Forum » Loža » Nadure
Nadure
Temo vidijo: vsi

Pithlit ::
Internet (po definiciji seveda akademski projekt) je bil domena intelektualcev nekje do sredine 90ih. Celo mularija, ki je konec 90ih gor hodila z dial-upom je imela dostop prek ARNESA. Kaj pa pomeni prvi A v kratici? Vsak od takratnih ircarjev je za povprečnega današnjega forumaša dvojni doktor znanosti.
Aha. Vidim da sredi 90ih niste kaj dosti bluzili po netu.
Če maš dostop prek ARNESA še ne pomeni da si intelektualec. In, tm '91+ je bil IRC poln kretenov. Kar ve vsak ki je kdaj pokukal v Slovenia na ircnet-u. Ogromna večina prek ARNESA, sami intelektualci majkemi.
Life is as complicated as we make it...

MadMicka ::
Dej Pithlit povej, koliko je max št. delovnih ur na teden, če zakon pravi:
"Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto."
"Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev."
"Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto."
"Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev."

Samael ::
Ne bom pametoval, ampak vprašam.
A ne velja ta povprečna omejitev v šest mesečnem časovnem obdobju izključno kadar imaš v pogodbi (ali aneksu) eksplictno navedeno neenakomerno razporeditev delovnega časa?
Hkrati pa tudi delovni razpored vnaprej. Vse kar je odrejeno izven razporeda je kljub neenakomerni razporeditvi delovnega časa še vedno nadura - ali pa pri nas počnejo narobe?
Samael != Samuel

Bud_Bundy ::
Dejstvo je, da ogromno firm(ene od takih sem se rešil pred par leti) zapove praktično 1 leto v naprej nadure(bodisi 12h po 2 krat na teden, ali sobote, nima veze). Ta zapoved ni nek nepredviden povečan obseg dela, ampak kršitev zakona, ker ne morejo, ali nočejo zaposliti novih ljudi, ampak raje izberejo enostavno pot.
Dodatna prednost tega sistema je, da lahko ob predvidenem padcu naročil samo malo pritisnejo na delavce in odidejo sami, ni potrebe po odpravninah. Cilj je seveda vedno biti v nadurah, da se delavci ne razvadijo...
Dodatna prednost tega sistema je, da lahko ob predvidenem padcu naročil samo malo pritisnejo na delavce in odidejo sami, ni potrebe po odpravninah. Cilj je seveda vedno biti v nadurah, da se delavci ne razvadijo...

Utk ::
Internet (po definiciji seveda akademski projekt) je bil domena intelektualcev nekje do sredine 90ih. Celo mularija, ki je konec 90ih gor hodila z dial-upom je imela dostop prek ARNESA. Kaj pa pomeni prvi A v kratici? Vsak od takratnih ircarjev je za povprečnega današnjega forumaša dvojni doktor znanosti.
Aha. Vidim da sredi 90ih niste kaj dosti bluzili po netu.
Če maš dostop prek ARNESA še ne pomeni da si intelektualec. In, tm '91+ je bil IRC poln kretenov. Kar ve vsak ki je kdaj pokukal v Slovenia na ircnet-u. Ogromna večina prek ARNESA, sami intelektualci majkemi.
Najbolj smešno je to, da če bi bil internet za intelektualce, bi njega prvega odstranili...

Pithlit ::
Mah internet je bil za intelektualce preden je postal internet. Torej preden se je Al Gore pojavil.
Life is as complicated as we make it...

Legon ::
Ne bom pametoval, ampak vprašam.
A ne velja ta povprečna omejitev v šest mesečnem časovnem obdobju izključno kadar imaš v pogodbi (ali aneksu) eksplictno navedeno neenakomerno razporeditev delovnega časa?
Hkrati pa tudi delovni razpored vnaprej. Vse kar je odrejeno izven razporeda je kljub neenakomerni razporeditvi delovnega časa še vedno nadura - ali pa pri nas počnejo narobe?
Točno tako. Tudi v primeru neenakomoerno razporejenega časa mora bit to kot prvo definirano v pogodbi, delodajalec pa mora delavce pred začetkom koledarskega leta pisno obvestit o razporeditvi delovnega časa za prihajajoče leto. Kar ad hoc se iz tedna v teden izmišljat je no go, razen če so zato podani objektivni razlogi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

klemenSLO ::
Preveč filozofiranja. Meni se zdi čisto enostavno:
Delodajelec ima potrebo po tem da se opravljajo nadure.
Kot je omenjala Pithlit se točno ve koliko nadur uradno lahko.
Če se zadeva zlorablja, menjaš službo, prijaviš delodajalca. Konec zgodbe.
To je iz vidika nekoga, ki NOČE opravljati več nad ur kot je zakonsko omejeno.
in to je nek namen zakona - da delodajalec ne izkorišča delavca.
So pa ljudje, sploh morda kakšni najeti delavci ki se ne vrašajo domov vsak vikend, kjer je tudi njim v interesu da delajo precej več ur in so seveda ob tem plačani.
Tu pa imamo problem v teh omejitvah. ker je delodajalec v prekršku, tudi če se delavec s tem strinja in ga delodajalec normalno plačuje.
So pa ljudje, sploh morda kakšni najeti delavci ki se ne vrašajo domov vsak vikend, kjer je tudi njim v interesu da delajo precej več ur in so seveda ob tem plačani.
Tu pa imamo problem v teh omejitvah. ker je delodajalec v prekršku, tudi če se delavec s tem strinja in ga delodajalec normalno plačuje.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()

Preveč filozofiranja. Meni se zdi čisto enostavno:
Nekje na tem svetu so tudi ljudje, katerim bi pasalo, da jih šef pretepa, pa ne bomo zato rekli izvoli.

bm1973 ::
V pogodbi imaš 40 urni delovnik. Toliko in nič več. Narediš recimo 10-15 ur plus ur, da malo poflikaš kako nujno zadevo med delovnim časom brez dopusta, to je to...
Sem sam delal v taki firmi. Sicer že leta nazaj. Mi je tudi nadrejeni težil, da ostali pa delajo več. Rekorder je imel 400 ur plus konec leta. Ki so jih 2.januarja zbrisali. Sam se nisem dal... In nisem delal več. Celo izumil sem nagrado debil leta (tip, ki je naredil največ plus ur).
Brisanje ur je prepovedano. Takrat še ni bilo telefonov s kamero, da bi si vsak dan posnel štempljanje... Danes bi to naredil, ko bi se ure zbrisale, bi lepo šel k šefu, in mu rekel, da me zdaj za to količino ur ne bo v službi in mu poslal en GIF z datumi in številom plus ur ob štemplanju. Če bi zatežil, bi mu poslal inšpekcijo (mislim, da je tu FURS), plus prijava za mobing.
Sobote, če niso plačane nadure, pač ne delaš...
Razumljivo nisem bil najbolj priljubljena oseba med nadrejenimi. Ampak meni za to ni bilo mar...
Sem sam delal v taki firmi. Sicer že leta nazaj. Mi je tudi nadrejeni težil, da ostali pa delajo več. Rekorder je imel 400 ur plus konec leta. Ki so jih 2.januarja zbrisali. Sam se nisem dal... In nisem delal več. Celo izumil sem nagrado debil leta (tip, ki je naredil največ plus ur).
Brisanje ur je prepovedano. Takrat še ni bilo telefonov s kamero, da bi si vsak dan posnel štempljanje... Danes bi to naredil, ko bi se ure zbrisale, bi lepo šel k šefu, in mu rekel, da me zdaj za to količino ur ne bo v službi in mu poslal en GIF z datumi in številom plus ur ob štemplanju. Če bi zatežil, bi mu poslal inšpekcijo (mislim, da je tu FURS), plus prijava za mobing.
Sobote, če niso plačane nadure, pač ne delaš...
Razumljivo nisem bil najbolj priljubljena oseba med nadrejenimi. Ampak meni za to ni bilo mar...

Mato989 ::
Ja, in tudi takšni specialci se najdejo. Recimo tipi ki delajo na študentsko napotnico 3 mesece nonstop, da si naberejo nekaj keša. Potem imaš delavce iz Azije, nekaj komadov ki verjetno živijo
skupaj v nekem skromnem flatu, ne znajo Slovensko, na delovnem mestu jim šefi komaj razložijo kaj naj delajo, valjda da bodo želeli biti na toplem v firmi in prelagat neke škatle gor in dol.
Danes sem recimo bil v službi od 6.00 do 14.00, itak da ni bilo nikogar od "šefov" in sem dejansko lahko naredil to kar bi morali moji sodelavci narediti v celem tednu, ampak pač jim ni nihče "naročil".
V bistvu ob sobotah naredimo več kot med tednom, ker se sami organiziramo in nimamo motenj kot klici vsakih 10 min. da naj grem tja in prestavim neko paleto, ki bi si jo lahko tisti ku*ac sam prestavil.
No v popoldansko izmeno je prišlo 10 ljudi od običajnih cca 30, pol se pa pejd... Ostali na izmeni imajo omejitve ali pa so se dogovorili s tipom iz prejšnjega posta "vodja proizvodnje", da oni pa ob
sobotah ne morejo priti na šiht. V glavnem že nekaj časa imamo totalen kaos, a začuda nihče ni odgovoren. Prav vsi vodstveni delavci se izgovarjajo da "to ni v njihovi pristojnosti" in da čez noč ne
morejo narediti ničesar. Pa nismo majhno podjetje, naročil imamo dovolj, enostavno opažam da ni organizacije. Preden me obtožite da sem snežinka in fašist, v tej firmi sem že 10 let, prej sem bil 6 let v
avtomobilski industriji, tako da vem kaj pomeni lean manufacturing, 5S, TPM, JIT, Kaizen in podobno. Če samo omenim našim šefom da druge firme uporabljajo te metode proizvodnje me čudno gledajo, lej ta tip
ima neke glupe ideje da bi se šli japonski sistem... Eeehm, ne vemo no, za to je potreben nek finančni vložek.
To je pač klasika Slovenskih firm, sploh proizvodnih... Nihče nič ne ve, vsi so bolj ali manj nesposobni, če pa je kdo sposoben pa odide ker se ne bo jebal kot middle managment itd...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

fikus_ ::
Zgoraj sem že pisal o nadurah, pa dodam še to. Tisti, ki je pripravljen delat, dela stvari, ki jih nima po pogodbi, dela več,.... jih delodajalci še bolj pritisnejo, da še več naredi, tudi z nadurami,.... od teh imajo največ koristi.
Se pa najdejo, ljudje, ki se med rednim delovnim časom šparajo, prav tako pri delu preko,... takih delodajalec ne more stisniti, da bi več delali, zato jim tudi ne odredijo nadurnega dela.
Garrv, menjaj službo, imaš zaposlitev in čas za iskanje nove službe, na dolgi rok bo zate najbolje, še za boljšo plačo se lahko izpogajaš.
Se pa najdejo, ljudje, ki se med rednim delovnim časom šparajo, prav tako pri delu preko,... takih delodajalec ne more stisniti, da bi več delali, zato jim tudi ne odredijo nadurnega dela.
Garrv, menjaj službo, imaš zaposlitev in čas za iskanje nove službe, na dolgi rok bo zate najbolje, še za boljšo plačo se lahko izpogajaš.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

bm1973 ::
Včasih tudi malo manjša plača odtehta delovne sobote in preveliko število nadur...
Čas s otroki (babo lahko zamenjaš) se ne povrne...
Čas s otroki (babo lahko zamenjaš) se ne povrne...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Se lahko nadure brišejo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 7301 (3546) | FrRoSt |
» | Odpoved pogodbe o zaposlitvi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20299 (10335) | val46 |
» | Delodajalec, služba - problemOddelek: Loža | 5860 (3235) | AnjaNja |
» | Obračun nadur v službiOddelek: Loža | 9664 (6630) | solatko |
» | Koriscenje viska ur v sluzbiOddelek: Loža | 7886 (6391) | deltacqb |