» »

Kaj pokazati prijatelju, ki prvič prihaja v Slovenijo?

Kaj pokazati prijatelju, ki prvič prihaja v Slovenijo?

1
2
»

tilen03 ::

V Portoroz, najeti elektricne bajke, kolesarska pot do Ankarana, morda se do Trsta. Na poti nazaj ustaviti v Kopru na plazi ob Zusterni, narociti Wolt.

X9

delavec44 ::

Squirrel je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Postojnska je predvsem predraga. Še posebej za družinski izlet.

Precej primerljivo z ostalim v tem rangu glede na ponudbo.

1. Postonjska jama 32.90 eur za odrasle, 19.50 eur za otroke oz. za otroke do petega leta samo zavarovanje 1eur.
2. Škocjanske jame trenutno (v času vrha sezone je par eur več) jama 22.00 eur za odraslo osebo, 16.00 eur študente, 10.00 eur za otroke
3. Križna jama (v času sezone je par eur več) krajši ogled s čolnom 12 eur odrasli, 8 eur otroci oz. daljši ogled odvisno koliko ljudi je, na osebo od 50 do 90 eur. Če si lahko privoščiš, predlagam daljšega (voden ogled do Kalvarije), ki traja skoraj 4 ure. Ni poceni, vendar je vredno. Ampak to ni tako, kot iti v Postonjsko. Posebni pogoji, termini, ustrezna opremljenost, itd...

Ne vem... karta Špas teatra za posamično predstavo je od 20 do 30 eur, koncert Nine Pušlar v Ivančni gorici od 35 do 80 eur, koncert Jana Plestenjaka od 29 do 60 eur, vstopnina za Vinsko Pot V Rovih Pod Starim Kranjem od 29 do 33 eur, itd...

Saj se strinjam, da so šle cene vstopnic v nebo, ampak takšna je realnost. Ogled je kot veš voden, vlak, itd... dela pa tako ali tako vsakdo za zaslužek, to nam je jasno.

No saj, ne dam 100EUR za pol ure ali koliko traja. Za manj sem lahko cel dan v vodnem parku, živalskem vrtu ali kaj drugega (ca. 50EUR na družino).

Zgodovina sprememb…

Squirrel ::

Jah, najceneje je pa doma ostati, ane.
Vse je stvar doživetja. Nekdo bo vsako leto z otroci letoval na Krku in bo čisto kul, kdo si bo želel pa še kam drugam, dlje, zato mogoče plačal več.
Enako je s koncerti. Lahko boš dal 40 eur za Nino Pušlar, ali pa Marka Knopflera ne vem... 100 eur? Čisto odvisno, kaj je tebi pomembno, kaj ti je večje doživetje.
Vodni park je vodni park. Super, kul... pa najbrž greste večkrat. Postonjska jama pa mogoče enkrat, kar se ti vtisne v spomin, kot povsem drugačno doživetje - meni, kot otroku davno nazaj se je :) Ti sam najbolje veš, kaj imajo tvoji radi, kaj si je smotrno privoščiti in podobno. Vse je lahko okej in marsikaj za bistveno nižjo ceno - se strinjam.

Kolikor vem, na Finskem, mogoče se motim, nimajo tovrstnih jam, ki bi bile primerljive z našimi. Imajo sicer ledene, ampak tisto je spet povsem druga stvar. Jaz mislim, da tu ne more faliti.

pol3ni ::

pegasus ::

V tem času zelo priporočam obisk Golice. Pobočja narcis so kar impresivna za videti.

Zimonem ::

Mah kake narcise, Japonci hodijo sem slikar in krst kamniško Murko.

Yossarian ::

Če si iz Maribora, imaš na Ptuj čez teden vsake pol ure avtobus. Ko bosta na Ptuju, se lahko z Zapeljivcem zapeljeta v Terme Ptuj, si ogledata staro mestno jedro, sprehod okoli jezera traja cca 2 uri in pol, katerega lahko zaključita s pivom na Ranci, nato gresta kaj pojest v Pomarančo, če je bolj fensi, pa recimo k Ribiču, Amadeusu, tudi gostilna https://gostilna-rozika.si/. Če ga zanimajo knjige, si lahko vsaj ogleda čudovito knjižnico, od znotraj je fenomenalna, seveda pa nad Ptujem kraljuje Ptujski grad. Pa imaš pokrit cel dan.

Ker bosta z javnim prevozom, si lahko ogledata Ptujsko klet in degustirata njihova vrhunska vina.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Zgodovina sprememb…

iso2000 ::

Kolikor sem imel jaz srika s finci, ga radi dajo na zob. Kakšna vinska klet je pomoje kar dobra zadeva, pa kakšna žganjekuha. Da se ga nasujeta, kot se za slo-fin navezo spodobi!
V Izolo, pa Piran, morda najameta kolesa, pa po paranzani med oba krajema. V piranu na čevape, v izoli na burek. Nazaj grede v Lj en krog po centru. Pa obvezno kaj spit! Pa v eno oštarijo na pravo slo kosilo, ali večerjo. Kakšne klobase, oečenka, tenstan krompir... Naslednja pistaja - celje. Hm, tam pa ne vem kaj je za videti?

LeQuack ::

Pelji ga na Metelkovo.
Quack !

2f4u ::

Hja,
Danca sem peljal na nanos, ob burji, k je rekel da v slo ne piha.
Kitajca sem peljal na ljubelj; se ni videl snega.
Ljubljano bi izpustil. Bled, Postojna, skocijanske, rakov skocijan,... pa bohinj. Tamar. Mb potem vsekakor rovi, morda sidro. Logarska al pa robanov kot.
Tolk.

_Denny_ ::

Toliko predlogov, noben pa ni razmislil o tem kako bo izgledalo, ko se bosta pri prvem obisku kje izgubila, zamudila (zadnji) avtobus/vlak nazaj, itd. Človek verjetno pričakuje, da mu bo mtosev vodič, ki vse planirane lokacije in vozne rede pozna na pamet, ne pa da bosta oba prvič raziskovala Slovenijo. Sam bi se držal meni znanega mesta, npr. pokažeš mu kje v MB so najboljše pizze, pelješ ga v Pekarno (je verjetno rocker/metalec kot večina Fincev), Ljudski vrt, Glavni trg, Frančiškansko cerkev in Stolnico, MB grad, Lent, na Pohorje,...raje malo manj impresivno kot pa vožnja do neke napol znane atrakcije na drugem koncu države, kjer ugotoviš kako si prestopil na napačen avtobus ali ga zamudil in je potem še slučajno zaprto za obiskovalce. Pri potovanju z avtom seveda to ne bi bil tako velik problem (navigacija, nisi odvisen od postaj in časa, se obrneš in greš drugam), za javni prevoz pa itak vemo v kakem stanju je.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz

Utk ::

Ni res. Jaz sem to že napisal :)
Že za znane lokacije je javni prevoz problem, kaj šele neznane. Iz Mb v Piran z javnim prevozom recimo. Bog ne daj, da bi hotel ostat dol na večerji recimo. "Zjutraj" bosta prišla dol v največjo vročino, nazaj bosta pa morala ko bo še zmeraj vroče.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

pegasus ::

Nehite bluzit. Turisti na yt hvalijo javni prevoz pri nas, pridejo do vseh hot spotov in nazaj brez težav. Tako da mora to uspeti tudi domačinom.

mancini ::

Sigurno da hvalijo ker potovat z vlakom iz do Lj je super.
Na poti proti Lj te na pol poti, beri v Celju presedejo na avtobus, ko gres nazaj pa zamuja 30 min vlak iz Kopra, potem pa se prestop v Zidanem mostu ali na Pragerskem.

Kaj bi sele bilo ce bi bila Slovenija vecja.

Ne mi zdaj dajat anekdot iz Indije, ker mi smo vseeno v EU

Bud_Bundy ::

Vlak je lepo doživetje in glede na to, da je govora o dveh brezdelnežih, imata časa na pretek in čisto fino,da se gre z vlakom.

Največ pokrajine vidiš z vlakom, trase so lepe, ne gre se samo za cilj.

Razkazes mu Slo-Tech. 9 dni bo malenkost premalo, to bi bilo premalo ze samo za kripto temo. The greatest hits in zakljucis z Woltom.

Yossarian ::

Kar se tiče prevoza ponavljam: relacija Maribor - Ptuj - Maribor imaš čez dan avtobus na pol ure, zadnji pa v Maribor odpelje ob 22.20 uri.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

WizzardOfOZ ::

2f4u je izjavil:

Hja,
Danca sem peljal na nanos, ob burji, k je rekel da v slo ne piha.
Kitajca sem peljal na ljubelj; se ni videl snega.
Ljubljano bi izpustil. Bled, Postojna, skocijanske, rakov skocijan,... pa bohinj. Tamar. Mb potem vsekakor rovi, morda sidro. Logarska al pa robanov kot.
Tolk.

Rakov škocjan al Škocjanske jame?
Jaz bi spustil postojno in postonjsko jamo, pa bi ga peljal v Škocjanske jame, pa potem še v Lipico, potem pa od tam do Nove gorice in ob Soči do izvira in potem čez Vršič v Kranjsko pa od tam na Zelence (izvir Save).
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Utk ::

Edini način da to spelje je, da jih dejansko ti pelješ.

IL_DIAVOLO ::

Mislim, da je Slovenija dovolj lepa, da gres preprosto z vlakom. Ze v osnovni soli mi je bilo najlepse doživetje potovanje z vlakom.

Idej je cel kup:

https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/naj...
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Buggy ::

Prisel iz Kalifornie po 35 letih. Rabila sva tocno 10 minut, da sva nadaljevala kjer sva koncala. Tip ima doktorat (Phd) in predava na univerzi (Nevrobiologija, ukavrja se z AI). Zdej si je vzel 1 leto off, ker je kot prvo zamrznjeno financiranje v raziskave in znanost ter ne prenasa, kar se dogaja v US pod Trumpom.
Prisel v soboto, sva sla po spominih kjer sva hodila v dijaski dom in lokacije po stari Ljubljani. Pici potem v vukojebino. Vreme je bilo res kicasto in v hosti se ni mogel nacudit kaksen mir je. Ko sva na rostil fuknila pertutnicke, rebrca in leskovacke...poplaknila z vinom (Refosk obozuje ker ga v US ni) sva sla se po poteh, kjer sva kot ubeznika v internatu (takrat dijaski dom) najela moped in sla na trip iz LJ do Rakitne in prespala v kozolcu v senu, ker starsi niso smeli vedeti, da sva kje drugje. Good times!

Vec casa zal nisva imela, saj je nadaljeval pot na Tajsko, kjer bo bil vsaj 3 mesece, potem pa spontano...BTW ima tudi diplomo iz pomorstva in se solal kot kapitan na cezoceanki, kaj ves kaj ga bo prijelo zdej...VSEC :D

dronyx ::

mtosev je izjavil:

Čez dobra 2 tedna mi pride prijatelj iz Finske za 9 dni. Sedaj zbiram predloge kaj bi mu lahko vse v Sloveniji pokazal. Kot prvo mu mislim pokazati Ljubljano in Ljubljanski grad, postojnsko jamo. Za kaj več mi zmanjka idej. Zato prosim za kakšne dobre predloge. Po Sloveniji bi potovala z vlakom ali avtobusom.

Hvala za predloge.

Sem se ravno vrnil iz Helsinkov. Finca pelji na morje. Morda Piran. Jaz sme bil v Helsinkih presenečen, da sem v bistvu v mestu ob morjem, pri čemer mesto nima vonja po morju. Pri nas ima morje tudi nek vonj. Pa 18 stopinj voda bo zanj morda že celo nekoliko pretoplo. To so za njih verjetno že toplice. Pa pelji ga v Planico in od tam peš do planinskega doma v Tamarju. Finci imajo radi smučarske skoke. Nikakor mu pa ne povej, koliko stane pri nas alkohol , ker sicer se ti ga bo napil do mrtvega. Tam je pivo 8 € in navzgor. Alkohol imajo nehumano drag.

mtosev ::

Da bo pil alkohol ni težav, ker je zdravljen alkoholik in že več let ne pije.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Baja ::

pričakujemo potopis

mtosev je izjavil:

V tem primeru bi bilo najboljse, da odpoves vse skupaj, ker bo drugace po enem dnevu s tabo zacel nazaj piti.

barakus ::

Spominski park pri hudi jami, kocevski rog in druga prizorišča povojnih pobojev.

Velenje, Trbovlje, Jesenice, romska naselja Prekmurje

Miki N ::

tilen03 je izjavil:

mtosev je izjavil:

V tem primeru bi bilo najboljse, da odpoves vse skupaj, ker bo drugace po enem dnevu s tabo zacel nazaj piti.

Še en razlog, da gresta na Obalo k Šintotu, ker un je tudi totalno anti-alko.

mancslo ::

Pokažeš mu štadion za bežigradom in ga poučiš, da so na tem mestu kleni slovenski domobranci hlinili v objem hitlerju.

Miki N je izjavil:

tilen03 je izjavil:

mtosev je izjavil:

Glede na ves spam danes spet, je alko Šintov najmanjši problem. Sumim na trde droge.

delavec44 je izjavil:

Miki N je izjavil:

tilen03 je izjavil:

mtosev je izjavil:

Glede na ves spam danes spet, je alko Šintov najmanjši problem. Sumim na trde droge.

Hej, tudi to spada k folklori sredozemskih mest - sploh tistih s pristanišči, kot recimo ... podjetne hudače. To vse bi Finca zanimalo, ipak po mojem prihaja spoznavat "Jug" po mojem, zato mu bo Obala sigurno bolj zanimiva kot neko tavanje po gozdovih ipd - to ima doma.

Grizzly ::

Če bo obisk trajal par dni, lahko razžakeš praktično celo Slovenijo. Vsak dan greste na izlet v eno pokrajino/regijo in je problem rešen. V vsaki pokrajini imaš toliko turističnih krajev, da se vseh niti ne spomnem. Če naštejem vsaj nekaj, kar mi pade na pamet:

Ljubljana: mestni trgi, zoo, Rožnik, Šmarna gora...
Notranjska: geoss, Postonjska jama, Rakiško in Podpeško jezero...
Gorenjska: Bled, Bohinj, Planica, slap Peričnik, Velika planina (z gondolo), tromeja z ITA/AU...
Primorska: izlet po Krasu, skok na morje, Škocjanske jame...
Dolenjska: Otočec, Kostanjevica na Krki (Kostanjeviška jama), Rudniško jezero (Kočevje), morda izlet čez Belo krajino (do Kolpe)...
Štajerska: Rogla, Pohorje, ogled najstarejše vinske trte (Maribor - Lent), fontana piva v Žalcu, obisk Celjskega gradu...
Pomurje, Prekmurje: Terme Radenci, tromeja z AU/H, razgledni stolp Vinarium (Lendava)...

celje ::

parlament, mu pokažeš kakega pravnomočno obsojenega, dodaš šerifa lj in njegovo zgodbo uspeha.

če to ne bo dovolj za začetek pitja, mu predstavi kak institut za raznorazne pravice.

potem pa na čevapčiče.

bo imel vsaj o čem govoriti, ko se vrne domov.

mtosev ::

Evo. Jutri mi obisk gre nazaj na finsko. Dosti Slovenije sva videla. Bila sva po Mariboru, Celju na gradu in tropski hiši, v Ljubljani na gradu, gledala stuff po Ljubljani, se vozila po Ljubljanici, bila v živalskem vrtu, v Postojnski jami. Friend pravi, da mu je bilo všeč.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

No lepo, da sta se imela fajn. Škoda, da nista šla na Obalo. In mtosev, če so bile kake homoerotične epizode - prosim, nočemo vedeti!

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

A pol sta šla v McDonalds?

Skyman ::

5090 zapakirano videl v sloveniji?:))

Nekaj bolj bogi obisk je tole bil,veliko stvari spregledanih

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Skyman ()

OutOfTheBox ::

bila v živalskem vrtu

Je kaj pametnega za videt? V zadnje ko sem bil so se risi skrivali v šumi, levi so spali, kača se ni premikala. Mi zgleda da bomo šli tale vikend zarad tamale.

feryz ::

Ko je ravno omenil živalski vrt.
Od kolega hči je dobila obisk s Poljske, tudi ena smrklja. In da bi se njena mat naredila frikico, ju je odvlekla v živalski vrt.
Razočaranje une smrklje je bilo enormno. Vse kar je na koncu izustila je vprašanje, če je to za nas Slovence res živalski vrt. Ker mu ni niti od daleč podobno.
Revščina da ni večje.

Ales ::

Kaj pa je narobe s tem, da je človek direkten in odkrit? Ja, fajn je, da je vljuden zraven, ampak vseeno bolje slišati dejansko mnenje, kot ne. Kurwe se ravno obratno obnašajo - od take ti ne bi slišal, kaj si res misli o čem, bi pa drugi.

Za Finca pa res škoda, da ni videl obale, vsaj en pogled na Piran in sprehod ob obali bi mu privoščil (poleg seveda še marsičesa, za kar ni bilo časa).

No saj po moje je finski kolega od mtoseva tudi bil fino razočaran - potihem je upal, da bo po sončni mediteranski obali lovil hudače in se ga spet nažagal - samo 1x in IZJEMOMA, da se razumemo!

Itak, da je.

Namesto tega ga je čolnaril z mtosevom po Ljubljanici in krmil kozličke v Živalcu. :|

Ales je izjavil:

Kaj pa je narobe s tem, da je človek direkten in odkrit? Ja, fajn je, da je vljuden zraven, ampak vseeno bolje slišati dejansko mnenje, kot ne. Kurwe se ravno obratno obnašajo - od take ti ne bi slišal, kaj si res misli o čem, bi pa drugi.

Ma pusti pusti. Poljakinje so svojega denarja vredne, LOL. In očitno nekako gor zrastejo, ane.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Blejske zasoljene cene ali pa tudi ne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34150389 (25845) jest10
»

Turizem za rajo ali prestižne goste ali oboje (strani: 1 2 3 )

13620837 (17926) Utk
»

Kaj pokazati turistu v Sloveniji?

449026 (4122) Samuel
»

Izlet

213663 (2043) ToniT
»

Kam na izlet pozimi?