Forum » Omrežja in internet » 5g router ali mikrotik lte (cat18 17db antena)
5g router ali mikrotik lte (cat18 17db antena)

Scorpy84 ::
Da razlozim situacijo, na hrvaskem na svoji parceli imam prisoten 5g, ujamem ga z mobitelom, signal je sibek, hitrosti neuporabne za video.
Z antenami bi bilo boljse, ampak vprasanje koliko. Razdalja od bazne postaje je 1,5km, ni vidne linije (drevesa). Pri bazni postaji dobim 50 Mbps, kar je slabo za 5g (a1 in T com).
Na drugi strani imam na voljo dve bazni postaji, ena je 2,3 km in 4km.
Na anteni mimo p56 na b1,b3 dobim srednje mocen signal, na bazni postaji oddaljeni 2,3km in visje lezece (recimo bolj vidna). Ti dve najblizji, sta tudi najbolj obremenjeni. Ta druga (2,3km) zaenkrat nima 5g. Tretja oddaljena 4km, dobim signal,ki je tudi najmanj obremenjena, s telefonom zraven nje dobim skoraj polno lte hitrost. Trenutni huawei b535 dobim signal na tej razdalji, ampak, ker je blizja na isti frekvenci kot ta, mi avtomatsko vrze na blizji, tudi ce antena ni tja usmerjena.
Torej ali kupiti 5g modem in biti na srednjem mocnem signalu, ko bo postaja enkrat nadgrajena ali kupiti mikrotik lhg lte18 kjer lahko zaklepas ga na celice in se pripet na najmanj obremenjeno bazno postajo.
Tudi ta druga bazna postaja ima glupo usmerjene antene, 800mhz je usmerjena na mojo stran in dobim pol signal, b1 in b2 pa usmerjeni proti naseljam. Predvidevam da bojo 5g podobno postavili in dobil spet signal z najmanj pasovne sirine.
Po drugi strani pa 5g routerji, ponujajo lte cat20-22, celice se ne dajo zkleniti, ampak ne vem kako bi se obneslo na sedanji anteni, ki ima 6-8db, Mikrotik ima 17db... gledam pa tja do 350EUR.
Z antenami bi bilo boljse, ampak vprasanje koliko. Razdalja od bazne postaje je 1,5km, ni vidne linije (drevesa). Pri bazni postaji dobim 50 Mbps, kar je slabo za 5g (a1 in T com).
Na drugi strani imam na voljo dve bazni postaji, ena je 2,3 km in 4km.
Na anteni mimo p56 na b1,b3 dobim srednje mocen signal, na bazni postaji oddaljeni 2,3km in visje lezece (recimo bolj vidna). Ti dve najblizji, sta tudi najbolj obremenjeni. Ta druga (2,3km) zaenkrat nima 5g. Tretja oddaljena 4km, dobim signal,ki je tudi najmanj obremenjena, s telefonom zraven nje dobim skoraj polno lte hitrost. Trenutni huawei b535 dobim signal na tej razdalji, ampak, ker je blizja na isti frekvenci kot ta, mi avtomatsko vrze na blizji, tudi ce antena ni tja usmerjena.
Torej ali kupiti 5g modem in biti na srednjem mocnem signalu, ko bo postaja enkrat nadgrajena ali kupiti mikrotik lhg lte18 kjer lahko zaklepas ga na celice in se pripet na najmanj obremenjeno bazno postajo.
Tudi ta druga bazna postaja ima glupo usmerjene antene, 800mhz je usmerjena na mojo stran in dobim pol signal, b1 in b2 pa usmerjeni proti naseljam. Predvidevam da bojo 5g podobno postavili in dobil spet signal z najmanj pasovne sirine.
Po drugi strani pa 5g routerji, ponujajo lte cat20-22, celice se ne dajo zkleniti, ampak ne vem kako bi se obneslo na sedanji anteni, ki ima 6-8db, Mikrotik ima 17db... gledam pa tja do 350EUR.
- spremenilo: Scorpy84 ()

starfotr ::
Preveri, če je mogoč tudi žični internet na lokaciji. Hrvaška ima sedaj kar visoko penetracijo optike, morda boš imel srečo.
5G je še predrag in ne nudi bistvenega izboljšanja v primerjavi s 4G.
5G je še predrag in ne nudi bistvenega izboljšanja v primerjavi s 4G.

Scorpy84 ::
Ne ni, se mi ne splaca vlect tel. prikljucek, za tako malo casa, kar sem dol. Se manj pa vzeti narocnino. Optike v naselju ni. Simpa bon pa ponuja uporabo 5g omrezja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Scorpy84 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kater 5g modem (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 15370 (1179) | Andraz201 |
» | Namesto Starlinka (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 6842 (2723) | Daniel |
» | Telekom hibridni modem - izkušnje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Omrežja in internet | 42514 (5580) | zlabra |
» | Kater LTE modem? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 12398 (4629) | WaterBoy |
» | Kaj bo prinesel 5G (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Omrežja / internet | 20605 (16601) | mojster_joni |