno, ali je to bilo storjeno. Z razlogom stvari padajo na naših sodiščih. Napake policije imajo pravniki zelo radi.

redtech ::

To so mu morali pokazati nalog in odvzeti prostost, če so mu vzeli telefon in ga odpeljali na zaslišanje.
Če se telefon smatra, kot dokazno gradivo lahko nanj pozabi, lahko bo samo poleg, ko bodo presnemavali vsebino.

PIN bodo že imeli na mizi pred njim :)

MIHAc27 ::

Vem za odvzet video snemalnik. Vrnili so ga po ene 3 tednih... Tko da 10 mesecev... je že hudo dolga doba. Jaz bi težil vsaj za kompenzacijo, pa naj ga imajo.

Furbo ::

A pri nas so sposobni odkleniti npr iphone brez sodelovanja lastnika?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

fikus_ ::

To naredijo Izraelci za plačilo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Avenger ::

Glede na opisano niso šli čez uraden postopek in zato za odvzem telefona ve samo tisti, ki ga je odvzel, če se spomni, ali če se hoče spomnit, v evidencah verjetno ni nič.

Pri teh stvareh moraš imet štil v riti in težit na polno za vsako malenkost, kje imate nalog za to, kje za ono, zahtevam potrdilo o zaseženih predmetih, itd. itd. Če ti ne dajo, takoj napišeš in vložiš pritožbo. Če ni učinka, napišeš še eno, na višjo inštanco. Tko nekak gre to.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

gile ::

Policaji so delali stvari iz OP verjetno na podlagi Zakona o kazenskem postopku:

148. člen
(1) Če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, mora policija ukreniti potrebno, da se izsledi storilec kaznivega dejanja, da se storilec ali udeleženec ne skrije ali ne pobegne, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki utegnejo biti dokaz in da se zberejo vsa obvestila, ki bi utegnila biti koristna za uspešno izvedbo kazenskega postopka.
(2) Da bi izvršila naloge iz prejšnjega odstavka, sme policija zahtevati potrebna obvestila od oseb; opraviti potreben pregled prevoznih sredstev, potnikov in prtljage; za nujno potreben čas omejiti gibanje na določenem prostoru; ukreniti, kar je potrebno v zvezi z ugotavljanjem istovetnosti oseb in predmetov; razpisati iskanje osebe in stvari, ki se iščejo; v navzočnosti odgovorne osebe opraviti pregled določenih objektov in prostorov podjetij in drugih pravnih oseb in pregledati določeno njihovo dokumentacijo ter ukreniti in storiti drugo, kar je potrebno. O dejstvih in okoliščinah, ki se ugotovijo pri posameznih dejanjih in utegnejo biti pomembne za kazenski postopek, in o predmetih, ki so bili najdeni ali zaseženi, se napravi zapisnik ali uradni zaznamek.

Precej široka pooblastila za katere pazi zdej to: ni potreben noben nalog od kogarkoli. Dovolj je že samo SUM da je bilo storjeno kaz. dejanje... kje se je telefon zataknil, pa kdo ve... mogoče si boste v prihodnosti hvaležni, če se ne boste zgovarjali na ameriške filme in na najbolj pametne tukaj...

Slopek ::

Zgleda, da samo jaz vem, da je to en totalen BS. Samo jaz, kje si zdaj? Kost oglodana....

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neupravičeno zasežena legalna snov_ legalna kraja policije? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10111924 (8173) Kumbaja
»

Zaseg telefona v postopku preiskave

4913384 (11213) poweroff
»

Kdo v Sloveniji te lahko preišče? (strani: 1 2 )

5213316 (8175) jype
»

Kam grejo zasežena vozila?

3716520 (11357) amigo_no1
»

vročitev - prekršek

183143 (2486) Uporabnik

Več podobnih tem