» »

Nadure

Nadure

Temo vidijo: vsi
«
1
2

garrv ::

V podjetju kjer sem zaposlen opravimo veliko nadurnega dela. Recimo, od 1.1. 25 se dela vsako soboto v prvi izmeni, vendar nam odgovorna oseba ne vroči v podpis pisnega soglasja za nadurno delo.
Na spletu je ogromno linkov na to temo, pa vseeno ne vem ali je delodajalec dolžan pisno odrediti nadurno delo ali lahko samo pošlje mail po oddelkih in potem pričakuje da pridemo v službo?
Pred leti smo za VSAKO nadurno delo morali podpisati soglasje, vsak delavec je dobil osebno v podpis obrazložen razlog za nadure, sedaj pa delamo brez pisne odredbe. Ali je to kršitev delavskih pravic?
Očitno je to siva lisa na področju pravic delavca, vsaka firma si tolmači zakonodajo po svoje. Zanima me predvsem, ali je tisti "šef" ki se odloči da delamo nadure, lahko odgovoren za neizdajo pisnih odločb?

feryz ::

Menjaj službo. Takoj.

Pri meni zasposleni fehtajo, če lahko delajo nadure ali ob sobotah, ampak ne dovolim. Zgolj izjemoma.

mtošev ::

https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...

Zakon je jasen - odredba mora biti pisna, kar email načeloma je.

Če nisi del ranljivih skupin oz. skupin, ki so specifično omenjene v zakonu, potem tvojega soglasja ne potrebujejo.

GoodGuy ::

Delodajalec mora delavcu nadurno delo odrediti v pisni obliki praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela ni možno odrediti nadurnega dela delavcu pisno pred začetkom dela, se lahko nadurno delo odredi tudi ustno. V tem primeru se pisna odreditev vroči delavcu naknadno, vendar najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu.

Točno to sem pričakoval. Da je nek mail poslan na mailing listo po oddelkih avtomatsko pisna odredba, kao načeloma. In to naj bi bil JASEN zakon.
NE gre se za ranljive skupine, omejitve ipd. Gre se za to ali ima tisti ki se spomni da MORAMO delati nadure toliko jajc da vsaj obrazloži ZAKAJ moramo priti
v službo, čeprav v zakonu jasno piše da bi se lahko z reorganizacijo delovnih procesov, optimizacijo proizvodnje, stuff like that, delo lahko opravilo
v 40 urnem delavniku. Moj point je v tem ali lahko nekdo samovoljno odreja nadure brez PISNEGA soglasja delavca, za nazaj ali naprej. Za leto 2025 ni nihče izmed zaposlenih
ki smo opravili nadure karkoli podpisal.

Bud_Bundy ::

Sem delal v takih firmah. Če delaš pol leta, celo leto redne nadure je premalo zaposlenih, ne pa povečan obseg dela. Direktor že na začetku leta povedal, da se dela vsako drugo soboto nadure, ja potem pa zaposli še koga, če veš, da bo čez pol leta še vedno preveč naročil.
Začaran krog, ko zaradi slabih pogojev ni novih delavcev, zato starim nalagajo čedalje več.
Ima seveda firma tudi veliko koristi od tega, da prekuri delavce, namesto da zaposli več ljudi - manj regresov in podobnih stroškov, ter večja fleksibilnost.

UkrFTW!! ::

Za 8 ur tedensko/20 ur mesečno soglasja ne rabiš. Zakon ga ne predvideva. Rabiš samo pisno odredbo, ki se jo izda do konca tedna.
Tako da tvoja pričakovanja bi bila utemeljena, če bi si vsaj zakon prebral. Tako pa pizdenje, pa pojma nimaš.

Pa to kar opisuješ, niti niso nadure, temveč je šesti delovni dan. Kaj sedaj, delaš preko polnega delovnega časa, ali šest dni v tednu namesto pet?
Pa se pizdiš, pa pojma nimaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UkrFTW!! ()

Günther ::

V praksi se pogosto zlorabja nadure zaradi slabe organizacije delovnih procesov. Jaz svetujem menjavo delodajalca. Direktor v tem času igra golf turnir ali pa doma z ženo gleda filme.

Blinder ::

Pri nas je bilo še slabše. Vedno se mudilo, vedno nas je bilo premalo. Ni se dalo it na dopust. Prišlo poletje, so našli neko izjemo v zakonu, da so lahko nekoriščen dopust prenesli v novo leto. V pogodbi pisalo, da mi trikrat na leto pripada dan dopusta brez, da bi rabil dovoljenje delodajalca. Ko sem potreboval en fakin dan dopusta, da bi šel zagovorit diplomsko nalogo, je šefica na kratko rekla, da tisto v pogodbi ne velja. Še dobro, da mi je nekdo bolj moder kot jaz svetoval, naj si naredim bolniško za tisti dan. Potem so me v firmi sicer zajebavali, da so me na dan bolniške videli se sprehajat po Ljubljani ampak ok
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Ok, nimam pojma. Edino kar me zanima je kako si lahko interpretiram pisno odredbo, ali je to nek natisnjen A4 obrazec ki ga podpišem, ali je
dovolj da "šef" pošlje e-mail in se to tolmači kot pisna odredba. Ker če bomo vsak mail ki ga pošiljajo naokrog smatrali kot neko zakonsko
obvezo, potem lahko zapremo vse skupaj.

Blinder ::

Še srečen konec
težil sem, da bi rad imel mesec neplačanega dopusta dokler mi šef tega ni odobril. Bil sem mesec doma ja, ampak kasneje zvedel, da šef ni naredil ničesar razen tega, da mi je dal dopust. Dopust je bil plačan in ko sem zapustil firmo sem bil dolžen firmi nekaj dopusta :))
Medtem ko drugi vsi dopust v plusu. Kolektiv itak jezen name, da jaz sem dobil dopust medtem ko oni ne.
Se je tudi zgodilo enkrat, da smo imeli ure v dobrem itd .. in je šef kar enostavno vsem nastavil ure na -40. Kljub naduram smo bli firmi dolžni ure :))
Tako v visoko optimizirani trgovini ...
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Horas ::

vendar nam odgovorna oseba ne vroči v podpis pisnega soglasja za nadurno delo.

lol! lmao!! rofl!!! roflmao!!! pa kje ti živiš snežinkica??? :)) iz kere jame si prlezu??:)) v podpis bi ti rad??? če je objavljeno na oglasni deski, potem je pač delovna sobota. če ti prideš al ne. te bojo pač menjali.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Horas ()

Glugy ::

Horas je izjavil:

lol! lmao!! rofl!!! roflmao!!! pa kje ti živiš snežinkica??? :)) iz kere jame si prlezu??:)) v podpis bi ti rad??? če je objavljeno na oglasni deski, potem je pač delovna sobota. če ti prideš al ne. te bojo pač menjali.

Največje snežinkice so ravno delodajalci. Zdej ko ni več toliko brezposelnih ne morejo več tok nategovat delavcev ampak nekoliko manj in zato jamrajo da je treba uvozt filipince bošnjake in biloboga.
Če ne gre ravno za nek specialn kader ti če daš plačo kolikor se za gre pa normalne delavne pogoje boš kader dobil brez težav. Tle ni debate.

Bog ne daj da bi pri teh dobičkih plačeval delavce toliko kot si zaslužijo pa najel kolektiv da ko je en na bolniški al pa ko je več dela ni tak bav bav.
Nadure niso nič drugega kot ujčkanje delodajalcev zarad slabe organizacije dela. Po domače premalo zaposlenih. Treba je izmozgat vsazga delavca do amena, kolikor se le da brez da bi se ti maščevalo.

Vse je sam denar denar denar, ti si številka, ti nisi človek. To je bistvo teh snežinkic delodajalcev.

fikus_ ::

E-maili veljajo kot pisno dokazilo, ni pa po zakonodaji predvideno, da mora delavec potrditi/podpisati/dati soglasje, da bo delal nadure.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Od kdaj je delovna sobota nadura? Fikus, bereš kaj?

Ja kaj pa delaš, če imaš v pogodbi 40 urni delovni teden in delaš npr. en teden 48 ur, tudi v soboto?! Ali to niso nadure?!
Ali misliš, da to ni nadura?!

Če je pa v pogodbi 40 urni delovni teden in možnih 6 ali 7 delovnih dni/teden, je to delovni teden, če delaš več ur kor 40, so to nadure

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Beri zakon in poročaj. Gostilniško nakladanje to ni.

fikus_ je izjavil:

Ja kaj pa delaš, če imaš v pogodbi 40 urni delovni teden in delaš npr. en teden 48 ur, tudi v soboto?! Ali to niso nadure?!
Ali misliš, da to ni nadura?!

Če je pa v pogodbi 40 urni delovni teden in možnih 6 ali 7 delovnih dni/teden, je to delovni teden, če delaš več ur kor 40, so to nadure

Pojma nimaš.

Zgodovina sprememb…

Namesto da provociraš in nakladaš, daj link do zakonodaje!

V glavnem, prekratek si za debato in provociraš!

Zgodovina sprememb…

Imam tebe, si v vseh temah vseznalec. En zakon in en člen v njem boš pa že prebral.

fikus_ je izjavil:

Namesto da provociraš in nakladaš, daj link do zakonodaje!

V glavnem, prekratek si za debato in provociraš!

Ne joči Fikus!

Zgodovina sprememb…

Vidim, da te je mati narava prikrajšala!

Daj povezavo do ustrezne zakonodaje!

Zgodovina sprememb…

Ne dam. ZDR-1 boš že sam našel, lenoba lena.

Mati narava bi me prikrajšala, če bi bil ruski kvizling.

BTW kaj pametariš v temi, ko pa nisi zakona prebral. Si po rusko zmišljuješ in fantaziraš.

Zgodovina sprememb…

Ok. potem pa še navedi člene, ki so pomembni za nadure.

PS imam občutek, da te moje pisanje iritira in se pač vedno vtakneš v to. Tokrat vsaj nisi napisal "Lažeš!".

MadMicka ::

fikus, če delaš npr. delovno soboto, skupaj npr. 48 ur na teden, to ne pomeni nujno, da gre za nadure, pogosto gre za začasno neenakomerno prerazporejen delovni čas...glej 148. člen ZDR-1
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...

garrv, ti pa si skrbno beleži, koliko ur imaš narejenih, če imaš npr. magnetno kartico, lahko tudi tam slikaš stanje vsake toliko časa in obenem vprašaj, za kakšne ure gre v sobotah, nadure ali prerazporejen delovni čas, kar bi sicer delodajalec moral že vnaprej napisati, če je veliko slabe volje, lahko date tudi anonimko na Inšpektorat RS za delo, pa bodo naredili kontrolo v podjetju...

Vice ::

UkrFTW!! je izjavil:

Od kdaj je delovna sobota nadura? Fikus, bereš kaj?

Tudi ti si bolj nepismen. Vse je odvisno od pogodbe o zaposlitvi ALI kolektivne za specifično dejavnost ... glede na to da NE bereš ZDR-1

Madmicka ti je napisal, ti pa si seveda sposobnen najti pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo, kjer bo pisalo, da je delovni dan nadura ali delo preko polnega delovnega časa. Good luck. Verjetno že pojem pove, kaj je to, vendar je za ST značilno pomanjkanje domišljije, če ne že razumevanja.

Bud_Bundy ::

Jaz sem Persona Rudis, a @UkrFTW!! nadležen kot sam satan.

tony1 ::

"Še srečen konec
težil sem, da bi rad imel mesec neplačanega dopusta dokler mi šef tega ni odobril. Bil sem mesec doma ja, ampak kasneje zvedel, da šef ni naredil ničesar razen tega, da mi je dal dopust. Dopust je bil plačan in ko sem zapustil firmo sem bil dolžen firmi nekaj dopusta :))"

Vsa čast 8-)

(Morda je šefe ostal malo zadaj, ker se je menda (ne)izkoriščeni dopust še 20 let tega prenašal k novemu delodajalcu, ampak tega že dolgo ni več...)

Vice ::

UkrFTW!! je izjavil:

Madmicka ti je napisal, ti pa si seveda sposobnen najti pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo, kjer bo pisalo, da je delovni dan nadura ali delo preko polnega delovnega časa. Good luck. Verjetno že pojem pove, kaj je to, vendar je za ST značilno pomanjkanje domišljije, če ne že razumevanja.

Očitno si sam sebi izziv ker niti ne veš več kaj sam trdiš. Najprej poglej kaj se zakonsko smatra za naduro in potem še enkrat poglej kaj si prvotno trdil. Gobice so ti naredile luknjo pod pokrovom na vratu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vice ()

IL_DIAVOLO ::

Horas je izjavil:

To da si hlapec, ze vemo.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Hvala vsem za info. A še sploh obstaja kak normalen forum pri nas? Ker delam na 3 izmene, prihajam vsak dan redno na šiht in naredim vse kar je treba, opravljam tudi naloge ki sploh niso v moji domeni
pa jih vseeno naredim ker jih nihče drug noče ali ne zna, potem sem avtomatsko snežinka? Fak kakšno obtoževanje. Želel sem samo vedeti ali je normalna praksa, da zaradi nesposobnosti določenih
vodilnih kadrov, ki ne znajo organizirati delovnih procesov, se vsaj malo potruditi optimizirati proizvodnjo in najti rešitve, potem ti isti vodilni kadri mimo vseh zakonskih varovalk uvedejo delovne
sobote, pa čeprav bi lahko plan dosegli tudi v 40 urnem delavniku. Sicer ga zmaga tale izjava: "Pa to kar opisuješ, niti niso nadure, temveč je šesti delovni dan."
Po nekem čudnem naključju smo ravno ta teden imeli inšpektorat za delo v firmi, baje jih je nekdo prijavil, ne vem pa zaradi česa.
Je pa zelo lepo delati v firmi kjer imaš cel svet na dlani, Indija, Kinezi, cela Juga... In ravno delavci iz Balkana (ne vsi) so zelo podučeni o njihovih pravicah, točno vejo kaj lahko delajo na šihtu,
če je treba narediti nekaj kar ni točno to kar jim je kao obljubil direktor da bodo delali, takoj spi*dijo jokat v kadrovsko "ja ne mogu toliko da radim".
Moj point ni v tem da nočem delati, želim samo vedeti če je takšno izkoriščanje kadra zakonito. Glede na vse komentarje je to sedaj pri nas normalno in sem lahko srečen da imam službo.

jonystar ::

Logično je, da če ti v pogodbi piše, da imaš 40 urni delovnik, da se vse kar je več šteje v nadure. Ampak, ker v tej državi logike že dolgo časa ni se temu reče delovna sobota. Jaz bi v tvojem primeru iskal drugo službo. Moraš vedeti, da časa, ki ga izgubiš in ga ne moraš preživeti s svojo familijo ne boš nikoli dobil nazaj, še posebej če imaš majhne otroke in oni odraščajo brez tebe, ker se ti "ubijaš" v službi med tem, ko šef lepo doma praska muda ali pa hodi na izlete in si misli, kako sem lepo delavce nategnil.

"Hvala vsem za info. A še sploh obstaja kak normalen forum pri nas?"

Odkar internet ni več domena intelektualcev, so šli vsi po gobe. Takle mamo.

Shait ::

Izraz "delovna sobota" ali delovni dan pravno formalno ne obstaja. Delovnik ti določa pogodba o zaposlitvi, ki ne sme presegati določil kolektivne pogodbe. Katere dneve imaš delovnik pa ni pomembno lahko imaš delovnik od srede do nedelje, pomembno je, da imaš na voljo 24 urni neprekinjeni odpočitek + še par malenkosti. Seveda obstajajo izjeme v določenih panogah, pod strogo regulacijo. To pomeni, da je lahko "delovna" sobota nadurno delo tako kot to velja za vsak drug dan ala "delovni" ponedeljek, če se že pogovorno uporablja ta izraz.
Iz prve roke po večkratnem obisku inšpektorjev in obiska na sodišču, ko enemu preveč pametnemu zaposlenemu se žal ni dalo dopovedat, da ga bo pamet finančno prikrajšala.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Shait ()

Horas ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Horas je izjavil:

ko nimaš kaj pametnega rečt pa spustiš nivo... takega kot si. kretenski.

js delam v firmi kjer imamo pošlihtano. kadar imamo 2 ali več sobot na mesec dobimo k stimulaciji še dodatnih 100% stimulacije. izplačilo nadur vedne. nikjer in nikdar mutenja.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Hec ::

Horas je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Horas je izjavil:

js delam v firmi kjer imamo pošlihtano. kadar imamo 2 ali več sobot na mesec dobimo k stimulaciji še dodatnih 100% stimulacije. izplačilo nadur vedne. nikjer in nikdar mutenja.

Ja, pa saj to je normalno, ce je treba potegnit, pride do eskalacije itd. se itak dela, dokler se ne resi ampak firma to tudi placa. Nihce nikoli ne pricakuje, da delas zastonj, zato pa tudi nihce nikoli nima problema potegnit. Ker nekdo ceni njegovo delo. In nadrejeni se ti vedno zahvali, pred vsemi, da si potegnil.

Ce mi tega ne bi placali, bi samo pustil firmin telefon v pisarni.

Tile fasisticni delavci v sweat shopih imajo pa ocitno nemogoce pogoje dela, da bi dali odpoved nimajo jajc, potem pa se trudijo vse ostale zvleci v enako sranje v katerem so sami. Tipicno slovenceljsko.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

garrv je izjavil:

Hvala vsem za info. A še sploh obstaja kak normalen forum pri nas? Ker delam na 3 izmene, prihajam vsak dan redno na šiht in naredim vse kar je treba, opravljam tudi naloge ki sploh niso v moji domeni
pa jih vseeno naredim ker jih nihče drug noče ali ne zna, potem sem avtomatsko snežinka? Fak kakšno obtoževanje. Želel sem samo vedeti ali je normalna praksa, da zaradi nesposobnosti določenih
vodilnih kadrov, ki ne znajo organizirati delovnih procesov, se vsaj malo potruditi optimizirati proizvodnjo in najti rešitve, potem ti isti vodilni kadri mimo vseh zakonskih varovalk uvedejo delovne
sobote, pa čeprav bi lahko plan dosegli tudi v 40 urnem delavniku. Sicer ga zmaga tale izjava: "Pa to kar opisuješ, niti niso nadure, temveč je šesti delovni dan."
Po nekem čudnem naključju smo ravno ta teden imeli inšpektorat za delo v firmi, baje jih je nekdo prijavil, ne vem pa zaradi česa.
Je pa zelo lepo delati v firmi kjer imaš cel svet na dlani, Indija, Kinezi, cela Juga... In ravno delavci iz Balkana (ne vsi) so zelo podučeni o njihovih pravicah, točno vejo kaj lahko delajo na šihtu,
če je treba narediti nekaj kar ni točno to kar jim je kao obljubil direktor da bodo delali, takoj spi*dijo jokat v kadrovsko "ja ne mogu toliko da radim".
Moj point ni v tem da nočem delati, želim samo vedeti če je takšno izkoriščanje kadra zakonito. Glede na vse komentarje je to sedaj pri nas normalno in sem lahko srečen da imam službo.

Na ST forumu si zastavil vprašanje. Dobil si nekaj pametnih odgovorov in pa ogromno butastih do naravnost sovražnih (s strani for umskih vseznalcev).

Ja, to kar se v vaši firmi dogaja je žal slovenska normala. Do te mere kakor jo vidiš na forumu ko ti folk tupi da je tako povsod, in da je tako prav, in da je treba tako delat. Kar pa ni res. Zakonito ni. Kaj ti lahko storiš? Prijavi ustrezni inšpekciji in uživaj v svetlobni hitrosti s katero se bo to uredilo.

Tudi če imamo 6 dnevni delovni teden je le ta še vedno omejen na 40 ur (6x6,75 pa maš pol nadure vsak teden) tedensko. Kar je čez so nadure.

Ne, za nadure firma ne rabi tvojega soglasja, rabi ti ga le vročiti. Za več kot 20 nadur mesečno firma nima nobene pravne podlage. Nadure so omejene takole:
Do 2 uri na dan
Do 8 ur na teden
Do 20 ur na mesec
Do 170 ur na leto (ob podpisane soglasju s strani delavca se to lahko poviša do max 230)

Nadur ki ti jih nadrejeni odredijo ne moreš odkloniti. Delovni pa dan ne sme biti daljši od 10ur.

Kdaj in kako ti lahko nadrejeni odredijo nadure je tudi precej dobro določeno v zdr-1. Žal pa je dovolj tudi tolerance, tako da...

Balkanci so očitno o naših zakonih bolje poučeni. Jaz jim dam prav če nočejo delat v izkoriščevalskih okoliščinah. Bi bilo lepo če bi se tudi Slovenci znali postavit zase in ne sam ko droni delat vsega kar se nekdo spomni. Ali kot je en kolega enkrat (neke 3 leta nazaj) rekel: "če bi se vsi proizvodni delavci v hidriji ustavili, bi hitro imeli 1500 (neto) plače... tko je pa nimajo in je nikoli ne bodo imeli, ker se vedno nekaj ukrftw-jev najde".

Aja, mimogrede, vedno več je tujcev ki bodo delali sam to kar so se zmenili, pa nič več. Ne sam balkancev. "Not my job" je hitro postal meme na mojem prejšnjem šihtu (iz nigerijskih ust).
Life is as complicated as we make it...

Furbo ::

tony1 je izjavil:

"Hvala vsem za info. A še sploh obstaja kak normalen forum pri nas?"

Odkar internet ni več domena intelektualcev, so šli vsi po gobe. Takle mamo.

LOL, od dneva 1, ko smo še prek arnesa dobili dostop, (nas) je bilo gor kup mularije.
A zdaj se bomo delali, da smo se včasih vsi vikali na netu al kako?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Kdaj je pa internet bil domena intelektualcev?

Hec ::

Pithlit je izjavil:

Preden si ti prisel na internet. Mislit, si ne mores, kako je bilo lepo, ko vecina normijev ni videla razloga, da bi investirala v 56kbaud modem, kaj sele v dostop. Ko si vedel, da nekdo, s katerim komunuciras preko irca, ni mozgansko mrtev, ker taki niso imeli za racunalnik, kaj sele modem. To so bili tisti, res zlati casi interneta. Ko vsesplosnega, cloveskega govna, ni bilo na njem. Kasneje ste zajebali VSE.

Pithlit je izjavil:

...

Sicer pa cestitke nad novoodkritim levicarstvom, mogoce bos pa le dojel, da je problem drugje. Dvomim, ampak verjamem, da koncept ni tako zakompliciran, da ga oseba, z nekim minimalnim nivojem inteligence, ne bi mogla razumeti. Seveda je vecina druzbe, sploh slovenceljske, pod minimalnim nivojem inteligence.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

Horas je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Horas je izjavil:

3 izmensko delo z 2 ali vec sobotami? Ti nisi normalen.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

socialec ::

Odvisno, koliko zoprno je delo.

Hec je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Preden si ti prisel na internet. Mislit, si ne mores, kako je bilo lepo, ko vecina normijev ni videla razloga, da bi investirala v 56kbaud modem, kaj sele v dostop. Ko si vedel, da nekdo, s katerim komunuciras preko irca, ni mozgansko mrtev, ker taki niso imeli za racunalnik, kaj sele modem. To so bili tisti, res zlati casi interneta. Ko vsesplosnega, cloveskega govna, ni bilo na njem. Kasneje ste zajebali VSE.

Pithlit je izjavil:

...

Sicer pa cestitke nad novoodkritim levicarstvom, mogoce bos pa le dojel, da je problem drugje. Dvomim, ampak verjamem, da koncept ni tako zakompliciran, da ga oseba, z nekim minimalnim nivojem inteligence, ne bi mogla razumeti. Seveda je vecina druzbe, sploh slovenceljske, pod minimalnim nivojem inteligence.

Moj prvi modem je bil 1200baud. Pa z radia študent smo igrice snemali. Na kasete.

Ti pa očitno niti tega ne veš kaj baud je. Hint, 56k modem ne pomeni da je 56kbaud.

Lepo ti uspeva bedaka iz sebe delat. Torej, še enkrat: kdaj je bil internet domena intelektualcev (glede na to da po tvoje jaz to nisem, pa sem ga ve tvoji zlati dobi že konkretno srala po netu, verjetno še pred tem)? Dej se še mal pametnega delat no... itak ti uspe vsako temo derail-at in spremenit v gnojnico.

Najprej bi se rad zahvalil @Pithlit za izčrpen odgovor. Na žalost sta tako kolektivna pogodba in zdr-1 napisana tako da ima delodajalec proste roke predvsem pri tej točki:
(1) Delavec je dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa - nadurno delo: -v primerih izjemoma povečanega obsega dela.
Že cca 3 leta imamo "izjemoma povečan obseg dela", in prav vsi ki so v tem času bili na delovnem mestu z nazivom "vodja proizvodnje", torej oseba ki formalno odredi
nadurno delo / sobotno delo / delovno nedeljo / delo na praznike in podobno, ta oseba se je vedno sklicevala na izjemoma povečan obseg dela. Čeprav ima nad sabo še vsaj 5 ljudi,
ki bi po mojem mnenju morali urgirati in vsaj poskušali optimizirati delovne procese, povečati skladiščne površine, morda zaposliti dodaten kader, ne vem no, whatever da bi lahko
v 40 urah naredili kar je treba. Ne, rajši prekurijo tiste delavce ki nimajo omejitev po 146. členu ZDR-1.
To je moj point: ali res nimamo več sposobnih kadrov za middle management in zakaj njihovi nadrejeni ne naredijo dovolj, da bi lahko določena podjetja imela normalne delovne pogoje.
Če si vso to zakonsko solato razlagam po svoje in mi ni vseeno da moram po nareku delodajalca delat 48 ur na teden, čeprav imam v pogodbi 40 ur, potem se vsem užaljenim trollom iskreno opravičujem.
Non Serviam

Dejansko lahko po zakonu delas 56 ur na teden oz. vse dni v tednu, nakar ti pripada 1 dan prost.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

IL_DIAVOLO je izjavil:

Dejansko lahko po zakonu delas 56 ur na teden oz. vse dni v tednu, nakar ti pripada 1 dan prost.

Ne, ne moreš. Max je 48 ur (pa še to ne kar vsak teden). In ker tega delavec de facto ne more zavrnit pač nekateri delodajalci to izkoriščajo. Če ti delodajalec v tekočem tednu odredi delo na nadeljo pa ti mora zagotoviti en drug dan fraj (v taistem tekočem tednu). Moj vir je delovna inšpekcija. Smo imeli enak problem kot ga ima op - dolgotrajno povečan obseg dela. Dokler nekomu ni film počil in je inšpekcija 'rešila' zadevo (nimam pojma kdo je klical... valda pa sm js kriva ker sem že pred tem enostavno začela delat le zakonsko dovoljene nadure ne glede na to kolk dela smo dejansko imeli).

Govorimo o 'običajnih' šihtih.

Kaj pa vem, odvisno kje prebereš, nekje piše da ne smes oddelati vec kot 56 ur na teden, drugje pa da nadure ne smejo presegati 8 ur tedensko.

Da pol ne ves, za katero branžo je mišljen kateri zakon oz. clen.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Ja, in tudi takšni specialci se najdejo. Recimo tipi ki delajo na študentsko napotnico 3 mesece nonstop, da si naberejo nekaj keša. Potem imaš delavce iz Azije, nekaj komadov ki verjetno živijo
skupaj v nekem skromnem flatu, ne znajo Slovensko, na delovnem mestu jim šefi komaj razložijo kaj naj delajo, valjda da bodo želeli biti na toplem v firmi in prelagat neke škatle gor in dol.
Danes sem recimo bil v službi od 6.00 do 14.00, itak da ni bilo nikogar od "šefov" in sem dejansko lahko naredil to kar bi morali moji sodelavci narediti v celem tednu, ampak pač jim ni nihče "naročil".
V bistvu ob sobotah naredimo več kot med tednom, ker se sami organiziramo in nimamo motenj kot klici vsakih 10 min. da naj grem tja in prestavim neko paleto, ki bi si jo lahko tisti ku*ac sam prestavil.
No v popoldansko izmeno je prišlo 10 ljudi od običajnih cca 30, pol se pa pejd... Ostali na izmeni imajo omejitve ali pa so se dogovorili s tipom iz prejšnjega posta "vodja proizvodnje", da oni pa ob
sobotah ne morejo priti na šiht. V glavnem že nekaj časa imamo totalen kaos, a začuda nihče ni odgovoren. Prav vsi vodstveni delavci se izgovarjajo da "to ni v njihovi pristojnosti" in da čez noč ne
morejo narediti ničesar. Pa nismo majhno podjetje, naročil imamo dovolj, enostavno opažam da ni organizacije. Preden me obtožite da sem snežinka in fašist, v tej firmi sem že 10 let, prej sem bil 6 let v
avtomobilski industriji, tako da vem kaj pomeni lean manufacturing, 5S, TPM, JIT, Kaizen in podobno. Če samo omenim našim šefom da druge firme uporabljajo te metode proizvodnje me čudno gledajo, lej ta tip
ima neke glupe ideje da bi se šli japonski sistem... Eeehm, ne vemo no, za to je potreben nek finančni vložek.

DamijanD ::

garrv je izjavil:

To je moj point: ali res nimamo več sposobnih kadrov za middle management in zakaj njihovi nadrejeni ne naredijo dovolj, da bi lahko določena podjetja imela normalne delovne pogoje.

Mogoče so sposobni, ampak glavni kriterij ni dolgoročnost in zadovoljstvo delavca, ampak kratkoročni profit. In plačilo nadur (sploh pa, če zmutijo in do njega sploh ne pride) je bistveno cenejše kot dodatni delavci...
Žal...

IL_DIAVOLO je izjavil:

Kaj pa vem, odvisno kje prebereš, nekje piše da ne smes oddelati vec kot 56 ur na teden, drugje pa da nadure ne smejo presegati 8 ur tedensko.

Da pol ne ves, za katero branžo je mišljen kateri zakon oz. clen.

Zdr je jasen v tem primeru. Spet, normalni šihti. Trgovina, gostinstvo, fabrika... Zdravstvo, policija, vojska so mal drugač.

Mimogrede, dežurstva se v teh 'normalnih' šihtih štejejo v nadure.

Internet (po definiciji seveda akademski projekt) je bil domena intelektualcev nekje do sredine 90ih. Celo mularija, ki je konec 90ih gor hodila z dial-upom je imela dostop prek ARNESA. Kaj pa pomeni prvi A v kratici? Vsak od takratnih ircarjev je za povprečnega današnjega forumaša dvojni doktor znanosti.

Internet izjemno brihtnih, razumnih in iskreno vedoželjnih ljudi se je nehal nekje po letu 2000, ko je nanj prišla splošna populacija z vsemi svojimi minusi, ki imajo internet zato, ker ga imajo tudi sosedje, ne pa zato, ker bi jih tehnologija sploh zanimala.

Dokončni shit hole je postal z uvedbo FBja, takrat so na internet pa dejansko prišli vsi, eni tudi samo zaradi FBja.

Internet je šel čisto v kurac, vi nepopravljivi kverulanti ga pa samo peljete še dlje v prepad. Narediti moramo novega, kjer bomo dali vsa pooblastila enemu benevolentnemu diktatorju (:D), Thomas bi rekel, da bo to AI 8-).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Se lahko nadure brišejo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
507242 (3487) FrRoSt
»

Odpoved pogodbe o zaposlitvi (strani: 1 2 )

7520204 (10240) val46
»

Delodajalec, služba - problem

425828 (3203) AnjaNja
»

Obračun nadur v službi

479624 (6590) solatko
»

Koriscenje viska ur v sluzbi